SĂNĂTATE
Un copil de 10 luni şi un bărbat de 69 de ani au murit răpuşi de gripă!

Medicii ne avertizează să luăm măsuri care să ne ferească de virusurile gripale. În acest sens, este recomandată vaccinarea antigripală și controlul medical de urgență atunci când sunt semne clare de îmbolnăvire.
În ultimele zile, două persoane au decedat din cauza complicațiilor cauzate de gripă. Este vorba despre un bătrân de 69 de ani, din Prahova, și de un copil de 10 luni, din județul Ilfov.
Reprezentanții Institutul Național de Sănătate Publică spun că niciunul nu era vaccinat antigripal.
ACTUALITATE
Informare privind serviciile medicale de prevenire gratuite pentru copiii cu vârsta până la 3 ani

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a declanșat o campanie de informare cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, în fiecare săptămână, pe pagina de Facebook a instituției, va fi publicat un material în acest sens. Primul aduce lămuriri în legătură cu serviciile medicale de prevenire gratuite pentru copiii cu vârsta până la 3 ani.
Cu ocazia primelor consultații acordate copilului, medicul:
– va verifica dacă inima lui funcționează cum trebuie (screening malformații cardiovasculare)
– va urmări dacă există probleme ale șoldului și care, netratate, pot afecta mersul
– va verifica dezvoltarea dinților, văzul și auzul copilului
– se vor identifica eventuale deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist
La categoria de vârstă 0-3 ani, consultaţiile de prevenție se acordă astfel:
– la externarea din maternitate şi la 1 lună – la domiciliul copilului sau la cabinetul medicului de familie;
– la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni – la cabinetul medicului de familie
În cadrul tuturor acestor consultații preventive, care sunt decontate de CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate medicul poate prescrie tratamente pentru copil și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.
Este recomandat să iei legătura cu medicul tău de familie, atât pentru înregistrarea lui în lista de pacienți, cât și pentru ca medicul să afle dacă copilul are eventuale probleme de sănătate.
Potrivit raportărilor primite de la medicii de familie, în luna iulie au fost acordate la nivel național 48.117 consultații pentru grupa de vârstă 0-3 ani, fiind identificate diferite probleme de sănătate, pentru care au fost efectuate:
✔️ 66 de electrocardiograme (EKG)
✔️ 440 de servicii de kinetoterapie
✔️ 128 de tratamente în displazia luxantă a șoldului în primele 6 luni de viață
ACTUALITATE
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă

Una dintre problemele mari cu care s-a confruntat mulți ani Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgoviște a fost reprezentată de lipsa medicilor pentru anumite specialități. Prin implicare, căutare, perseverență, comunicare și negociere, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița și cea a Spitalului Județean de Urgență, respectiv președintele Corneliu Ștefan și managerul Claudiu Dumitrescu, au reușit să depășească această barieră a neprevăzutului și incertitudinii și să aducă la Târgoviște medici de calitate, în majoritate tineri dispuși să-și creeze aici o carieră, să se pună în slujba pacienților cu dedicație, în cam toate specializările.
Acest proces de atragere a cadrelor medicale către Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște continuă. În afară de dotările excepționale care există și de cele care vor urma, medicii care au ajuns la Spitalul Judeţean Târgoviște au realizat rapid că există aici o echipă omogenă, distinsă, că există colaborare și transparență decizională. Meritul pentru acest climat echilibrat, de colaborare, este al managerului Claudiu Dumitrescu. A spus că vrea o echipă medicală puternică la spitalul din Târgoviște și iată că s-a înfiripat! Și, ce este important în tot acest circuit al dezvoltării componentei umane la nivelul unității medicale, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a fost mereu aproape, decisă să sprijine total sistemul sanitar dâmbovițean.
De curând, la Spitalul Județean din Târgoviște, în Policlinică, s-a redeschis luna aceasta, după o lungă perioadă, un cabinet de Medicină Sportivă, despre care mulți spuneau că nu mai este posibil așa ceva. Sunt puține instituții medicale din regiunea de sud a țării care se pot lăuda că au în structură o asemenea componentă.

Dr. Matei Cristescu – specializare Medicină Sportivă
Tânărul medic al cărui cabinet a fost luat cu asalt încă din primele zile de dâmbovițeni și nu numai, este din București și a venit la Târgoviște prin transfer de la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc. Dr. Matei Cristescu ne-a făcut o impresie bună de la prima întâlnire. Este deschis, politicos, zâmbitor. Pregătit să facă față oricăror provocări profesionale, să răspundă exigențelor impuse de profesia sa, de colectivul căruia i s-a alăturat.
Era deja coadă la ușa cabinetului aflat în Policlinica din cadrul Spitalului Județean din Târgoviște. Am aflat că lista cu programări este plină. De consultațiile și recomandările medicului de Medicină Sportivă au nevoie sportivii profesioniști și amatori, persoanele care vor să practice o anumită disciplină sportivă în afara ariei competiționale, dar și copiii, tinerii, adulții care doresc să frecventeze o sală de fitness. Nu este indicat să te apuci să lucrezi la aparate de forță, să tragi de fiare cum zice românul, fără indicațiile prețioase ale specialistului în Medicină Sportivă.

Dr. Claudiu Dumitrescu – manager Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște
„Conform legilor în vigoare, avizul medico-sportiv are o valabilitate de 6 luni. La fiecare 6 luni, sportivii sunt nevoiți să își ia această viza fără de care nu pot participa la competiții. Ar fi bine, ar fi indicat, ca și cei care practică sportul de agrement, de întreținere, să treacă pe la cabinetul nostru. Chiar dacă te duci la sală, ai nevoie de o adeverință medicală. Nu ar trebui să facem sport după capul nostru”, ne-a explicat dr. Matei Cristescu.
În cadrul cabinetului de Medicină Sportivă, evaluarea constă într-un consult specific, examen EKG, analize de sânge, de efort și, pe viitor, ne-a spus tânărul medic Matei Cristescu, va fi diversificată gama de investigații.
Program Cabinet Medicină Sportivă
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște (Policlinică)
Luni-vineri: 08:00-15:00
Programările se fac la numărul de telefon: 0725.789.788
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației
-
Dâmboviţaacum 5 zile
O mamă de 26 de ani din Găești are nevoie urgent de donații de sânge!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
ITM Dâmboviţa, precizări privind salariul minim brut începând cu 1 octombrie 2023
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„Bine, la școală”, program-pilot implementat în județul Dâmbovița
-
Giurgiuacum 6 zile
Copil bătut în curtea școlii. Agresorul a fost arestat preventiv
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Natură, relaxare și produse ecologice la Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Cannabis vândut elevilor din Târgoviște. 26 de persoane au fost duse la audieri