Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Eşti agricultor şi vrei motorină subvenţionată? Cererea se depune în luna decembrie!

Publicat

pe

Fermierii români care vor să beneficieze de schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2019 trebuie să depună cererile de acord în cursul lunii decembrie – informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Beneficiari:
a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
b) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
c) organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, aşa cum sunt definite în Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

Persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu maitârziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Condiții de acordare în funcţie de sectorul/sectoarele vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare în care îşi desfăşoară activitatea:
a) să fie înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să deţină ID fermier);
b) să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz;
c) să fie înscrişi în Registrul agricol cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spațiile protejate (sere și solarii), precum și cu efectivele de bovine/ovine/caprine/porcine/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz;
d) să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz;
e) suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha,iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei,pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere și solare, pentru care se acordă schema de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha. Prin excepție, pentru ciuperci sa iau în considerare suprafețele din adeverințele emise de primării;
f) să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat;
g) să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice.
Cererea de acord prealabil se depune însoţită de următoarele documente:
a) copie a documentelor de identitate și a documentelor de înregistrare;
b) adeverinţă aliberată de Primarie cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spaţii protejate/cu efectivele de animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz;
c) adeverinţă eliberată de către Oficiul Național al Viei și al Produselor Vitivinicole pentru suprafețele cu vie, după caz;
d) situația suprafețelor și a structurii estimative a culturilor pentru care solicit ajutorul de stat si/sauproducția de ciuperci estimată;
e) copia documentului care atestă înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară pentru porci/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz;
f) situația privind calculul efectivului rulat /mediu estimat anual, în funcție de specie, întocmită de beneficiar;
g) dovada că solicitantul nu figurează ca debitor la organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare, precum şi la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, furnizorul de apă şi de electricitate, după caz;
h) copie de pe contractul de irigaţii/furnizare a apei, după caz;
i) cantitățile de motorină pentru care se solicită ajutorul de stat sub formă de rambursare pentru sectorul îmbunătățiri funciare;
j) angajamentul solicitantului persoana fizică cu privire la autorizarea ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, conform modelului anexa 5 din Ordin.

Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către Centrele Judeţene APIA, în termen de cel mult 20 lucrătoare de la data depunerii Cererii de acord.

În anul 2019, diferenţa dintre rata accizei standard prevăzută în coloana 3 din Anexa nr.1 de la Titlul VIII din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal şi rata accizei reduse prevăzute la alin. (2), se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Valoarea accizei pentruanul 2019 este de 1,7385lei/litru.

Sursa: APIA Dâmboviţa

ACTUALITATE

Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom îi ajută pe elevi să-şi contureze viitorul. FOTO

Publicat

pe

de

OMV Petrom reprezintă un exemplu de forţă pentru statul român, care a cam uitat de partea practică a procesului educaţional, aproape indispensabilă pentru specializarea profesională a tinerilor şi orientarea lor către o serie de meserii, care, fără susţinere continuă, pot să dispară.

Ţara lui Andrei şi Tabăra Meseriaşilor reprezintă exemple vii, concrete, ale implicării unui colos economic în pregătirea noilor generaţii, nu doar teoretic, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România ultimilor 25 de ani, ci din punct de vedere practic.

OMV Petrom a reuşit să creeze tradiţie, să stimuleze optimismul, să modeleze un concept, un brand numit „România Meseriaşă”. De cinci ani, în zona pitorească de sub poala Bucegilor, la Bran şi, anul acesta, la Moeciu de Sus, OMV Petrom a sădit încredere în ziua de mâine, în sufletele a sute de copii din România, elevi ai unor şcoli profesionale. Adolescenţii au văzut că nu sunt singuri şi că există entităţi private care vor să le creeze siguranţă, care îi ajută să-şi învingă teama de viitorul incert.

Ne-am aflat astăzi, 22 august 2019, printre elevii din Dâmboviţa şi Argeş, din cea de-a treia săptămână a „Taberei Meseriaşilor”, care se desfăşoară la Complexul Hotelier „Crăiasa Munţilor”, din Moeciu de Sus, judeţul Braşov. Copii veseli, entuziaşti, plini de viaţă, dornici să înfrunte orice obstacol, să se autodepăşească.

Lucrau în atelierul creat ad-hoc la repararea şi asamblarea unor scaune rulante pentru persoanele cu dizabilităţi. Erau fericiţi, concentraţi, măguliţi că pot fi utili, că efortul lor va aduce oarece tihnă şi un iz de normalitate celor suferinzi. Pe fiecare scaun recondiţionat, era trecut la final un mesaj ce conţinea numele echipei care a realizat montajul şi sintagma emoţionantă „Cu drag”.

CITEŞTE ŞI: Elevii din tabăra meseriaşilor OMV Petrom recondiţionează scaune rulante pentru persoanele cu dizabilităţi

Am oprit din lucru, la întâmplare, un băiat. Pe Adi Valentin, din comuna Lucieni, judeţul Dâmboviţa, elev la Liceul de Transporturi Auto din Târgovişte. Era emoţionat, mulţumit de ceea ce face. Ne-a mărturisit că „Tabăra Meseriaşilor” reprezintă o experienţă unică pentru el. Viaţa de aici şi interacţiunea cu ceilalţi copii, cu mentorii, voluntarii şi trainerii, i-au modelat personalitatea, i-au întărit încrederea în sine, l-au făcut să înţeleagă că pentru fiecare om există un loc bun, unde este apreciat, stimulat, povăţuit, învăţat să privească viaţa în faţă.

„La început mi-a fost frică, dar m-a motivat ceea ce ne-a spus unul dintre mentori, că motto-ul nostru în viaţă trebuie să fie «Sunt campion mondial la eu însumi». M-a determinat să fiu eu însumi.

Această tabără m-a făcut să trec peste ruşine. O recomand tuturor. Îmi place foarte mult. Mă înţeleg bine cu toţi participanţii. Sunt convins că prieteniile pe care le-am legat aici vor dura pentru toată viaţa. Am învăţat lucruri foarte interesante şi utile.

Am recondiţionat scaune cu rotile, pe care le vom trimite persoanelor cu dizabilităţi care au mare nevoie de ele. Până acum, nu am mai făcut niciodată asta. Mă bucur că pot să ajut oameni. Mi-a plăcut foarte mult şi «Seara Talentelor». Am avut o reprezentaţie de magie şi alta de stand-up comedy.

Tot ce a trebuit să fac pentru a ajunge în această tabără a fost să completez un formular şi o scrisoare de intenţie, în care am spus de ce vreau să particip”, ne-a spus Adi Valentin.

CITEŞTE ŞI: 240 de din Argeş şi Dâmboviţa, stagiu de pregătire în Tabăra Meseriaşilor 2019

Fiecare clipă petrecută de copii în Tabăra Meseriaşilor are o semnificaţie nouă, un cod diferit, o sursă de inspiraţie pentru ei, pentru ceea ce urmează în viaţa lor, în pregătirea lor profesională. Tabăra Meseriaşilor nu îi deprinde doar cu ABC-ul unor îndeletniciri, ci îi învaţă cum să interacţioneze cu ceilalţi, cum să dialogheze, cum să-şi hrănească încrederea în propria persoană…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Şase preparate „Meşteşugari de gusturi” au primit atestat de „produs tradiţional”

Publicat

pe

Foto: Facebook / Meşteşugari de gusturi

O firmă din Bucureşti a obţinut din partea Ministerului Agriculturii şase atestate pentru produse tradiţionale obţinute din carne de porc sub brandul „Meşteşugari de gusturi”, după cum urmează: caltaboș țărănesc, tobă țărănească, drob de casă, cârnați măcelărești, cârnați țărănești şi lebăr țărănesc.

Cârnaţii măcelăreşti sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători în special cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou. Aceștia se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiția fabricării cârnaților este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani și păstrată până în prezent.

Caltaboşul ţărănesc este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiția fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.

Cârnaţii ţărăneşti se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul cârnaţilor ţărăneşti meşteşugari de gusturi constă în calitatea și prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

Drobul de casă se obține din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru , verdeţuri, ouă crude şi fierte.

Drobul de casă este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paşte. Secretul drobului de casă meşteşugari de gusturi îl reprezintă compoziția specifică, în care se regăsește în proporție de peste 70% ficat de porc și verdeţuri în proporţii corecte, prapur şi coacere/afumare corespunzătoare.

Lebărul ţărănesc este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebăr ţărănesc meșteșugari de gusturi este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum și durata de fierbere a acestora.

Toba ţărănească meșteșugari de gusturi este un preparat tradiţional obținut din rasoale și organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe și carnea de porc care amintește de aroma produsului tradițional de odinioară.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web



error: Conținutul este protejat!!