Connect with us

ACTUALITATE

Lipsa de comunicare şi informaţia tendenţioasă pun în pericol Staţiunea Turistică Peştera-Padina!

Publicat

pe

Foto: Facebook / Asociaţia Turistică Peştera Padina

Fostul senator de Dâmboviţa Valentin Calcan, patronul complexului hotelier Peştera, cel mai mare şi mai renumit din Bucegii dâmboviţeni, consideră că activitatea turistică din Dâmboviţa a avut enorm de pierdut în aceste zile şi efectul poate afecta şi viitorul, din cauza necomunicării, negestionării eficiente a problemelor apărute ca urmare a căderilor masive de zăpadă, care au generat blocaje pe cele două drumuri judeţele, 713 şi 714, spre platoul Padina-Peştera. Cazul, amplificat la scară naţională, a adus deservicii imense agenţilor economici, zonei turistice dâmboviţene, declarate anul trecut staţiune de interes naţional.

CITEŞTE ŞI: Staţiune de interes naţional cu drumurile închise pe perioadă nedeterminată!?

„Am fost prea mulți ani în politică ca să nu «văd» și eu, în unele acțiuni ale administrației, unele gesturi de simpatie, anumiți actori politici. Este trist, pentru că, de 20 de ani de când Consiliul Judeţean Dâmboviţa a repornit proiectul numit «Stațiunea Turistică Peștera-Padina», toate partidele, toți consilierii județeni au susținut turismul montan.

Da, avem în aceste zile o lipsă acută de comunicare. Sunt foarte mulți factori implicați, mă refer la CJD, LDP, Poliție, Jandarmerie, Salvamont, era să spun și Primăria Moroeni, dar nu este cazul, și, din nefericire, nu există o voce unică. Nu pot fi de acord ca fiecare în parte să poată spune presei ce dorește! Nu înseamnă că, dacă lucrezi la nu știu care instituție, poți să-ți dai cu părerea în presă și să te citeze ca reprezentant al instituției respective. Apoi, un comunicat de presă, care mai apare şi la știrile de pe TVR, și în care se spune că TransBucegi este «închis pe o perioadă nedeterminată», este un comunicat extrem de nefericit. În turism, o astfel de formulare omoară practic stațiunea! Va rămâne pe internet și orice potențial turist, când va căuta unde să meargă, o să citească așa ceva. Ce va spune? Unde plec eu cu familia, cu copiii?

Am tot cerut administrației ca Asociația noastră să fie considerată un partener de comunicare. Asta pentru că noi putem comunica cu toți agenții economici din zonă imediat. Din păcate, nu se întâmplă așa ceva. Și noi aflăm tot din presă că «drumul a fost închis». Este nefiresc. Noi avem obligația să ne anunțăm turiștii care au rezervări în zonă. Să le spunem pe unde să vină și cum este drumul. Dacă nici noi nu știm, ce să le spunem oaspeților?

Valentin Calcan – proprietar Hotel Peştera din Bucegi

În ultima săptămână, am avut peste 230 de familii (de care știm noi) puse în situația de a se întoarce din drum din cauza lipsei de comunicare. Crede cineva că vorbim de oameni fericiți? Exclus! Se vor întoarce acasă, cu vacanța ruinată și vor începe să povestească… Și, în acest fel, munca de ani de zile a agenților economici din zonă se vede dusă pe apa Ialomiței. De aceea, până nu se închide de tot Stațiunea Peștera-Padina, rog autoritățile să sprijine turismul montan. Nu ne sprijină pe noi sau pe cineva anume, sprijină o industrie dâmbovițeană, sprijină păstrarea locurilor de muncă, sprijină furnizorii dâmbovițeni, sprijină Dâmbovița”, a declarat Valentin Calcan pentru www.incomod-media.ro.

Calcan are încredere în potenţialul de care dispune zona montană Padina-Peştera. Spre aceste locuri pitoreşti, pline de legendă, au început să se îndrepte din ce în ce mai mulţi turişti.

„La Peştera Ialomiţei au fost anul trecut mai mulţi vizitatori decât la toate muzeele din judeţ. Pe teritoriul comunei Moroeni sunt mai multe locuri de cazare decât în Târgovişte. Având în vedere aceste două realităţi, este clar că, dacă vrei să îngropi o staţiune turistică, mă refer la Padina-Peştera, practic, distrugi şi turismul dâmboviţean!

În opinia mea, autorităţile judeţene încă nu văd potenţialul uriaş pe care îl reprezintă turismul în general şi turismul montan în particular. Probabil au rămas în minte cu marile uzine gen COS sau UPET, cu frigiderele sau cimentul, şi nu au dat importanţă turismului.

După anii 90, nicio administraţie nu a pus dezvoltarea industriei ospitalităţii pe primul plan decât la modul declarativ. Să ai de zeci de ani Staţiunea Balneară Pucioasa şi să nu existe acolo nici un hotel de patru stele, este o problemă. Abia acum, de circa 2-3 ani de zile, am văzut că administraţia locală a început să se implice cu hotărâre şi foarte bine face”, ne-a precizat Valentin Calcan.

Hotel Peştera

Investitorul în turism nu are cuvinte de laudă nici pentru autorităţile comunei Moroeni, care, în opinia sa, nu fac nimic pentru promovarea turismului, pentru dezvoltarea infrastructurii în zona montană.

„Acum un an, Guvernul a declarat Staţiune de interes naţional Peştera-Padina. Este o recunoaştere a calităţii turismului practicat într-o zonă specială, un centru geometric al Bucegilor, la poalele Kagaion-ului. Ce face Primăria Moroeni? Creşte cu 11% impozitele şi nu alocă nici un leu în zonă. Nici pentru iluminat, nici pentru trotuare, nici pentru asfaltarea drumurilor ori pentru deszăpezire. Adică, pentru nimic. Mai în glumă, mai în serios, ne gândeam cu toţii, cei din Peştera-Padina, să vedem, poate «ne adoptă» o altă administraţie locală, pentru că la Moroeni, în afară de a achita impozitele, nimic nu se întâmplă. Sau poate se modifică legea şi putem trece direct la Consiliul Judeţean. Este unica administraţie care investeşte în infrastructura zonei”, a mai adăugat Valentin Calcan.

Omul de afaceri şi-a arătat dezamăgirea şi faţă de turismul cultural care se practică în vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti.

„Târgovişte este departe de a fi un oraş turistic, chiar dacă are valori extraordinare. Avem o fostă capitală de ţară la doi paşi de principalul aeroport internaţional şi nu vezi nici un grup de turişti străini prin oraş. Dezamăgitor”.

Este de părere Valentin Calcan că autorităţile dâmboviţene ar trebui să înţeleagă că turismul dâmboviţean poate fi o sursă principală de bunăstare şi trebuie protejat ca atare.

„Industria turismului este la fel de sensibilă precum cea a diamantelor. Produsul turistic trebuie şlefuit cu grijă şi apoi expus în cea mai bună lumină. Nu este suficientă numai camera de hotel sau numai preparatul din restaurant. Este nevoie de o poveste, de o magie, astfel încât turistul să vină şi să revină. Eu cred în turismul dâmboviţean şi, chiar dacă am mai spus, mai repet o dată, visez să văd primul campion mondial de schi născut la Moroeni şi antrenat la noi, în Staţiunea Peştera-Padina”, a concluzionat Valentin Calcan.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Declarația de la București”, un semnal că trebuie să ne trezim cu adevărat!

Publicat

pe

O dovadă clară că democrația și statul de drept așa cum ar trebui el să existe și funcționeze mai are o șansă o reprezintă și „Declarația de București”, document semnat de un grup de jurnaliști de marcă, deciși să se implice total în această bătălie pentru salvarea valorilor democratice din România. Acest gest a fost făcut de membrii Grupului pentru Apărarea Democrației, odată cu lansarea volumului ” Trecerea la Prostocrație”, carte care adună o colecție de articole publicate în Cotidianul și în cotidianul.ro într-o perioadă largă de timp. Articolele, adevărate analize profunde ale societății românești, vizează tocmai problematica cu care se confruntă în momentul de față țara, din cauza unei clase politice îndoielnice și a jocurilor care se fac sfidând Constituția și pe Măria sa poporul.

De precizat că la lansarea volumului care s-a consumat la „Crowne Plaza”, în București, alături de directorul „Cotidianul”, Cornel Nistorescu, s-au aflat jurnaliști, politicieni celebri, oameni din societatea civilă, afaceriști. Cu toții au fost încântați de acest demers de a face ceva militant, vizibil, pentru țară, tocmai în această perioadă când democrația pare anihilată, trecută pe linie moartă.

„Grupul pentru Apărarea Democrației (GAD)
Declarația de la București

Pentru că nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic și democratic spre care este împinsă țara de către actualul regim,

pentru că tăcerea în aceste vremuri înseamnă complicitate și resemnare față de degradarea continuă a democrației,

pentru că asistăm la confiscarea deciziilor care influențează țara de către o putere a incompetenților și impostorilor,

pentru că nu putem accepta să vedem cum țara, ajunsă, prin eșec electoral și manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive, alunecă într-o fractură istorică și se depărtează de preceptele fondatoare ale civilizației europene,

pentru că în societate s-a produs o răsturnare a valorilor, astfel încât deciziile majore în stat aparțin unor oameni cu calificări precare, ajunși la putere prin abolirea criteriilor și prin acțiunea tot mai expansivă a serviciilor secrete,

pentru că schimbările de care are nevoie țara nu pot veni din senin, ci numai atunci când sunt deșteptate conștiințele cetățenești ale României,

pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocrației care susțin actualul regim,

Noi, subsemnații semnatari ai prezentei profesiuni de credință,

spunând să nu conteze nimeni, niciodată, pe lașitatea noastră!,

reuniți în Grupul pentru Apărarea Democrației,

afirmăm că

1. În Romania este necesară abolirea imediată a secretomaniei instalate în toate prestațiile președintelui, premierului și șefilor serviciilor secrete, inclusiv ale comisiilor care le supraveghează. Regimul Iohannis a încetat să mai comunice informații către presă și populație, luând decizii în treburile publice cu mentalitate de proprietar privat și angajând țara ca pe o feudă personală în operațiuni pe care este nevoit să le suporte întregul popor.

2. Reclădirea normalității în România presupune cel puțin trei componente esențiale:

– revenirea de la “guvernul meu” la “guvernul țării”,

– revenirea la Constituție, prin reabilitareea prevederilor textuale privind „statul de drept democratic” (nu doar a „statului de drept”), tripartiția puterilor în stat și pluralismul politic;

– revenirea la dezbaterea deschisă, obligatorie, nemăsluită într-o societate democratică, inițierea prezentului grup fiind o contribuție la aceasta.

3. Vom fi în apărarea valorilor tradiționale ale țării și familiei și vom pleda pentru preluarea în modernitate a ceea ce a fost valoros în tradiție.

4. Vom fi susținătorii unor criterii clare și transparente de promovare în funcții publice, în care nivelul studiilor și competența dovedită practic să fie primordiale, obligatorii și bine definite. Prostocrația trebuie abolită. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor funcții să fie subsidiar, consultativ și drastic restrâns la un număr limitat de funcții, stabilite strict prin lege.

5. În toate demersurile noastre, vom da credit și prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita noțiunea de patriotism și vom înțelege și apăra valorile europene în sensul originar al tratatelor fondatoare la care România este parte.

6. Vom pleda prin comunicate și declarații publice, în toate situațiile în care considerăm că deciziile autorităților, comportamentul, legile și declarațiile prostocrației contravin intereselor naționale și aspirațiilor cetățenilor.

7. Vom pune în slujba interesului public, pe temeiuri de conștiință și de bună credință, sistemul de valori, principiile și criteriile de conduită care ne caracterizează întreaga activitate profesională, civică și publicistică.

8. Vom milita pentru „demilitarizarea” prin lege a societății civile, a conducerilor partidelor politice și a instituțiilor de presă – pentru ca din activitatea acestora să fie eliminată dubla comandă iar acțiunile lor să beneficieze de o identitate clară în fața cetățenilor.

9. Ne vom poziționa tranșant împotriva oricărei decizii de restrîngere a libertăților cetățenești și a drepturilor de exprimare.

Grupul pentru Apărarea Democrației este o asociere ad hoc a unor persoane publice care împărtășesc aceleași valori, au aceleași opinii despre situația actuală din țară și gândesc consonant cu privire la sensurile de evoluție a societății românești.

Semnează:

Andrei Marga

Ion Cristoiu

Cornel Nistorescu

Octavian Știreanu

prof. dr. Gheorghe Piperea

Mircea Dinescu

Doru Bușcu

Patrick André de Hillerin

Ioan Buduca

Valer Marian

Ion Spânu

Dată la București, astăzi, 15 septembrie 2021, cu prilejul lansării volumului de publicistică „Trecerea la prostocrație”, editată de redacția ziarului Cotidianul”

Citește în continuare

ACTUALITATE

5 clase din 5 școli din Dâmbovița au trecut la ore online

Publicat

pe

Cinci elevi și un cadru didactic din județul Dâmbovița au fost confirmați cu COVID-19, ne informează Inspectoratul Școlar.

Ca urmare a acestui fapt, activitatea față în față a fost suspendată și s-a trecut la ore online în cinci clase de la următoarele cinci unități de învățământ:
– Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa
– Școala „Vasile Cârlova” Târgoviște
– Școala „Radu cel Mare” Găești
– Liceul „Constantin Brâncoveanu” Târgoviște
– Lucrul „Udrea Băleanu” Băleni.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT