Connect with us

ACTUALITATE

Vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu a fost ales preşedinte al Crucii Roşii Dâmboviţa

Publicat

pe

Astăzi, Crucea Roşie Domboviţa şi-a reîmprospătat echipa de conducere, bazându-se pe principiile democratice, curate, ale alternanţei la putere. Adunarea generală, în care a fost prezentat bilanţul activităţii filialei pe ultimii doi ani şi s-au organizat alegeri libere, prin vot secret, s-a consumat la Centrul internaţional de conferinţe al Univesităţii Valahia.

În competiţia pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa s-a înscris preotul Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial şi cunoscut comunităţilor din judeţul Dâmboviţa prin iniţiativele sale sociale, de caritate, derulate de Arhiepiscopia Târgoviştei, sub patronajul ÎPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit. Tocmai pentru că este devotat oamenilor, mereu sprijin la nevoie, cunoscător al problemelor sociale ale judeţului, implicat în derularea unor proiecte umanitare, a decis să candideze pentru onorabila funcţie.

La prezidiu, alături de directorul Crucii Roşii Dâmboviţa – Raul Pavelescu, s-au aflat: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Daniel Comănescu, suprefectul judeţului – Florina Ramona Mureşan, viceprimarul Târgoviştei – Monica Ili şi rectorul Univeristăţii Valahia – Călin Oros.

În sală, pe lângă şefii unor instituţii deconcentrate, primari, viceprimari, oameni de afaceri şi voluntari ai Crucii Roşii, s-au aflat: parlamentarii PSD Claudia Gilia, Carmen Holban şi Cornel Ştefan şi cei ai Pro România – Oana Vlăducă şi Adrian Ţuţuianu.

Cum este tradiţia, tinerii voluntari au enumerat cele şapte principii esenţiale după care se ghidează Crucea Roşie şi Semiluna Roşie. Lucrările adunării au fost deschise de Floris Lăzărescu, cel al cărui mandat de preşedinte tocmai s-a epuizat.

Înainte de a se intra în miezul şedinţei, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria inginerului Costel Preda, director al Direcţiei Silvice Dâmboviţa şi fost vicepreşedinte al Crucii Roşii Dâmboviţa.

După consumarea momentelor de propunere şi alegere a comisiilor tehnice, a celor de scrutin şi de validare a alegerilor, au fost prezentate punctele de pe ordinea de zi.

Directorul Raul Pavelescu a vorbit despre rolul pe care îl are această adunare în alegerea unei alte structuri de conducere. Pavelescu a prezentat candidaţii pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinţi şi membri în comitetul judeţean de conducere a Crucii Roşii.

Primul la cuvânt a fost preotul Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa pentru următorii patru ani.

„Mi-am depus candidatura deoarece am considerat că slujirea comunităţii locale şi a face binele, dezinteresat şi necondiţionat, reprezintă nu doar o vocaţie de viaţă, ci şi o necesitate existenţială profundă.

Generoasele obiective ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, fundamentate pe valorile creştine, promovează grija faţă de omul aflat în nevoie şi suferinţă, dar şi solidaritatea umană şi filantropia, indiferent de ceea ce, aparent, separă oamenii.

De-a lungul timpului, între Crucea Roşie şi Arhiepiscopita Târgoviştei s-a fundamentat o strânsă, rodnică şi frumoasă legătură, ce a pus în valoare cooperarea, colaborarea şi asocierea în cadrul a numeroase proiecte, programe sau manifestări necesare, actuale şi cu mare impact comunitar.

Sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră cunoaşteţi implicarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Nifon, arhiepiscopul şi mitropiolitul Târgoviştei, în anii trecuţi ca preşedinte al acestei prestigioase instituţii la nivel naţional pentru o lungă perioadă de timp, cu evidente şi fructuoase roade. Din aceste motive, candidatura mea vine şi din dorinţa firească de continuitate, mai cu seamă că valorile Crucii Roşii sunt valori ale civilizaţiei noastre actuale, puternic impregnate de spiritualitatea creştină.

Întrega experienţă acumulată şi dăruită Bisericii Ortodoxe Române, mediului academic şi comunităţii noastre locale doresc să o pun în slujba Societăţii Naţionale de Cruce Roşie în cadrul unei viziuni manageriale, alături de echipa de conducere, pentru a promova eficienţa, aprofundarea colaborării instituţionale, o mai largă implicare comunitară, transparenţa şi, de ce nu, viziblitatea mediatică.

Doresc să aducem un suflu nou, dinamic, bine adaptat la provocările contemporaneităţii, fundamentat pe valorile esenţiale ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie în beneficiul major al acestei instituţii, precum şi al instituţiilor partenere şi al semenilor noştri.

Omul, mai presus de toate, omul, înainte de toate, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al semenilor, aceasta va fi esenţa mandatului pe care vi-l propunem astăzi. Cu toţii trebuie să conştientizăm faptul că fiinţa umană este cea mai valoroasă resursă a societăţii noastre. Iar Crucea Roşie are în vedere ajutorarea şi sprijinirea omului în toate situaţiile dificile de viaţă.

Am în vedere să continuăm toate bunele proiecte ale echipei manageriale de până acum, apreciindu-i străduinţa depusă în slujba Crucii Roşii, dar şi să ducem mai departe o nouă viziune, dorinţa tuturor de mai bine, de dezvoltare şi evidentă utilitate publică”, a spus vicarul Ionuţ Ghibanu.

 

Acesta, în final, a prezentat propunerile sale de revigorare a activităţii Crucii Roşii Dâmboviţa, respectiv: dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi încheierea de parteneriate cu autorităţile publice locale şi centrale care au atribuţii în domeniul managementului dezastrelor; atragerea de resurse financiare sau materiale de la autorităţile publice locale sau centrale precum şi din fonduri europene pentru îndeplinirea sarcinilor ce revin Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.

„Organizarea unor sesiuni de comunicare cu ajutorul Camerei de Comerţ, al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi, de ce nu, cu ajutorul Instituţiei Prefectului, printre oamenii de afaceri din judeţ. Stabilirea de parteneriate strategice cu sectorul privat privind mobilizarea de resurse în caz de dezastru. Asigurarea disponibilităţlor voluntarilor pentru intervenţie în caz de dezastru, prin încheierea de acorduri de colaborare între Societatea Naţională de Cruce Roşie şi angajatori sau unităţi de învăţământ”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Daniel Comănescu, a mulţumit reprezentanţilor Crucii Roşii Dâmboviţa pentru întreaga activitate depusă pe parcursul acestui mandat, pentru profesionalismul şi promptitudinea cu care au răspuns la solicitările oamenilor aflaţi în dificultate.

„Crucea Roșie este, pentru noi toți, mai mult decât o societate cu profil umanitar, este o fărâmă de speranță pe care oamenii o întrevăd în zilele negre, atunci când își pierd credința atât în ei, cât și în divinitate. Vă numărați printre acele instituții în care am putut avea mereu încredere și care ne amintesc, ori de câte ori este nevoie, de principiul după care vă guvernați încă de la înființare – Suntem cu toții frați!.

Ca reprezentant al autorității publice, vă mulțumesc, astăzi, pentru toată implicarea de care dați dovadă și pentru faptul că ne sunteți mereu alături, în situațiile de necesitate, și vă asigur de tot sprijinul și colaborarea noastră.

Salut prezența în sală a unor vechi colaboratori, domnii Gheorghe Popescu și Floris Lăzărescu, pe care îi felicit pentru întreaga dedicare și pentru eforturile depuse în slujba comunității și mă bucur să văd că sarcina dumnealor este dusă mai departe de tineri iubitori de bine și frumos, care, cu siguranță, vor duce mai departe tradiția unei instituții aflate în slujba cetățenilor.

Apreciez colaborarea tradițională dintre instituția Crucii Roșii și Biserică, prin alăturarea simbolică a vicarului eparhial Ionuț Ghibanu echipei Filialei Dâmbovița de Cruce Roșie și am credința că, punând laolaltă dorința de a face bine și de a-ți ajuta aproapele, cu speranța pe care ne-o dă credința, lucruri bune se vor realiza pentru cei aflați în nevoie.

Vă urez succes tuturor, vechi și noi colaboratori, și nădăjduiesc că împreună vom putea face lumea în care trăim mai frumoasă și suferința – mai puțină”!

Au mai rostit alocuţiuni Florina Ramona Mureşan – suprefect al judeţului Dâmboviţa, Monica Ilie – viceprimar al municipiului Târgovişte şi Ivan Vasile Ifanoff – secretar al judeţului.

Procesul de vot s-a consumat fără probleme. Toţi cei propuşi pentru a face parte din conducerea Crucii Roşii Dâmboviţa pentru următorii patru ani au fost aleşi. Preşedinte al Filialei este de acum vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, iar funcţiile de vicepreşedinţi au revenit lui Corneliu Ştefan, Floris Lăzărescu, Viorel Matei, Călin Oros şi Dumitru Georgică.

La finalul evenimentului, preşedintele Crucii Roşii Dâmboviţa, vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, a acordat plachete de recunoştiinţă lui Ivan Vasile Ivanoff şi Floris Lăzărescu.

ACTUALITATE

India și România, în conexiune culturală la Gura Ocniței, județul Dâmbovița

Publicat

pe

Nici nu se putea să înceapă altfel noul an la Gura Ocniței, decât cu manifestări culturale inedite, cu oaspeți de marcă și, bineînțeles, cu inaugurarea unui obiectiv socio-educativ. Suita de evenimente s-a consumat în inima satului Săcuieni. La Căminul Cultural a fost vernisată expoziția de fotografie „Omul sfințește locul – O călătorie în nord-estul Indiei”.

Iubitorii de artă fotografică, cei care au vrut să pătrundă vizual într-o altă lume, într-o altă cultură și civilizație au avut șansa să o facă delectându-și privirile cu imagini inedite din îndepărtata Indie, mai precis din câteva regiuni aflate în partea de nord-est a marelui stat asiatic.

Pentru a da și mai multe valențe acestui eveniment, primarul Sorin Vasile Ioniță l-a invitat la acest vernisaj și pe Excelența Sa Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la București.

Au mai onorat cu prezența deosebitul eveniment Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinta Luciana Cristea, secretarul CJ Dan Popa, deputații social-democrați Carmen Holban și Marian Țachianu, Gabriel Purcaru – directorul Parcului Industrial Moreni, Alexandru Mitru – inspector școlar general adjunct, reprezentanți ai unor instituții subordonate Consiliului Județean sau ai administrației centrale. Au mai venit la Gura Ocniței și câțiva membri ai Rotary Club Târgoviște, respectiv Adrian Bîlcan, Giulia Pittoni și Valentin Ștefan. S-au mai aflat în sala Căminului Cultural, consilieri locali, preoți, cadre didactice ale școlilor din comună, elevi și numeroși cetățeni.

Despre structura expoziției, fotografia expusă și esența acestui tip de arte a vorbit primarul Sorin Vasile Ioniță. Edilul a descris, în câteva fraze, fascinanta Indie, cu cultura și spiritualitatea sa milenară, cu istoria sa tumultuoasă și cu prezentul impetuos concentrat pe dezvoltare.

Fotografiile expuse surprind scene de viață, tradiție, locuri, secvențe ale vieții de zi cu zi, chipuri de oameni, vestimentație etc. Artiștii fotografi au insistat pe anumite elemente, uneori sugerând o aforistică a imaginii. S-a pus accent pe culoare, pe căldură, pe expresivitate și gest. Fotografii care degajau un soi de căldură, de liniște, un îndemn vizual la meditație.

Ambasadorul Indiei la București, surprins plăcut de comunitatea din Gura Ocniței

Cu emoție, într-o limbă engleză bine articulată, a vorbit și ambasadorul Indiei. Domnia sa a fost plăcut surprins de numărul mare de invitați la acest vernisaj fotografic dedicat țării sale. A spus Excelența Sa că este pentru a doua oară la Gura Ocniței. Și a venit cu multă plăcere.

„Este al doilea eveniment pe care îl organizăm aici. Prima dată am venit cu o donație de cărți. Acum, avem o expoziție de fotografie care cuprinde imagini din nord-estul Indiei. Oamenii nu știu foarte multe despre această parte a Indiei. În acea zonă sunt opt state.

Aici avem fotografii din majoritatea statelor și, atunci când le priviți, vi se par că nu fac parte din India. Probabil fie din filme, fie citind cărți, v-ați făcut o altă impresie despre India. Una dintre particularitățile zonei este că acolo trăiesc foarte multe triburi. Sunt sute de triburi. Fiecare are limba proprie, cultura proprie, portul propriu. Există situații în care, uneori, triburile nu se înțeleg între ele. Chiar și în privința florei și faunei există diversitate în statele din nord-estul Indiei”, a precizat ambasadorul Rahul Shrivastava.

Excelența Sa a mai făcut cunoscute celor de față și câteva amănunte inedite despre locurile surprinse în fotografiile expuse. Tradiții, caracteristici geografice, îndeletniciri ale localnicilor.

Primăria Gura Ocniței a sărbătorit și un călător frenetic prin două secole

După consumarea acestui moment de rezonanță a cuvântului cu fotografia, a urmat, în același cadru festiv, sărbătorirea și premierea de către autoritățile locale a lui Georgescu Constantin, un fiu al satului care a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Un om ce a trăit cât o istorie, un călător frenetic prin două secole. Un martor de cursă lungă al transformărilor din societate. Cetățeanul care a atins cu existența sa bariera unui secol a primit din partea primarului Sorin Vasile Ioniță un tort, o plachetă omagială și o sumă de bani.

Georgescu Constantin a venit în față singur, fără să fie sprijinit de cineva. A mulțumit pentru onorarea de a-l sărbători în acel cadru festiv, după care a vorbit, cursiv, elegant, cu har, despre trecerea sa colosală prin timp.

„M-am născut în 1922. Mâine-poimâine, fac o sută de ani. Marea bucurie a familiei mele că a avut primul băiat. Toate treburile astea au ținut vreo 14 ani. Atunci, la acea vârstă, speranțele mele au căzut. Mi-a murit tatăl. De la 14 ani, am luat în piept toate greutățile. Am muncit până la 62 de ani. Am fost pe front, am trecut prin război, am făcut de toate pentru țară. M-am îngrijit în tot acest timp. Nu am făcut abuzuri de mâncare, de băutură. Am fost un om ponderat. Mulțumesc celui de sus pentru tot sprijinul pe care mi l-a dat”, a mărturisit, cu ochii în lacrimi, Georgescu Constantin.

Toți cei de față i-au cântat, într-un glas, la mulți ani. A urmat un program artistic susținut de dansatorii pregătiți de maestrul Răzvan Văduva.

Grădinița Săcuieni, încă un exemplu al lucrurilor bune înfăptuite în comuna Gura Ocniței

Așa a trecut prima parte a manifestărilor socio-culturale de la Săcuieni, comuna Gura Ocniței. Apoi, toată suflarea, inclusiv E.S. Rahul Shrivastava – ambasadorul Indiei, Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița și ceilalți invitați, a pornit către grădinița din sat, un obiectiv nou, modern, dotat ca la carte, care, tot astăzi, ca o încununare a lucrurilor bune înfăptuite până acum în comună, a fost inaugurată. Preșcolarii din Săcuieni au la dispoziție, pentru educație și pentru petrecerea timpului într-un mod constructiv, două săli de clasă, largi, luminoase, sală de mese, cabinet medical și grupuri sanitare.

Grădiniței din Săcuieni deschisă astăzi, Clubul Rotary Târgoviște i-a donat jucării și diferite jocuri interactive, în valoare de peste 1.000 de lei. Darurile au fost aduse copiiilor de Adrian Bîlcan, Giulia Pittoni și Valentin Ștefan. Sprijinul acordat face parte dintr-un program mai larg, de ajutorare a instituțiilor de învățământ din Dâmbovița pus în practică de Rotary Club.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dâmboviţa: Testare gratuită pentru depistarea hepatitelor. Vezi cine poate beneficia de acest program!

Publicat

pe

36 de medici de familie din județul Dâmbovița vor efectua, în următoarele 6 luni, teste pentru depistarea hepatitelor virale B/D și C, în cadrul unui program de screening implementat în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia, cu fonduri europene nerambursabile. Dâmboviţa este cel de-al treilea județ care se alătură acestei campanii derulată de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), LIVERO 2 SUD și Consiliul Județean Dâmbovița.

Cu ocazia evenimentului de lansare la nivelul județului Dâmbovița, organizat, astăzi – 14 ianuarie 2022, la sediul CJ, președintele Corneliu Ștefan a salutat această inițiativă care se adresează persoanelor cu posibilități financiare reduse sau care nu au asigurare în sistemul național de sănătate, dar și celor care suferă de dependență de alcool sau droguri.

„Diagnosticarea timpurie înseamnă o șansă la viață. Prin programul de screening derulat în cadrul acestui proiect putem preveni efectele unei reale probleme de sănătate publică. Mulți dintre concetățenii noștri nu știu că sunt purtători ai acestei infecții”.

De asemenea, Corneliu Ștefan a punctat că administrația publică județeană pune accent pe dezvoltarea serviciilor medicale și a exemplificat cu cele trei proiecte asupra cărora se concentrează în această perioadă:

– Construire Ambulatoriu de Specialitate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Proiectul are o valoare de peste 18.000.000 de lei.

– Extinderea, modernizarea și reabilitarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 8.100.000 lei.

– Extinderea Secției de Cardiologie a Spitalului Județean, precum și achiziționarea unui angiograf. Suma estimată pentru implementarea proiectului este de 2.000.000 de euro.

„Punem accent și pe resursa umană. Chiar săptămâna trecută, am scos la concurs 21 de posturi de medici specialiști. Vreau ca, în fiecare secție a Spitalului de Urgență Târgoviște, dar și în punctele de lucru ale acestuia din județ, să avem medici bine pregătiți, într-un număr suficient de mare, astfel încât să putem răspunde tuturor nevoilor dâmbovițenilor. De asemenea, anul trecut, având în vedere că putem asigura condiții de practicare a profesiei de medic la standarde cât mai bune, am mai adus în cel mai important spital dâmbovițean 10 medici specialiști, 1 medic primar și 1 farmacist”, a precizat Corneliu Ștefan.

La evenimentul prilejuit de lansarea campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor virale B/D și C au mai participat, în calitate de invitați, deputata Carmen Holban – membră a Comisiei Parlamentare pentru Sănătate și Familie și Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgoviște.

Organizatorii au fost reprezentați de: prof. dr. Liliana Simona Gheorghe – manager de proiect, medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, Marinela Debu – președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, Liana Velica – coordonator al proiectului LIVE(RO) 2 SUD, din partea Asociației Române Anti-SIDA (ARAS) și dr. Liliana Drugău – coordonator al medicilor de familie din județul Dâmbovița în cadrul proiectului LIVE(RO) 2 SUD.

„Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute și, ca urmare, nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Consider că anul 2022 reprezintă un an decisiv, în care România își poate dovedi performanța și poate intra în plutonul țărilor aliniate strategiei OMS, de eliminare a hepatiteilor virale ca amenințare pentru sănătatea publică până în 2030”, a spus prof. dr. Liliana Simona Gherghe.

Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro (vezi lista și aici).

„Am intrat în acest proiect din convingerea că voi face un lucru bun pentru comunitatea în care muncesc. Depistarea precoce a infecției virale hepatitice salvează vieți, îmbunătățește calitatea vieții și evită stigmatul pe care uneori societatea îl pune celor infectați. Noi, medicii de familie conștientizăm cel mai bine că prevenția e cheia stării de sănătate! Colegii mei din județul Dâmbovița care au optat să se implice în acest proiect de screening, sunt devotați profesiei și conștientizează importanța acestui proiect pentru binele comunității și pentru starea sănătății pacienților. În același timp, proiectul ne oferă oportunitatea de a colabora cu specialiștii în gastroenterologie și hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, unde funcționează unul dintre cele mai prestigioase Centre de Gastroenterologie din țară”, a punctat dr. Liliana Drugău – coordonator al medicilor de familie din județul Dâmbovița în cadrul proiectului LIVE(RO) 2 SUD.

Persoanele care beneficiază de servicii medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B / D și C în cadrul acestui proiect sunt persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au vârsta peste 18 ani; au domiciliul / reședința în județul Dâmbovița; nu fac parte din categoria persoane gravide şi / sau persoane lipsite de libertate.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B / D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt următoarele:

  1. Consultația preventivă
  2. Consultație efectuare procedură testare
  3. Consultație post efectuare procedură testare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT