Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

La Staţiunea Piscicolă de la Nucet a fost deschis singurul centru de consiliere pentru fermele de acvacultură din ţară!

Publicat

pe

Astăzi – 6 februarie 2019, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, judeţul Dâmboviţa, a avut loc conferinţa de finalizare a proiectului „Crearea Centrului şi a Serviciilor de Gestionare, de Înlocuire şi de Consiliere pentru Fermele de Acvacultură”, finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. De altfel, un asemenea obiectiv nu putea funcţiona decât în cadrul unui institut de cercetare de elită, cum este cel de la Nucet.

O clădire aflată în curtea Staţiunii, nefuncţională de mai mulţi ani, a fost transformată radical şi pregătită să-i găzduiască pe cei care vor oferi suportul teoretic şi tehnic necesar celor care au nevoie de consiliere de specialitate în domeniul acvaculturii.

La evenimentul ştiinţific derulat astăzi, în imobilul reabilitat şi modernizat, au participat specialişti în piscicultură şi acvacultură, profesori universitari, numeroşi agenţi economici care acţionează în zona pisciculturii şi cercetători din cadrul Staţiunii Nucet.

Invitaţii speciali au fost: profesorul universitar doctor emerit Valeriu Tabără – preşedintele Academiei de Studii Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Sişeşti”, prof. Ioan Jelev – vicepreşedinte, Nicolae Dimulescu – preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Ciceronus Cumpănăşoiu – director general în cadrul Ministerului Agriculturii, Didina Ioan – consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Ştefan – consiler al vicepremierului Graţiela Gavrilescu, Mariana Munteanu – preşedinta Patronatului Peştelui, Cătălin Platon – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Peşte din România şi Thomas Benan din partea organizaţiei internaţionale „Eurofişh”.

Şedinţa a fost deschisă de directorul Staţiunii de Cercetare Piscicolă Nucet, dr. ing Mioara Costache, care a făcut o scurtă incursiune în istoria staţiunii, unice în ţară dar şi la nivel european, prin modul de amenajare şi organizare realizate după indicaţiile savantului Grigore Antipa, prin profilul activităţii şi prin rezultatele obţinute în domeniu.

„Staţiunea a fost construită în perioada 1936-1944, la iniţiativa lui Grigore Antipa. În vara anului 1944, când a fost inaugurată staţiunea, era unicat în aceaastă parte a Europei. În anul 1974, când Institutul de Cercetări Piscicole a fost desfiinţat, Staţiunea de la Nucet a preluat programele de cercetare şi laboratoarele, biblioteca şi o parte din personal, devenind astfel moştenitorul acestuia şi funcţionând o perioadă de circa 40 de ani ca şi coordonator al activităţii de cercetare în ceea ce priveşte piscicultura practicată în iazuri şi heleşteie.

În existenţa staţiunii, de peste 75 de ani, s-au evidenţiat câteva etape importante, fiecare sunt marcate de rezultate. Începând cu anul 1960, odată cu introducerea în piscicultura din România a ciprinidelor asiatice, având în vedere baza logistică, baza experimentală, facilităţiile tehnologice în ceea ce priveşte reproducerea artificială a peştilor, dar, nu în ultimul rând, specialiştii existenţi la staţiune şi faptul că unitatea, pe lângă dotarea de excepţie, era aproape de Bucureşti şi în strânsă colaborare cu specialiştii institutului şi cu alte entităţi academice şi de cercetare, staţiunea a fost centru de aclimatizare pentru aceste specii, este centru de aclimatizare pentru toate speciile noi introduse în România. Am fost preocupaţi de aclimatizarea, elaborarea tehnologiilor de reproducere artificială, elaborarea tehnologiilor de creştere, fiind promotor pentru conceptul de piscicultură ecologică.

O altă preocupare a staţiunii a reprezentat-o şi ameliorarea genetică a crapului de cultură care, de asemenea, s-a concretizat în două rezultate remarcabile prin crearea rasei de crap «Frăsinet», rasă adaptată condiţiilor din zona de sud a ţării, şi rasa de crap «Podul Iloaiei», pentru zona de nord-est”, a precizat directorul Mioara Costache.După 1990, activitatea Staţiunii Nucet a fost orientată spre nevoile sectorului. S-a trecut de la economia centralizată la economia de tranziţie, ceea ce nu a fost uşor pentru o unitate de cercetare să facă faţă convulsiilor generate de transformările economice.

Introducerea sturionului polio spatula în procesul de cercetare ce viza aclimatizarea, adaptibilitatea speciei la condiţiile ecologice şi tehnologice din România a reprezentat un succes, dar un efort continu, elaborat de peste 20 de ani.

„Este cel mai important rezultat de cercetare din ultimii ani şi este un rezultat care ne situează pe locuri fruntaşe în Europa şi în lume. Suntem singura ţară din Europa care am reuşit reproducerea sturionului în captivitate. În lume, suntem pe locul al treilea, după SUA şi China”, a mai adăugat directoarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet.

Instituţia de cercetare de la Nucet are în continuare un rol strategic privind dezvoltarea pisciculturii din România, reprezentată prin domeniile de ameliorare genetică a crapului de cultură, conservarea genofondului de peşti de apă dulce, tehnologiile de creştere şi reproducere pentru speciile de peşti de cultură şi introducerea speciilor noi, valoroase, în acvacultură.

A urmat prezentarea proiectului implementat, care vine în sprijinul agenţilor economici din sectorul de acvacultură şi potenţialilor beneficiari POPAM, care pot să acceseze servicii de consiliere. Se mai doreşte creşterea numărului de agenţi economici din sector sau de potenţiali beneficiari POPAM care solicită servicii de consiliere, furnizarera de aptitudini relevante tuturor celor interesaţi, pentru desfăşurarea activităţii de acvacultură.

Centrul de consiliere va sprijini potenţialii beneficiari în vederea accesării de fonduri, prin elaborarea de studii de fezabilitate, elaborarea de memorii justificative, fundamentarea sprijinului pe proiectele depuse în cadrul Măsurii II 10, rapoarte de evaluare a impactului de mediu, elaborarea planurilor de afaceri, stabilirea unor soluţii tehnice în cadrul înfiinţării sau modernizării fermelor de acvacultură, evaluarea şi cuantificarea serviciilor de mediu oferite de fermele piscicole tradiţionale, stabilirea fezabilităţii unor idei, procese sau produse noi.

Prin intermediul Centrului de consiliere şi a serviciilor oferite se va putea sprijini beneficiarul şi pe teren, în vederea alegerii zonei, terenului optim care să se preteze pentru derularea investiţiei.

Centrul de consiliere din cadrul Staţiunii Nucet va oferi consiliere şi suport inclusiv în perioada de implementare a proiectelor şi, cel mai important, şi după implementarea acestora, pentru a se asigura că procesele, fluxurile, soluţiile şi serviciile furnizate funcţionează la parametrii stabiliţi, produc efectele dorite şi rezultatul este cel aşteptat.

La finalul întâlnirii, au luat cuvântul câţiva dintre invitaţii speciali, care s-au arătat încântaţi de promovarea şi realizarea Centrului de Consiliere de la Staţiunea Nucet, ca factor de dezvoltare şi continuitate a pisciculturii româneşti, prin implementarea unor proiecte bazate pe cercetare şi tehnologii noi girate de specialişti.

Conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, reprezentată de profesorii Valeriu Tabără şi Ioan Jelev, a felicitat colectivul instituţiei de la Nucet pentru tot ce a realizat şi realizează în domeniul cercetării, pentru dechiderea acestui centru de consiliere care are rolul de a sprijini dezvoltarea domeniului piscicol românesc.

Profesorul Valeriu Tabără a vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă cercetarea românească, despre modul în care ar trebui să se implice statul în sprijinirea şi dezvoltarea acestui domeniu strategic pentru ţară.

„Atâta timp cât suntem această echipă la conducerea Academiei, instituţiile noastre de cercetare trebuie să reziste, nu voi accepta sub nicio formă un centimetru pătrat să se ia de către altcineva pentru că sunt fundamentale pentru ceea ce înseamnă securitatea alimentară şi pentru ceea ce înseamnă protecţia producătorului român. Noi nu putem fi importatori de rase, de tehnologii şi de lucruri pe care putem să le facem noi. Înseamnă să ne negăm capacitatea materiei cenuşii, înseamnă să negăm ceea ce producem în universităţi. A doua bătălie este aceea de a remunera ceea ce înseamnă capacitatea şi materia cenuşie a acestei ţări. Şi asta nu o poţi face decât prin cercetare. Cercetare, învăţământ de calitate şi forţa profesională ce nu ţi-o poate da decât susţinând astfel de oameni”, a spus profesorul Valeriu Tabără.

Problemele din sectorul piscicol au fost atinse şi de Nicolae Dimulescu, preşedintele Agenţiei pentru Pescuit şi Acvacultură. Şi acesta a insistat pe formarea de specialişti tineri, de oameni care să ducă mai departe cercetarea din domeniul piscicol.

„Aici aveţi oameni din cercetare, oameni din învăţământul superior de specialitate care ne-au creat pe noi, producători de faimă din piscicultura românească, parte a acvaculturii. Avem oameni care şi-au lăsat o parte din viaţă aici, cum este domnul Vizitiu, doamna Vizitiu şi alţi colegi pe care îi văd aici prezenţi. Întotdeauna trebuie să ne gândim la viitor, dar să nu-i uităm pe cei care şi-au adus contribuţia în activitatea din sectorul nostru. Un sector puternic, care, din păcate, a avut un moment de declin. Astăzi, aveţi un exemplu de ceea ce înseamnă tenacitate, rezistenţă şi, cu suportul care a fost din partea conducerii Ministerului Agriculturii şi din partea conducerii Academiei de Ştiinţe Agricole, am adus multe instituţii de cercetare din ţară în stare de eligibilitate, să poată să acceseze fonduri europene.

Aţi văzut un proiect. Este un proiect mic, dar, dacă reuşim şi avem capacitatea să facem mai multe proiecte mici şi după aceea din ce în ce mai mari, asta este, de fapt, cheia succesului. Resurse avem. Important este să ştim să ajungem la ele. Şi important este să avem un centru de consultanţă pentru că, de prea multe ori, am văzut în România, în ultima perioadă, piscicultură făcută după ureche, cu unităţi în care s-au aruncat bani cu o consultanţă care nu a fost ceea ce trebuia pentru a asigura performanţă celor care au investit. Şi întodeauna, ştiţi dumneavoastră, oamenii sfinţesc locul”, a declarat Nicolae Dimulescu – preşedintele Agenţiei pentru Pescuit şi Acvacultură.

Directorul general Ciceronus Cumpănăşoiu şi-a exprimat satisfacţia pentru ceea ce s-a realizat la Nucet şi a insistat pe accesare de fonduri europene în domeniul piscicol.

„Mă bucur pentru ceea ce am găsit aici şi că acest proiect finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime a dus la un rezultat foarte bun. Sunt sigur că, prin expertiza pe care o are institutul de la Nucet, şi continuarea acestui proiect, adică consilierea şi tot cee ce va urma, vor fi făcute la acelaşi nivel înalt”.

ACTUALITATE

Simpozionul internaţional „Apel la memorie. Victimele războaielor”, o reuşită deplină!

Publicat

pe

Sursa foto: https://eparhiaargesului.ro

Cea de-a II-a ediţie a Simpozionului internaţional „Apel la memorie. Victimele războaielor”, desfăşurat la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, în perioada 16-18 septembrie 2019, a fost o reuşită deplină. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Arhiepiscopia Romano-Catolică din București.

La conferinţa de debut, găzduită de Protoieria Câmpulung Muscel, au fost prezenţi oaspeţi de seamă şi s-a dat citire numeroaselor mesaje de felicitare primite din ţară şi de peste hotare. În prezidiu s-au aflat: col. Adrian Mihail Gavrilă – Şef de Direcţie în Ministerul Apărării Naţionale, E.S. Mihai Gribincea – ambasadorul Republicii Moldova, Andrzej Dubicki – profesor la Universitatea din Lodz, conducătorul delegaţiei poloneze şi publicistul Radu Petrescu-Muscel, coordonatorul Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”.

Sursa foto: https://eparhiaargesului.ro

De asemenea, au participat la lucrările simpozionului IPS Calinic – arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi P.S. Cornel Damian – episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

În partea a doua a zilei, s-au consumat momente solemne la monumentul Eroilor Polonezi din cimitirul Flămânda (Câmpulung Muscel), la Zidul Roşu – complex monumental dedicat rezistenţei luptătorilor musceleni anticomunişti şi la Mausoleul Mateiaş – ridicat în cinstea eroilor din Primul Război Mondial, unde s-au oficiat slujbe de pomenire şi au fost depuse coroane de flori.

Punctul central al zilei s-a petrecut la Reşedinţa Patriarhală din comuna Dragoslavele, unde a fost dezvelită, în prezenţa unei Gărzi de Onoare pusă la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale, o placă memorială care aminteşte de faptul că în respectiva vilă a locuit timp de 14 luni, între 27 octombrie 1939 şi 10 decembrie 1940, ca refugiat, comandantul suprem al Armatei Poloneze – mareşalul Edward Rydz-Smigly.

Sursa foto: https://eparhiaargesului.ro

„A venit apoi rândul vizitării Schitului Draggoslavele, o bisericuţă din lemn, maramureşeană, paznic tăcut al mormintelor familiei inginerului Dimitrie Dima, generoşi donatori. Despărţintu-ne, cu regret, de primitoarea gazdă care s-a dovedit a fi părintele stareţ Pavel Todiriţă, coloana auto s-a retras spre Câmpulung prin comuna Stoeneşti. La Primărie am fost aşteptaţi de dl. primar Paul Marin, dornic să ne arate Monumentul Eroilor, ridicat, în 1935, de amiralul Dan Zaharia (decorat cu Legiunea de Onoare pentru meritele deosebite avute în timpul luptelor din Războiul de Întregire) şi reabilitat în anul 2011 de inimosul primar, sprijinit de Consiliul Local.

Cu vizitarea bisericii noi din Stoeneşti, ridicată cu eforturi supraomeneşti, prin liste de subscripţii lansate la nivel naţional de preotul căpitan Gheorghe I. Cotenescu, primul secretar al savantului Nicolae Iorga, deputat de Muscel şi deţinut politic pentru sprijinul logistic oferit Lt. col. Gheorghe Arsenescu, s-a încheiat o zi menită să contribuie la reintroducerea în memoria colectivă a muscelenilor a unor fapte şi a unor personalităţi marcante din istoria unor popoare prietene, membru ale Uniunii Europene şi NATO”, se arată într-un comunicat remis de Centrul de Cercetări Istorice „Gheorghe I. Cotenescu”.

Sursa foto: https://eparhiaargesului.ro

A doua zi, pe 17 septembrie, s-au desfăşurat lucrările celor patru sesiuni ştiinţifice, dedicate Poloniei, Cehoslovaciei, Lituaniei şi României. Aproape 40 de persoane au semnat o Rezoluţie cu propuneri ce urmează să fie aduse la cunoştinţa autorităţilor locale:
1. Stradă eponimă şi cetăţenie de onoare post-mrotem pentru contesa Livia Dymsya Maiorescu, fiica lui Titu Maiorescu, fost cetăţean lituanian, refugiată cu întreaga familie la Câmpulung;
2. Stradă eponimă şi cetăţenie de onoare post-mortem pentru mareşalul Edward Rydz-Smigly;
3. Stradă eponimă şi cetăţeni de onoare post-mortem pentru lt. col. Gheorghe Arsenescu (1907-1962; martir câmpulungean);
4. Stradă eponimă şi cetăţenie de onoare post-mortem pentru ing. Nicolae Vasilescu-Colorado (executat în 1962 la Canalul Dunăre-Marea Neagră, martir câmpulungean);
5. Stradă epoonimă pentru preotul căpitan Gheorghe I. Cotenescu (1866-1965; muscelean; cetăţean de onoare post-mortem în patru localităţi din trei judeţe – Câmpulung şi Stoeneşti; Beiuş, Iaşi.
6. Monument din granit în Piaţa Primăriei, dedicat celor patru persoane executate şi listate în ordine cronologică a dispariţiei acestora: Ttraian Marinescu-Geagu, mr. Ion Dumitrache, Nicolae Mihăileanu şi lt. col. Gheorghe Arsenescu;
7. Sală în Muzeul Municipal dedicată Rezistenţei armate anticomuniste din fostul judeţ Muscel conduse de lt. col. Gheorghe Arsenescu şi fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu, plus sală distinctă pentru muscelenii exterminaţi în închisori şi în colonii de muncă.

Sursa foto: https://eparhiaargesului.ro

„Suntem convinşi că mediatizarea celei de-a II-a ediţii a acestui Simpozion Internaţional, în contextul actual al valurilor de refugiaţi care pătrund în continuare în Europa, contribuie la readucerea în atenția generațiilor tinere a ospitalităţii tradiţionale a poporului român. O atitudine umanitară şi demnă, creştinească, recunoscută ca atare şi apreciată şi de pribegii acelor vremuri de restrişte”, spune publicistul Radu Petrescu-Muscel.

Sursa foto: https://eparhiaargesului.ro

Citește în continuare

ACTUALITATE

Teatrul Tony Bulandra Târgovişte deschide noua stagiune cu premiera „Argonautas”

Publicat

pe

La 1 octombrie 2019, Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte deschide noua stagiune cu un spectacol în premieră – Argonauras, o coproducţie româno-portugheză (5 actori români, 6 actori portughezi), partener fiind Comuna Teatro de Pesquisa din Lisabona.

CITEŞTE ŞI: Argonautas, un proiect teatral internaţional marca „Tony Bulandra” Târgovişte

„Profitând de povestea lui Iason, încercăm să înțelegem ideea de călătorie, de migrație, a oamenilor vechi în căutare de glorie, de bogăție, dar și de sine… Ne întrebăm de ce au plecat portughezii în marile descoperiri geografice sau mai târziu, fugind de dictatură, de ce pleacă românii după ce au pus capăt dictaturii comuniste, de ce pleacă sirienii sau negrii din Africa, mexicanii sau bolivienii, chinezii…

Problema migrației, a coliziunii dintre culturi este mereu de actualitate și cea mai bună cale de a o aborda este prin miturile vechi, prin textele care au stat la baza formării civilizației europene.

De fapt, nu se încearcă nicio simplificare a mitului Argonauților, nicio „ermetică viziune”, ci o impresie din trecut cu rădăcini aruncate în viitor… o imagine percepută printr-o lupă deformată și aburită de respirația emoției”, spune regizorul Mc Ranin.

La două zile după premieră, echipa artistică şi tehnică pleacă la Lisabona, unde spectacolul „Argonautas” se va juca timp de două săptămâni.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web



error: Conținutul este protejat!!