Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

#România100. „Părinții şi ţara se iubesc, nu se vorbesc de rău”! Oana Vlăducă, deputat

Publicat

pe

Actul de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, întoarcerea Transilvaniei la Țara-Mamă, a completat acțiunile unioniste ale fraților din Basarabia (din primăvară) și Bucovina (28 noiembrie).

Sigur, s-au scris și se vor scrie multe pagini pe marginea acestui moment de referinţă din destinul poporului român. Dar, parcă, o pildă iese cel mai puternic în evidență: aceea că, acum 100 de ani, cu multe neajunsuri, cu inevitabile diferențe, cu orgolii adânci, românii providențiali au ştiut să uite ceea ce-i desparte pentru ceea ce-i uneşte. Românii de la 1918 au predat o lecție de inteligență istorică pe care, dacă am fi înțelepți, am citi-o cu ochii minții și ai sufletului larg deschiși.

România celor 100 de ani a traversat provocări de tot felul, dureri și încercări, speranțe și renașteri și a dovedit că poate mereu să-și strângă rândurile când e nevoie.

Poate că e și acum nevoie, într-o paranteză de timp în care sentimente potrivnice își fac tot mai acut simțită prezența, ne înăbușă, ne înconjoară și ne ispitesc să le dăm curs.

Poate că e și acum nevoie să ne ridicăm cu decență și să punem mâna pe drapel, vorbind cu putere despre România, mândri de trecutul moștenit. Poate că e și acum nevoie să cinstim curajul românilor vizionari de la 1918 fiind noi înșine curajoși.

Sunt lucruri care se pot vinde și cumpăra. Dar sunt unele pentru care nu există și nu va exista niciodată monedă. De cum vom face diferența între ele depinde și destinul nostru, ca oameni, ca neam. E provocarea pe care ne-o lansează din nou, parcă, românii de la 1918, ca să înțelegem dacă am meritat acea clipă istorică.

Pentru că părinții şi ţara se iubesc, nu se vorbesc de rău!

Oana Vlăducă,
Deputat PSD

ACTUALITATE

Dr. Vasi Rădulescu: 10 pași de urmat într-o criză de epilepsie

Publicat

pe

Vasi Rădulescu este unul dintre puținii doctori din România care fac, gratuit, educație medicală – pe Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, dar și prin intermediul unui site dedicat pe care l-a creat: leapșa de sănătate. A scris, totodată, și mai multe cărți în care medicina este „tradusă” pe înțelesul tuturor și care pot fi achiziționate la un preț foarte mic.

Ne-am oprit, astăzi, la materialul legat de epilepsie, afecțiune neurologică în care anumite zone din creier descarcă haotic impulsuri și se pierde starea de conștiență. Tu știi cum să ajuți o persoană care trece printr-o criză de epilepsie? Dr. Vasi Rădulescu ne prezintă 10 pași de urmat:

1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.

5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Autobuzele Mercedes-Benz cumpărate de Primăria Târgoviște intră în circulație de mâine

Publicat

pe

Marți – 13 aprilie 2021, la ora 05:00, vor intra în circulație cele 28 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid achiziționate de Primăria Târgoviște în cadrul unui proiect care vizează modernizarea transportului public local – a anunțat, pe pagina sa de Facebook, edilul Daniel Cristian Stan.

A mai precizat primarul că, astăzi, a fost semnat un nou contract de furnizare de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid.

„Astfel, încă 12 autobuze noi, plătite din fonduri europene, vor fi livrate municipiului Târgoviște până la finalul acestui an, acestea urmând a se adauga celor 28 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid deja existente în parcul nostru de mijloace de transport în comun”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT