ACTUALITATE
Deputata Claudia Gilia a premiat elevii dâmboviţeni olimpici la istorie!

Astăzi – 26 octombrie 2018, s-a desfăşurat concursul „România Mare – Un vis devenit realitate”. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Universitatea Valahia din Târgovişte, Societatea de Ştiinţe Istorice din România -Filiala Dâmboviţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa.
La finalul competiţiei, în amfiteatrul Institutului de Cercetări al Universităţii Valahia, deputata PSD Claudiua Gilia a ţinut să-i premieze pe liceenii olimpici la istorie şi pe profesorii care i-au pregătit.
Parlamentara a oferit pachete cu cărţi elevilor Vlad Brebeanu – clasa XII-a la Colegiul Ienăchiţă Văcărescu; Yulyssa Mertic – clasa XII-a la Colegiul Constantin Cantacuzino, Liviu Cristea – clasa XII-a la Colegiul Constantin Cantacuzino, Maria Iancu – clasa XI-a la Colegiul Ienăchiţă Văcărescu şi Marin Anghel – clasa X-a la Colegiul Constantin Cantacuzino.
Profesorii premiaţi au fost: Mihaela Orfanu de la Colegiul Ienăchiţă Văcărescu, Ferezia Stancu şi Alexandru Ştefănescu de la Colegiul Constantin Cantacuzino. A mai primit aprecierele deputatei Claudia Gilia şi profesoara Gabriela Istrate -inspector şcolar general adjunct.
„Evenimentul de astăzi ne demonstrează, încă o dată, că în România există foarte mulți oameni pasionați de istoria acestei Națiuni cărora le pasă de viitorul acestui neam. Pentru foarte mulți tineri, istoria nu este o simplă materie la care să fie nevoiți să învețe lecția și apoi să o uite. Pentru foarte mulți, această materie devine o lecție de viață, o pasiune și un imbold pentru a-și iubi țara și a face lucruri mărețe.
După cum bine știți, istoria nu este doar despre trecut. Majoritatea istoricilor spun că istoria este mai mult despre prezent și viitor. Este despre prezent, pentru modul în care alegem să înțelegem evenimentele din trecut (cum le interpretăm astăzi) și este despre viitor, pentru că pe baza trecutului și a prezentului ne construim viitorul.
Mulți specialiști spun că, deși istoria este ciclică, ea nu se repetă. Sunt istorici care au constatat că omenirea nu a învățat nimic din trecut. Eu cred că noi am învățat foarte multe din trecut. Am învățat că atunci când suntem uniți, putem face UNIREA, așa cum s-a întâmplat acum 100 de ani. Am învățat că atunci când suntem la limita puterilor, mai găsim forțe pentru a renaște și reda acestei țări o nouă democrație, așa cum s-a întâmplat acum trei decenii la Revoluție. Am învățat că dacă ne respectăm ca popor, vom fi respectați și în exterior. Am învățat că dacă respectăm niște valori, ne putem regăsi locul în cele mai puternice organizații internaționale, cum ar fi NATO și UE.
Stimați dascăli,
Să fii profesor de istorie nu este ușor, dar este atât de frumos. Este frumos pentru că știți atât de multe istorii, întâmplări cu personaje reale. Trebuie să recunoaștem că tuturor ne plac poveștile. Este adevărat, pentru a descoperi aceste povești interesante, este nevoie de multă muncă în arhive și biblioteci – unde s-a așezat praful peste documente de zeci sau chiar sute de ani. Istoricii și cercetătorii din acest domeniu, nu doar cei români, nu sunt oameni care să câștige foarte mulți bani. Dar ce ne-am face fără ei? Cine ar mai scrie despre istoria noastră așa cum a fost? Cine ar preda noii generații acest bagaj enorm de cunoștințe? Din acest punct de vedere, să știți că am păstrat un respect enorm pentru istorici! Vă mulțumim că nu ați cedat altor tentații ale vieții și ați ales să vă urmați pasiunea!
Dragi elevi,
Faptul că ați participat la acest concurs demonstrează că vă pasă de valorile neamului nostru. Ați dat dovadă de profesionalism și chiar de patriotism. Cred că știți că acum 100 de ani au existat oameni de stat care au pus pe primul loc interesele naţionale şi, în același timp, au renunţat la privilegii, la bogăţii şi la orgolii personale. Pentru a face Marea Unire, înaintașii noștri au făcut investiţii publice din banii proprii pentru educarea profesorilor, pentru tipărirea manualelor şi a ziarelor de limbă română în Basarabia și în celelalte provincii care nu erau parte din România Mare. Au crezut într-o serie de principii, de valori și idealuri naționale și au reușit să-și vadă visul – realitate.
Vă încurajez să aveți încredere în propriile forțe, să vă urmați visul și să continuați să participați la astfel de concursuri. Citiți mai multe cărți, mai mulți istorici și încercați să vedeți mai multe perspective ale acelorași evenimente. Puneți întrebări și căutați răspunsuri. Doar așa puteți deveni din ce în ce mai buni în fiecare zi. Felicitări și abia aștept să vin la lansarea primelor voastre cărți”, a declarat celor prezenţi Claudia Gilia – deputat PSD de Dâmboviţa.
ACTUALITATE
Elevi și profesori din Polonia, în vizită la Liceul „Petru Cercel” din Târgoviște

Liceul Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște a găzduit, săptămâna aceasta, un grup format din paisprezece elevi polonezi de la Zespół Szkół Ekonomicznych i Mundurowych im.gen. Władysława Andersa, din orașul Chełm, însoțiți de profesorii Paweł Ciesielczuk și Małgorzata Barszczewska, în cadrul unui proiect Erasmus+ care se află în cel de-al patrulea an de implementare.
„Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză, oportunitățile de dezvoltare atât a educației culturale, cât și a abilităților IT. Astfel, elevii sunt implicați în activități școlare sau extrașcolare alături de voluntarii Erasmus din cadrul instituției de învățănânt, muncesc, învață și colaborează frumos, uniți în diversitate”, ne-a transmis responsabilul Comisiei pentru programe și proiecte europene, – Firescu Ana, profesor al Liceului Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște.
ACTUALITATE
Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști! Camera de Comerț Dâmboviţa s-a alăturat din nou acestui proiect

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița susține și anul acesta proiectul caritabil „Îmbracă un copil cu haine noi de Sfintele Paști!”, inițiat de Asociația Centrul Diaconal Casa Creștină din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Sunt propuse spre spre sprijin cazurile a 219 de copii cu vârste cuprinse între 0 si 17 ani, din județul Dâmbovița, proveniți din familii care se află în dificultatea de a le asigura haine noi de Sfintele Paști. Se acceptă numai haine noi, personalizate pe măsurile copilului selectat, conform datelor descrise pe site. Detalii aici!
„Donațiile pentru acest proiect se pot face și în contul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină” RO85RNCB0128045415040001 (cont în LEI), sau RO31RNCB0128045415040003 (cont în EURO) specificând la detaliile de plată: Proiect Paști și numărul cazului cu inițialele copilului selectat pentru donație. (exemplu: Proiect Paști caz 1 SF)
Pentru detalii suplimentare sau pentru oferirea pachetelor cu donații (până cel târziu 10 aprilie) ne puteți contacta direct la sediul Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină”, situat în mun. Târgoviște, Calea Domnească, nr. 261,
Ne puteți contacta pe pagina oficială de facebook Asociația Centrul Diaconal “Casa Creștină”, pe pagina web www.casacrestina.ro, sau la numerele de telefon:
0245.217.936 Centrul Social Creștin
0762.222.304 Pr. Adrian Rada – Director executiv
0733.114.905 Ceapă Cătălina – Asistent social
0766.472.897 Șerbănescu Luminița – Lucrător social”, este mesajul transmis de Centrul Diaconal Casa Creștină Târgoviște.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum 5 zile
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!