Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Fermierii din Dâmboviţa i-au expus fostului ministru Daniel Constantin problemele cu care se confruntă

Publicat

pe

Vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin – fost ministru al Agriculturii, a întreprins, astăzi – 5 martie 2019, împreună cu deputata Oana Vlăducă şi coordonatorul filialei Pro România Dâmboviţa – Georgică Dumitru, o vizită de lucru prin localităţile din judeţul Dâmboviţa, în care munca pământului reprezintă principala sursă de existenţă.

La Titu, reprezentanţii Pro România s-au întâlnit cu cultivatorii de varză şi cartofi din bazinul Lunguleţu-Poiana-Brezoaiele. Dialogurile dintre Daniel Constantin şi oameni s-au purtat constructiv, cu exemple clare despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în lumea satului românesc, despre problemele cu care se confruntă agricultorii, despre legi şi modul defectos de aplicare a acestora. Au fost expuse de către fermieri şi dorinţele lor, ce cred ei că ar trebui modificat pentru ca lucrurile să intre în normalitate.

La Băleni, Daniel Constantin a vorbit despre sitemul asociativ, despre necesitatea înfiinţării unor cooperative, astfel încât legumicultorii din zonă să poată beneficia de avantajele oferite de legea cooperativelor agricole, respectiv scutirea de impozitul pe profit şi pe proprietate pe o perioadă de 5 ani. Nu mai vorbim de faptul că agricultorii organizaţi în cooperative pot penetra mai uşor pieţele de desfacere, fiind consideraţi un partener sigur şi cu potenţial de a face faţă solicitărilor!

Fostul ministru al Agriculturii a remarcat, cu tristeţe, că fermierii nu sunt încă decişi să lucreze în sistem asociativ, cooperatist, nu au încredere, fug de astfel de strucruri, pe care ei le consideră încă de factură comunistă. Liderul Pro România le-a explicat că, numai într-un mod organizat, bine aşezat, vor putea să elimine necazurile pe care le au de foarte multă vreme, în special cu desfacerea produselor.

Legumicultorii de la Băleni au ridicat mai multe probleme legate de nevoia obţinerii unor credite avantajoase pentru agricultori, cu dobânzi mici, pentru procurarea de echipamente, material săditor sau pentru construirea unor sere şi solarii. De asemenea, au mai solicitat oamenii preţuri diferenţiate la energia electrică, la combustibili. Se ştie că, la Băleni, terenurile cultivate cu legume, în sistem deschis sau în solarii, sunt irigate individual, cu ajutorul pompelor electrice sau al celor pe benzină.

Daniel Constantin a ajuns la concluzia că există o problemă de comunicare, legea cooperativelor nu era cunoscută de către agricultori, aceştia nu aveau habar de facilităţile de finanţare prin PNDR. Nu ştiau de faptul că ei, producătorii, sunt protejaţi în faţa intermediarului şi că ar trebui să aibă prioritate în pieţe sau alte locuri amenajate special pentru desfacerea produselor agricole.

„Fermierul care vinde produse în piaţă nu este obligat să emită bon fiscal. Cel care e intermediar trebuie să emită bon fiscal. Aţi văzut în pieţe, unde abundă intermediarii, că există case de marcat, că se dau bonuri fiscale cumpărătorilor? Mulţi fermieri au spus că măsura cu tomatele a fost una bună, i-a descurcat oarecum, dar în pieţe nu prea au loc, tot intermediarul le ia marfa şi o vinde. Dacă s-ar aplica legea, aceste lucruri nu ar mai exista. Nu este posibil ca, în piaţă, să se comercializeze citrice pe atestat de producător agricol. Fără bon fiscal! Asta este o concurenţă neloială faţă de fermierii români”, a spus Daniel Constantin.

De la Băleni, Daniel Constantin, Oana Vlăducă şi Georgică Dumitru au ajuns la Voineşti, unde erau aşteptaţi de pomicultorii din zonă pentru a vorbi despre aceleaşi probleme din agricultură şi cum ar trebui ele rezolvate.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vicepremierul Daniel Vasile Suciu, vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Sursa: https://specialarad.ro

Miercuri – 27 martie, vin în judeţul Dâmboviţa, într-o vizită de lucru, Daniel Vasile Suciu – vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Admninistraţiei Publice, Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene şi preşedinta PSD Dâmboviţa, Adrian Ionuţ Gâdea – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Liviu Muşat – director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Prima parte de vizitei se va consuma la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, unde se vor implementa, cu fonduri europene nerambursabile, două proiecte deosebit de importante pentru unitatea medicală şi pentru cetăţenii judeţului Dâmboviţa. Apoi, se va desfăşura, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Doamna primar Floarea Rădulescu a fost un om bun. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său!

Publicat

pe

de

Senatorul Adrian Ţuţuianu, prim-vicepreşedinte Pro România la nivel naţional, este alături de familia greu încercată a primăriţei comunei Cornăţelu, Floarea Rădulescu, care s-a stins din viaţă ieri, după o lungă şi grea suferinţă. Ţuţuianu a colaborat extrem de bine cu regretata edilă, pe vremea când era lider la PSD Dâmboviţa şi preşedinte al Consiliului Judeţean.

„Doamna primar al comunei Cornățelu, Floarea Rădulescu, a plecat dintre noi lăsând urmele puternice ale unui OM care a dat totul pentru comunitate. Cadru didactic și primar de vocație, am cunoscut-o și am colaborat foarte bine în relația primar – președinte al Consiliului Județean.

A fost un om bun, un om cu credință în Dumnezeu și cu o aplecarea sufletească extraordinar de puternică pentru semeni. Un om care lasă urme adâci în dezvoltarea comunei pe care a păstorit-o. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său”, a scris Adrian Ţuţuianu pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!