Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Unirea Bucovinei cu Regatul României, conferinţă organizată la Târgovişte

Publicat

pe

Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității “Valahia” din Târgovişte găzduieşte, astăzi – 9 noiembrie 2018, de la ora 10:00, conferinţa naţională cu temele „Unirea Bucovinei cu Regatul României – repere istorice (1918). Pactul Molotov-Ribentrop și raptul sovietic din Iunie 1940” şi „Vasile Stroescu, primul Președinte al Parlamentului României Mari”. Va conferenţia dr. Ion Consta ntin – istoric.

Unirea Bucovinei cu România a implicat o succesiune de evenimente politice care au culminat cu votarea unanimă de către Congresul General al Bucovinei, în ziua de 15/28 noiembrie 1918, a alipirii fostului Ducat al Bucovinei la Patria Mamă România. Deși consfințită la nivel internațional prin Tratatul de pace cu Austria încheiat la Saint-Germain en Laye, la 10 septembrie 1919, această unire avea să dureze până în iunie 1940 când nordul regiunii, inclusiv orașul cel mai important – Cernăuți, a fost anexat de URSS în mod abuziv, deși acest fapt nu era prevăzut în pactul Ribentropp-Molotov.

În cadrul conferinței se va omagia, totodată, personalitatea lui Vasile Stroescu (1845-1926), supranumit și „mecena românilor”. Marele boier basarabean s-a remarcat încă din anii ce au precedat Marea Unire printr-o activitate filantropică susținută față de românii de pretutindeni contribuind major la trezirea conştiinţei naţionale. În discursul rostit pe 24 mai 1910 la Academia Română în cadrul alegerii sale unanime ca membru de onoare pentru aportul deosebit adus la apărarea românismului și a credinței strămoșești, Vasile Stroescu a exprimat cu modestia sa definitorie: „Sunt mirat că o faptă simplă şi firească a produs atâta mişcare şi atâta zgomot”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ecaterina Andronescu, din nou ministru la Educaţie!

Publicat

pe

Sursa foto: realitatea.net

Necunoscute sunt căile Domnului în PSD! În epoca Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu revine la cârma Ministerului Educaţiei. Acest lucru l-a surprins şi pe preşedintele Klaus Iohannis, încât a întârziat câteva zile semnarea decretului de numire, pentru a se edifica se întâmplă, având în vedere că, în luna august, senatoarea PSD a cerut membrilor PSD ca Liviu Dragnea să se retragă de la conducerea partidului.

Spunea atunci Ecaterina Andronescu, în scrisoarea deschisă trimisă liderilor PSD, că, în caz contrar, social-democraţii pot pierde guvernarea. Pentru a nu se ajunge într-o asemenea situaţie, susţinea în luna august noua ministră a Educaţiei că trebuie schimbat Guvernul Dăncilă, considerându-l neperformant.

Iată că, după câteva luni, Ecaterina Andronescu, spre uimirea multora, îşi încalcă principiile enunţate public şi devine membră a Cabinetului Viorica Dăncilă. Ba mai mult, se aude că Ecaterina Andronescu va deveni preşedintă a organizaţiei PSD Bucureşti, în locul interimarei Gabriela Firea.

Citește în continuare

ACTUALITATE

IJJ Călăraşi, omagiu adus jandarmeriţei omorâtă pe trecere de pietoni

Publicat

pe

Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași va întrerupe activitatea pentru un minut, astăzi – 16 noiembrie 2018, la ora 14:22, și va ține un moment de reculegere pentru omagierea maiorului Airinei Irina, din cadrul Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, decedată în condiții tragice.

„De asemenea, pe toate autovehiculele aflate în misiune va fi afișată poza colegei noastre iar personalul îmbarcat pe autovehicule, aflat în misiune, va staționa la aceeași oră, pentru 30 de secunde, și va porni semnalele acustice și luminoase. Dumnezeu să o odihnească în pace! Rămas bun, Irina!”, se arată într-un comunicat remis de IJJ Călăraşi.

Irina Airinei a fost spulberată pe o trecere de pietoni din Suceava de un şofer în vârstă de 26 de ani, aflat la volanul unui bolid A8. Femeia era împreună cu fetiţa sa, de numai un an şi jumătate, care a ajuns în comă la spital. Starea copilei este în continuare foarte gravă.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!