Connect with us

OPINII

Mult zgomot pentru nimicuri…

Publicat

pe

Politică de vară. Lâncedă. Searbădă. Neinteresantă. Plictisitoare. O banală moţiune de cenzură, ca o ploaie iute, grăbită de un vânt năbădăios de dreapta sau de aiurea. Un joc de imagine. Şanse să treacă, puţine. Nici nu prea sunt doritori.

PSD băgat la apă. Dar rezistă. Sunt obişnuiţi cu umiditatea. Nu prea îi doare. Nici în cot. Nu au lideri de prima mână, de substanţă, dar au în continuare aroganţă, cutezanţă şi nesăbuinţă. Sfidarea este pentru ei o caracteristică.

Analiştii de serviciu, cei care voiau să ne păcălească cu sondajele prefabricate înainte de europarlamentare, îi mint mai departe pe ei şi mai ales pe noi. Le tot freacă imaginea în colbul unor teorii fantasmagorice despre cât de bine se ţin social-democraţii când ei, de fapt, sunt aproape zob. Noroc cu primarii, mulţi şi împrăştiaţi prin ţară, care reprezintă scheletul de fier şi sângele acestui mamut politic.

Dragnea nu mai este. Nici Codrin Ştefănescu. Dar au rămas Oprişan, Buzatu, Dăncilă şi Ciolacu. În rest, se stă pe margine. Olguţa nu mai zice nimic. Manda a amuţit. Rovana Plumb o taie tiptil spre Bruxelles. Acum, dă din coate Gabi Firea. Face valuri, dar se sparg, nebăgate în seamă, de malul abrupt creat de Dragnea. E încă în picioare. Îl folosesc cei care se dau acum pe el ca pe tobogan şi urlă jalnic de laş cât rău le-a făcut Dragnea. Până ieri trăgeau la limbi şi puneau pistolul fără preged în ceafa cui i se ordona. Acum, au un cor al popilor. Doamne ajută şi Doamne fereşte sunt pe buzele tuturor!

Opoziţia vrea să dea jos Guvernul Dragnea-Dăncilă, dar nu prea îi îmbie puterea. Se poate lua țeapă şi peste un an să rămână pe tuşă. Au mai trăit experienţa asta! Ponta vrea moţiune, dar după congresul PSD. Acum este în postura de pescar politic. Ştie că abia atunci poate prinde sigur ceva. Apele sunt mai limpezi după, vezi până la fund… Pradă multă în PSD după europarlamentare, după arestarea lui Dragnea. Bancuri de peştişori ce zburdă pe deasupra, debusolaţi. Rechinii, ascunşi în adânc.Tăcuţi. Aşteaptă.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Spitalul Universitar, pepinieră de primari generali?

Publicat

pe

Am rămas perplex când am aflat că a fost desemnat de șefia coaliției PSD-PNL drept candidat pentru funcția de primar general al Capitalei managerul Spitalului Universitar de Urgență, medicul Cătălin Cîrstoiu. Eu unul voiam un politician. Unul cu ștaif și asumare, care să nu fie blindat în conturi în lei și euro, cu bijuterii de sute de mii. Cu case de 450 mp și alte apartamente, anexe ale prosperității.

Știu, știu, mai zice românul pierdut în iluzii: „Lasă, maică, să punem pe funcție unul cu bani, sătul, că ăsta nu mai fură, are de toate. Dacă aducem unul sărac, ăla sigur vrea să se îngrașe și băga mâna…”. Ce să mai zici? Chestia a funcționat!

Sunt adeptul unui candidat care să aibă intențiile sale de bine în sânge, nu să îi fie inoculate acum, cu pompa din dotare. Că se simte. Nu contest calitățile manageriale ale medicului Cîrstoiu, dar spitalul este una, conducerea unei metropole alta. Cu pacientul vorbești într-un fel, cu cetățeanul lovit de problemele existențiale, altfel.

Asta e! Nu a fost să fie. După lovitura cu primul candidat pe lista de europarlamentare, Ramona Chiriac, o ilustră funcționară anonimă, se vine acum la Primăria Capitalei cu doctorul Cîrstoiu. Ideea aici nu este musai de competență administrativă, de rezultate notabile în câmpul muncii, ci de adunat voturi. Totul este un calcul. Binele promis este relativ spre iluzoriu.

Am văzut că a fost potolită și doamna Firea. După ce s-au făcut valuri peste valuri, dovedite a fi create într-un lighean cu apă, aflăm că Gabriela Firea va coordona campania electorală a doctorului Cîrstoiu alături de liberalul, la fel perdant la candidatură, tânărul Sebastian Burduja. Mai mult, am regăsit-o pe Gabriela Firea pe lista de europarlamentare, pe un loc eligibil. Adică, lucrurile s-au rezolvat. Așa este în politică! Ca o joacă de copii. Plânge micuțul după o jucărie pe care o vede la prieten, îi promiți că îi cumperi una mai tare… Și o faci, că altfel nu se oprește din țipăt. Își cunoște bine interesul bebelul.

Mă întreb de unde apetența asta a medicilor pentru funcțiile politico-administrative? Și-au tocit creierii și coatele prin facultăți, laboratoare, clinici și spitale pentru a se dedica salvării de vieți și, hodoronc-tronc, nimeresc în politică. Ar fi fost mai bine dacă exista o lege ca la militari și polițiști. Să nu facă politică!

A mai fost la Primăria Capitalei un medic. Sorin Oprescu. Și el tot manager de spital. Culmea, tot la Spitalul Universitar București! Acum este prin Grecia. Un fel de exil. Ușor fugărit de autorități pentru săvârșirea unor fapte penale…

Se vede treaba că Spitalul Universitar a devenit pepinieră de primari generali ai Capitalei! Unde sunteți voi, politicieni ai României?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Democrația prinde miros de… aranjament!

Publicat

pe

Zilele acestea, au căzut în capul nostru, al românilor alegători, două bombițe din categoria fâsâite. Nesemnificative. Nu au provocat emoții, nici nu ni s-a făcut pielea găină și nici nu am lăcrimat pseudo-mulțumiți.

Prima veste din categoria sfânta banalitate. Asta, fiindcă ni se promitea o supersurpriză. Liderii coaliției PSD-PNL ne anunță că au găsit eroina europarlamentarelor. Deschizătoarea de listă comună. Zâna concordiei și a toleranței. Ramona Chiriac. A apărut din nemărginitul funcționăresc european, din spuma aparatului birocratic comunitar, o femeie care să lumineze lista candidaților PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Are un CV cât Casa Poporului! Nici nu trebuie mai mult.

Nu am știut că există această persoană. Și ea era acolo, funcționar de lux, de elită. Membru al gărzii speciale de la Bruxelles. Și noi o vom vota. Inertic. Fără să ne pese. O imagine. Un concept. O alegere care nu este a noastră. Este că este, că trebuie să fie. Europarlamentarul cu două capete. Unul PSD și celălalt PNL. Este de urmărit care îl va mânca pe celălalt primul și când. Concluzia ar fi că politica s-a birocratizat. Locul politicienilor este luat, încet-încet, de funcționari.

A doua veste. Ciudată prin subiect și context. Ceva de picat din picioare. Nu furnicături, emoții și alte sensibilități de muritor de rând. Președintele Iohannis, în stilu-i caracteristic, fad, gol, aproape rece, fără elocință și eficiență, să nu zic șters, ne anunță că va candida pentru funcția de secretar general al NATO. O face în numele României! Pe cerul zvonurilor zburau de mai multă vreme baloane de săpun umplute cu astfel de informații. Făceau poc. Apăreau altele. Iar poc. Alt balon. Acum minunea ține mai mult. O fi vreun semn? Așa, dintr-odată, președintele, mobilă de lux, vrea să fie șeful NATO. Cineva, cu siguranța, sprijină din umbră această candidatură, altfel nu ar fi făcut Klaus Iohannis anunțul cu pricina. Are un suport! Eu nu l-am susținut și cred că nici tu și nici ei. Este un semn că democrația a început să miroase a aranjament…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite