Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Şoseaua de centură a municipiului Târgovişte, un vis încă îndepărtat!

Publicat

pe

Centura municipiul Târgovişte parcă ar fi un blestem, atât pentru autorităţile locale, dar mai ales pentru cetăţenii oraşului şi ai judeţului, care trebuie să suporte, în perimetrul de şantier deschis de prea multă vreme şi mai tot timpul abandonat, diferite probleme de disconfort în trafic. Nu mai vorbim de faptul că şoseaua de centură reprezintă un element cheie în dezvoltarea economică şi socială a unui oraş.

Astăzi – 5 decembrie 2018, primarul Cristian Daniel Stan a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a vorbi despre situaţia tensionantă existentă între administraţia locală şi firmele asociate al căror lider este SC Telor Invest, care ar fi trebuit să lucreze ritmic la şoseaua de centură a municipiului pentru a se înscrie în termenele asumate.

Edilul a constatat, trist, că pe şantier nu se lucrează, aşa cum ar fi trebuit. Amplasamentul, parcă ar fi părăsit. Şi, fiindcă a venit deja anotimpul rece iar ploile şi zăpada pot afecta lucrările şi aşa puţine realizate până acum, primarul a anunţat că a activat o clauză din contractul de execuţie potrivit căreia constructorul care nu execută lucrările de punere în siguranţă a amplasamentului, de protejare a ceea ce s-a făcut până acum, trebuie să suporte din banii săi costurile efecuării acestor lucrări pe care le va realiza beneficiarul.

Spune Cristian Daniel Stan că autorităţilre nu pot asista impasibile la ceea ce se întâmplă pe şoseaua de centură, la nepăsarea constructorilor care nu au pus în siguranţă lucrările executate până acum, existând riscul ca acestea să se degradeze. Nu mai vorbim de pericolul existent pentru circulaţia auto şi cea pietonală, în condiţiile în care executantul nu a făcut nimic, nici măcar pe zona de semnalizare rutieră.

Situaţia nu este deloc una bună, existând riscul rezilierii contractului de execuţie dacă grupul de firme care a câştigat lucrările nu se conformează obiectivelor prevăzute în contract. Ar mai fi o singură somaţie în acest sens.

„Din punct de vedere juridic, în momentul de faţă, aceşti constructori care au lucrat foarte puţin sau nu au lucrat deloc încearcă acum să evite plata unor daune sau a unor penalităţi de întârziere care curg începând cu 1 decembrie şi sunt destul de mari, de circa 65 de mii de lei pe zi”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Şi pentru a mai trage de timp, executanţii, spune primarul Târgoviştei, au devenit foarte activi în trimiterea de adrese în care afirmă că există probleme în contract, cu proiectul sau alte aspecte pe care le ridică însă prea târziu.

„Nu suntem dispuşi să facem niciun pas înapoi. Nu suntem dispuşi să facem niciun fel negociere. Nu suntem dispuşi să cădem la învoială pe niciun aspect. Obligaţia de a finaliza şoseaua de centură era a asocierii. Municipiul Târgovişte şi-a îndeplinit în termen obligaţiile de plată, rezultate din situaţiile de lucrări şi confirmate la plată.

Nu avem niciun fel de culpă în derularea acestui contract. Am discutat cu constructorii în nenumărate rânduri şi le-am spus că va veni un moment în care vor trebui să dea socoteală pentru ceea ce se întâmplă pe centura muinicipiului Târgovişte. Ori nu au luat în serios acest lucru, ori au considerat că, la momentul în care termenul de execuţie va expira, vor găsi înţelegere la Primăria Târgovişte, astfel încât să fie totul bine pentu toată lumea. Adică, să se prelungească termenul, să se suspende eventual pe perioada de iarnă curgerea termenului şi, la primăvară, vedem noi ce om mai face. Lucrurile nu stau deloc aşa. Nu suntem dispuşi să dăm un pas înapoi”, a precizat primarul Cristian Daniel Stan.

Edilul Târgoviştei a mai spus că a făcut zeci, sute de solicitări punctuale constructorului pentru realizarea în termen a lucrărilor la şoseaua de centură a municipiului, dar nu a primit niciun răspuns pozitiv.

„Sunt zeci de recunoaşteri din partea liderului de asociere care, în faţa noastră şi consemnat în procesele verbale, a spus că nu are bani, că nu poate să lucreze şi că, dacă ar fi avut resursele necesare, ar fi definitivat acest proiect”, a mai adăugat Cristian Daniel Stan.

Şeful administaţiei târgoviştene este decis să se adreseze instituţilor abilitate ale statului, să le pună la dispoziţie toate documentele necesare pentru a proteja interesul municipiului Târgovişte şi pentru a putea recupera prejudiciul produs. Şoseaua de centură a municipiului Târgovişte rămâne, încă, un vis prea îndepărtat!

ADMINISTRAŢIE

Primarul Târgoviştei acuză constructorii de la centură de şantaj şi intimidare!

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, a susţinut astăzi, 12 decembrie 2018, o conferinţă de presă în cadrul căreia a încercat să decodifice mesajele pe care constructorii şoselei de centură le disiminează în spaţiul public, prin intermediul unor publicaţii sau al reţelelor de socializare, încercând astfel să intimideze autorităţile locale.

Cristian Daniel Stan a spus că, începând cu 1 decembrie 2018, asocierea de firme care ar fi trebuit să definitiveze până la această dată şoseaua de centură a Târgoviştei plăteşte penalităţi de 65.000 lei pentru fiecare zi de întârziere. Ba mai mult! Autorităţile le-au notificat celor care îi ameninţă acum cu plângeri penale faptul că aveau şi obligaţia de a pune în siguranţă lucrările deja executate şi traficul rutier pe centura municipiului. Pentru că nu s-au achitat de aceste sarcini, Primăria a fost nevoită să efectueze lucrările cu lucrătorii de la Municipal Construct, bineînţeles, pe banii firmelor care au câştigat licitaţia de realizare a şoselei de centură a municipiului Târgovişte.

Primarul Târgoviştei a mărturisit ziariştilor că lucrările pe care grupul de firme trebuia să le realizeze într-un an au fost efectuate de Municipal Construct într-o perioadă de ordinul zilelor. Şi fiindcă administraţia locală nu mai vrea să prelungească termenul de execuţie, existând premisele plăţii unor penalităţi de întârziere şi a despăgubirilor uriaşe, crede primarul Cristian Daniel Stan, se încearcă tot soiul de strategii, de metode menite să-i intimideze pe edili, astfel încât să cedeze şi să prelungească termenul de execuţie sau să procedeze la încetarea contractului prin acordul părţilor.

Cristian Daniel Stan a spus că vrea ca opinia publică târgovişteană să privească toate datele cu claritate, nu doar ceea ce i se serveşte fracţional şi din anumite unghiuri. Primarul a prezentat un dosar în care se aflau peste 50 de notificări transmise constructorului şoselei de centură, pe parcursul derulării contractului, atât de către Primăria Târgovişte, cât şi de către dirigintele de şantier şi consultant.

„Le ceream să lucreze, să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, în condiţiile în care noi nu ne-am încălcat nicio obligaţie contractuală. Avem, în afara acestor notificări, alte două dosare cu procesele verbale de la şedinţele de lucru în care le solicitam, personal şi cât se poate de hotărât, să realizeze lucrările pe care aveau obligaţia să le execute. Nu i-a obligat nimeni să vină la licitaţie”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Consideră edilul că şi-a făcut treaba cu bună credinţă. Şi-a dorit ca şoseaua de centură să fie definitivată la termenele prevăzute în contract.

„Nu am ce să-mi reproşez în legătură cu conduita aşa-zişilor constructori de la centura municipiului Târgovişte. Au dat dovadă de iresoponsabilitate, au dat dovadă de inconştienţă, mizând pe încheierea amiabilă a contractului, pe care, repet, nu suntem dispuşi să o facem. Nici unul dintre colegii mei nu pot accepta aşa ceva”, a mai spus primarul.

Cristian Daniel Stan a analizat, la rece, şi ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în spaţiul public, prin vehicularea şi rostogolirea unor informaţii referitoare la depunerea unor plângeri penale împotriva executivului Primăriei Târgovişte de către firmele constructoare ale şoselei de centură.

„Modalitatea în care se prezintă, dându-se, aşa, o aparenţă de veridicitate, pentru că sunt date acolo nume de firme, alea, alea…, adică lucruri de natură, pentru un cititor neavizat, să pară, dom’le, se întâmplă ceva acolo…”.

Primarul Târgoviştei, disecând textele apărute în spaţiul virtual, consideră că mesajele expuse nu sunt de fapt pentru cititorul neavizat şi nici pentru persoanele care s-ar arăta interesate de bunul mers al municipiului Târgovişte.

„Mesajele sunt pentru noi, cei din administraţia locală a Târgoviştei. Este un mesaj care spune cam aşa. Nu vreţi să prelungiţi termenul contractual, nu vreţi să ne scutiţi de acele penalităţi, iată ce se întâmplă…”, a precizat edilul Târgoviştei.

Cristian Daniel Stan, după ce a parcurs materialele apărute în spaţiul public, este convins că se poate discuta de o chestiune de natură penală.

„Toate aceste aruncări în spaţiul public a unor chestiuni legate de, lasă că ştim noi ce faceţi voi acolo, îmbracă forma constitutivă şi sunt elemente materiale ale infracţiunii de şantaj, scopul urmărit fiind, în mod clar, determinarea noastră prin mijloace, prin intimidare, prin acest soi de ameninţare foarte voalată, ameninţare de gulere albe, prin care noi ar trebui să spunem, da, dom’le, aveţi dreptate, lasă-i pe cetăţenii aştia din oraş care îşi rup maşinile pe centură, că ei nu contează, încheiem noi contractul pe cale amiabilă, nici usturoi nu aţi mâncat, nici gura nu vă miroase şi încheiem această poveste, cum probabil s-a mai întâmplat.

Ei bine, domnilor, nu vom încheia nimic până nu veţi plăti toate prejudiciile pe care le-aţi produs târgoviştenilor, pentru că nu v-a obligat nimeni să daţi preţurile pe care le-aţi dat, preţuri care au scos de la procedura de licitaţie alţi constructori, poate mai serioşi, care ar fi putut să facă proiectul”, conchide edilul municipiului Târgovişte.

Dacă lucrurile stau aşa cum le-a prezentat Cristian Daniel Stan, înseamnă că autorităţile abilitate trebuie să se autosesizeze şi să declanşeze o anchetă în acest caz, aşa cum au mai procedat şi în alte situaţii. Adevărul trebuie restabilit şi urmele de suspiciune îndepărtate.

Şeful administraţiei publice târgoviştene a mai dat câteva exemple de litigii cu firmele care şi-au asumat responsabilitatea de a realiza unele obiective şi, pentru că nu au reuşit să se achite de obligaţii, au plătit şi plătesc penalităţi care au ajuns la circa 125 de miliarde de lei vechi, iar comportamentul contractual, a spus edilul, a fost net superior celui pe care l-au avut constructorii de la centura municipiului.

Şi, ca să încheie acest subiect în ton optimist, primarul a declarat că, indiferent ce s-ar întâmpla, şoseaua de centură va fi realizată până la urmă.

„Voi ţine la curent opinia publică cu ceea ce se întâmplă pe acest proiect. Centura va fi finalizată, indiferent de sursa de finanţare”.

Cristian Daniel Stan nu a exclus posibilitatea de a depune plângeri penale pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

„Iniţial, numele meu nu a fost spus. Începea de la numărul doi. Ăla era un mesaj clar şi spunea: nu reacţionezi, dăm şi numărul unu. Măi, fraţilor, chiar credeţi că s-a întâlnit hoţul cu prostul?

Nu ne lăsăm intimidaţi. Da, vom face şi noi o plângere penală pentru şantaj. Avem numeroase elemente, articole de presă apărute, aruncarea în spaţiul public a unor crâmpeie din aşa-zisele plângeri penale…

Cum se poate explica această modalitate de prezentare a unei plângeri, dacă nu prin şantaj? Ăsta este adevărul. Nu este nicio filozofie. Nu are nicio parte obscură, totul este clar, totul este la lumină”, a spus primarul Târgoviştei.

Găsim şi noi o vină edililor târgovişteni, prin faptul că au preferat să tacă, să nu iasă, ori de câte ori era nevoie, în faţa presei, a opiniei publice şi să arate neajunsurile existente pe şoseaua de centură, cu ce se confruntau acolo. Tăcerea lor, impusă poate de politeţe, de respectarea partenerilor de afaceri sau pentru a nu crea premisele unei crize ample, se vede că nu a avut efectul scontat. Unii au considerat lipsa revoltei autorităţilor a fi un fel de complicitate, de acceptare a situaţiei de fapt.

Reprezentanţii administraţiei publice locale au ieşit la rampă după ce spaţiul public a fost inundat de materiale acuzatoare la adresa lor şi ameninţări cu plângeri penale, punându-i astfel într-o lumină nefavorabilă în ochii târgoviştenilor…

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Pucioasa, Răcari şi Gura Foii au obţinut fonduri UE pentru a asigura internet gratuit

Publicat

pe

Foto: https://cdn.start-up.ro

224 de localităţi din România au fost declarate câştigătoare ale primului apel de proiecte din programul finanţat de Comisia Europeană „WiFi4EU”. Practic, respectivele unităţi administrativ-teritoriale vor primi bonuri valorice de 15.000 fiecare, pentru a instala puncte de acces gratuit la internet wireless.

În această primă etapă au intrat şi câteva localităţi din judeţul Dâmboviţa, respectiv oraşele Pucioasa şi Răcari şi comuna Gura Foii. Municipiul Târgovişte a pierdut această oportunitate.

Fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană vor fi folosite pentru achiziţionarea de echipamente Wi-Fi care pot fi montate în pieţe publice, parcuri, biblioteci şi în muzee.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!