Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Nicolae Iorga, Liga Culturală, Universitatea Populară şi muscelenii”, conferinţă naţională organizată la Câmpulung

Publicat

pe

Foto: Ziarul Financiar

Luni – 1 iulie 2019, se va organiza la Câmpulung Muscel, în sala de festivităţi a Protopopiatului, conferinţa naţională „Nicolae Iorga, Liga Culturală, Universitatea Populară şi muscelenii”. Evenimentul va începe la ora 13:00.

Vor reliefa rolul lui Nicolae Iorga în realizarea armoniei sociale necesare României Mari: prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti – membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, dr. Gabriela Dumitrescu – şef serviciu Manuscrise-Carte rară în cadrul Academiei Române, prof. univ. dr. Octavian Buda – vicepreşedintele Societăţii de Istorie a Medicinei şi dr. Arsen Arzumanyan – în calitate de reprezentant al comunităţii armene din România. Domnia sa va prezenta istoricul acestei mici dar active comunităţi şi prietenia pe care a arătat-o în permanenţă savantul Nicolae Iorga intelectualilor armeni. De asemenea, vor susţine comunicări mai mulţi oameni de cultură musceleni.

„Evenimentul este dedicat Centenarului preluării de către Nicolae Iorga, cu prilejul Congresului de la Bucuresti din iunie 1919, a preşedinţiei Ligii Culturale, pe care o va conduce până la asasinarea lui, de un comando legionar, în noiembrie 1940. Ştafeta o va prelua bunul său prieten, fostul ministru liberal prof. dr. Constantin Angelescu, preşedinte în perioada 1941-1947. Liga Culturală va fi desfiinţată de regimul comunist în 1948, când a fost deplin stăpân pe situaţie.

Le dorim succes celor ce vor ajunge cu acest prilej în prima capitală a Ţării Româneşti, care a dat ţării numeroşi academicieni, o regiune în care rezistenţa armată anticomunistă, condusă de ofiţeri-martiri precum colonelul Gheorghe Arsenescu şi locotenentul Toma Arnăuţoiu, a dat mult de furcă Securităţii”, se arată într-un comunicat remis de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, coorganizator al conferinţei, alături de Protopopiatul Câmpulung Muscel şi Asociaţia Urmaşilor Regimului Comunist din România.

În cadrul conferinţei, vor fi lansate:
– Numărul 2/2019 al revistei „România Eroica” a Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, care include un articol al cercetătorului Radu Petrescu Muscel despre rudele sale din Dragodăneşti, care au donat statului, în timpul războiului, o clădire cu destinaţie dispensar, în amintirea unui tânăr mort pe frontul de Est, scrisoarea acestora adresată Mareşalului Antonescu şi răspunsul primit, prin care li s-a mulţumit pentru gest.
– Nr. 107 al publicaţiei „Memoria. Revista gândirii arestate” a Fundaţiei Culturale Memoria, în care se regăsesc două articole ale aceluiaşi Radu Petrescu Muscel, primul dedicat Centenarului de viaţă al Elenei Ion Arnăuţoiu şi prieteniei dintre părinţii domniei sale cu bunicii şi mama autorului. Cel de-al doilea material face vorbire despre o nouă conferinţă dedicată colonelului câmpulungean Gheorghe Arsenescu şi oamenilor acestuia.

ACTUALITATE

Săptămână cu reduceri „Black Friday” la Teatrul Tony Bulandra Târgovişte

Publicat

pe

de

Pentru prima oară în România, un teatru de stat organizează o întreagă săptămână de evenimente Black Friday. Astfel, începând cu duminică – 24 noiembrie și până vineri – 29 noiembrie, inclusiv, Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte vine cu reduceri explozive la prețul biletelor pentru spectacolele: Carmen (24 noiembrie); Patima Roșie (27 noiembrie); Take, Ianke și Cadîr (28 noiembrie) şi Livada de vișini (29 noiembrie).

Tot ce ai de făcut, este să mergi la agenţia de bilete a teatrului, până cel târziu vineri – 29 noiembrie, ora 19:00, cu codul: BLKFRI și beneficiezi pe loc de o reducere la prețul biletului de intrare pentru spectacolele organizate de Black Week.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa, popas pentru minte, inimă şi literatură

Publicat

pe

Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte a devenit, în ultimii ani, unul dintre cele mai importante şi mai prolifice centre ale culturii şi spiritualităţii dâmboviţene. Chiar dacă nu dispune, ca alte instituţii de acest gen, de sedii somptuoase, încăpătoare, create special pentru a fi sanctuare ale cărţii, Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu”, manageriată cu profesionalism, credinţă şi pricepere de Agnes Erich, este vie, caldă, primitoare.

Este un loc unde se desfăşoară continuu activităţi culturale inedite, lansări de carte, dialoguri între cititori şi autori, seri de lectură, simpozioane, cursuri de perfecţionare continuă a bibliotecarilor din judeţ, a celor care zidesc şi promovează cultura. Aici, este un furnicar, agitaţie constructivă, echilibru şi conectivitate spirituală. Din păcate, timpul, trepidaţia existenţei de zi cu zi nu ne permit să fim atât cât ar trebui în acest loc, să ne închinăm măriei sale cartea!

În aceste zile, pentru Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu ” este sărbătoare, nu că nu ar fi mereu la fel, dar momentul este accentuat de manifestările prilejuite de „Zilele Bibliotecii”. Timp de trei zile, se va consuma la modul superlativ o suită de evenimente dedicate cărţii şi slujitorilor ei.

Astăzi – 20 noiembrie 2019, în prezenţa a zeci de invitaţi, a bibliotecarilor şi directorilor de cămine culturale din judeţ, a avut loc deschiderea acestui maraton al spiritualităţii şi culturii. Alături de Agnes Erich, s-au aflat Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, oamenii de litere George Coandă şi Mihail Stan, preotul Marian Puiescu şi Victor Petrescu – fostul director al bibliotecii judeţene.

Înainte de a se purcede la discuţii pe teme culturale şi literare, înainte de expoziţii, lansări de carte, momente artistice şi câte altele, managerul Agnes Erich a acordat diplome şi premii celor implicaţi în viaţa bibliotecii, oamenilor de cultură, bibliotecarilor de excepţie şi voluntarilor. De asemenea, colega noastră Iulia Ghercă, realizatoare de emisiuni la „Columna TV”, a fost premiată pentru întreaga activitate de promovare media a bibliotecii judeţene.

Citește în continuare

Promovare electorală

Promovare electorală

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web