Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Creşa nr. 13 Târgovişte va fi extinsă cu o clădire de 1.000 mp

Publicat

pe

Primăria Târgovişte a demarat proiectul de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Creşei nr. 13, situată în Micro VI, lângă Clubul Studenţilor (fosta Casă a Tineretului). Investiţia, în valoare de 5,4 milioane de lei, este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

„Avem o componentă de reabilitare şi modernizare a corpului existent şi, de asemenea, o componentă pe ceea ce înseamnă extinderea acestei creşe cu un corp de clădire de aproape 1.000 mp. Este unul dintre cele mai mari imobile care urmează să fie construite, pe extinderea creşelor. În imediata vecinătate, se lucrează şi la Grădiniţa nr. 13. Practic, întreaga zonă va fi transformată radical”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

De menţionat faptul că administraţia publică a municipiului Târgovişte a semnat şi contractul de finanţare pentru reabilitarea, extindere şi modernizarea Creşei nr. 16, lucrările urmând să înceapă luni – 4 martie. De asemenea, în acest moment, sunt deschise şantiere la Colegiul Naţional Constantin Carabella – unde se construieşte o bază sportivă,la creşele nr. 8 şi 14 şi la grădiniţele nr. 13 şi 15.

„Am avut licitaţie şi la Grădiniţa nr. 8. O vom relua, fiindcă, din păcate, nu s-a prezentat nimeni. Pe de o parte, ne confruntăm cu o lipsă de constructori. Numai noi, la Târgovişte, am lansat nouă licitaţii. Probabil, aici ar fi una dintre probleme. Al doilea aspect: este posibil să se fi rezervat prea puţin timp pentru a se depune oferta şi, în contextul în care avem inclusiv dotări, oferta trebuie să fie una laborioasă. Dar, sunt convins că vom reuşi să finalizăm licitaţia până la semnarea contractului de finanţare”.

Potrivit edilului Daniel Cristian Stan, se vor derula proiecte de reabilitare, extindere şi modernizare şi la Creşa nr. 2 (prin PNDL) şi la şcolile nr. 8 – Mihai Viteazul şi nr. 13 – Matei Basarab (prin POR).

„La acest moment, sunt finalizate licitaţiile pentru şcolile nr. 8 şi nr. 13. Prin urmare, suntem în situaţia ca, după semnarea contractelor de finanţare, să dăm imediat ordinul de începere a lucrărilor. Termenele de execuţie, pe zona de reabilitare-modernizare, este de 12 luni, iar cu extindere ne ducem la 24 de luni, însă sper să reuşim să le finalizăm pe toate în cursul an ului viitor, cu o singură excepţie – Şcoala Matei Basarab, unde termenul este de 36 de luni.

Sunt mulţumit de ritmul lucrărilor. Cred că se vede o transformare mare. La Grădiniţa nr. 15, spre exemplu, acoperişul este, în proporţie de 90%, gata. La fel şi la Grădiniţa nr. 13, nu mai este foarte mult de lucru la acoperiş. La Grădiniţa nr. 15, chiar s-a intrat şi la gletuit. Eu sper ca ritmul să fie menţinut şi să reuşim să finalizăm cât mai repede aceste obiective. Important va fi cum se vor mişca constructorii pe zona de documente, pentru că, fiind contracte cu finanţare guvernamentală, trebuie făcute situaţiile de lucrări, depuse cererile de plată. PNDL nu a avut probleme deosebite, se decontează rapid. Este cel mai bun şi mai important program de finanţare naţională pentru administraţiile publice locale. S-au făcut investiţii multe şi deosebite pe acest program”, a concluzionat primarul municipiului Târgovişte, Daniel Cristian Stan.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

70 de investiții în derulare la Târgoviște. Vezi cum este structurat bugetul pentru 2023!

Publicat

pe

Bugetul municipiului Târgoviște pentru anul 2023, aprobat săptămâna aceasta în Consiliul Local, este unul care pune accent pe dezvoltare. Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, 55% din fonduri au fost alocate pentru investiții. Spune edilul că procentul va crește până la 70%, întrucât sunt proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobate prin Ordin de ministru, dar care nu au fost incluse în buget nefiind încă semnate contractele de finanțare. La fel, nu au fost luate în calcul proiectele depuse pe Programul Operațional Regional (POR) pentru care nu au fost încă semnate contractele de finanțare.

„Mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia – 35 milioane lei, blocurile prin PNRR -50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 de milioane de lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă. Se mai ridică problema, mai ales din zona instituțiilor de învățământ, de ce toate odată?! Păi nu se poate altfel, pentru că, pe PNRR, apelurile au fost deschise și au durat 5 minute, 20 de minute… Dacă nu depui proiectul în acel interval, nu mai poți să accesezi și pierzi banii. Nu puteam să ne permitem, spre exemplu la Școala Nr. 9 – Grigore Alexandrescu, ca, din cauza lipsei de preocupare, acolo e un cerc, dacă nu ai copii, nu ai finanțare, dacă nu ai finanțate nu poți să vii cu investiții, și am găsit în acest moment posibilitatea, prin PNRR, să investim 11 milioane lei, o sumă importantă, și cred că putem să facem din această școală o unitate care să deservească micro XI, micro XII și, parțial, micro IX, în condiții foarte bune, cu o curte a școlii generoasă. Este o zonă cu multe intrări, sunt 3 posibilități de acces la această școală, niciuna de pe un drum principal, este o unitate de învățământ gândită foarte bine, ca și zonă în care a fost amplasată.

La fel și celelalte investiții care sunt pe PNRR. Școala Nr. 10 – Radu cel Mare s-a confruntat cu scăderea numărului de elevi, sper să reușim să aducem și către această unitate de învățământ mai mulți elevi, cum se întâmplă de altfel la toate unitățile de învățământ reabilitate, pentru că nu e normal să avem la două-trei unități de învățământ câte 1000-1500 de copii, iar restul să fie în pericol de a se desființa din cauză că nu au numărul minim de copii.

Eu zic că nu va fi cu nimic mai prejos infrastructura care va fi oferită și de Școala 10, și de Școala 9, decât infrastructura care există acum în alte unități din Târgoviște. Actul educațional este la același nivel și atunci de ce să duci copilul cu mașina din micro XI la Școala 5 sau la Școala 2 când poți să cobori din bloc să duci copilul la școală și apoi îți vezi liniștit de treabă, de serviciu… Adică sunt lucruri care se pot face și pentru care am găsit în acest moment posibilități de finanțare.

În acest moment, bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe, datorate, în principal, finanțărilor nerambursabile. Ca să vă faceți o idee, anul trecut am încasat din impozite și taxe, nu vorbesc de TVA, de sumele defalcate care vin, 52 de milioane de lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor pe anvelopare termică. Atât!”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

A mai spus edilul că, din păcate, au crescut foarte mult și cheltuielile de funcționare, ca urmare a majorărilor de preț, dar și de salarii. Prin urmare, chiar dacă nu există niciun impediment legal, nu se vor mai face angajări la Primăria Târgoviște.

„Și la capitolul Bunuri și Servicii, ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an, vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean. Vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă. Și e normal să fie așa, pentru că ne impun vremurile și necesitatea de a fi permanent în contact cu cetățenii, raportat la noile tehnologii. Pandemia ne-a arătat că putem foarte mult să utilizăm mijloacele electronice. Avem un proiect european accesat pe această componentă și vom vedea unde vom ajunge, dar este clar că va trebui să regândim întreaga structură de prestare a serviciilor publice, din această perspectivă”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats