Connect with us

ACTUALITATE

Centenar. Musceleni decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul

Publicat

pe

În municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, eroii neamului nu au fost comemoraţi, anul acesta, doar prin depunerea unor coroane şi jerbe de flori, cum s-a întâmplat în alte localităţi ale ţării. Aici, faptele de vitejie ale muscelenilor au fost readuse în memoria colectivă, prin organizarea a două simpozioane naţionale, unul în data de 27 mai – la Colegiul Dinicu Golescu, celălalt chiar de „Ziua Eroilor” – 6 iunie, la Cercul Militar din oraş.

Evenimentele s-au intitulat „Centenar. Musceleni decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul”. Primul s-a adresat cetăţenilor obişnuiţi şi au fost peste 150 de participanţi, iar cel de-al doilea a avut ca public-ţintă în special militarii activi, dar au participat şi civili, în încercarea de a-i ajuta să-i cunoască mai bine pe eroii din zonă şi tragediile prin care au trecut aceştia în timpul regimului comunist, când au fost catalogaţi drept chiaburi, monarhişti, duşmani ai poporului, trădători de patrie etc.

S-a pus accentul, în timpul sesiunilor de comunicări ştiinţifice, pe doi eroi din Regimentul 70 Muscel, apărătorul Mateiaşului – generalul Grigore Grecescu, mehedinţean stabilit în Câmpulung şi maiorul în rezervă Ion Mihalache, învăţător din Topoloveni – şi pe unul din Regimentul 1 Vânători – locotenentul în rezervă Constantin Cotolan, învăţător din Dragoslavele.

În data de 6 iunie, prezentările au fost susţinute de Marius Oprea (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), Cerasela Moldoveanu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară), dr. Corneliu Zeana (Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România), prof. univ. academician Radu Ştefan Vergatti (Universitatea din Bucureşti, Piteşti şi Târgovişte) şi Radu Petrescu-Muscel (Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”).

Participanţii la cele două conferinţe naţionale au putut afla informaţii inedite nu doar despre faptele de vitejie ale eroilor musceleni, ci şi despre problemele cu care s-au confruntat aceştia în timpul regimului comunist: prizonierat, obligarea la „donarea” celor 25 de hectare de teren cu care erau împroprietăriţi Cavalerii Ordinului Mihai Viteazul şi martiraj în temniţele comuniste.

ACTUALITATE

Primele probe la instalația de nocturnă de la stadionul „Eugen Popescu” Târgoviște

Publicat

pe

În această seară, 14 mai 2021, s-au efectuat primele probe la instalația de nocturnă a stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște, aflat într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Chiar dacă, din cauza resurselor financiare insuficiente, lucrările s-au execut mai greu decât au anticipat edilii, la finalizarea proiectului, municipiul Târgoviște va avea un stadion de Liga 1.

„Nocturna este de o calitate foarte bună, peste standardul pe care-l avem în prima ligă din România în acest moment. Sunt 160 de corpuri de iluminat, 40 pe fiecare stâlp. Despre celelalte intervenții la stadion… Se lucrează la fosta tribună 1, de asemenea, și la tribuna metalică. Mai sunt câțiva stâlpi care nu sunt ridicați în acest moment. În planul de sus, va fi montată și copertina.

De asemenea, pe zona din față a stadionului, se lucrează la stâlpii de susținere, iar intenția noastră este ca, în această vară, să finalizăm tribuna veche care a rămas în picioare și să determinăm Federația Română de Fotbal să avem o omologare provizorie a stadionului, astfel încât echipa să poată să joace cât mai rapid aici.

Gazonul este gata, inclusiv cu instalația de degivrare, aspersie.  De asemenea, urmează să achiziționăm și câteva containere unde să aibă loc conferințelede presă s.a.m.d. Intenția noastră este să putem să găzduim meciuri cât mai rapid”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

ACTUALITATE

6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse școlare

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică, inspector școlar și consilier municipal PNL, a declarat astăzi că Guvernul Cîțu a alocat Primăriei Târgovişte 3.967 de mii de lei pentru plata burselor școlare.

A explicat alesul liberal că suma nu acoperă decât 40% din necesar, iar diferența ar fi trebuit să o acopere Primăria, potrivit Legii bugetului de stat.

„În bugetul Primăriei Târgovişte pentru 2021, a fost alocată doar această sumă de 3.967 de mii de lei primită din TVA, chiar dacă primăriile trebuie să aloce, conform legii, pe lângă această sumă, și sume din bugetele lor locale. La Târgoviște, nu s-a alocat niciun leu în plus”.

De reținut că, printr-o Hotărâre de Guvern din 2020, s-a stabilit un cuantum minim al burselor școlare de 100 lei lunar. Potrivit inspectorului școlar Dan Alexandru Tică, aproximativ 6.000 de elevi din Târgoviște se încadrează să primească burse, indiferent că vorbim de una din cele patru categorii stabilite prin lege, respectiv: burse de performanță, burse de merit, burse de studii și burse sociale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT