Connect with us

ACTUALITATE

Fonduri europene pentru modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte

Publicat

pe

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a prins două contracte de finanţare importante, care vor duce, după materializarea investiţiilor, la eficientizarea actului medical, la un confort sporit al pacientului, care este adus la Departamentul Primiri Urgenţe şi unde are uneori neşansa să fie ţinut pe hol, pe băncuţă, cu perfuzia după el, sau să i se acorde asistenţa medicală în condiţii de doi-trei într-un pat. Plus că vine şi tehnică medicală nouă sau de ultimă generaţie, cum se poartă acum mai mult în discuţii!

Pentru semnarea celor două contracte de finanţare privind extinderea şi dotarea Unităţii Primiri Urgenţe şi extinderea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, au sosit de la Bucureşti vicepremierul Daniel Suciu – ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene şi preşedinta PSD Dâmboviţa, Adrian Gâdea – secretar de stat în cadrul MDRAP şi Liviu Muşat – directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia.

În curte, oaspeţii au fost aşteptaţi de conducerea spitalului, echipată la patru ace, de Daniel Comănescu – preşedintele Consiliului Judeţean, Antonel Jîjîie – prefectul Judeţului, de parlamentarii PSD de Dâmboviţa Carmen Holban, Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, de consilieri judeţeni şi de alţi reprezentanţi ai PSD.

Într-un colţ, un angajat al spitalului a aşteptat sosirea delegaţiei, protejând două superbe buchete de flori, pe care, la apariţia limuzinelor ministeriale, le-a preluat managerul Spitalului – Claudiu Dumitrescu. Unul a fost oferit cu graţie ministrei Rovana Plumb.

Sub camerele de luat vederi şi flash-urile blitz-urilor foto, s-a pornit într-o scurtă vizită prin Departamentul UPU şi apoi în Ambulatoriu. Poate neinspirată trecerea miniştrilor pe lângă bolnavii aşezaţi pe tărgi şi paturi mobile cu perfuzii la mână şi mirarea în ochii, fiindcă nu ştiau ce se întâmplă în jurul lor, dar asta a fost situaţia.

În sala de şedinţă, aflată la ultimul etaj al unităţii spitaliceşti, mult prea mică pentru afluxul de participanţi, au fost semnate cele două contracte de finanţare, nu înainte de a se face vorbire despre proiectele care vor fi implementate şi despre importanţa acestor investiţii pentru pacientul dâmboviţean.

Ministra Rovana Plumb a mulţumit cadrelor medicale pentru eforturile pe care le depun zi de zi pentru cetăţeni, pentru pacienţii care se adresează acestei unităţi.

„Spitalul nostru, de aici, din Târgovişte, a beneficiat de-a lungul timpului de sprijin din partea Guvernului, pentru modernizare, pentru extindere, pentru dotare cu echipamente, dar nu este suficient. Este nevoie în continuare de finanţare, în mod special pentru echipamente, dar şi pentru ceea ce înseamnă spaţii adecvate pentru un tratament de calitate”, a precizat Rovana Plumb.

Ministrul Daniel Suciu, tânăr, dar stăpân pe cuvânt, cu stofă de politician, a vorbit despre vizitele care le-a efectuat prin mai multe judeţe din ţară, a povestit cu un uşor iz politicianist, dar bine punctat, despre spitalul de la Strehaia, care, după o funcţionare neîntreruptă de peste 120 de ani, a fost închis de un anume guvern şi că, în 2012, a fost redeschis de guvernarea PSD şi dotat aşa cum trebuie.

Despre cele două proiecte de investiţii a făcut menţiuni, pe larg, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat. Şeful Agenţiei de Devoltare a amintit că semnarea contractelor de extindere şi modernizare a Unităţii Primiri Urgenţe şi Ambulatoriului se întâmplă la mai puţin de 5 ani distanţă de marele eveniment când a fost semnat contractul de modernizare a unităţi spitaliceşti pe AXA 3.1 Infrastructură de Sănătate REGIO 2007-2013.

„Semnăm astăzi două contracte la fel de importante, chiar dacă la valori mai mici. Este vorba de Unitatea Primiri Urgenţe Axa 8.2 – Programul Operaţional 2014-2020. Un contract care se va întinde pe 54 de luni, perioadă în care se va merge pe două fronturi, pe de-o parte extinderea Unităţii Primiri Urgenţe şi pe de altă parte dotarea acestui departament pentru a răspunde nevoilor de sănătate din judeţul Dâmboviţa. Valoarea proiectului este de aproape 7 milioane de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa este de 136 de mii de lei.

Cel de-al doilea contract, este vorba de Ambulatoriul spitalului judeţean, se va întinde pe o perioadă de 60 de luni. Valoarea acestuia fiind de peste 10 milioane de lei. Şi acest proiect îşi propune să extindă Ambulatoriul şi, bineînţeles, să îl doteze cu aparatură absolut necesară tratamentului pacienţilor”, a declarat Liviu Muşat.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia a mai amintit despre faptul că, pentru judeţul Dâmboviţa, mai sunt în pregătire, în diferite faze, încă două ambulatorii, la Pucioasa şi Moreni. Liviu Muşat a dezvăluit şi că judeţul Dâmboviţa are depuse proiecte în valoare de peste 1,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă undeva la 25% din totalul de sume alocate pentru Regiunea Sud Muntenia.

Ministra Rovana Plumb, înainte de semnarea documentelor, a mai venit cu câteva precizări. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgovişte îşi va mări suprafaţa cu 1.080 mp, iar numărul de paturi va creşte de la 11 la 24. În plus, UPU va fi dotat cu aparatură şi tehnică medicală performantă, defibrilator, ecograf, aparat de radiologie, aparate de ventilaţie. Ambulatoriul va creşte cu 500 mp şi, de asemenea, va fi înzestrat cu echipamente de ultimă generaţie.

S-au căutat pixuri, s-au semnat contractele şi acum se aşteaptă începerea lucrărilor.

De la spital, miniştrii au mers la Consiliul Judeţean unde primarii din judeţ, funcţionarii din CJ şi şefii de deconcentrate aşteptau, unii plictisiţi sau chiar obosiţi, întâlnirea cu vicepremierul Suciu şi cu ministra Rovana Plumb. S-a discutat întins cu edilii, dar nu cu presa de faţă, despre problemele existente în derularea unor proiecte. Din când în când, mai răzbătea până afară câte o nemulţumire şuierată de câte un primar, pe care îl reperam rapid după voce, nelămuriri, propuneri. La finalul întâlnirii, cei care ieşeau nu manifestau un optimism debordant, ba unii chiar spuneau, printre dinţi, cu oftatul de rigoare, „de vorbe, suntem sătui, să vedem fapte”…

Din nou, presa a putut să recepteze mesajele tip concluzie ale demnitarilor prezenţi la Târgovişte. Discursurile bune, optimiste, pregnante,lămuritoare, de precampanie.

„Am venit împreună cu colegul meu Daniel Suciu pentru a aduce bani europeni în judeţ. Am adus bani europeni pentru copiii noştri, pentru toţi cei care au nevoie de servicii medicale de calitate. Am adus bani pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea judeţului Dâmboviţa. Şi nu au fost mai puţin de 10 milioane de euro, adică aproape 53 de milioane de lei, astfel încât, spitalul de aici, din Târgovişte, care furnizează servicii de sănătate pentru toţi dâmboviţenii care au nevoie de îngrijire, să-şi poată moderniza Unitatea de Primiri Urgenţe cât şi Ambulatoriul”, a spus ministra Rovana Plumb.

Vicepremierul Daniel Suciu şi-a început discursul afirmând că este convins că Dâmboviţa va fi un judeţ fruntaş la alegerile europarlamentare. Apoi, a vorbit despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi despre cât de bine a făcut României acest proiect pornit de Liviu Dragnea.

Tânărul ministru a spus că, într-adevăr, prin PNDL, PSD scoate satul românesc din noroi. Cu o mânie bine camuflată, a afirmat, de asemenea, că nu mai permite nimănui să ia în batjocură această maximă.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Nici Siria nu trebuie uitată! Viețile unor oameni prinși sub dărâmături mai pot fi salvate!

Publicat

pe

Un cutremur de aproape 8 grade pe scara Richter a a făcut prăpăd în Turcia și Siria. Spun martorii acestei catastrofe că parcă ar fi venit peste ei sfârșitul omenirii. Au pierit mii de oameni, iar alte mii de vieți au rămas prinse sub clădirile culcate la pământ de unda telurică. Știrile despre această mega tragedie au făcut înconjurul lumii, arătând cât de mici suntem în fața dezlănțuirii imprevizibile a naturii.

Senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție în Parlamentul României, cerând păstrarea unui moment de reculegere față de victimele nevinovate ale acestui cataclism care a răvășit Turcia și Siria și, totodată, a solicitat ca Siria, o țară răvășită în ultimii ani de conflicte sângeroase să fie sprijinită.

06 February 2023, Syria, Idlib: Syrian civilians inspect a destroyed residential building following a magnitude 7.8 earthquake that hit Syria.,Image: 754402118, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

„Nu voi folosi cuvinte speciale, ci pur și simplu spun că plâng în această seară și nu mă pot opri văzând imaginile sau relatările pe care le-am primit de la colegi parlamentari din Turcia sau pe care le urmăresc pe televiziuni. O tragedie îngrozitoare, care înseamnă deocamdată 3.000 de persoane decedate în această țară. Deocamdată.

La fel, aceeași nenorocire în Siria, acolo unde mass-media relatează că se aud de sub dărâmături vocile disperate ale unor oameni, familii încă în viață, iar „salvatorii” locali, într-o țară măcinată de ani de zile de războaie și terorism, sapă cu mâinile goale…

Am intervenit în plenul Senatului după-amiază nu doar pentru a cere un minut de reculegere și a manifesta solidaritate cu popoarele turc și sirian, atât de dramatic lovite de cutremurele repetate de pământ, dar și pentru a încuraja Guvernul României, care s-a mișcat foarte rapid, încă de la 06.00 dimineață, cu trimiterea primelor echipe de salvatori români (am fost prima națiune europeană care a avut în teren, în speță la Adana, echipe trimise pentru a ajuta), de a face un efort suplimentar, pentru că e mare nevoie.

I-am spus secretarului de stat Raed Arafat că nici Siria nu trebuie uitată și că mecanismul de ajutor de urgență al Comisiei Europene, pus la dispoziție de Bruxelles, ar trebui să fie impulsionat, să fie mai puțin birocratic și să se miște debarasat de evaluările prudente legate de situația politico-militară din Siria, pentru că viețile unor oameni sub dărâmături mai pot fi salvate în orele și zilele următoare, dar nu cu mâinile goale. Și nu apelând la „filtrul” intermediar al Națiunilor Unite, care va lua timp. Domnul să aibă milă de acești oameni atât de dur loviți, iar asta e o rugăciune sinceră de creștin”, este mesajul senatorului Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Sprijin după cutremur. Echipe românești de cautare-salvare au plecat în misiune în Turcia

Publicat

pe

de

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

Reamintim faptul că salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

Sursa: IGSU

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats