Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Unirea Bucovinei cu Regatul României, conferinţă organizată la Târgovişte

Publicat

pe

Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității “Valahia” din Târgovişte găzduieşte, astăzi – 9 noiembrie 2018, de la ora 10:00, conferinţa naţională cu temele „Unirea Bucovinei cu Regatul României – repere istorice (1918). Pactul Molotov-Ribentrop și raptul sovietic din Iunie 1940” şi „Vasile Stroescu, primul Președinte al Parlamentului României Mari”. Va conferenţia dr. Ion Consta ntin – istoric.

Unirea Bucovinei cu România a implicat o succesiune de evenimente politice care au culminat cu votarea unanimă de către Congresul General al Bucovinei, în ziua de 15/28 noiembrie 1918, a alipirii fostului Ducat al Bucovinei la Patria Mamă România. Deși consfințită la nivel internațional prin Tratatul de pace cu Austria încheiat la Saint-Germain en Laye, la 10 septembrie 1919, această unire avea să dureze până în iunie 1940 când nordul regiunii, inclusiv orașul cel mai important – Cernăuți, a fost anexat de URSS în mod abuziv, deși acest fapt nu era prevăzut în pactul Ribentropp-Molotov.

În cadrul conferinței se va omagia, totodată, personalitatea lui Vasile Stroescu (1845-1926), supranumit și „mecena românilor”. Marele boier basarabean s-a remarcat încă din anii ce au precedat Marea Unire printr-o activitate filantropică susținută față de românii de pretutindeni contribuind major la trezirea conştiinţei naţionale. În discursul rostit pe 24 mai 1910 la Academia Română în cadrul alegerii sale unanime ca membru de onoare pentru aportul deosebit adus la apărarea românismului și a credinței strămoșești, Vasile Stroescu a exprimat cu modestia sa definitorie: „Sunt mirat că o faptă simplă şi firească a produs atâta mişcare şi atâta zgomot”.

ACTUALITATE

Drumul spre Peştera, pe la Dichiu, a fost redeschis circulaţiei

Publicat

pe

Astăzi, 23 ianaurie 2019, a fost redeschisă circulaţia rutieră pe DJ 713 (Cota 1000 – Cabana Cuibul Dorului – Dichiu), care a fost blocat săptămâna trecută după producerea unei avalanşe.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa atenţionează participanţii la trafic că rămân în vigoae celelalte restricţii valabile pentru perioada anotimpului rece.

Să sperăm că drumul nu va fi afectat de căderile de zăpadă care se anunţă în perioada următoare. Reamintim că meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, valabilă în perioada 24 ianaurie, ora 04:00 – 25 ianaurie, ora 14:00.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Urmează zile de iarnă adevărată. Poliţiştii recomandă atenţie sporită în trafic

Publicat

pe

Din această noapte, de la ora 04:00, până vineri – 25 ianaurie, la ora 14:00, meteorologii anunţă precipitaţii abundente, predominant sub formă de ninsoare mai ales la altitudini peste 1500 m, unde şi vântul va avea intensificări cu rafale de 60… 80 km/h. Atenţionarea cod galben este valabilă pentru zona Moldovei, în Muntenia şi Banat.

În acest context, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă și să își echipeze autovehiculul corespunzător.

Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, circulați cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere și măriți distanţa de siguranţă în mers şi nu vă angajeați în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de ploaie sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum, precum şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

Totodată, recomandăm păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă, precum şi evitarea acţionării bruşte a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.

Asigurați-vă că instalațiile de degivrare și dezaburire ale autovehiculului funcționează în parametri. Pe timpul deplasării atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate pentru o mai bună vizibilitate.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Acționați pedala de accelerație cu moderație atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață, polei, în condiții de ploaie abundență sau de ceață. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!