Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Paştele Cailor”, sărbătoare tradiţională a bulgarilor din Târgovişte

Publicat

pe

Sâmbătă – 16 martie 2019, de la ora 10:30, se organizează la Târgovişte, în Cartierul Matei Voievod, sărbătoarea tradiţională a bulgarilor „Paştele Cailor” – Konski Velikden.

Este vorba despre un obicei unic în România, care se desfăşoară, de fiecare dată, în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița”. Grădinarul bulgar şi calul său merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat), iar acesta mănâncă pâinica împreună cu calul său, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei. Urmează apoi „Parada Cailor” și întreceri hipice. Evenimentul este organizat de Primăria Târgoviște și Asociația „Zaedno”.

Program:

10:30 – Primirea invitaților
11:30 – Deplasarea cu căruțele la Biserica Sf. Nifon
12:00 – Slujba religioasă urmată de sfințirea cailor și a grădinarilor
13:30 – Parada cailor și întreceri hipice
14:30 – Spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale
16:30 – Socializare la sediul Asociației Zaedno
16:30 – Spectacol de teatru pentru copii – Teatrul „Tony Bulandra” (Sala Matei-Voievod)

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vicepremierul Daniel Vasile Suciu, vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Sursa: https://specialarad.ro

Miercuri – 27 martie, vin în judeţul Dâmboviţa, într-o vizită de lucru, Daniel Vasile Suciu – vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Admninistraţiei Publice, Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene şi preşedinta PSD Dâmboviţa, Adrian Ionuţ Gâdea – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Liviu Muşat – director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Prima parte de vizitei se va consuma la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, unde se vor implementa, cu fonduri europene nerambursabile, două proiecte deosebit de importante pentru unitatea medicală şi pentru cetăţenii judeţului Dâmboviţa. Apoi, se va desfăşura, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Doamna primar Floarea Rădulescu a fost un om bun. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său!

Publicat

pe

de

Senatorul Adrian Ţuţuianu, prim-vicepreşedinte Pro România la nivel naţional, este alături de familia greu încercată a primăriţei comunei Cornăţelu, Floarea Rădulescu, care s-a stins din viaţă ieri, după o lungă şi grea suferinţă. Ţuţuianu a colaborat extrem de bine cu regretata edilă, pe vremea când era lider la PSD Dâmboviţa şi preşedinte al Consiliului Judeţean.

„Doamna primar al comunei Cornățelu, Floarea Rădulescu, a plecat dintre noi lăsând urmele puternice ale unui OM care a dat totul pentru comunitate. Cadru didactic și primar de vocație, am cunoscut-o și am colaborat foarte bine în relația primar – președinte al Consiliului Județean.

A fost un om bun, un om cu credință în Dumnezeu și cu o aplecarea sufletească extraordinar de puternică pentru semeni. Un om care lasă urme adâci în dezvoltarea comunei pe care a păstorit-o. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său”, a scris Adrian Ţuţuianu pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!