Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Paştele Cailor”, sărbătoare tradiţională a bulgarilor din Târgovişte

Publicat

pe

Sâmbătă – 16 martie 2019, de la ora 10:30, se organizează la Târgovişte, în Cartierul Matei Voievod, sărbătoarea tradiţională a bulgarilor „Paştele Cailor” – Konski Velikden.

Este vorba despre un obicei unic în România, care se desfăşoară, de fiecare dată, în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița”. Grădinarul bulgar şi calul său merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat), iar acesta mănâncă pâinica împreună cu calul său, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei. Urmează apoi „Parada Cailor” și întreceri hipice. Evenimentul este organizat de Primăria Târgoviște și Asociația „Zaedno”.

Program:

10:30 – Primirea invitaților
11:30 – Deplasarea cu căruțele la Biserica Sf. Nifon
12:00 – Slujba religioasă urmată de sfințirea cailor și a grădinarilor
13:30 – Parada cailor și întreceri hipice
14:30 – Spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale
16:30 – Socializare la sediul Asociației Zaedno
16:30 – Spectacol de teatru pentru copii – Teatrul „Tony Bulandra” (Sala Matei-Voievod)

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

APIA eliberează adeverinţe pentru accesarea de credite agricole în baza subvenţiilor

Publicat

pe

de

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.viata-libera.ro)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la insituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.

Astfel, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2019 şi suprafaţa eligibilă la plată pentru schemele de sprijin care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, și că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia învigoare.

Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.

Citește în continuare

ACTUALITATE

În semn de preţuire pentru ia românească…

Publicat

pe

Astăzi, de Ziua internaţională a iei, piesa de vestimentaţie sublimă, esenţă a portului şi tradiţiilor populare româneşti, a fost sărbătorită cum se cuvine şi în Parlamentul României. Deputatele social-democrate au îmbrăcat, în înaltul for legislativ, frumoasele cămăşi înflorate, brodate cu multă migală, ca semn de preţuire pentru portul nostru popular, pentru ideea de feminitate pură pe care o inspiră ia românească.

„Până acum câţiva ani, doar bunicile mai aveau, pe undeva, printr-un dulap vechi, ca amintire, câte o ie. Acum, celebra cămaşă reprezintă ideea din spatele mai multor stiluri. Sunt puţine femeile care să nu deţină în garderobă piese de vestimentaţie inspirate, stilizate, după modelul iei noastre populare”, a precizat deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!