Connect with us

ACTUALITATE

„Nicolae Iorga, Liga Culturală, Universitatea Populară şi muscelenii”, conferinţă naţională organizată la Câmpulung

Publicat

pe

Foto: Ziarul Financiar

Luni – 1 iulie 2019, se va organiza la Câmpulung Muscel, în sala de festivităţi a Protopopiatului, conferinţa naţională „Nicolae Iorga, Liga Culturală, Universitatea Populară şi muscelenii”. Evenimentul va începe la ora 13:00.

Vor reliefa rolul lui Nicolae Iorga în realizarea armoniei sociale necesare României Mari: prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti – membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, dr. Gabriela Dumitrescu – şef serviciu Manuscrise-Carte rară în cadrul Academiei Române, prof. univ. dr. Octavian Buda – vicepreşedintele Societăţii de Istorie a Medicinei şi dr. Arsen Arzumanyan – în calitate de reprezentant al comunităţii armene din România. Domnia sa va prezenta istoricul acestei mici dar active comunităţi şi prietenia pe care a arătat-o în permanenţă savantul Nicolae Iorga intelectualilor armeni. De asemenea, vor susţine comunicări mai mulţi oameni de cultură musceleni.

„Evenimentul este dedicat Centenarului preluării de către Nicolae Iorga, cu prilejul Congresului de la Bucuresti din iunie 1919, a preşedinţiei Ligii Culturale, pe care o va conduce până la asasinarea lui, de un comando legionar, în noiembrie 1940. Ştafeta o va prelua bunul său prieten, fostul ministru liberal prof. dr. Constantin Angelescu, preşedinte în perioada 1941-1947. Liga Culturală va fi desfiinţată de regimul comunist în 1948, când a fost deplin stăpân pe situaţie.

Le dorim succes celor ce vor ajunge cu acest prilej în prima capitală a Ţării Româneşti, care a dat ţării numeroşi academicieni, o regiune în care rezistenţa armată anticomunistă, condusă de ofiţeri-martiri precum colonelul Gheorghe Arsenescu şi locotenentul Toma Arnăuţoiu, a dat mult de furcă Securităţii”, se arată într-un comunicat remis de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, coorganizator al conferinţei, alături de Protopopiatul Câmpulung Muscel şi Asociaţia Urmaşilor Regimului Comunist din România.

În cadrul conferinţei, vor fi lansate:
– Numărul 2/2019 al revistei „România Eroica” a Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, care include un articol al cercetătorului Radu Petrescu Muscel despre rudele sale din Dragodăneşti, care au donat statului, în timpul războiului, o clădire cu destinaţie dispensar, în amintirea unui tânăr mort pe frontul de Est, scrisoarea acestora adresată Mareşalului Antonescu şi răspunsul primit, prin care li s-a mulţumit pentru gest.
– Nr. 107 al publicaţiei „Memoria. Revista gândirii arestate” a Fundaţiei Culturale Memoria, în care se regăsesc două articole ale aceluiaşi Radu Petrescu Muscel, primul dedicat Centenarului de viaţă al Elenei Ion Arnăuţoiu şi prieteniei dintre părinţii domniei sale cu bunicii şi mama autorului. Cel de-al doilea material face vorbire despre o nouă conferinţă dedicată colonelului câmpulungean Gheorghe Arsenescu şi oamenilor acestuia.

ACTUALITATE

Sărbătorile de iarnă au debutat la Târgoviște cu un interesant joc de lumină, muzică și culoare

Publicat

pe

Aprinderea bradului de Crăciun și a iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă în municipiul Târgoviște nu a mai însemnat, anul acesta, doar o numărătoare inversă și apăsarea unui buton. Primaria a ales să bucure simțurile participanților cu un interesant joc de lumină, muzică și culoare. A fost o surpriză plăcută oferită celor care s-au aflat, în această seară de 1 decembrie, în Piața Tricolorului (Platoul Prefecturii Dâmboviţa).

Reamintim faptul că produsele tradiționale perioadei de iarnă – turtă dulce, vin fiert etc. pot fi cumpărate din Piața Mihai Viteazul (Casa de Cultură a Sindicatelor), care a fost amenajată de sărbătoare. Accesul nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID – după cum a anunțat primarul Daniel Cristian Stan.

 

Citește în continuare

ACTUALITATE

Suntem datori celor care s-au jertfit pentru unire. La mulți ani, România!

Publicat

pe

de

Suntem un popor cu o istorie milenară, presărată cu fapte de vitejie, cu eroi, cu martiri care și-au dat viața fără să pregede pentru acest pământ, pentru această națiune. Visul căutării identității noastre, al unității tuturor românilor s-a împlinit acum 103 ani, la Alba-Iulia, când toate provinciile românești s-au contopit. Au devenit una: România.

Astăzi – 1 Decembrie, retrăim emoția trecutului. Izvorul care a țâșnit curajos, demn, drept, la Alba-Iulia, a devenit un fluviu, un rost, un neam ce stă mândru printre alte neamuri.

Suntem datori celor care s-au jertfit pentru unire, celor care, timp de secole, cu arma în mână, cu pieptul dezvelit, cu credință în Dumnezeu, au apărat hotarele acestor plaiuri. Datorită lor, eroilor neamului, cunoscuți și necunoscuți, contopiți cu glia pe fronturile de luptă, putem sta acum cu fruntea sus și putem să privim cu speranță spre un viitor mai bun.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Marian Ţachianu,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT