Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Comuna Voineşti a finalizat cu 1 an mai devreme centrul psiho-social pentru copii!

Publicat

pe

În comuna Voineşti, din judeţul Dâmboviţa, proiectele care au ca obiectiv modernizarea localităţii şi creşterea confortului cetăţenilor la standardele europene se materializează într-un ritm alert. Acest fapt se datorează, în primul rând, edilului Dănuţ Gabriel Sandu şi echipei pe care o coordonează la nivelul Primăriei.

Vineri – 26 octombrie 2018, a fost inaugurat, cu un an mai devreme faţă de termenul stabilit prin contractul de finanţare, un centru psiho-social pentru copii. Unitatea este amplasată în satul Gemenea-Brătuleşti. Fondurile nerambursabile pentru această investiţie au fost accesate prin AFIR, printr-un program derulat de Grupul de Acţiune Locală „Valea Ialomiţei”.

„Principalii beneficiari vor fi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, rămaşi în grija bunicilor sau a vecinilor, copiii care provin din familii monoparentale, copiii ai căror părinţi beneficiază de ajutor social sau sunt şomeri şi, nu în ultimul rând, copiii cu dizabilităţi.

Programul va fi după-amiaza, după orele de curs, şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Putem să lucrăm cu maximum trei grupe. Aici vor fi doi angajaţi cu normă întreagă, două cadre didactice, un profesor cu specializarea informatică şi celălalt cu diplomă de psiholog, pentru că ne dorim ca aceşti copii să beneficieze şi de consiliere psihologică, atunci când este nevoie.

Valoarea totală a proiectului a fost de 95.500 euro, din care 94.000 cheltuială eligibilă şi 1.500 de euro – contribuţia Consiliului Local Voineşti. Contractul de finanţare a fost semnat pe 20 februarie 2018. Pe 23 aprilie, în urma procedurii de achiziţie execuţie de lucrări, a fost emis ordinul de începere a lucrării. Termenul de finalizare era 23 octombrie 2019. Astăzi, 26 octombrie 2018, în zi de sărbătoare, finalizăm acest proiect, cu un an mai devreme”, a spus primarul Dănuţ Gabriel Sandu.

Centrul de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti dispune de cabinet de consiliere psihologică, sală dotată cu calculatoatre performante unde copii îşi vor efectua temele şi vor petrece câteva ore de destindere, grupuri sanitare moderne şi loc de joacă în curte.

Alături de reprezentanţii autorităţii publice locale, la deschiderea acestui obiectiv important pentru educaţia şi viaţa socială a comunei Voineşti, s-au aflat: secretarii de stat Dănuţ Alexandru Potor şi Alexandru Ţachianu, directorul adjunct al AFIR – Daniel Eugeniu Crunţeanu, vicepreşedintele Senatului României – Adrian Ţuţuianu, deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Luciana Cristea, directorul Centrului Regional AFIR Târgovişte – Claudiu Cezar Popescu, directorul GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, primarii localităţilor afiliate GAL Valea Ialomiţei, alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene.

„De foarte multe ori, se vorbeşte în mass-media, în discuţii informale sau mai puţin informale, cât de puţin pregătiţi suntem pentru a aborda chestiunile sociale, problemele celor foarte tineri, celor foarte bătrâni, celor care întâmpină dificultăţi în viaţă şi vedem că nu avem acea infrastructură socială pentru a le adresa serviciile de care au nevoie.

Iată că acum, cu finanţare de la Ministerul Agriculturii, am reuşit să susţinem un asemenea proiect. Nu numai că arată foarte bine, dar şi suma care a fost cheltuită arată un raport cost-beneficiu uriaş. Este adevărat, clădirea a existat, dar recompartimentarea ei şi dotarea cu toate echipamentele demonstrează că se pot face lucruri mari cu bani puţini.

De ce mai este foarte important acest tip de proiect? Pentru că deschide calea pentru noi linii de finanţare. Există posibilitatea ca, în baza acestui proiect, să fie accesat un proiect în cadrul Măsurii 5.2 prin Programul Operaţional Capital Uman, unde finanţarea este de 1 milion de euro, dar pentru a accesa această finanţare ai nevoie de o cheie, care se numeşte contract de finanţare pentru acest tip de infrastructură. Odată ce ai acest contract implementat, poţi să primeşti de la Ministerul Fondurilor Europene încă 1 milion de euro pentru alte tipuri de investiţii şi activităţi, inclusiv pentru investiţii fizice – în limita a 10% din valoarea proiectului. Practic, proiectul pe care l-am recepţionat astăzi este un proiect care deschide alte proiecte”, a declarat ministrul secretar de stat Dănuţ Alexandru Potor.

Şi senatorul Adrian Ţuţuianu a subliniat, în cuvântul său, importanţa proeictelor de tipul celui inaugurat la Voineşti. De asemenea, a remarcat faptul că, în actuala sesiune financiară europeană, decontările în cadrul programelor europene sunt mult mai rapide.

“Mă bucur să avem astăzi în judeţ oaspeţi importanţi de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Doi secretari de stat şi un director AFIR înseamnă foarte mult pentru modul cum este văzut judeţul Dâmboviţa la nivelul acestui minister.

Mă bucur că s-a realizat un proiect care are câteva aspect particulare deosebit de importante. Sunt născut-crescut la ţară şi cred că înţeleg foarte bine, faţă de alţii, ce înseamnă să creezi condiţii pentru categorii sociale de copii care sunt defavorizaţi. De aceea, proiectul acesta trebuie remarcat ca importanţă.

GAL-ul pe care-l conduce domnul Gheorghe Ana este unul performant, ca de altfel toate GAL-urile din Dâmboviţa, care, şi în exerciţiul financiar anterior, dar şi în acesta, îşi fac foarte bine treaba şi toate localităţile din judeţ au beneficiat, într-un fel echilibrat, de dezvoltări care nu sunt foarte mari, dar care rezolvă nişte probleme presante pentru comunităţi.

O altă subliniere importantă. Colegii primari mi–au spus că, în acest exerciţiu financiar, se decontează mult mai rapid, iar pe AFIR lucrurile merg chiar mai bine decât pe POR. Asta este de remarcat şi ne arată că la Ministerul Agriculturii este o echipă care se ocupă foarte serios de toate direcţiile de finanţare”, a spus Adrian Ţuţuianu.

Administraţia de la Voineşti a primit felicitări şi din partea directorului GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, care a ţinut să precizeze faptul că proiectul centrului de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti a fost primul lansat la nivel de ţară.

“Am fost primul GAL care a lansat această măsură. Voineşti este o localitate avidă de fonduri europene şi vă dau câteva cifre. În programul trecut, numai în domeniul agricol au avut 12 proiecte pentru tineri fermieri. În acest program, au două proiecte agricole, două non-agricole, unul pe social şi unul pe infrastructură şi urmează şi al doilea. Sperăm ca şi în mandatul viitor să meargă la fel de bine. Sunt situaţi printre primele comune care implementează proiecte. În general GAL Valea Ialomiţei are rezerve de a accesa fonduri europene mult mai multe decât i-au fost alocate. Sperăm ca, în primavara viitoare, să închidem tot ce înseamnă fonduri alocate şi să aşteptăm o redistribuire a banilor”, a precizat Gheorghe Ana.

ADMINISTRAŢIE

CJ Dâmboviţa n-a împărţit toţi banii către localităţi şi lasă loc speculaţiilor politice!

Publicat

pe

Proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor din TVA şi impozitul pe venit către localităţile din Dâmboviţa a fost adoptat, şi anul acesta, doar cu votul consilierilor judeţeni PSD, aleşii PNL fiind împotriva modului cum au fost distribuiţi bani. Aceştia au punctat, prin vocea liderului de grup Aurelian Popa, că sunt foarte multe unităţi administrativ-teritoriale care nu-şi acoperă cheltuielile de funcţionare. Prin urmare, despre investiţii şi dezvoltare nici nu poate fi vorba!

Au mai fost nemulţumiţi liberalii şi de faptul că nu au fost împărţiţi toţi bani, rămânând 20 de milioane de lei pentru o etapă viitoare. Cu aceste fonduri se vor acoperi o parte din solicitările venite dinspre primării, iar întrebarea pusă de Aurelian Popa a fost de ce nu s-au dat deja din moment ce Conbsiliul Judeţean a centralizat de mai multă vreme cererile administraţiilor locale.

CITEŞTE ŞI: Bugetul repartizat pentru fiecare localitate din judeţul Dâmboviţa

Au formulat răspunsuri Silviana Marin – director economic, consilierul PSD Alexandru Oprea – nominalizat de partid să revină în fruntea CJ Dâmboviţa, vicepreşedintele Alin Manole şi preşedintele Daniel Comănescu, însă liberalii nu s-au lăsat înduplecaţi. Din punctul lor de vedere, la baza repartizării sumelor nu au stat doar criterii obiective, ci şi unele subiective. Şi nu i-a putut convinge că lucrurile nu stau aşa nici expunerea uşor sarcastică a consilierului PSD Alexandru Oprea.

„Observ că este al treilea an în care PNL n-a reuşit să înţeleagă modul cum se fundamentează un buget. Calculul este foarte simplu. (…) Acolo aveţi două coloane. Dacă le însumaţi, o să observaţi că bugetele unităţilor administrativ-teritoriale asigură secţiunea de funcţionare. Sigur că, din acest buget, se scad cheltuielile pentru asistenţă socială, care, pentru prima dată în acest an, revine în totalitată UAT-urilor. (…) Aţi vorbit că sunt centralizările făcute. Din experienţa anilor trecuţi, vă pot preciza faptul că, dacă centralizăm sumele cerute de unităţile administrativ-teritoriale, o să avem nevoie de vreo trei ori bugetul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, drept pentru care eu nu cred că, în cinci zile cât am avut la dispoziţie pentru a face această repartiţie, puteam să facem o analiză. (…) Vor exista şi rectificări bugetare”.

Cert este că, deşi n-au expus problema oficial, au existat voci care au avansat ideea că cele 20 de milioane, pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu le-a repartizat încă, sunt de fapt un fel de armă cu care vor putea fi ţinuţi la ordin primarii, în sensul că banii vor ajunge la cei care vor reuşi să scoată un scor bun pentru PSD la alegerile europene din luna mai. Nici nu este de mirare că au apărut astfel de speculaţii, din moment ce există precedentul creat în luna decembrie 2018, când au primit fonduri, din economiile PNDL, cu preponderenţă, edilii care au răspuns chemării secretarului general al PSD, Codrin Ştefănescu, de după excluderea lui Adrian Ţuţuianu.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Bugetul repartizat pentru fiecare localitate din judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Dâmboviţa se va întruni, astăzi – 22 martie 2019, în şedinţă extraordinară de lucru, pentru a repartiza bugetele localităţilor, respectiv: sumele din cote defalcate din impozitul pe venit, sumele pentru echilibrarea bugetelor localee, sumele din taxa pe valoarea adăugată.

Potrivit surselor noastre, primarii din judeţ sunt extrem de nemulţumiţi de bugetele ce urmează a le fi distribuite.

Vezi sumele din impozitul pe venit pe fiecare localitate
Vezi sumele din TVA pe fiecare localitate

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!