Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Claudia Gilia, un deputat care militează pentru „lecţii de identitate” şi bine face!

Publicat

pe

Deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia este în permanenţă preocupată de sprijinirea unor activităţi cultural-educative menite să le insufle copiilor dragostea pentru carte, învăţătură, pentru istoria noastră milienară, pentru tradiţiile populare.

Parlamentara social-democrată militează pentru ca obiceiurile străbune pe care le-am moştenit din tată în fiu să fie duse mai departe, să meargă mână în mână cu prezentul şi cu viitorul, să nu le lăsăm alterate de schimbările survenite în viaţa noastră de zi cu zi, ca urmare a evoluţiei tehnicii sau a unor curente de tip modernist.

„Valorile naționale, obiceiurile și credințele nu sunt elemente identitare subînțelese și auto-didactice pentru o Națiune. Ele trebuie transmise tinerei generații prin acțiuni concrete, prin legături strânse între generații de bunici, părinți, copii, nepoți și strănepoți.

În urmă cu câteva secole, aceste «lecții de identitate» se țineau la șezătorile satului. Acolo se «descâlceau ițele» tuturor miturilor și tradițiilor străvechi. Acolo aflau tinerii de legendele populare, de tradițiile și obiceiurile care aveau misiunea să unească poporul nostru în fața altor pericole și să insufle dragostea pentru tot ce este mai frumos. Acolo deprindeau anumite îndeletniciri meșteșugărești și sociale care le-au fost de folos în viață. Din acest motiv, am decis să continui un proiect, drag mie, prin care să readuc acest spațiu al învățării populare mai aproape de comunitățile locale – în biblioteci”, a precizat Claudia Gilia.

Pe fondul acestui concept, la Bucşani s-a consumat evenimentul intitulat „Atelierul Veseliei”. Îndrumătorul principal al acestei acţiuni culturale a fost Adriana Ion, şeful Departamentului de Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa. Şi-au mai adus contribuţia la reuşita manifestării Biblioteca Bucşani şi un grup de doamne din Gura Ocniţei, membre ale „Atelierului Veseliei”.

„Tinerii din comuna Bucșani au aflat povestea mărțișorului și au redescoperit tradițiile de Dragobete, au învățat să confecționeze aceste mici bijuterii de primăvară, au înțeles cui și când trebuie să le ofere și au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărțișor care va prevesti primăvara și un an nou cât mai roditor.

În același timp, am donat o colecție de cărți care a intrat în patrimoniul bibliotecii comunale. Prin astfel de gesturi voi încuraja toate bibliotecile din zonă să se deschidă către tânăra generație. Este de datoria noastră să facem din generația «tabletelor și a internetului rapid» – una mai implicată în viața comunității, mai așezată. Avem obligația să le transmitem tinerilor dragostea față de carte, de tradiții și responsabilitatea pe care trebuie să o aibă în comunitatea lor”, a mai spus deputata PSD Claudia Gilia.

ACTUALITATE

Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița

Publicat

pe

de

90 de polițiști jandarmi, pompieri și voluntari derulează activități de căutare a doi copii, în vârstă de 13 ani, din Gura Ocniței, județul Dâmbovița, care au plecat voluntar de la domiciliu și nu au mai revenit. Este folosit și un elicopter.

Cetăţenii care pot oferi informaţii pentru găsirea celor doi sunt rugați să sune la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție.

PETRE MARIA are o înălțime de 1,50 m., 50 de kg., păr lung blond, ochi albaștri și era îmbrăcată cu un tricou de culoare gri. În picioare purta pantofi sport de culoare roz, iar în spate purta un rucsac.

ȘTEFAN ROBERT DAMIAN are o înălțime de 1,50 m., 45 de kilograme, păr negru tuns scurt, ochi căprui și era îmbrăcat cu un pulover de culoare roșie.

Potrivit informațiilor noastre, fata a mai fost plecată de acasă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Certificatul verde Covid-19 va impune reguli clare și simple pentru a circula în Europa

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Scopul certificatului verde Covid-19 care se dorește a fi funcțional la nivelul Uniunii Europene începând cu data de 1 iulie este de a facilita circulația în contextul pandemiei de coronavirus, în baza unor reguli clare, simple și logice – a explicat, astăzi, eurodeputatul Rareș Bogdan, potrivit DC News.

„Sunt 12 milioane de cetățeni europeni care traverseză zilnic frontiera națională pentru a merge la muncă în țara vecină, deci ei nu trebuie să sufere, ei trebuie ajutați. Acesta este scopul, nu altul! Nu va fi un pașaport, să fie limpede! Vom fi extrem de atenți ca articolele 4, 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale din UE să nu fie încălcate!

Referitor la aplicabilitatea certificatelor: nordicii cer ca acestea să fie valabile doar în Spațiul Schengen, lucru cu care, firește, nu putem fi de acord, deoarece dorim să fie valabile în întreaga Uniune Europeană. Libertatea de circulație e un subiect extrem, extrem de sensibil! …Mai ales că poziția Comisarului și a CE este că persoanele care nu vor putea demonstra că au trecut prin boală, că au fost vaccinate sau au test PCR negativ vor sta acasă până când OMS va anunța că s-a încheiat pandemia, că se vor supune restricțiilor din țara unde vor să circule.

Atenție, vor fi acceptate doar cele 4 vaccinuri aprobate de UE, exclus vaccinul rusesc sau cel chinezesc! S-a mai discutat despre gratuitatea adeverințelor (digitale sau pe hârtie), fără discriminare”, a precizat Rareș Bogdan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT