Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Claudia Gilia, un deputat care militează pentru „lecţii de identitate” şi bine face!

Publicat

pe

Deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia este în permanenţă preocupată de sprijinirea unor activităţi cultural-educative menite să le insufle copiilor dragostea pentru carte, învăţătură, pentru istoria noastră milienară, pentru tradiţiile populare.

Parlamentara social-democrată militează pentru ca obiceiurile străbune pe care le-am moştenit din tată în fiu să fie duse mai departe, să meargă mână în mână cu prezentul şi cu viitorul, să nu le lăsăm alterate de schimbările survenite în viaţa noastră de zi cu zi, ca urmare a evoluţiei tehnicii sau a unor curente de tip modernist.

„Valorile naționale, obiceiurile și credințele nu sunt elemente identitare subînțelese și auto-didactice pentru o Națiune. Ele trebuie transmise tinerei generații prin acțiuni concrete, prin legături strânse între generații de bunici, părinți, copii, nepoți și strănepoți.

În urmă cu câteva secole, aceste «lecții de identitate» se țineau la șezătorile satului. Acolo se «descâlceau ițele» tuturor miturilor și tradițiilor străvechi. Acolo aflau tinerii de legendele populare, de tradițiile și obiceiurile care aveau misiunea să unească poporul nostru în fața altor pericole și să insufle dragostea pentru tot ce este mai frumos. Acolo deprindeau anumite îndeletniciri meșteșugărești și sociale care le-au fost de folos în viață. Din acest motiv, am decis să continui un proiect, drag mie, prin care să readuc acest spațiu al învățării populare mai aproape de comunitățile locale – în biblioteci”, a precizat Claudia Gilia.

Pe fondul acestui concept, la Bucşani s-a consumat evenimentul intitulat „Atelierul Veseliei”. Îndrumătorul principal al acestei acţiuni culturale a fost Adriana Ion, şeful Departamentului de Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa. Şi-au mai adus contribuţia la reuşita manifestării Biblioteca Bucşani şi un grup de doamne din Gura Ocniţei, membre ale „Atelierului Veseliei”.

„Tinerii din comuna Bucșani au aflat povestea mărțișorului și au redescoperit tradițiile de Dragobete, au învățat să confecționeze aceste mici bijuterii de primăvară, au înțeles cui și când trebuie să le ofere și au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărțișor care va prevesti primăvara și un an nou cât mai roditor.

În același timp, am donat o colecție de cărți care a intrat în patrimoniul bibliotecii comunale. Prin astfel de gesturi voi încuraja toate bibliotecile din zonă să se deschidă către tânăra generație. Este de datoria noastră să facem din generația «tabletelor și a internetului rapid» – una mai implicată în viața comunității, mai așezată. Avem obligația să le transmitem tinerilor dragostea față de carte, de tradiții și responsabilitatea pe care trebuie să o aibă în comunitatea lor”, a mai spus deputata PSD Claudia Gilia.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vicepremierul Daniel Vasile Suciu, vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Sursa: https://specialarad.ro

Miercuri – 27 martie, vin în judeţul Dâmboviţa, într-o vizită de lucru, Daniel Vasile Suciu – vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Admninistraţiei Publice, Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene şi preşedinta PSD Dâmboviţa, Adrian Ionuţ Gâdea – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Liviu Muşat – director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Prima parte de vizitei se va consuma la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, unde se vor implementa, cu fonduri europene nerambursabile, două proiecte deosebit de importante pentru unitatea medicală şi pentru cetăţenii judeţului Dâmboviţa. Apoi, se va desfăşura, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Doamna primar Floarea Rădulescu a fost un om bun. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său!

Publicat

pe

de

Senatorul Adrian Ţuţuianu, prim-vicepreşedinte Pro România la nivel naţional, este alături de familia greu încercată a primăriţei comunei Cornăţelu, Floarea Rădulescu, care s-a stins din viaţă ieri, după o lungă şi grea suferinţă. Ţuţuianu a colaborat extrem de bine cu regretata edilă, pe vremea când era lider la PSD Dâmboviţa şi preşedinte al Consiliului Judeţean.

„Doamna primar al comunei Cornățelu, Floarea Rădulescu, a plecat dintre noi lăsând urmele puternice ale unui OM care a dat totul pentru comunitate. Cadru didactic și primar de vocație, am cunoscut-o și am colaborat foarte bine în relația primar – președinte al Consiliului Județean.

A fost un om bun, un om cu credință în Dumnezeu și cu o aplecarea sufletească extraordinar de puternică pentru semeni. Un om care lasă urme adâci în dezvoltarea comunei pe care a păstorit-o. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său”, a scris Adrian Ţuţuianu pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!