Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

RoboSmart, concurs de robotică la Universitatea din Piteşti

Publicat

pe

Sâmbată – 6 aprilie 2019, începând cu ora 09:00, în corpul central din campusul Târgu din Vale al Universitatii din Pitesti, se va desfăşura concursul de robotică RoboSmart, ediţia a II-a, organizat de Facultatea de Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

Este, practic, cea de-a 3-a etapă a unei acţiuni ample, care a avut ca scop oferirea unei oportunităţti elevilor din liceele argeşene de a-şi descoperi noi abilităţi, de a se apropia de problematica aferentă unor domenii de mare actualitate: electronică, robotica şi calculatoare.

„În prima etapa a activitatii, în perioada noiembrie – decembrie 2018, cadrele didactice din FECC au susţinut cursuri de pregătire pentru elevi (6 cursuri), prin care s-au oferit cunoştinţele necesare construcţiei şi programării robotului utilizat, indiferent de pregătirea anterioară avută în domeniu. Au participat peste 250 de elevi, de la 17 unităţti de învăţământ din judeţele Arges şi Vâlcea”, se arată într-un comunicat de presă remis de Universitatea din Piteşti.

Prelegerile au fost însotite de experimente practice. Organizatorii, cu ajutorul sponsorilor, au pus la dispoziţia participanţilor 50 de kituri de construcţie a roboţilor pe platforma Arduino. Suplimentar, în zilele de 23 şi 24 noiembrie 2018, cu prilejul Centenarului României, studenţii şi cadrele didactice din Facultatea de Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare – FECC a Universitaţii din Piteşti – UPIT au organizat o expoziţie cu realizări proprii din domeniile electronicii, calculatoarelor, ingineriei electrice şi roboticii.

„Etapa a doua a concursului (ianuarie – martie 2019) a constat în oferirea de consultatii de către cadrele didactice din FECC pentru construcţia şi programarea roboţilor. În perioada menţionată, saptamânal, au venit 2–3 echipe la sediul FECC pentru asistenţă tehnică, hardware şi software, respectiv pentru verificarea roboţilor construiţi prin parcurgerea unui traseu de test proiectat de organizatori”, precizează sursa citată.

Etapa a treia – finală constă în parcurgerea traseului de concurs şi se va desfăşura în ziua de 6 aprilie 2019. Până în prezent, s-au înscris 45 de echipe formate din 5 echipieri, numărul elevilor participanti fiind de 231.

Pe lângă competitia de roboţi – clasa standard (roboţi construiţi folosind kit-ul oferit), se organizează şi alte două concursuri, şi anume: clasa open de roboţi (diferiţi de ceea ce a oferit Universitatea) şi clasa construcţii electronice, la care s-au înscris elevi pasionaţi care au realizat montaje practice cu microcontrolere.

„Concursul de roboţi presupune parcurgerea unui traseu marcat cu linie continuă(follow line), de-a lungul căruia sunt amplasate diverse obstacole: linii curbe, în zig-zag, intersecţii circulare sau în cruce, dar şi pereţi, care se ocolesc prin folosirea senzorilor ultrasonici. Traseul se parcurge de doua ori, înregistrându-se timpul obţinut de fiecare dată, precum şi greşelile care adaugă timpi suplimentari de penalizare. Media timpului pentru cele două parcurgeri conduce la obţinerea timpului final, funcţie de care se fixează clasamentul”.

Se vor acorda trei premii şi două menţiuni.

ACTUALITATE

Pacienții cu boli cronice sunt încă discriminați în epoca COVID-19

Publicat

pe

Radu Gănescu - președinte COPAC România (Sursa foto: captură Youtube)

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice trage un semnal de alarmă, susținând că drepturile cetățenilor care suferă de diferite boli, unele chiar foarte grave, care le pun viața în pericol, sunt, în continuare, nerespectate. Statul, sistemul medical românesc, se concentrează pe COVID-19, în defavoarea bolnavilor cronici, cărora, în continuare, li se refuză internarea în spitale, fiind luate în considerație doar urgențele.

„Autoritățile trebuie să înțeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulți pacienți, nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situație extremă: interzicem orice drept și nu ne gândim niciun moment la binele pacienților. Se pare că ne-am pierdut și bunul simț și orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă ca reprezentanți ai pacienților acest lucru ni se pare de neacceptat. Nu mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienților și vă solicităm urgent să luați măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a declarat Radu Gănescu – președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Trebuia să avem astăzi o sărbătoare a României

Publicat

pe

de

4 iunie 1920 – 4 iunie 2020. Sunt 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial, și Ungaria, în calitate de succesor al Imperiului Austro-Ungar și stat învins în urma războiului. Momentul a reprezentat consfințirea internațională a unirii Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României, în urma istoricului act de la Alba Iulia (1 decembrie 1918).

Am susținut și votat inițiativa colegului meu de Senat, Titus Corlățean, pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon, ca un punct solid de referință al identității naționale. Din păcate, din motive pe care nu le pot înțelege, Legea adoptată în Parlament nu a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Din declarațiile dlui Corlățean, înțeleg că motivul are la bază vizita recentă a ministrului de Externe ungar în România. Dacă e așa, e revoltător pentru toți românii!

Astăzi, trebuia să avem o sărbătoare a României, trebuia să avem ceremonii specifice, trebuia să avem dezbateri, comunicări istorice, seminarii, trebuia să ne învățăm copiii despre ce s-a întâmplat la 4 iunie 1920. Nu avem nimic.

Închei cu vorbele lui Nicolae Titulescu: „Tratatul de la Trianon apare tuturor românilor, și îndeosebi celor din Ardeal, ca o consfințire a unei ordini de drept mult mai redusă decât aceea pe care veacuri de conviețuire și suferințe comune au săpat-o în conștiința istorică a neamului nostru. De aceea, în chip firesc, în opinia noastră publică, Tratatul de la Trianon evocă mai curând ideea unei completări, decât ideea unei amputări”.

Senator Adrian Țuțuianu,
Președinte PRO România Dâmbovița

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!