Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Lipsa de comunicare şi informaţia tendenţioasă pun în pericol Staţiunea Turistică Peştera-Padina!

Publicat

pe

Foto: Facebook / Asociaţia Turistică Peştera Padina

Fostul senator de Dâmboviţa Valentin Calcan, patronul complexului hotelier Peştera, cel mai mare şi mai renumit din Bucegii dâmboviţeni, consideră că activitatea turistică din Dâmboviţa a avut enorm de pierdut în aceste zile şi efectul poate afecta şi viitorul, din cauza necomunicării, negestionării eficiente a problemelor apărute ca urmare a căderilor masive de zăpadă, care au generat blocaje pe cele două drumuri judeţele, 713 şi 714, spre platoul Padina-Peştera. Cazul, amplificat la scară naţională, a adus deservicii imense agenţilor economici, zonei turistice dâmboviţene, declarate anul trecut staţiune de interes naţional.

CITEŞTE ŞI: Staţiune de interes naţional cu drumurile închise pe perioadă nedeterminată!?

„Am fost prea mulți ani în politică ca să nu «văd» și eu, în unele acțiuni ale administrației, unele gesturi de simpatie, anumiți actori politici. Este trist, pentru că, de 20 de ani de când Consiliul Judeţean Dâmboviţa a repornit proiectul numit «Stațiunea Turistică Peștera-Padina», toate partidele, toți consilierii județeni au susținut turismul montan.

Da, avem în aceste zile o lipsă acută de comunicare. Sunt foarte mulți factori implicați, mă refer la CJD, LDP, Poliție, Jandarmerie, Salvamont, era să spun și Primăria Moroeni, dar nu este cazul, și, din nefericire, nu există o voce unică. Nu pot fi de acord ca fiecare în parte să poată spune presei ce dorește! Nu înseamnă că, dacă lucrezi la nu știu care instituție, poți să-ți dai cu părerea în presă și să te citeze ca reprezentant al instituției respective. Apoi, un comunicat de presă, care mai apare şi la știrile de pe TVR, și în care se spune că TransBucegi este «închis pe o perioadă nedeterminată», este un comunicat extrem de nefericit. În turism, o astfel de formulare omoară practic stațiunea! Va rămâne pe internet și orice potențial turist, când va căuta unde să meargă, o să citească așa ceva. Ce va spune? Unde plec eu cu familia, cu copiii?

Am tot cerut administrației ca Asociația noastră să fie considerată un partener de comunicare. Asta pentru că noi putem comunica cu toți agenții economici din zonă imediat. Din păcate, nu se întâmplă așa ceva. Și noi aflăm tot din presă că «drumul a fost închis». Este nefiresc. Noi avem obligația să ne anunțăm turiștii care au rezervări în zonă. Să le spunem pe unde să vină și cum este drumul. Dacă nici noi nu știm, ce să le spunem oaspeților?

Valentin Calcan – proprietar Hotel Peştera din Bucegi

În ultima săptămână, am avut peste 230 de familii (de care știm noi) puse în situația de a se întoarce din drum din cauza lipsei de comunicare. Crede cineva că vorbim de oameni fericiți? Exclus! Se vor întoarce acasă, cu vacanța ruinată și vor începe să povestească… Și, în acest fel, munca de ani de zile a agenților economici din zonă se vede dusă pe apa Ialomiței. De aceea, până nu se închide de tot Stațiunea Peștera-Padina, rog autoritățile să sprijine turismul montan. Nu ne sprijină pe noi sau pe cineva anume, sprijină o industrie dâmbovițeană, sprijină păstrarea locurilor de muncă, sprijină furnizorii dâmbovițeni, sprijină Dâmbovița”, a declarat Valentin Calcan pentru www.incomod-media.ro.

Calcan are încredere în potenţialul de care dispune zona montană Padina-Peştera. Spre aceste locuri pitoreşti, pline de legendă, au început să se îndrepte din ce în ce mai mulţi turişti.

„La Peştera Ialomiţei au fost anul trecut mai mulţi vizitatori decât la toate muzeele din judeţ. Pe teritoriul comunei Moroeni sunt mai multe locuri de cazare decât în Târgovişte. Având în vedere aceste două realităţi, este clar că, dacă vrei să îngropi o staţiune turistică, mă refer la Padina-Peştera, practic, distrugi şi turismul dâmboviţean!

În opinia mea, autorităţile judeţene încă nu văd potenţialul uriaş pe care îl reprezintă turismul în general şi turismul montan în particular. Probabil au rămas în minte cu marile uzine gen COS sau UPET, cu frigiderele sau cimentul, şi nu au dat importanţă turismului.

După anii 90, nicio administraţie nu a pus dezvoltarea industriei ospitalităţii pe primul plan decât la modul declarativ. Să ai de zeci de ani Staţiunea Balneară Pucioasa şi să nu existe acolo nici un hotel de patru stele, este o problemă. Abia acum, de circa 2-3 ani de zile, am văzut că administraţia locală a început să se implice cu hotărâre şi foarte bine face”, ne-a precizat Valentin Calcan.

Hotel Peştera

Investitorul în turism nu are cuvinte de laudă nici pentru autorităţile comunei Moroeni, care, în opinia sa, nu fac nimic pentru promovarea turismului, pentru dezvoltarea infrastructurii în zona montană.

„Acum un an, Guvernul a declarat Staţiune de interes naţional Peştera-Padina. Este o recunoaştere a calităţii turismului practicat într-o zonă specială, un centru geometric al Bucegilor, la poalele Kagaion-ului. Ce face Primăria Moroeni? Creşte cu 11% impozitele şi nu alocă nici un leu în zonă. Nici pentru iluminat, nici pentru trotuare, nici pentru asfaltarea drumurilor ori pentru deszăpezire. Adică, pentru nimic. Mai în glumă, mai în serios, ne gândeam cu toţii, cei din Peştera-Padina, să vedem, poate «ne adoptă» o altă administraţie locală, pentru că la Moroeni, în afară de a achita impozitele, nimic nu se întâmplă. Sau poate se modifică legea şi putem trece direct la Consiliul Judeţean. Este unica administraţie care investeşte în infrastructura zonei”, a mai adăugat Valentin Calcan.

Omul de afaceri şi-a arătat dezamăgirea şi faţă de turismul cultural care se practică în vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti.

„Târgovişte este departe de a fi un oraş turistic, chiar dacă are valori extraordinare. Avem o fostă capitală de ţară la doi paşi de principalul aeroport internaţional şi nu vezi nici un grup de turişti străini prin oraş. Dezamăgitor”.

Este de părere Valentin Calcan că autorităţile dâmboviţene ar trebui să înţeleagă că turismul dâmboviţean poate fi o sursă principală de bunăstare şi trebuie protejat ca atare.

„Industria turismului este la fel de sensibilă precum cea a diamantelor. Produsul turistic trebuie şlefuit cu grijă şi apoi expus în cea mai bună lumină. Nu este suficientă numai camera de hotel sau numai preparatul din restaurant. Este nevoie de o poveste, de o magie, astfel încât turistul să vină şi să revină. Eu cred în turismul dâmboviţean şi, chiar dacă am mai spus, mai repet o dată, visez să văd primul campion mondial de schi născut la Moroeni şi antrenat la noi, în Staţiunea Peştera-Padina”, a concluzionat Valentin Calcan.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Comuna Brănești nu scapă de carantină! Încă o prelungire de 7 zile

Publicat

pe

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmboviţa a propus, prelungirea carantinei zonale pentru comuna Brănești cu alte 7 zile, începând cu data de 12 aprilie 2021, ora 12:00, până în data de 19 aprilie 2021, ora 12:00.

Art. 2. Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

Art. 3. Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor sunt interzise, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator. Modelul declarației pe propria răspundere este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre și face parte integrantă din aceasta.

Art. 4. În zona prevăzută la art. 1 alin. (2) se instituie următoarele măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona menționată la art. 1:
1. Identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în zona menționată la art. 1 alin. (2) și introducerea acestora în bazele de date dedicate;
2. Limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieșirea persoanelor din locuință este permisă doar pe bază de declarație pe propria răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz;
3. În intervalele orare 5.00-22.00 (pentru zilele de luni, marți, miercuri și joi), respectiv 5.00-20.00 (pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică) în interiorul zonei menționate la art. 1 alin. (2) se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
d) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
e) deplasarea în scopul donării de sânge/plasmă la centrele de transfuzie sanguină;
f) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
g) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
h) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
i) îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
j) participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
k) pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
l) eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi prevăzute de lege;
m) alte motive justificate precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
n) participarea la activități religioase;
o) deplasări ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu trenul, avionul, autocare sau alte mijloace de transport persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau oricare altă modalitate de achitare a călătoriei;
p) deplasări ale persoanelor pentru administrare de vaccin împotriva SARS-CoV-2.
4. În intervalele orare 22.00-5.00 (pentru zilele de luni, marți, miercuri și joi), respectiv 20.00-5.00 (pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la pct. 3 lit. a), c), m) și o).
5. În/din zona menționată la art. 1 alin. (2) este permisă intrarea/ieșirea pentru:
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;
c) persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
d) persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
f) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
g) urgențe medicale.
6. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
7. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
8. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării conform celor prevăzute la prezentul articol, data completării și semnătura.
9. Se permite tranzitarea comunei Brănești pentru cetățenii care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea/staționarea în zona carantinată.
10. Prin grija administrației publice locale și a Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița se vor stabili căile de circulație pentru tranzitarea zonei respective și aducerea la cunoștința populației prin intermediul mass-media a acestei măsuri.
11. Slujbele religioase se desfăşoară cu participarea credincioşilor doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.
12. Slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii religioase, înmormântări, etc.) se desfăşoară în lăcaşurile de cult, cu participarea a maximum 16 persoane (număr ce include şi persoanele care oficiază slujba religioasă).
13. Accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult pentru rugăciuni cu caracter individual se poate face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
14. Slujbele religioase care se vor oficia în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
15. La toate slujbele religioase trebuie respectate regulile de protecție sanitară stabilite prin Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art.45 și al art.71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
16. Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în/din zona carantinată și asigurarea ordinii publice se vor realiza de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița sau Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița, după caz.

Art. 5. În zona prevăzută la art. 1 alin. (2) se interzic următoarele activități:
1. organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise;
2. organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise, cum ar fi locuri de joacă, spații de tip after-school etc.;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor (se pot comercializa produse alimentare în regim catering – livrare la domiciliu);
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
5. activitatea cu publicul a structurilor de primire turistice, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional;
6. organizarea și desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor;
7. organizarea și desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise sau deschise;
8. toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil.

Art. 6. (1) Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21.00 pentru zilele de luni, marți, miercuri și joi, respectiv până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care vor avea program non-stop și în care personalul de serviciu va deservi clienții la geam.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. 1, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
(3) Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor, cu respectarea normelor de distanțare fizică, cu asigurarea pentru clienți a unei suprafețe de 4 mp (din suprafața utilă a magazinului) și cu păstrarea distanței de 2 m între persoane.

Art. 7. Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane şi care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în staţiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Activitatea acestora se va desfăşura prin ocuparea a 50% din locurile existente pe scaun în fiecare vehicul şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară stabilite în perioadă stării de alertă pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, în următoarele condiţii:
– Administratorii vor dezinfecta mijloacele de transport după fiecare cursă efectuată;
– Pasagerii vor purta masca de protecție pe tot parcursul călătoriei;
– Numărul de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi egal cu jumătate din numărul locurilor de pe scaun existente în fiecare mijloc de transport;
– Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijlocul de transport. Accesul pasagerilor se va realiza pe ușa din față, iar coborârea pe ușa din spate.

Art. 8. În conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 5/2021, Ordinului ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, modificat și completat prin Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3459/280/2021, cursurile de învăţământ se vor desfăşura în zona carantinată doar în sistem online.

Art. 9. Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița va întreprinde următoarele:
(1) Analizarea oportunităților și prioritizarea testării persoanelor, transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică/Ministerul Sănătății;
(2) Stabilirea unui calendar periodic pentru dezinfectarea spațiilor publice, la un interval de 48 de ore, și urmărirea îndeplinirii acestuia de către unitatea administrativ-teritorială în cauză;
(3) Îndrumarea și implicarea medicilor de familie de pe raza localității în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor izolate/carantinate la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă (femei gravide, persoane în program de hemodializă, pacienți oncologici etc.);
(4) Supravegherea colectării deșeurilor medicale în cadrul contractual cu cabinetele medicilor de familie și asigurarea respectării normelor specifice acestei activități.

Art. 10. (1) Nerespectarea măsurilor prevăzute de prezenta hotărâre atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 64 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Sunt abilitate să verifice respectarea măsurilor de mai sus categoriile de personal prevăzute de art. 67 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 11. Alte măsuri pentru prevenirea și combaterea răspândirii SARS-CoV-2, precum și pentru soluționarea unor probleme deosebite pe perioada carantinei vor fi stabilite prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Dâmbovița (telefon 0245 613761, e-mail: cjcci.db@gmail.com).

Art. 12. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I“ al Județului Dâmbovița asigură transmiterea mesajelor de avertizare prin sistemul RO-ALERT către populația din comuna carantinată, cu măsurile ce trebuie respectate pe timpul instituirii carantinei.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Veste bună! Târgoviște, rată de incidență COVID sub 3 la mia de locuitori

Publicat

pe

Municipiul Târgoviște are mari șanse să revină în scenariul galben COVID, după ce astăzi a înregistrat o rată de incidență de 2,96 la mia de locuitori – cea mai scăzută din ultimele 30 de zile, după cum a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

„Dacă tendința se menține și rata de incidență nu crește, începând de miercuri, 14.04.2021, se vor redeschide la interior instituțiile de spectacole, restaurantele și cafenelele, în limita a 30% din capacitate.

Acest lucru va permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-22,00.

Totodată, va fi permisă desfășurarea activității în cadrul instituțiilor de spectacole și/sau concerte, cu participarea publicului în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT