Conectați-vă cu noi

INFO UTIL

INFO UTIL: Pompierii te învaţă cum să previi incendiile pe timpul campaniei agricole de vară

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.tlnews.ro)

În perioada campaniei agricole de vară, în special pe perioada campaniei de recoltare a cerealelor păioase, creşte mult riscul de incendiu atât la lanuri, cât şi la depozitele de cereale şi furaje, evenimente ce pot avea consecinţe grave asupra vieţii, mediului înconjurător şi bunurilor materiale.

Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa aduce la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor, câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare şi depozitare a cerealelor, astfel:

ÎN PERIOADA COACERII ŞI PÂNĂ LA TERMINAREA RECOLTĂRII
• SE INTERZICE remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole la o distanţă mai mică de 100 m faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată;
• SENSUL de recoltare al combinelor va fi invers direcţiei vântului dominant;
• ALIMENTAREA cu carburanţi se va face numai în punctele de alimentare special amenajate. Sunt interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise, confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.

ATENŢIE MECANIZATORI! ÎNAINTEA ÎNCEPERII LUCRĂRILOR AGRICOLE:
– VERIFICAŢI toate maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, asiguraţi-le cu dispozitive parascântei şi dotaţi-le cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor – stingătoare, butoaie cu apă de 100 litri, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 metri!
– ÎNSUŞIŢI-VĂ principalele reglementări de prevenire şi stingere a incendiilor, a regulior privind fumatul şi utilizarea focului deschis!
– NU UITAŢI! Fumatul, iluminatul cu flacără deschisă şi utilizarea focului deschis sunt interzise la mai puţin de 100 m de punctele de recoltare şi depozitare a produselor agricole!

ATENŢIE PROPRIETARI DE TERENURI ŞI ADMINISTRATORI DE ASOCIAŢII AGRICOLE!
• MARCAŢI terenurile agricole cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului, a utilizării focului deschis!
• ASIGURAŢI punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, platforme mobile dotate cu furci, cazmale, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă!
• ASIGURAŢI izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de peste 20 m spre drumuri şi păduri sau de 50 m spre căile ferate adiacente!
• EFECTUAŢI toate lucrările agricole cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei!
• ASIGURAŢI parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu păioase, prin fâşii longitudinale şi transversale!
• INSTRUIŢI personalul de deservire a maşinilor şi utilajelor agricole pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor!
• STRÂNGEŢI paiele rezultate în urma recoltării şi araţi imediat miriştea!
• ESTE INTERZISĂ ARDEREA miriştilor şi a vegetaţiei uscate fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului, fără informarea în prealabil a primăriilor şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localitate în vederea emiterii permisului cu foc deschis!

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate riscă a fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare, valoarea sancțiunii fiind cuprinsă între 1000-2500 lei.

Pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase, cadrele inspecției de prevenire vor controla modul de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, aplicând sancţiuni contravenţionale acolo unde nu se respectă prevederile legale.
Cetăţeni, nu uitaţi !
Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Sursa: ISU Dâmboviţa

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Partenerul nou de viață nu este și părintele copilului – cum trebuie făcute prezentările?

Publicat

pe

de

Dacă pentru soți divorțul este o despărțire cruntă între trecut și viitor, în rândul copiilor începe să apară neliniștea și frica de necunoscut, de ce va fi și de ce se va întâmpla în viitor. Pentru că șocul este suficient de mare și pentru adulți, de cele mai multe ori pierd situația de sub control și uită cum ar trebui gestionate lucrurile atunci când vine vorba de copii.

Trebuie lămurit din start că divorțul nu doar că separă adulții familiei, ci îi are în prim plan și pe copii, cei ce sunt nevoiți, de cele mai multe ori, să trăiască sentimentul de iubire parentală cu fiecare părinte individual. Prin instanță și prin consiliere ulterioară totul se rezolvă, însă ce se întâmplă atunci când părintele care deține custodia copilului își reface viața?

Bucuria părintelui, nefericirea copilului?

Mai devreme sau mai târziu, orice adult trecut printr-ul divorț va încerca sau cel puțin își va dori să își refacă viața. Alegerile îi sunt în totalitate în mână. Își va dori să aleagă o nouă tipologie de relație, de căsnicie pentru a evita evenimentele care au dus la divorț în trecut. Cum reacționează copilul la toate?

Lucrurile sunt cu totul diferite de la un caz la altul. În acest cerc o mare importanță o prezintă relația părinte – copil, modul în care se înfățișează până în momentul de față. Probabil cu cât relația dintre părinte și copii este mai sudată, cu atât mai ușor îi va fi copilului să accepte noua filă de poveste din viața părintelui.

În cazul în care lucrurile nu sunt tocmai roz, respectiv părintele nu se descurcă cu gestionarea situației și efectiv nu găsește o modalitate prin care să îi prezinte copilului noul partener de viață, consilierea specializată este o recomandare.

Centrul Psihart este un reper pentru părinții aflați într-un astfel de episod dificil. Aici pot beneficia de ședințe de psihoterapie individuală, dar și de psihoterapie de grup. Consilierea parentală este de asemenea o recomandare într-o astfel de situație delicată. Un specialist în domeniu va fi în măsură să echilibreze balanța atunci când vine vorba de prezentarea noului partener de viață al părintelui, combinând astfel armonios așteptările fiecărei tabere.

Există viață de familie post divorț, însă cu un nou partener?

Părerile par a fi împărțite în acest sens. Oricum, o recomandare generală este cea de a nu grăbi lucrurile. Totul trebuie să vină de la sine, respectiv copiii să fie lăsăți să se apropie de bună voie de noul partener al părintelui.

În orice caz, tatăl sau mama nu pot fi niciodată înlocuiți, iar copiii simt cel mai bine acest lucru. Aceștia pot lua locul unui stâlp al încrederii pentru copii, însă doar dacă aceștia își dau acordul.

Fericirea pe care noul partener i-o oferă părintelui trecut prin divorț trebuie să rămână individuală. Există posibilitatea de a se transforma din fericire individuală în fericire comună, însă doar atunci când și copiii sunt de acord. Atât timp cât există armonie în noua viață de cuplu, respect și înțelegere atât cu copiii, cât și cu părintele trecut prin divorț, lucrurile nu au cum să meargă decât în direcția bună.

Mai multe detalii despre consilierea specializată ce poate fi de mare ajutor în scenariul anterior prezentat regăsesc cei interesați pe psihart.ro. (P)

Citește în continuare

ACTUALITATE

Probleme cu infiltrațiile? Importanța hidroizolației premium la o terasă sau un balcon

Publicat

pe

de

Scurgerile de apă la terase și balcoane nu sunt numai neplăcute din cauza daunelor pe care acestea le pot produce zidăriei, ci și pentru că pot cauza degradarea ireparabilă a structurii, dacă nu se acționează la timp.

Remedierea acestor tipuri de problemele trebuie efectuată de către o echipă de specialiști și nu de către o firmă de construcții care se ocupă cu „de toate”, întrucât în ceea ce privește impermeabilizarea, fiecare milimetru contează.

De multe ori, o singură scăpare este suficientă pentru ca întreaga lucrare să fie compromisă. Așa că indiferent dacă este vorba despre un bloc nou sau unul vechi, este esențial ca hidroizolației să i se acorde o atenție deosebită la detalii și să se folosească materiale moderne și fiabile.

Impermeabilizarea terasei – Etape importante

Dacă se apelează la specialiști, sunt șanse mari ca lucrările de impermeabilizare ale terasei să fie reușite. Inițial, se va face o evaluare a zonei, a stării suprafeței terasei și a condițiilor externe.

Se va inspecta starea pardoselii, elementele componente (unele trebuie supuse impermeabilizării, iar altele nu) și eventualele daune – fisuri, crăpături, alte puncte de infiltrare a apei.

Dacă există deja un sistem vechi de hidroizolație, acesta poate fi reparat și deci se aplică anumite tehnici în funcție de nivelul lucrării existente. Dacă este o construcție nouă (cu balcon, terasă), atunci se face o impermeabilizare completă.

Etapele de impermeabilizare la terasă sunt:
– Dacă terasa este cu suport de beton atunci se aplică șapa din beton semiumedă pe planșeu, apoi șapa nearmată cu panta de 1-2%; se face amorsarea stratului suport cu bitum tip solvent și aplicarea stratului din membrana bituminoasă, ce are perforații pentru ventilarea vaporilor
– Se aplică stratul din membrana bituminoasă din poliester, apoi stratul de termoizolație din polistiren extrudat și două straturi de șapă – unul semiumed de grosime 6-10 cm și unul armat cu fibre polipropilenice
– Se face amorsarea stratului suport cu bitum de tip solvent, apoi se aplică hidroizolația bituminoasă elastomerică din poliester și un strat de hidroizolație la final, care este din membrană bituminoasă elastomerică din poliester cu ardezie.

Evitarea scurgerilor de apă de pe terasă sau balcon

Pentru a preveni scurgerile de apă de pe terasă sau balcon, echipa trebuie să acorde atenție deosebită la detalii: praguri, îmbinări, canale de scurgere, tipul de pardoseală, îmbinarea materialelor folosite și așa mai departe. Uneori poate fi necesară și folosirea unor sisteme de impermeabilizare suplimentare, deoarece doar așa se pot elimina toate problemele existente.

Sistemul ideal de hidroizolații terase trebuie să asigure un strat sigur și eficient, care să nu permită pătrunderea umidității. Specialiștii respectă toate etapele unor lucrări profesionale, care sunt adecvate pentru terase și balcoane.

Pe lângă asta, specialistul are deja ochiul format și va putea descoperi și alte probleme ale imobilului. La blocuri se pot face numeroase lucrări de impermeabilizări și termoizolații.

Există tehnici moderne cu membrane de impermeabilizare care sunt realizate cu tehnologii inovatoare. Prin folosirea lor se asigură o barieră eficientă împotriva apei și umidității. (P)

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!