Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Fermierii din Dâmboviţa i-au expus fostului ministru Daniel Constantin problemele cu care se confruntă

Publicat

pe

Vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin – fost ministru al Agriculturii, a întreprins, astăzi – 5 martie 2019, împreună cu deputata Oana Vlăducă şi coordonatorul filialei Pro România Dâmboviţa – Georgică Dumitru, o vizită de lucru prin localităţile din judeţul Dâmboviţa, în care munca pământului reprezintă principala sursă de existenţă.

La Titu, reprezentanţii Pro România s-au întâlnit cu cultivatorii de varză şi cartofi din bazinul Lunguleţu-Poiana-Brezoaiele. Dialogurile dintre Daniel Constantin şi oameni s-au purtat constructiv, cu exemple clare despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în lumea satului românesc, despre problemele cu care se confruntă agricultorii, despre legi şi modul defectos de aplicare a acestora. Au fost expuse de către fermieri şi dorinţele lor, ce cred ei că ar trebui modificat pentru ca lucrurile să intre în normalitate.

La Băleni, Daniel Constantin a vorbit despre sitemul asociativ, despre necesitatea înfiinţării unor cooperative, astfel încât legumicultorii din zonă să poată beneficia de avantajele oferite de legea cooperativelor agricole, respectiv scutirea de impozitul pe profit şi pe proprietate pe o perioadă de 5 ani. Nu mai vorbim de faptul că agricultorii organizaţi în cooperative pot penetra mai uşor pieţele de desfacere, fiind consideraţi un partener sigur şi cu potenţial de a face faţă solicitărilor!

Fostul ministru al Agriculturii a remarcat, cu tristeţe, că fermierii nu sunt încă decişi să lucreze în sistem asociativ, cooperatist, nu au încredere, fug de astfel de strucruri, pe care ei le consideră încă de factură comunistă. Liderul Pro România le-a explicat că, numai într-un mod organizat, bine aşezat, vor putea să elimine necazurile pe care le au de foarte multă vreme, în special cu desfacerea produselor.

Legumicultorii de la Băleni au ridicat mai multe probleme legate de nevoia obţinerii unor credite avantajoase pentru agricultori, cu dobânzi mici, pentru procurarea de echipamente, material săditor sau pentru construirea unor sere şi solarii. De asemenea, au mai solicitat oamenii preţuri diferenţiate la energia electrică, la combustibili. Se ştie că, la Băleni, terenurile cultivate cu legume, în sistem deschis sau în solarii, sunt irigate individual, cu ajutorul pompelor electrice sau al celor pe benzină.

Daniel Constantin a ajuns la concluzia că există o problemă de comunicare, legea cooperativelor nu era cunoscută de către agricultori, aceştia nu aveau habar de facilităţile de finanţare prin PNDR. Nu ştiau de faptul că ei, producătorii, sunt protejaţi în faţa intermediarului şi că ar trebui să aibă prioritate în pieţe sau alte locuri amenajate special pentru desfacerea produselor agricole.

„Fermierul care vinde produse în piaţă nu este obligat să emită bon fiscal. Cel care e intermediar trebuie să emită bon fiscal. Aţi văzut în pieţe, unde abundă intermediarii, că există case de marcat, că se dau bonuri fiscale cumpărătorilor? Mulţi fermieri au spus că măsura cu tomatele a fost una bună, i-a descurcat oarecum, dar în pieţe nu prea au loc, tot intermediarul le ia marfa şi o vinde. Dacă s-ar aplica legea, aceste lucruri nu ar mai exista. Nu este posibil ca, în piaţă, să se comercializeze citrice pe atestat de producător agricol. Fără bon fiscal! Asta este o concurenţă neloială faţă de fermierii români”, a spus Daniel Constantin.

De la Băleni, Daniel Constantin, Oana Vlăducă şi Georgică Dumitru au ajuns la Voineşti, unde erau aşteptaţi de pomicultorii din zonă pentru a vorbi despre aceleaşi probleme din agricultură şi cum ar trebui ele rezolvate.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Montaniarzii dâmboviţeni pregătesc noi expediţii în Top 28 – cele mai înalte vârfuri din UE

Publicat

pe

Asociaţia Chindia Jurasic Park a deschis, week-end-ul trecut, sezonul antrenamentelor montane, necesare pentru lungul program de ascensiuni din această vară, cu expediţii dedicate atingerii vârfurilor Vihren (2914 m) – al doilea din Bulgaria şi Pico (2351 m) – cel mai înalt din Portugalia, inclus în TOP 28.

„Sâmbătă – 15 iunie, a fost parcurs un nou traseu de via ferrata („Wild Ferenc”) situat pe un pinten al vârfului Suhardul Mic (1345 m). Deși este relativ scurt (200 m lungime, 173 m diferență de nivel), traseul a avut câteva puncte „fierbinți” trecute cu atenție de montaniarzii dâmbovițeni.

Ziua de duminică a fost alocată altei zone: urcarea din Bălan (veche zonă minieră a țării) până la cabana Piatra Singuratică (1504 m), apoi escaladarea simbolului zonei, Piatra Singuratică sau Piatra Unică.

În continuare, a fost atinsă cea mai înaltă cotă din masivul Hășmaș, vârful Hășmașul Mare (Hăghimașul Mare) – 1792 m. La ceas de seară, pe o vreme caniculară, s-a revenit la o pensiune din marginea municipiului Gheorgheni.

În drum spre casă, luni, 17 iunie, am trecut pe la Izvoare – Mădăraș pentru a face traseul de via ferrata numit „Pericolul Caprelor”. O nouă reușită, sub un cer acoperit de nori de ploaie”, povesteşte Nicolae Posta – preşedinte Asociaţia Chindia Jurasic Park.

La tura din acest week-end au participat: Nicu Posta, Ionel Glodeanu, Ileana Bocanciu, Liliana Ștefan-Oprea și Adrian Oprea.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Vama urcă pe scenă la „Pitești Street Food Festival”

Publicat

pe

Vineri – 21 iunie, începe Pitești Street Food Festival. Timp de trei zile, orașul lalelelor devine capitala gusturilor desăvârșite, pentru că în Piața Primăriei se vor aduna cele mai îndrăgite și colorate food truck-uri din România. Experiența culinară deosebită va fi savurată într-o atmosferă relaxată, într-un decor vesel, alături de concerte live ale unora dintre cei mai îndrăgiți artiști ai momentului.

Cei care vor lua parte la festivalul gastronomic de la Piteşti vor putea să aleagă între burgeri americani suculenți, hot dogs cu cârnați bavarezi, sandvișuri cu pulled pork, fructe de mare, paella sau vită fragedă. Nici lista de deserturi nu este mai scurtă. Printre deliciile care îi vor răsfăța pe gurmanzi amintim clătitele, gaufrele belgiene, înghețata răcoritoare sau deserturile italienești canolli.

Mâncarea delicioasă merge neapărat cu muzică de calitate, de aceea, pentru ca experiența gastronomică să fie una completă, organizatorii au pregătit și un line-up de excepție. În cele trei zile de festival, pe scena Pitești Street Food Festival vor urca artiști precum: Fab Morvan ex Milli Vanilli, Dj Jiji, Zoli TOTH și Vama.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!