Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Claudia Gilia, un deputat care militează pentru „lecţii de identitate” şi bine face!

Publicat

pe

Deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia este în permanenţă preocupată de sprijinirea unor activităţi cultural-educative menite să le insufle copiilor dragostea pentru carte, învăţătură, pentru istoria noastră milienară, pentru tradiţiile populare.

Parlamentara social-democrată militează pentru ca obiceiurile străbune pe care le-am moştenit din tată în fiu să fie duse mai departe, să meargă mână în mână cu prezentul şi cu viitorul, să nu le lăsăm alterate de schimbările survenite în viaţa noastră de zi cu zi, ca urmare a evoluţiei tehnicii sau a unor curente de tip modernist.

„Valorile naționale, obiceiurile și credințele nu sunt elemente identitare subînțelese și auto-didactice pentru o Națiune. Ele trebuie transmise tinerei generații prin acțiuni concrete, prin legături strânse între generații de bunici, părinți, copii, nepoți și strănepoți.

În urmă cu câteva secole, aceste «lecții de identitate» se țineau la șezătorile satului. Acolo se «descâlceau ițele» tuturor miturilor și tradițiilor străvechi. Acolo aflau tinerii de legendele populare, de tradițiile și obiceiurile care aveau misiunea să unească poporul nostru în fața altor pericole și să insufle dragostea pentru tot ce este mai frumos. Acolo deprindeau anumite îndeletniciri meșteșugărești și sociale care le-au fost de folos în viață. Din acest motiv, am decis să continui un proiect, drag mie, prin care să readuc acest spațiu al învățării populare mai aproape de comunitățile locale – în biblioteci”, a precizat Claudia Gilia.

Pe fondul acestui concept, la Bucşani s-a consumat evenimentul intitulat „Atelierul Veseliei”. Îndrumătorul principal al acestei acţiuni culturale a fost Adriana Ion, şeful Departamentului de Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa. Şi-au mai adus contribuţia la reuşita manifestării Biblioteca Bucşani şi un grup de doamne din Gura Ocniţei, membre ale „Atelierului Veseliei”.

„Tinerii din comuna Bucșani au aflat povestea mărțișorului și au redescoperit tradițiile de Dragobete, au învățat să confecționeze aceste mici bijuterii de primăvară, au înțeles cui și când trebuie să le ofere și au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărțișor care va prevesti primăvara și un an nou cât mai roditor.

În același timp, am donat o colecție de cărți care a intrat în patrimoniul bibliotecii comunale. Prin astfel de gesturi voi încuraja toate bibliotecile din zonă să se deschidă către tânăra generație. Este de datoria noastră să facem din generația «tabletelor și a internetului rapid» – una mai implicată în viața comunității, mai așezată. Avem obligația să le transmitem tinerilor dragostea față de carte, de tradiții și responsabilitatea pe care trebuie să o aibă în comunitatea lor”, a mai spus deputata PSD Claudia Gilia.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Montaniarzii dâmboviţeni pregătesc noi expediţii în Top 28 – cele mai înalte vârfuri din UE

Publicat

pe

Asociaţia Chindia Jurasic Park a deschis, week-end-ul trecut, sezonul antrenamentelor montane, necesare pentru lungul program de ascensiuni din această vară, cu expediţii dedicate atingerii vârfurilor Vihren (2914 m) – al doilea din Bulgaria şi Pico (2351 m) – cel mai înalt din Portugalia, inclus în TOP 28.

„Sâmbătă – 15 iunie, a fost parcurs un nou traseu de via ferrata („Wild Ferenc”) situat pe un pinten al vârfului Suhardul Mic (1345 m). Deși este relativ scurt (200 m lungime, 173 m diferență de nivel), traseul a avut câteva puncte „fierbinți” trecute cu atenție de montaniarzii dâmbovițeni.

Ziua de duminică a fost alocată altei zone: urcarea din Bălan (veche zonă minieră a țării) până la cabana Piatra Singuratică (1504 m), apoi escaladarea simbolului zonei, Piatra Singuratică sau Piatra Unică.

În continuare, a fost atinsă cea mai înaltă cotă din masivul Hășmaș, vârful Hășmașul Mare (Hăghimașul Mare) – 1792 m. La ceas de seară, pe o vreme caniculară, s-a revenit la o pensiune din marginea municipiului Gheorgheni.

În drum spre casă, luni, 17 iunie, am trecut pe la Izvoare – Mădăraș pentru a face traseul de via ferrata numit „Pericolul Caprelor”. O nouă reușită, sub un cer acoperit de nori de ploaie”, povesteşte Nicolae Posta – preşedinte Asociaţia Chindia Jurasic Park.

La tura din acest week-end au participat: Nicu Posta, Ionel Glodeanu, Ileana Bocanciu, Liliana Ștefan-Oprea și Adrian Oprea.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Vama urcă pe scenă la „Pitești Street Food Festival”

Publicat

pe

Vineri – 21 iunie, începe Pitești Street Food Festival. Timp de trei zile, orașul lalelelor devine capitala gusturilor desăvârșite, pentru că în Piața Primăriei se vor aduna cele mai îndrăgite și colorate food truck-uri din România. Experiența culinară deosebită va fi savurată într-o atmosferă relaxată, într-un decor vesel, alături de concerte live ale unora dintre cei mai îndrăgiți artiști ai momentului.

Cei care vor lua parte la festivalul gastronomic de la Piteşti vor putea să aleagă între burgeri americani suculenți, hot dogs cu cârnați bavarezi, sandvișuri cu pulled pork, fructe de mare, paella sau vită fragedă. Nici lista de deserturi nu este mai scurtă. Printre deliciile care îi vor răsfăța pe gurmanzi amintim clătitele, gaufrele belgiene, înghețata răcoritoare sau deserturile italienești canolli.

Mâncarea delicioasă merge neapărat cu muzică de calitate, de aceea, pentru ca experiența gastronomică să fie una completă, organizatorii au pregătit și un line-up de excepție. În cele trei zile de festival, pe scena Pitești Street Food Festival vor urca artiști precum: Fab Morvan ex Milli Vanilli, Dj Jiji, Zoli TOTH și Vama.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!