Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Comuna Voineşti a finalizat cu 1 an mai devreme centrul psiho-social pentru copii!

Publicat

pe

În comuna Voineşti, din judeţul Dâmboviţa, proiectele care au ca obiectiv modernizarea localităţii şi creşterea confortului cetăţenilor la standardele europene se materializează într-un ritm alert. Acest fapt se datorează, în primul rând, edilului Dănuţ Gabriel Sandu şi echipei pe care o coordonează la nivelul Primăriei.

Vineri – 26 octombrie 2018, a fost inaugurat, cu un an mai devreme faţă de termenul stabilit prin contractul de finanţare, un centru psiho-social pentru copii. Unitatea este amplasată în satul Gemenea-Brătuleşti. Fondurile nerambursabile pentru această investiţie au fost accesate prin AFIR, printr-un program derulat de Grupul de Acţiune Locală „Valea Ialomiţei”.

„Principalii beneficiari vor fi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, rămaşi în grija bunicilor sau a vecinilor, copiii care provin din familii monoparentale, copiii ai căror părinţi beneficiază de ajutor social sau sunt şomeri şi, nu în ultimul rând, copiii cu dizabilităţi.

Programul va fi după-amiaza, după orele de curs, şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Putem să lucrăm cu maximum trei grupe. Aici vor fi doi angajaţi cu normă întreagă, două cadre didactice, un profesor cu specializarea informatică şi celălalt cu diplomă de psiholog, pentru că ne dorim ca aceşti copii să beneficieze şi de consiliere psihologică, atunci când este nevoie.

Valoarea totală a proiectului a fost de 95.500 euro, din care 94.000 cheltuială eligibilă şi 1.500 de euro – contribuţia Consiliului Local Voineşti. Contractul de finanţare a fost semnat pe 20 februarie 2018. Pe 23 aprilie, în urma procedurii de achiziţie execuţie de lucrări, a fost emis ordinul de începere a lucrării. Termenul de finalizare era 23 octombrie 2019. Astăzi, 26 octombrie 2018, în zi de sărbătoare, finalizăm acest proiect, cu un an mai devreme”, a spus primarul Dănuţ Gabriel Sandu.

Centrul de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti dispune de cabinet de consiliere psihologică, sală dotată cu calculatoatre performante unde copii îşi vor efectua temele şi vor petrece câteva ore de destindere, grupuri sanitare moderne şi loc de joacă în curte.

Alături de reprezentanţii autorităţii publice locale, la deschiderea acestui obiectiv important pentru educaţia şi viaţa socială a comunei Voineşti, s-au aflat: secretarii de stat Dănuţ Alexandru Potor şi Alexandru Ţachianu, directorul adjunct al AFIR – Daniel Eugeniu Crunţeanu, vicepreşedintele Senatului României – Adrian Ţuţuianu, deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Luciana Cristea, directorul Centrului Regional AFIR Târgovişte – Claudiu Cezar Popescu, directorul GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, primarii localităţilor afiliate GAL Valea Ialomiţei, alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene.

„De foarte multe ori, se vorbeşte în mass-media, în discuţii informale sau mai puţin informale, cât de puţin pregătiţi suntem pentru a aborda chestiunile sociale, problemele celor foarte tineri, celor foarte bătrâni, celor care întâmpină dificultăţi în viaţă şi vedem că nu avem acea infrastructură socială pentru a le adresa serviciile de care au nevoie.

Iată că acum, cu finanţare de la Ministerul Agriculturii, am reuşit să susţinem un asemenea proiect. Nu numai că arată foarte bine, dar şi suma care a fost cheltuită arată un raport cost-beneficiu uriaş. Este adevărat, clădirea a existat, dar recompartimentarea ei şi dotarea cu toate echipamentele demonstrează că se pot face lucruri mari cu bani puţini.

De ce mai este foarte important acest tip de proiect? Pentru că deschide calea pentru noi linii de finanţare. Există posibilitatea ca, în baza acestui proiect, să fie accesat un proiect în cadrul Măsurii 5.2 prin Programul Operaţional Capital Uman, unde finanţarea este de 1 milion de euro, dar pentru a accesa această finanţare ai nevoie de o cheie, care se numeşte contract de finanţare pentru acest tip de infrastructură. Odată ce ai acest contract implementat, poţi să primeşti de la Ministerul Fondurilor Europene încă 1 milion de euro pentru alte tipuri de investiţii şi activităţi, inclusiv pentru investiţii fizice – în limita a 10% din valoarea proiectului. Practic, proiectul pe care l-am recepţionat astăzi este un proiect care deschide alte proiecte”, a declarat ministrul secretar de stat Dănuţ Alexandru Potor.

Şi senatorul Adrian Ţuţuianu a subliniat, în cuvântul său, importanţa proeictelor de tipul celui inaugurat la Voineşti. De asemenea, a remarcat faptul că, în actuala sesiune financiară europeană, decontările în cadrul programelor europene sunt mult mai rapide.

“Mă bucur să avem astăzi în judeţ oaspeţi importanţi de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Doi secretari de stat şi un director AFIR înseamnă foarte mult pentru modul cum este văzut judeţul Dâmboviţa la nivelul acestui minister.

Mă bucur că s-a realizat un proiect care are câteva aspect particulare deosebit de importante. Sunt născut-crescut la ţară şi cred că înţeleg foarte bine, faţă de alţii, ce înseamnă să creezi condiţii pentru categorii sociale de copii care sunt defavorizaţi. De aceea, proiectul acesta trebuie remarcat ca importanţă.

GAL-ul pe care-l conduce domnul Gheorghe Ana este unul performant, ca de altfel toate GAL-urile din Dâmboviţa, care, şi în exerciţiul financiar anterior, dar şi în acesta, îşi fac foarte bine treaba şi toate localităţile din judeţ au beneficiat, într-un fel echilibrat, de dezvoltări care nu sunt foarte mari, dar care rezolvă nişte probleme presante pentru comunităţi.

O altă subliniere importantă. Colegii primari mi–au spus că, în acest exerciţiu financiar, se decontează mult mai rapid, iar pe AFIR lucrurile merg chiar mai bine decât pe POR. Asta este de remarcat şi ne arată că la Ministerul Agriculturii este o echipă care se ocupă foarte serios de toate direcţiile de finanţare”, a spus Adrian Ţuţuianu.

Administraţia de la Voineşti a primit felicitări şi din partea directorului GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, care a ţinut să precizeze faptul că proiectul centrului de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti a fost primul lansat la nivel de ţară.

“Am fost primul GAL care a lansat această măsură. Voineşti este o localitate avidă de fonduri europene şi vă dau câteva cifre. În programul trecut, numai în domeniul agricol au avut 12 proiecte pentru tineri fermieri. În acest program, au două proiecte agricole, două non-agricole, unul pe social şi unul pe infrastructură şi urmează şi al doilea. Sperăm ca şi în mandatul viitor să meargă la fel de bine. Sunt situaţi printre primele comune care implementează proiecte. În general GAL Valea Ialomiţei are rezerve de a accesa fonduri europene mult mai multe decât i-au fost alocate. Sperăm ca, în primavara viitoare, să închidem tot ce înseamnă fonduri alocate şi să aşteptăm o redistribuire a banilor”, a precizat Gheorghe Ana.

ADMINISTRAŢIE

Nu ridicaţi poalele înainte de a ajunge la râu! Replica preşedintelui CJ Dâmboviţa pentru liberalii nemulţumiţi

Publicat

pe

Şedinta extraordinară a Consiliului Judeţean Dâmboviţa din această dimineaţă se anunţa a fi una furtunoasă, ţinând cont de reacţiile unor liberali pe reţelele de socializare cu privire la repartizarea unor sume de bani către unităţile administativ-terioriale. Dar, nu a fost aşa! Atmosfera, puţin încordată, însă nu s-a ieşit din uzul normalităţii.

Au apărut mici contre, stinse rapid, aşa cum s-au ivit, între preşedintele CJ – Alexandru Oprea şi consilierii PNL Aurelian Popa şi Gabriel Grozavu. Cei doi liberalii au vrut să afle, deşi se spusese înainte, care au fost criteriile care au stat la baza împărţirii banilor, fiindcă ei sunt convinşi că decizia acordării sumelor disproporţionat, în funcţie de cine conduce primăria, nu s-a luat la Consiliul judeţean, ci prin alte birouri de partid.

Aurelian Popa a dat şi exemple, respectiv comuna Răscăieţi care, deşi are o populaţie de puţin peste 2000 de locuitori şi doar trei proiecte, a primit bani mai mulţi decât un oraş. Preşedintele Oprea le-a răspuns că metodologia de împărţire a fost explicată deja şi că solicitările UAT-urilor au fost enorme, aşa încât a fost greu de mulţumit toată lumea care „a pierdut legătura cu solul”. Oricum, unul dintre criterii, a explicat şeful judeţului, a fost acela al ponderii populaţiei. Localităţiile conduse de primari liberali reprezintă doar 16/% din numărul total de locuitori ai judeţului, pe când comunele şi oraşele reprezentate de social-democraţi au peste 80% ca pondere.

Schimburile de replici au fost, pe alocuri, uşor ironice, ba chiar s-a încercat să fie şi comice, dar nu a ieşit până la capăt. A spus Grozavu că lucrurile merg aşa fiindcă în ţară au rămas „mici Dragnea” şi că PSD-ul are un comportament haiducesc. În sală, poporul PSD-ist a intrat un pic în rumoare la asemenea afirmaţii, dar situaţia s-a calmat repede.

Alexandru Oprea a avut şi el o replică nostimă, potrivită momentului de contradiţie: „nu ridicaţi poalele înainte de a ajunge la râu”, probabil pe fondul abordării de către liberali a unor probleme legate de buget, cu impact în viitor.

Cert este că proiectul privind repartizarea unor cote defalcate a trecut cu 18 voturi pentru şi cu abţinerea aleşilor PNL. După consumarea acestui punct, şedinţa a intrat în ape domoale. S-a votat aproape totul. Chiar şi deplasarea unei delegaţii a Consiliului Judeţean Dâmboviţa la Viena pentru a discuta cu reprezentanţii companiei Doppelmayr privind posibilitatea asigurării unei consultanţe de specialitate în domeniul creării şi funcţionalităţii staţiunii turistice Padina-Peştera. Evident, consultanţa se va face pe bani mulţi. Şi despre rezultate ne cam îndoim… Dar încercarea moarte nu are!

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

CJ Dâmboviţa, măsuri pentru refacerea obiectivelor afectate de inundaţii

Publicat

pe

Având în vedere pagubele înregistrate în judeţul Dâmboviţa pe cursul râurilor Ialomița, Argeș și Cricov, precum și de-a lungul afluenților acestora, urmare precipitaţiilor abundente din perioada mai-iunie, preşedintele CJ – Alexandru Oprea şi prefectul Antonel Jîjîie s-au întâlnit, ieri – 16 iulie 2019, cu directorii de la Apele Române, pentru a decide cele mai bune soluţii de intervenţie în zonele afectate.

Cele mai mari probleme sunt în comuna Iedera, astfel că s-a stabilit ca, în maximum două luni, să se execute lucrări de amenajare şi consolidare care să pună în siguranţă reţeaua de alimentare cu apă şi drumul local.

Reamintim că Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa au întreprins demersuri către Guvern, pentru alocarea din fondul de rezervă a sumelor necesare refacerii obiectivelor de infrastructură care au fost afectate de calamităţi. De asemenea, administraţia judeţeană are în diferite faze de proiectare şi execuţie mai multe investiţii localizate de-a lungul principalelor râuri din judeţ.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!