Connect with us

ACTUALITATE

Apel pentru salvarea identităţii culturale locale, lansat la Babel FAST 2019!

Publicat

pe

Babel FAST 2019 merge înainte, chiar dacă vremea a fost potrivnică, în aceste zile, împiedicând oarecum desfăşurarea unor trupe de artişti în spaţiile publice propuse.

Astăzi, întâlnirea dintre organizatori, actori, regizori şi media, moderată de Mc Ranin şi Liviu Cheloiu, a fost, ca de obicei, destinsă, lămuritoare şi plină de informaţii despre festival, despre trăirile participanţilor, reprezentaţii şi, bineînţeles, despre Târgovişte, ca pol al dramaturgiei mondiale pentu o săptămână de zile.

Regizorul rus Dimitri Aryupin a vorbit laudativ despre ţara noastră, în care a fost de patru ori, de trei ori cu avionul, iar acum, când a venit la Babelul din Târgovişte, a folosit maşina, fapt ce i-a permis să poată vedea România de la nord la sud, pe un traseu de circa 600 de kilometri.

Artistul a povestit că a găsit destule similitudini între tradiţiile şi obicieiurile din România şi ţările vecine. I-au plăcut satele şi oraşele prin care a trecut, casele românilor, care, chiar dacă nu sunt mari, somptuoase, au un aspect viu, frumos, simetric.

L-a încântat faptul că românii ţin la spaţiul din jurul locuinţei lor, pe care îl modelează şi îl concep într-o deplină armonie. Tot ceea ce a văzut, a mărturisit regizorul rus, este potrivit cu tema Festivalului Babel de anul acesta, şi anume imaginea.

Spre finalul conferinţei, regizorul a făcut şi puţină politică… culturală, invocând perioadele de acum 20-30 de ani, când mişcările artistice răbufneau peste tot, susţinute de autorităţile locale, aduceau ceva nou, culoare, talent, iar acum, când totul pare să se uniformizeze, în virtutea unor politici globale, aceste oaze de cultură şi spiritualitate încep să dispară. Festivalurile care se organizau pe plan local, de unele comunităţi au dispărut. Acestea creau atmosfera culturală, schimburile spirituale.

Artistul a făcut apel la presă, pentru a se alătura demersurilor oamenilor de cultură, să fie parte din acest demers menit să salveze crâmpeiele de valori risipite prin Europa. A spus regizorul rus că, dacă nu va exista o unitate, o implicare din partea tuturor, şi aceste evenimente vor dispărea.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgoviște: Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, un semn de bucurie și de încredere!

Publicat

pe

În zilele de 10 și 11 august 2022, Arhiepiscopia Târgoviștei îi invită pe drept credincioșii de pe cuprinsul întregului județ, și nu numai, să participe la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești.

„Ceremoniile liturgice vor fi inaugurate, pe un podium special amenajat în vecinătatea Catedralei din Târgoviște, în ziua de 10 august 2022, la ora 18:00, cu Vecernia, iar, apoi, cu Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, ce se va desfășura prin centrul istoric al orașului nostru.

Punctul culminant al sărbătorii va fi constituit, în ziua de 11 august 2022, de Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, alături de ierarhii invitați și un sobor de preoți și diaconi.

Împreună vom da mărturie despre credința și speranța noastră, oferind contemporanilor noștri un semn de bucurie și de încredere”, este mesajul transmis de părintele vicar Ionuț Ghibanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Doliu la Direcția Agricolă Dâmboviţa. A murit Nicolae Vărzaru, fost primar al comunei Ulmi

Publicat

pe

de

Cu regret vă anunțăm trecerea în neființă a colegului nostru, fost director și fost primar al comunei Ulmi dl. Ing Nicolae Vărzaru

O inimă atât de bună a încetat să mai bată. Un suflet frumos s-a îndreptat către ceruri, lăsând în urmă o mare de lacrimi și suferință.

A pierde o persoană dragă este, fără îndoială, unul dintre cele mai dificile momente prin care putem trece.

Suntem cu toții profund îndurerați de pierderea colegului nostru Ing. Vărzaru Nicolae care a plecat dintre noi prea devreme, lăsând în urmă numai tristețe și suferință!

Direcția pentru Agricultură a Județului Dâmboviţa

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT