Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Comuna Voineşti a finalizat cu 1 an mai devreme centrul psiho-social pentru copii!

Publicat

pe

În comuna Voineşti, din judeţul Dâmboviţa, proiectele care au ca obiectiv modernizarea localităţii şi creşterea confortului cetăţenilor la standardele europene se materializează într-un ritm alert. Acest fapt se datorează, în primul rând, edilului Dănuţ Gabriel Sandu şi echipei pe care o coordonează la nivelul Primăriei.

Vineri – 26 octombrie 2018, a fost inaugurat, cu un an mai devreme faţă de termenul stabilit prin contractul de finanţare, un centru psiho-social pentru copii. Unitatea este amplasată în satul Gemenea-Brătuleşti. Fondurile nerambursabile pentru această investiţie au fost accesate prin AFIR, printr-un program derulat de Grupul de Acţiune Locală „Valea Ialomiţei”.

„Principalii beneficiari vor fi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, rămaşi în grija bunicilor sau a vecinilor, copiii care provin din familii monoparentale, copiii ai căror părinţi beneficiază de ajutor social sau sunt şomeri şi, nu în ultimul rând, copiii cu dizabilităţi.

Programul va fi după-amiaza, după orele de curs, şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Putem să lucrăm cu maximum trei grupe. Aici vor fi doi angajaţi cu normă întreagă, două cadre didactice, un profesor cu specializarea informatică şi celălalt cu diplomă de psiholog, pentru că ne dorim ca aceşti copii să beneficieze şi de consiliere psihologică, atunci când este nevoie.

Valoarea totală a proiectului a fost de 95.500 euro, din care 94.000 cheltuială eligibilă şi 1.500 de euro – contribuţia Consiliului Local Voineşti. Contractul de finanţare a fost semnat pe 20 februarie 2018. Pe 23 aprilie, în urma procedurii de achiziţie execuţie de lucrări, a fost emis ordinul de începere a lucrării. Termenul de finalizare era 23 octombrie 2019. Astăzi, 26 octombrie 2018, în zi de sărbătoare, finalizăm acest proiect, cu un an mai devreme”, a spus primarul Dănuţ Gabriel Sandu.

Centrul de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti dispune de cabinet de consiliere psihologică, sală dotată cu calculatoatre performante unde copii îşi vor efectua temele şi vor petrece câteva ore de destindere, grupuri sanitare moderne şi loc de joacă în curte.

Alături de reprezentanţii autorităţii publice locale, la deschiderea acestui obiectiv important pentru educaţia şi viaţa socială a comunei Voineşti, s-au aflat: secretarii de stat Dănuţ Alexandru Potor şi Alexandru Ţachianu, directorul adjunct al AFIR – Daniel Eugeniu Crunţeanu, vicepreşedintele Senatului României – Adrian Ţuţuianu, deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Luciana Cristea, directorul Centrului Regional AFIR Târgovişte – Claudiu Cezar Popescu, directorul GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, primarii localităţilor afiliate GAL Valea Ialomiţei, alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene.

„De foarte multe ori, se vorbeşte în mass-media, în discuţii informale sau mai puţin informale, cât de puţin pregătiţi suntem pentru a aborda chestiunile sociale, problemele celor foarte tineri, celor foarte bătrâni, celor care întâmpină dificultăţi în viaţă şi vedem că nu avem acea infrastructură socială pentru a le adresa serviciile de care au nevoie.

Iată că acum, cu finanţare de la Ministerul Agriculturii, am reuşit să susţinem un asemenea proiect. Nu numai că arată foarte bine, dar şi suma care a fost cheltuită arată un raport cost-beneficiu uriaş. Este adevărat, clădirea a existat, dar recompartimentarea ei şi dotarea cu toate echipamentele demonstrează că se pot face lucruri mari cu bani puţini.

De ce mai este foarte important acest tip de proiect? Pentru că deschide calea pentru noi linii de finanţare. Există posibilitatea ca, în baza acestui proiect, să fie accesat un proiect în cadrul Măsurii 5.2 prin Programul Operaţional Capital Uman, unde finanţarea este de 1 milion de euro, dar pentru a accesa această finanţare ai nevoie de o cheie, care se numeşte contract de finanţare pentru acest tip de infrastructură. Odată ce ai acest contract implementat, poţi să primeşti de la Ministerul Fondurilor Europene încă 1 milion de euro pentru alte tipuri de investiţii şi activităţi, inclusiv pentru investiţii fizice – în limita a 10% din valoarea proiectului. Practic, proiectul pe care l-am recepţionat astăzi este un proiect care deschide alte proiecte”, a declarat ministrul secretar de stat Dănuţ Alexandru Potor.

Şi senatorul Adrian Ţuţuianu a subliniat, în cuvântul său, importanţa proeictelor de tipul celui inaugurat la Voineşti. De asemenea, a remarcat faptul că, în actuala sesiune financiară europeană, decontările în cadrul programelor europene sunt mult mai rapide.

“Mă bucur să avem astăzi în judeţ oaspeţi importanţi de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Doi secretari de stat şi un director AFIR înseamnă foarte mult pentru modul cum este văzut judeţul Dâmboviţa la nivelul acestui minister.

Mă bucur că s-a realizat un proiect care are câteva aspect particulare deosebit de importante. Sunt născut-crescut la ţară şi cred că înţeleg foarte bine, faţă de alţii, ce înseamnă să creezi condiţii pentru categorii sociale de copii care sunt defavorizaţi. De aceea, proiectul acesta trebuie remarcat ca importanţă.

GAL-ul pe care-l conduce domnul Gheorghe Ana este unul performant, ca de altfel toate GAL-urile din Dâmboviţa, care, şi în exerciţiul financiar anterior, dar şi în acesta, îşi fac foarte bine treaba şi toate localităţile din judeţ au beneficiat, într-un fel echilibrat, de dezvoltări care nu sunt foarte mari, dar care rezolvă nişte probleme presante pentru comunităţi.

O altă subliniere importantă. Colegii primari mi–au spus că, în acest exerciţiu financiar, se decontează mult mai rapid, iar pe AFIR lucrurile merg chiar mai bine decât pe POR. Asta este de remarcat şi ne arată că la Ministerul Agriculturii este o echipă care se ocupă foarte serios de toate direcţiile de finanţare”, a spus Adrian Ţuţuianu.

Administraţia de la Voineşti a primit felicitări şi din partea directorului GAL Valea Ialomiţei – Gheorghe Ana, care a ţinut să precizeze faptul că proiectul centrului de zi pentru copii de la Gemenea-Brătuleşti a fost primul lansat la nivel de ţară.

“Am fost primul GAL care a lansat această măsură. Voineşti este o localitate avidă de fonduri europene şi vă dau câteva cifre. În programul trecut, numai în domeniul agricol au avut 12 proiecte pentru tineri fermieri. În acest program, au două proiecte agricole, două non-agricole, unul pe social şi unul pe infrastructură şi urmează şi al doilea. Sperăm ca şi în mandatul viitor să meargă la fel de bine. Sunt situaţi printre primele comune care implementează proiecte. În general GAL Valea Ialomiţei are rezerve de a accesa fonduri europene mult mai multe decât i-au fost alocate. Sperăm ca, în primavara viitoare, să închidem tot ce înseamnă fonduri alocate şi să aşteptăm o redistribuire a banilor”, a precizat Gheorghe Ana.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Dâmboviţa, Prahova şi Braşov se asociază pentru a realiza „Bucegi Schi Arena”

Publicat

pe

Foto: www.diaconescuradu.com

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a lansat omologilor din Prahova şi Braşov propunerea de a se asocia pentru realizarea obiectivului „Bucegi Schi Arena”. Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care se urmăreşte dezvoltarea zonei turistice din Bucegi.

Urmare răspunsului favorabil primit, reprezentanţii celor trei administraţii judeţene se vor întâlni pentru a stabili etapele necesare pentru realizaea obiectivelor incluse în proiectul de asociere, urmând ca parteneriatul să fie încheiat după aprobarea bugetului pentru anul în curs.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

S-a detensionat situaţia de la societăţile din subordinea Consiliului Local Titu!

Publicat

pe

Consiliul Local Titu s-a întrunit, în această dimineaţă, în şedinţă de lucru de îndată, pentru a decide administratorul provizoriu al celor două societăţi din subordine – SC Urban Titu SRL şi SC Salub Titu SRL, astfel încât să fie evitate problemele de ordin salarial ce ar putea apărea după demisia, în bloc, a şapte consilieri PNL.

Aleşii PSD au profitat de această conjunctură şi au impus, la conducerea celor două societăţi, pe o perioadă de 6 luni, un om pe care-l agreează. Social-democraţii au spus clar că ori va fi acceptat Gheorghe Ioniţă, ori nu votează proiectele de hotărâre! În aceste condiţii, pentru a se evita un blocaj în derularea activităţii SC Urban SRL şi SC Salub SRL, consilierii liberali au acceptat propunerea PSD.

Primarul Traian Niculae a solicitat Consiliului Local să adopte şi o hotărâre prin care cele două posturi de conducere să fie scoase la concurs, cu specificarea clară a unor condiţii legate de competenţă profesională şi experienţă. Deocamdată, nu s-a stabilit nimic în această privinţă. În următoarele şase luni, cele două societăţi subordonate Consiliului Local Titu vor fi conduse de Gheorghe Ioniţă. Ce va fi după această perioadă de timp, vom vedea.

La Titu urmează să fie organizate alegeri locale parţiale anticipate pentru Consiliul Local, întrucât PNL nu are cu cine să-i înlocuiască pe cei şapte aleşi care şi-au dat demisiile săptămâna trecută, fiindcă şi-a epuizat lista de supleanţi. Conform legii, în următoarea şedinţă ordinară de lucru a Consiliului Local Titu, se va lua act de încetarea de drept a mandatelor celor şapte consilieri, urmare demisiei. Apoi, Guvernul trebuie să stabilească organizarea de alegeri în termen de 90 de zile.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!