Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Este vital să conștientizăm importanța prevenției în depistarea precoce a cancerului!

Publicat

pe

Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmboviţa, a transmis, astăzi – 4 februarie, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, un mesaj menit să ne ajute să conştientizăm importanţa prevenţiei în depistarea precoce a acestei maladii care constituie a doua cauză a mortalităţii în lume.

„Factorii de risc sunt multipli, de la consumul de tutun, alcool la alimentația nesănătoasă sau la inactivitatea fizică ori anumite infecții cronice. Trebuie să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili să prevină, iar pe cei aflați în suferință – să treacă cu bine peste această cumpănă.

Este important pentru cetățeni să cunoască faptul că:
– prevenția în oncologie este foarte importantă. Ministerul Sănătății derulează din 2018 două programe de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân;
– pe parcursul a 5 ani, 300.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare etc;
– 150.000 de femei ce aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic beneficiază de programul de screening mamar;
– 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24-64 de ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV și Babeș Papanicolau);
– la nivelul țării există o rețea de radioterapie în spitalele publice astfel încât să se poată asigura accesul pacienților la radioterapie;
– prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate se derulează Programul Național de Oncologie prin care se asigură tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, reconstrucție mamară, diagnosticarea și monitorizarea leucemiilor acute la copii și adulți etc.

Pentru mine personal și pentru Organizația de Femei a PSD Dâmbovița, a constituit o prioritate în cadrul activităților noastre campaniile de informare cu privire la analizele și testele pe care le pot face femeile pentru a preveni cancerul de col uterin și cancerul mamar”, a punctat deputata Claudia Gilia.

ACTUALITATE

Punte între trecut şi prezent la Muzeul de Istorie din Târgovişte

Publicat

pe

Luni – 24 februarie 2020, Muzeul de Istorie din Târgovişte deschide expoziţia ”Costumul popular românesc – artă şi tradiţie”, care va putea fi vizitată până în data de 31 martie, de marţi până duminică, între orele 08:00-16:00.

„Prin astfel de expoziţii, instituţia muzeală se dovedeşte a fi o punte între trecut, prin obiectele de valoare excepţională care se regăsesc în colecţiile sale, şi prezent, prin evenimentele culturale organizate.

Portul dintotdeauna al românului a fost costumul popular. Sobru atunci când era purtat la lucru dar elegant când era îmbrăcat la sărbători sau cu prilejul evenimentelor importante din viaţa oamenilor, costumul popular este povestea ţăranului român”, se precizează într-un comunicat remis de Complexul Naţional Muzeal 2Curtea Domnească” Târgovişte.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Sărbătoreşte Dragobetele la Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa!

Publicat

pe

Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa va marca, luni – 24 februarie 2020, de la ora 12:00, sărbătoarea iubirii la români – Dragobetele.

Programul include momente muzicale, recital poetic, expoziţie de obiecte tradiţionale şi vizionare de film.

Vor participa elevi şi profesori de la colegiile „Constantin Cantacuzino” şi „Ion Ghica” şi de la liceul „Nicolae Ciorănescu”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT