Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Nicolae Iorga, Liga Culturală, Universitatea Populară şi muscelenii”, conferinţă naţională organizată la Câmpulung

Publicat

pe

Foto: Ziarul Financiar

Luni – 1 iulie 2019, se va organiza la Câmpulung Muscel, în sala de festivităţi a Protopopiatului, conferinţa naţională „Nicolae Iorga, Liga Culturală, Universitatea Populară şi muscelenii”. Evenimentul va începe la ora 13:00.

Vor reliefa rolul lui Nicolae Iorga în realizarea armoniei sociale necesare României Mari: prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti – membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, dr. Gabriela Dumitrescu – şef serviciu Manuscrise-Carte rară în cadrul Academiei Române, prof. univ. dr. Octavian Buda – vicepreşedintele Societăţii de Istorie a Medicinei şi dr. Arsen Arzumanyan – în calitate de reprezentant al comunităţii armene din România. Domnia sa va prezenta istoricul acestei mici dar active comunităţi şi prietenia pe care a arătat-o în permanenţă savantul Nicolae Iorga intelectualilor armeni. De asemenea, vor susţine comunicări mai mulţi oameni de cultură musceleni.

„Evenimentul este dedicat Centenarului preluării de către Nicolae Iorga, cu prilejul Congresului de la Bucuresti din iunie 1919, a preşedinţiei Ligii Culturale, pe care o va conduce până la asasinarea lui, de un comando legionar, în noiembrie 1940. Ştafeta o va prelua bunul său prieten, fostul ministru liberal prof. dr. Constantin Angelescu, preşedinte în perioada 1941-1947. Liga Culturală va fi desfiinţată de regimul comunist în 1948, când a fost deplin stăpân pe situaţie.

Le dorim succes celor ce vor ajunge cu acest prilej în prima capitală a Ţării Româneşti, care a dat ţării numeroşi academicieni, o regiune în care rezistenţa armată anticomunistă, condusă de ofiţeri-martiri precum colonelul Gheorghe Arsenescu şi locotenentul Toma Arnăuţoiu, a dat mult de furcă Securităţii”, se arată într-un comunicat remis de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, coorganizator al conferinţei, alături de Protopopiatul Câmpulung Muscel şi Asociaţia Urmaşilor Regimului Comunist din România.

În cadrul conferinţei, vor fi lansate:
– Numărul 2/2019 al revistei „România Eroica” a Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, care include un articol al cercetătorului Radu Petrescu Muscel despre rudele sale din Dragodăneşti, care au donat statului, în timpul războiului, o clădire cu destinaţie dispensar, în amintirea unui tânăr mort pe frontul de Est, scrisoarea acestora adresată Mareşalului Antonescu şi răspunsul primit, prin care li s-a mulţumit pentru gest.
– Nr. 107 al publicaţiei „Memoria. Revista gândirii arestate” a Fundaţiei Culturale Memoria, în care se regăsesc două articole ale aceluiaşi Radu Petrescu Muscel, primul dedicat Centenarului de viaţă al Elenei Ion Arnăuţoiu şi prieteniei dintre părinţii domniei sale cu bunicii şi mama autorului. Cel de-al doilea material face vorbire despre o nouă conferinţă dedicată colonelului câmpulungean Gheorghe Arsenescu şi oamenilor acestuia.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Predare de ștafetă la Rotary Club Târgovişte

Publicat

pe

Ciprian Iacob (stânga) - Adrian Bîlcan (dreapta)

Inginerul silvic Adrian Bîlcan (foto dreapta) şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Rotary Club Târgovişte. A fost un an plin, cu multe realizări, cu lucruri frumoase, un an animat de bune intenţii, de materializarea unor proiecte social-educative şi sportive interesante, prin care s-a demonstrat că asociaţia este aproape de comunitate, de oameni, de visurile şi speranţele lor.

Adrian Bîlcan şi colaboratorii săi apropiaţi au trebuit să facă faţă şi perioadei nefaste cauzată de pandemia de coronavirus. Au ştiut să se mobilizeze exemplar, să răspundă în forţă şi acestei provocări şi să contribuie din plin, prin donaţii şi sponsorizări, la achiziţionarea de aparatură medicală, echipamente şi materiale de protecţie anticoronavirus. Totodată, Rotary Club s-a implicat şi pentru dotarea unor copii cu posibilităţi materiale reduse cu tablete conectate la internet, în vederea participării la cursurile şcolare desfăşurate online din cauza restricţiilor impuse de pandemie.

Unitatea, schimbul continuu de idei și comunicarea au fost elementele definitorii în acest an pentru Rotary Club Târgovişte. În afară de implicarea şi sprijinul dat comunităţilor în situaţii excepţionale, aşa cum a fost în cazul pandemiei de coronavirus, Rotary Club Târgovişte a creat şi gestionat o serie de acţiuni cultural-educative şi sportive menite a trezi în rândul tinerilor, şi nu numai al lor, spiritul de competiţie, de aplecare asupra unor domenii, de comuniune cu natura. Elevii meritoşi, cu diferite pasiuni, au fost răsplătiţi cu premii de excelenţă sau burse.

Acţiunile sportiv-distractive, precum „Dăruieşte un zâmbet la pescuit la Nucet”, „Promenada Inimilor”, „Ziua mondială a inimii”, „Cupa Rotary la Înot” – prima ediţie organizată la Târgovişte, „Rotary Plantează”, desfăşurată la Şotânga, „Balul de Crăciun” – care a avut ca principal scop strângerea de fonduri în vederea tipăririi unui album de prezentare şi promovare a Vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti, la care se adaugă o suită de alte acţiuni de capacitare şi îndrumare a copiilor şi tinerilor, au reprezentat oglinda, elementele de bilanţ pozitiv al acestui an.

Rotary Club Târgovişte a demonstrat că este asociaţie formată din oameni valoraşi dedicaţi comunităţii, decişi să transmită impulsuri pozitive, sprijin celor care vor să-şi depăşească condiţia, instituţiilor sociale aflate in nevoie, să demonstreze că se poate trăi şi altfel, că există suficiente motive şi elemente prin care viaţa noastră, existenţa de zi cu zi, poate fi transformată în bine.

Inginerul Adrian Bîlcan şi-a predat mandatul de preşedinte al Rotary Club Târgovişte colegului Ciprian Constantin Iacob – avocat. Aşa se procedează în cadrul acestei asociaţii, fiecare membru are posibilitatea, la un moment dat, să preia, pentru un an de zile, frâiele organizaţiei şi să demonstreze că au forţă, că sunt destoinici, că au idei, dezvoltă proiecte şi programe utile comunităţii şi, ce este foarte important, ştiu să comunice, să se facă vizibili, să provoace şi pe alţii la construit binele prin forţa exemplului lor.

Adrian Bîlcan a demonstrat cu prisosinţă acest lucru. Sperăm ca şi de acum încolo să fie la fel!

Citește în continuare

ACTUALITATE

O femeie din comuna Nucet, răpusă de coronavirus. Fiul, în stare gravă, intubat la spitalul din Sibiu

Publicat

pe

Foto arhivă

Pacienta, de 56 de ani, împreună cu fiul său au fost transportaţi cu elicopterul, intubaţi, în stare deosebit de gravă, la Spitalul din Sibiu, unde femeia a decedat. Este vorba de cazul familiei infectate cu coronavirus în urmă cu 10 zile, probabil de o persoană care a venit în vizită. Fiul a rămas internat la Sibiu, iar trupul bietei mame va fi adus acasă pentru înmormântare. Femeia suferea şi de alte afecţiuni.

Am aflat că, astăzi – 7 iulie, în judeţul Dâmboviţa, au fost depistate pozitiv 36 de persoane. Autorităţile fac în continuare apel la cetăţeni pentru a respecta măsurile de distanţare fizică şi normele de protecţie cu măşti, unde este cazul, şi spălatul pe mâini din abundenţă, cu apă şi săpun.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!