Conectați-vă cu noi

OPINII

Justiţia, pe taraba referendumului!

Publicat

pe

Nu înţeleg deloc referendumul pe Justiţie propus de preşedintele Iohannis. Nu are logică, substanţă, motivaţie solidă. Pare doar un exerciţiu de imagine. În ultimul timp, şeful statului se ceartă vârtos cu PSD-ul, dar problemele pe care le pune pe tapet nu au argument, soliditate. Loveşte în PSD, dar doar aşa, de dragul de a face opoziţie. Nu vine cu nimic concret, nu arată clar care sunt neajunsurile guvernării. Nu ştim unde este mortul şi ce se întâmplă cu noi. Simple divagaţii cu iz pur demagogic, exprimate cu nerv nemţesc! Îţi arăţi muşchii doar fiindcă funcţia îţi permite.

Nu spui nimic despre sistemul care, ani şi ani, ne-a tratat ca pe nişte oameni de schimb, ca pe nişte roboţei pe care îi poţi dezmembra după cum vrea statul paralel. Nici eu nu îl am la suflet pe Dragnea. Nu sunt fanul său, dar, cel puţin, a avut curaj, a fost consecvent şi luptă cu un sistem care ne-a hodorogit încrederea în democraţie, în libertate, în justiţie. A creat premisa, cel puţin la nivel de teorie, a intrării în normalitate, chiar dacă, deocamdată, prin unele locuri, s-au creat doar nişte găşti, care au şi ele, din nefericire, apetenţa unui stat paralel.

Referendumul pe care şeful statului îl vrea organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare este total negândit şi, cu siguranţă, nu îşi va atinge efectul scontat. Nu a ieşit el bine referendumul pentru familie, unde te aşteptai să vină la vot puzderie de popor creştin, dar simulacrul de consultare a poporului pe Justiţie! Se vor cheltui degeaba milioane de euro.

Nici măcar nu există o întrebare formulată, un motto credibil al acestei acţiuni care va pune într-un con de umbră întreaga campanie electorală pentru europarlamentare. De fapt, asta este ţinta lui Klaus Iohannis, să lovească la temelie PSD, să îi diminueze procentajul la vot. Mişcarea este total negândită. PSD-ul este încă un partid puternic, cu resurse nebănuite, care va putea să facă faţă cu brio acestui vânticel pornit dinspre Cotroceni.

Vorbeşte şeful statului în permanenţă de Europa, de valorile occidentale, dar, prin organizarea acestui referendum, depărtează poporul, alegătorul de Europa. Nu îl lasă să gândească, să discearnă, să asculte mesajele celor intraţi în competiţie, îi atrage pe un câmp minat, necunoscut şi tensionat.

Şi eu vreau o justiţie corectă! Dar ea nu se exercită prin referendum, ci în sala de judecată, prin profesionalismul şi devotamentul magistraţilor, prin controlul dur al instituţiilor de forţă, care, nu de puţine ori, au sărit calul.

Referendumul lui Iohannis va fi o dezamăgire. Va pica sau, cum spunea un prieten, va băga justiţia în derizoriu. Justiţia nu este un element de tarabă, un moft al cuiva. Justiţia există ca entitate solidă şi se înfăptuieşte prin lege, prin oameni şi instituţii credibile. Referendumul lui Iohannis nu o întăreşte, ci îi minimalizează importanţa!

OPINII

Pact şi… demagogie!

Publicat

pe

Am citit cu atenţie pactul pentru bunăstarea românilor, document preelectoral lansat de preşedinta PSD Viorica Dăncilă înaintea declanşării campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Dacă te limitezi doar la titulatura patriotardă a acestui apel, ai zice că premierul României se gândeşte la soarta tuturor românilor. În sfârşit, cineva, de acolo din vârf, ţine cont de tot boborul, nu doar de anumite categorii socio-profesionale!

Dar, uite că am trecut la analizat pactul cu pricina mai atent! Am suflat discret peste praful auriu cu iz electoral, lăsând mesajul în pielea goală. Constatările nu sunt neapărat uluitoare, fiindcă, oarecum, bănuiam unde se bate. De fapt, de câţiva ani, PSD trage pe o singură direcţie: sistemul bugetar şi pensionarii. Şi nici aceia toţi! De cei care trudesc în zona privată, că, deh, suntem ţară capitalistă şi ne conducem după principiile economiei de piaţă, mai nimic!

Măsurile propuse cu atâta tam-tam de Viorica Dăncilă nu au ca finalitate combaterea sărăciei, readucerea în ţară a românilor plecaţi în afară, fiscalitate redusă pentru mediul privat, susţinerea angajaţilor nebugetari, asistenţă medicală, autostrăzi, mai mult respect. Nu!

Premierul îi asigură pe bugetari, pe pensionari, în mod special pe cei care sunt îngrijoraţi că le vor scădea pensiile babane sau că nu se mai pune ceva la ele, că totul o să fie bine. Să stea liniştiţi.

A spus Dăncilă că salariile au avut o creştere fără precedent! Unde? În mediul privat nu am auzit. Se practică la greu minimul pe economie. Mai mult nu poate întreprinzătorul. Aaa! Au crescut la stat! Prin instituţiile publice. Prin primării, spitale, parlament, agenţii, servicii, instituţii de forţă şi tot soiul de deconcentrate! Ziceţi aşa.

În rest, documentul este un apel antipanică, îmbrăcat în haină electorală. Să nu se sperie românul că vin vremuri grele, că ne paşte criza, aşa cum tot cântă opoziţia pe toate drumurile. La noi e bine. Avem bani! Staţi liniştiţi la locurile voastre!

Citește în continuare

OPINII

Democraţia, la masa interesului!

Publicat

pe

Adrian Ţuţuianu a scos în faţă o temă pe care cetăţenii, oamenii normali care urmăresc sincer ceea ce se întâmplă în România şi care îşi doresc schimbări cu adevărat democratice, au cam uitat-o, nu i-au mai dat importanţă: apariţia şi întărirea grupărilor transpartinice.

Nu ştim încă din cine sunt alcătuite cu adevărat. Există doar indicii. Avem doar bănuieli şi cercetăm. Punem piesă lângă piesă, element lângă element. Este vorba de un puzzle uriaş, dar care se încheagă logic.

Aceste asocieri ale interesului financiar sunt alcătuite din oameni de afaceri, din foşti şi actuali politicieni cam din toate partidele de pe scena politică, reprezentanţi ai unor instituţii publice cu vizbilitate, anumiţi vectori de imagine, pentru a fi folosiţi atunci când nevoia o cere.

De obicei, gruparea este condusă de cel mai tare, de cel care deţine forţa financiară. Un tătuc care şade în umbră şi coordonează întreaga activitate. Trimite la vedere doar oameni de încredere. Sunt folosite, pentru a contura şi individualiza grupul, anumite sintagme, coduri, enunţuri naive, pe care le fololosesc în spaţiul public. Se lucrează în culise, pe diferite paliere ale puterii şi ale mediului de afaceri. Pentru a arăta că ei există şi că sunt uniţi, puternici, nu se sfiesc să se afişeze în diferite împrejurări considerate a fi întruniri nevinovate, întâmplătoare.

Tipul acesta de grupări, care nu au mamă, nu au tată când este în joc interesul, sunt alcătuite, cum am spus, din politicieni activi, din cei ieşiţi din primele rânduri, dar care deţin încă plasa de relaţii. Sunt implicaţi în afaceri şi cunosc structurile politice, administrative, pe care le-au penetrat prin diferiţi indivizi. Ştiu cum să ajungă acolo unde le dictează ţelul. Membrii acestor organizaţii transpartinice, de obicei, vor să supună politicul, să îl subordoneze, să îl caleze pe propriile nevoi. Politica se face în spaţiul public, în faţa alegătorului. Acolo ne certăm, batem cu pumnul în masă, ne contrazicem, lansăm programe etc. În spate, suntem prieteni şi ne vedem de ale noastre.

În general, pentru membrii organizaţiilor transpartinice nu contează culoarea unui partid, doctrina, programul. Vor doar să fie supuse, virusate, să nu le strice planurile, să-i scoată din orice impas, să le susţină afacerile. Pentru a ajunge la acest deziderat, grupul transpartinic trebuie să le stăpânească prin proprii oameni, pe care îi infiltrează în repectivele formaţiuni politice, le sprijină ascensiunea sau caută să capaciteze membri cu responsabilitate din interior.

Oamenii de afaceri care sunt incluşi în astfel de grupuri sunt abonaţi la contractele cu statul, cu diferite entităţi administrative, câştigă tot, se implică în tot ceea ce există, nu scapă nicio oportunitate care înseamnă bani mulţi.

La începutul anilor 2000, s-a încercat constituirea unor astfel de grupări, dar, cel puţin în judeţul Dâmboviţa, nu au rezistat. Probabil, instituţiile care încă mai veghează la ţărişoara noastră şi unde mai există patrioţi adevăraţi, i-au destructurat, le-au stricat planurile.

Acum, aud că se pun din nou bazele unor asemenea entităţi elitiste, care vor să-şi aservească totul, pornind de la partide, mediu de afaceri, administraţie etc.

Crizele, incertitudinile şi nesiguranţa din sânul unor formaţiuni politice, tensiunile interne, luptele intestine sunt, nu de puţine ori, susţinute de grupările transpartinice. Un partid mai slab, mai dezbinat, este o pradă sigură pentru ei!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!