Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Comuna Voineşti a finalizat cu 1 an mai devreme centrul psiho-social pentru copii!

Publicat

pe

În comuna Voineşti, din judeţul Dâmboviţa, proiectele care au ca obiectiv modernizarea localităţii şi creşterea confortului cetăţenilor la standardele europene se materializează într-un ritm alert. Acest fapt se datorează, în primul rând, edilului Dănuţ Gabriel Sandu şi echipei pe care o coordonează la nivelul Primăriei.

Vineri – 26 octombrie 2018, a fost inaugurat, cu un an mai devreme faţă de termenul stabilit prin contractul de finanţare, un centru psiho-social pentru copii. Unitatea este amplasată în satul Gemenea-Brătuleşti. Fondurile nerambursabile pentru această investiţie au fost accesate prin AFIR, printr-un program derulat de Grupul de Acţiune Locală „Valea Ialomiţei”.

„Principalii beneficiari vor fi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, rămaşi în grija bunicilor sau a vecinilor, copiii care provin din familii monoparentale, copiii ai căror părinţi beneficiază de ajutor social sau sunt şomeri şi, nu în ultimul rând, copiii cu dizabilităţi.

Programul va fi după-amiaza, după orele de curs, şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Putem să lucrăm cu maximum trei grupe. Aici vor fi doi angajaţi cu normă întreagă, două cadre didactice, un profesor cu specializarea informatică şi celălalt cu diplomă de psiholog, pentru că ne dorim ca aceşti copii să beneficieze şi de consiliere psihologică, atunci când este nevoie.

Valoarea totală a proiectului a fost de 95.500 euro, din care 94.000 cheltuială eligibilă şi 1.500 de euro – contribuţia Consiliului Local Voineşti. Contractul de finanţare a fost semnat pe 20 februarie 2018. Pe 23 aprilie, în urma procedurii de achiziţie execuţie de lucrări, a fost emis ordinul de începere a lucrării. Termenul de finalizare era 23 octombrie 2019. Astăzi, 26 octombrie 2018, în zi de sărbătoare, finalizăm acest proiect, cu un an mai devreme”, a spus primarul Dănuţ Gabriel Sandu.

Centrul de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti dispune de cabinet de consiliere psihologică, sală dotată cu calculatoatre performante unde copii îşi vor efectua temele şi vor petrece câteva ore de destindere, grupuri sanitare moderne şi loc de joacă în curte.

Alături de reprezentanţii autorităţii publice locale, la deschiderea acestui obiectiv important pentru educaţia şi viaţa socială a comunei Voineşti, s-au aflat: secretarii de stat Dănuţ Alexandru Potor şi Alexandru Ţachianu, directorul adjunct al AFIR – Daniel Eugeniu Crunţeanu, vicepreşedintele Senatului României – Adrian Ţuţuianu, deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Luciana Cristea, directorul Centrului Regional AFIR Târgovişte – Claudiu Cezar Popescu, directorul GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, primarii localităţilor afiliate GAL Valea Ialomiţei, alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene.

„De foarte multe ori, se vorbeşte în mass-media, în discuţii informale sau mai puţin informale, cât de puţin pregătiţi suntem pentru a aborda chestiunile sociale, problemele celor foarte tineri, celor foarte bătrâni, celor care întâmpină dificultăţi în viaţă şi vedem că nu avem acea infrastructură socială pentru a le adresa serviciile de care au nevoie.

Iată că acum, cu finanţare de la Ministerul Agriculturii, am reuşit să susţinem un asemenea proiect. Nu numai că arată foarte bine, dar şi suma care a fost cheltuită arată un raport cost-beneficiu uriaş. Este adevărat, clădirea a existat, dar recompartimentarea ei şi dotarea cu toate echipamentele demonstrează că se pot face lucruri mari cu bani puţini.

De ce mai este foarte important acest tip de proiect? Pentru că deschide calea pentru noi linii de finanţare. Există posibilitatea ca, în baza acestui proiect, să fie accesat un proiect în cadrul Măsurii 5.2 prin Programul Operaţional Capital Uman, unde finanţarea este de 1 milion de euro, dar pentru a accesa această finanţare ai nevoie de o cheie, care se numeşte contract de finanţare pentru acest tip de infrastructură. Odată ce ai acest contract implementat, poţi să primeşti de la Ministerul Fondurilor Europene încă 1 milion de euro pentru alte tipuri de investiţii şi activităţi, inclusiv pentru investiţii fizice – în limita a 10% din valoarea proiectului. Practic, proiectul pe care l-am recepţionat astăzi este un proiect care deschide alte proiecte”, a declarat ministrul secretar de stat Dănuţ Alexandru Potor.

Şi senatorul Adrian Ţuţuianu a subliniat, în cuvântul său, importanţa proeictelor de tipul celui inaugurat la Voineşti. De asemenea, a remarcat faptul că, în actuala sesiune financiară europeană, decontările în cadrul programelor europene sunt mult mai rapide.

“Mă bucur să avem astăzi în judeţ oaspeţi importanţi de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Doi secretari de stat şi un director AFIR înseamnă foarte mult pentru modul cum este văzut judeţul Dâmboviţa la nivelul acestui minister.

Mă bucur că s-a realizat un proiect care are câteva aspect particulare deosebit de importante. Sunt născut-crescut la ţară şi cred că înţeleg foarte bine, faţă de alţii, ce înseamnă să creezi condiţii pentru categorii sociale de copii care sunt defavorizaţi. De aceea, proiectul acesta trebuie remarcat ca importanţă.

GAL-ul pe care-l conduce domnul Gheorghe Ana este unul performant, ca de altfel toate GAL-urile din Dâmboviţa, care, şi în exerciţiul financiar anterior, dar şi în acesta, îşi fac foarte bine treaba şi toate localităţile din judeţ au beneficiat, într-un fel echilibrat, de dezvoltări care nu sunt foarte mari, dar care rezolvă nişte probleme presante pentru comunităţi.

O altă subliniere importantă. Colegii primari mi–au spus că, în acest exerciţiu financiar, se decontează mult mai rapid, iar pe AFIR lucrurile merg chiar mai bine decât pe POR. Asta este de remarcat şi ne arată că la Ministerul Agriculturii este o echipă care se ocupă foarte serios de toate direcţiile de finanţare”, a spus Adrian Ţuţuianu.

Administraţia de la Voineşti a primit felicitări şi din partea directorului GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, care a ţinut să precizeze faptul că proiectul centrului de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti a fost primul lansat la nivel de ţară.

“Am fost primul GAL care a lansat această măsură. Voineşti este o localitate avidă de fonduri europene şi vă dau câteva cifre. În programul trecut, numai în domeniul agricol au avut 12 proiecte pentru tineri fermieri. În acest program, au două proiecte agricole, două non-agricole, unul pe social şi unul pe infrastructură şi urmează şi al doilea. Sperăm ca şi în mandatul viitor să meargă la fel de bine. Sunt situaţi printre primele comune care implementează proiecte. În general GAL Valea Ialomiţei are rezerve de a accesa fonduri europene mult mai multe decât i-au fost alocate. Sperăm ca, în primavara viitoare, să închidem tot ce înseamnă fonduri alocate şi să aşteptăm o redistribuire a banilor”, a precizat Gheorghe Ana.

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgovişte va finanţa anual trei proiecte propuse şi votate de cetăţeni. VIDEO

Publicat

pe

Executivul administraţiei publice târgoviştene a pregătit, pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal a lunii noiembrie, un proiect de hotărâre care vizează finanţarea anuală a trei proiecte propuse de cetăţeni, după modelul implementat la Cluj şi Sibiu.

„Vom avea o sesiune de depunere de proiecte. Votul va fi mixt, în sensul că 50% va fi vot pe platforma electronică şi 50% va fi vot direct. Vom găsi o modalitate să mergem în cartiere să luăm părerea cetăţenilor municipiului Târgovişte pentru investiţiile care vor fi propuse în anumite zone. În principal, sunt atinse cam toate domeniile de interes ale administraţiei publice locale.

Esenţial este că cetăţenii vor participa direct şi real la cheltuirea banului public, în sensul că vor indica acele proiecte pe care le consideră necesare pentru cartierele lor. Abia aştept să lansăm această procedură. Abia aştept să văd ce doresc târgoviştenii. Pentru a putea să propună proiecte, trebuie să aibă domiciliul în municipiul Târgovişte. Va fi o platformă online de tipul celor folosite în momentul de faţă la Sibiu şi la Cluj”, spune primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Schimbări radicale în Cartierul Sagricom al municipiului Târgovişte. VIDEO

Publicat

pe

Primăria Târgovişte a finalizat lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere în Cartierul Tineretului – Sagricom. Potrivit edilului Daniel Cristian Stan, este prima investiţie importantă de modernizare a acestei zone, care a fost schimbată radical în această toamnă.

„Este un angajament pe care ni l-am luat faţă de locuitorii de aici şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să-l ducem la îndeplinire. Mai avem de lucru în Sagricom. Nu vorbesc de blocurile care sunt nefinalizate. Aceasta este o investiţie a ANL şi, din câte ştiu, s-a reziliat contractul cu fostul constructor şi este lansată deja licitaţia de execuţie. Vorbesc de încă o parcare, pe care urmează să o realizăm aici. Dacă ne permite vremea, o rezolvăm anul acesta. Dacă nu, în primăvara anului viitor. În orice caz, sunt primele lucrări importante de reabilitare a infrastructurii din Cartierul Sagricom. În această vară, am făcut şi un loc de joacă, poate cel mai modern din municipiul Târgovişte”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Anul viitor, administraţia publică târgovişteană are în vedere lucrări de modernizare în Micro III, IV şi IX.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!