Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Apel pentru salvarea identităţii culturale locale, lansat la Babel FAST 2019!

Publicat

pe

Babel FAST 2019 merge înainte, chiar dacă vremea a fost potrivnică, în aceste zile, împiedicând oarecum desfăşurarea unor trupe de artişti în spaţiile publice propuse.

Astăzi, întâlnirea dintre organizatori, actori, regizori şi media, moderată de Mc Ranin şi Liviu Cheloiu, a fost, ca de obicei, destinsă, lămuritoare şi plină de informaţii despre festival, despre trăirile participanţilor, reprezentaţii şi, bineînţeles, despre Târgovişte, ca pol al dramaturgiei mondiale pentu o săptămână de zile.

Regizorul rus Dimitri Aryupin a vorbit laudativ despre ţara noastră, în care a fost de patru ori, de trei ori cu avionul, iar acum, când a venit la Babelul din Târgovişte, a folosit maşina, fapt ce i-a permis să poată vedea România de la nord la sud, pe un traseu de circa 600 de kilometri.

Artistul a povestit că a găsit destule similitudini între tradiţiile şi obicieiurile din România şi ţările vecine. I-au plăcut satele şi oraşele prin care a trecut, casele românilor, care, chiar dacă nu sunt mari, somptuoase, au un aspect viu, frumos, simetric.

L-a încântat faptul că românii ţin la spaţiul din jurul locuinţei lor, pe care îl modelează şi îl concep într-o deplină armonie. Tot ceea ce a văzut, a mărturisit regizorul rus, este potrivit cu tema Festivalului Babel de anul acesta, şi anume imaginea.

Spre finalul conferinţei, regizorul a făcut şi puţină politică… culturală, invocând perioadele de acum 20-30 de ani, când mişcările artistice răbufneau peste tot, susţinute de autorităţile locale, aduceau ceva nou, culoare, talent, iar acum, când totul pare să se uniformizeze, în virtutea unor politici globale, aceste oaze de cultură şi spiritualitate încep să dispară. Festivalurile care se organizau pe plan local, de unele comunităţi au dispărut. Acestea creau atmosfera culturală, schimburile spirituale.

Artistul a făcut apel la presă, pentru a se alătura demersurilor oamenilor de cultură, să fie parte din acest demers menit să salveze crâmpeiele de valori risipite prin Europa. A spus regizorul rus că, dacă nu va exista o unitate, o implicare din partea tuturor, şi aceste evenimente vor dispărea.

ACTUALITATE

Federaţia Naţională PRO AGRO îl vrea ministru al Agriculturii pe Florian Emil Dumitru

Publicat

pe

Florian Emil Dumitru ar putea fi desemnat ministru al Agriculturii

Federaţia Naţională PRO AGRO, organizaţie în fiinţată în anul 2012 şi care are în acest moment 114.266 de angajaţi, reprezentând 35,98% din sectoarele agricultură şi industrie alimentară, susţine nominalizarea lui Florian Emil Dumitru pentru funcţia de ministru al Agriculturii.

„Apreciem în mod pozitiv faptul că, printre numele vehiculate, figurează şi domnul Florian Emil Dumitru, membru în cadrul Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi preşedinte în mandatul trecut. Acest lucru ne demonstrează că efortul depus de către organizaţiile profesionale de a promova obiectiv interesul legitim al fermierilor din România este apreciat şi de către mediul politic, care a înţeles că, printr-un parteneriat cu societatea civilă, va reprezenta un motor de dezvoltare a satului românesc şi a economiei naţionale. (…) Credem că este oportună nominalizarea unui fermier pentru fermieri”, se arată în scrisoarea de susţinere a Federaţiei Naţionale PRO AGRO.

Citește în continuare

ACTUALITATE

A fi recunoscător este întotdeauna o necesitate și un alt mod de a mulțumi lui Dumnezeu

Publicat

pe

Au trecut 16 ani de când vicarul eparhial Ionuț Ghibanu slujește Sfânta Biserică creștin ortodoxă, 16 ani de muncă neîntreruptă în sprijinul comunităților locale, al celor care au nevoie de cuvântul lui Dumnezeu, de sfaturi, de ocrotire, de mângâiere sufletească, de încredere și speranță. Într-un text pe care îl publică astăzi, preotul Ionuț Ghibanu mulțumește lui Dumnezeu pentru această supremă chemare, dar şi celor prin care a lucrat dorința Divinității.

„A fi recunoscător este întotdeauna o necesitate și un alt mod de a mulțumi lui Dumnezeu, Care lucrează prin oameni și își manifestă bunăvoința Sa. Acum 16 ani, a binevoit Dumnezeu să mă cheme să-L slujesc, în rândul clericilor, prin bunăvoința și înțelepciunea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, cel care mi-a călăuzit pașii spre înțelegerea tainelor acestei vieți, a slujirii oamenilor și a bunei vestiri a Dătătorului a tot binele!

Bunul Dumnezeu a lucrat, cu Atotînțelepciunea Sa și la vremea potrivită, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon m-a hirotonit diacon, mai întâi, iar mai apoi, preot. Au trecut, iată, 16 ani de la acel înălțător și magnific moment când mi-am împlinit vocația.

Rămâne și astăzi minunarea înaintea misterului divin la fel de pătrunzătoare, cum de altfel crește mereu recunoștința către Bunul Ierarh care a recunoscut în mine chemarea spre cele înalte, mi-a acordat nețărmurit încredere, bunăvoință, ajutor și cu generoasă disponibilitate mi-a împărtășit din fabuloasa sa înțelepciune și cunoaștere!

Pentru toate acestea și pentru multe bune altele îi mulțumesc cu filială recunoștință, asigurându-l de respectul, prețuirea și atașamentul meu. Acum și aici, precum și mereu! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate și pentru providențiala îndrumare și de neînlocuitul ajutor venit prin Ierarhul Său-Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei”, a scris vicarul eparhial Ionuț Ghibanu pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

PUBLICITATE ELECTORALĂ

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web