Connect with us

POLITIC

Pro România va cere reducerea subvenţiei lunare pentru partidele parlamentare

Publicat

pe

Partidul condus de Victor Ponta va propune mai multe amendamente în momentul în care va fi dezbătută în Parlament Legea bugetului de stat pentru 2019, a anunţat, astăzi – 28 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul Adrian Ţuţuianu.

Pro România va propune, între altele, reducerea la jumătate a subvenţiilor acordate de stat partidelor politice parlamentare. Senatorul Ţuţuianu a dat şi cifre, raportându-se doar la sumele plătite luna aceasta:
– PSD: 7,59 milioane de lei
– PNL: 3,48 milioane de lei
– USR: 1,02 milioane de lei
– ALDE: 756.587 lei
– PMP: 492.650 lei
– UNPR: 20.316 lei

„Este imoral ca partidele politice parlamentare să ia de la bugetul statului undeva la 35-36 de milioane de euro anual”, a spus Adrian Ţuţuianu, care a mărturisit că, pe vremea când era în PSD, nu a ştiut în ce direcţie au mers banii primiţi, pentru ce au fost folosiţi şi nici care a fost valoarea exactă a subvenţiei. Cert este că, la Dâmboviţa, nu s-a repartizat niciun leu din aceste sume.

„Niciodată, în 20 de ani cât am fost eu în PSD, nu am avut 1 leu de la centru, nici în campanii electorale, nici în afara lor, pentru a susţine activitatea de partid.

Am făcut eforturi extraordinare ca organizaţia judeţeană să plătească lunar 50.000 de lei, cotizaţia stabilită. Am lăsat PSD Dâmboviţa cu peste 200.000 de lei în cont, cu două autoturisme noi şi cu toată dotarea necesară în cele nouă sedii „, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Senatorul Pro România a mai spus că Guvernul a întârziat nepermis de mult prezentarea bugetului în Parlament. Nu s-a mai întâmplat din 2012 ca, la 28 ianuarie, România să nu aibă o Lege a bugetului de stat, a punctat Ţuţuianu. Din această cauză, unităţile administrativ-teritoriale îşi vor putea adopta bugetele abia spre sfârşitul lunii martie.

POLITIC

Senatorul Corlățean a solicitat noului ministru de Externe să se implice personal în cazul familiei Furdui din Germania

Publicat

pe

Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, a condus, în calitate de președinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, audierile ministrului desemnat al Externelor – Bogdan Aurescu. Parlamentarul a dovedit încă o dată că este ancorat în realitate, în problematica cu care se confruntă țara, dar nu uită și nu trece pe un plan secund anumite lucruri nerezolvate care vin din istorie.

„Am introdus ca obiectiv important reluarea demersurilor României legate de Tezaurul țării noastre de la Moscova. Retrocedarea sa națiunii române este un obiectiv legitim, de prim rang.

Am cerut ministrului Aurescu ca Guvernul și MAE să acționeze pentru a relansa negocierile cu autoritățile de la Budapesta legate de Patrimoniul Gojdu. Este un alt obiectiv legitim al statului român”, a precizat Titus Corlățean.

De asemenea, senatorul PSD de Dâmbovița a lansat propunerea, care a fost îmbrățișată, privind „crearea, în premieră, a unei structuri integrate interinstituționale (relații consulare, Drepturile omului, tratate internaționale, dreptul familiei și jurisprudența instantelor românești în aceasta materie, autoritatea națională pentru protecția copilului ș.a.), în coordonarea MAE, care să intervină și să gestioneze situațiile grave, care, din păcate, s-au înmulțit în ultimii ani, de preluare de către autoritățile altor state, adesea abuzivă, a copiilor de la părinții cetăteni români, care locuiesc în alte țări.

Am cerut ca această structură să fie operaționalizată urgent, pentru a oferi decidenților politici propuneri de acțiune și soluții, pentru a susține reunificarea acestor familii. Situații dramatice de genul celei cunoscute anterior privind familia Bodnariu din Norvegia s-au multiplicat îngrijorător în ultimii ani”, a spus demnitarul social-democrat.

Titus Corlățean i-a solicitat ministrului Aurescu să se implice personal pentru rezolvarea cazului soților Furdui din Germania, cărora autoritățile din Jungendamt, de lângă Hanovra, le-a preluat cu forța și abuziv cei 7 copii.

Citește în continuare

POLITIC

Cinematografia românească este într-o situație dezastruoasă și are nevoie de sprijin

Publicat

pe

Deputatul social-democrat Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, atrage atenția asupra situației dezastruoase în care se află cinematografia românească. De foarte mulți ani, spune demnitarul, nu a mai existat din partea guvernanților interes și implicare pentru acest domeniu cultural.

Creatorii care slujesc cea de-a șaptea artă sunt renumiți în Europa și în întreaga lume pentru producțiile lor artistice. Obțin premii la marile festivaluri de film, dar în țară nu se simte deloc sprijinul pentru ei.

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, vorbește despre ce măsuri iau alții pentru revigorarea cinematografiei, a celor care creează în acest domeniu.

„În urmă cu puțin timp, în Franța era promulgată o lege menită să reglementeze vânzarea producțiilor cinematografice, în special a celor finanțate preponderent de la bugetul de stat. O lege care, dincolo de mecanismul de control pe care îl impune vânzărilor din industria cinematografică, „trădează” și o implicare activă a Ministerului Culturii francez în activitatea subdomeniilor din sectorul cultural”, a scris Ionuț Vulpescu.

Din păcate, spune social-democratul, din agenda responsabililor Culturii din România lipsește aproape ostentativ o astfel de preocupare.

„Așa-zisa implicare ministerială de la noi se face prin sustragere – din fața responsabilității și a finanțării sectorului cultural. Se închid cinematografe din țară, sub pretextul nerentabilității (vezi cazul Cinematografului Arta din Târgu Mureș), se subfinanțează festivaluri importante de film, precum TIFF și Astra de la Sibiu, și se falimentează încet, dar sigur, RADEF România Film”, a mai precizat fostul ministru al Culturii.

În Cabinetul Nicolae Ciucă, învestit ieri – 25 noiembrie 2021, Ministerul Culturii a revenit PSD. Social-democrații au venit în programul de guvernare cu o schemă de ajutor de stat în valoare de 250 de milioane de euro și stimularea investițiilor străine în cinematografie.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT