ACTUALITATE
Atenţie! 2 septembrie este termenul-limită pentru vizarea carnetelor de rentier agricol!
2 septembrie este data până la care pot fi vizate, personal ori prin mandatar sau tutore, carnetele de rentier agricol – informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Pentru această operaţiune, este nevoie de următoarele documente, în original:
1) carnetul de rentier agricol;
2) actul de identitate al solicitantului;
3) decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I și II / decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I și II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă;
4) procură notarială autentificată/curatelă/hotărârejudecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal;
5) contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr. 16/1994*), cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil.*) Legea nr. 16/1994 a fost abrogată prin art. 230 lit. r) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011;
6) extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei. (extrasul se depune opţional);
7) declarația pentru obţinerea vizei anuale conform modelului din Anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor „titlului XI Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, norme aprobate prin Ordinul nr. 1272/2005.
„Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art. 6 alin. 1 şi alin. 2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.
Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii la oricare Centru judeţean al APIA, până la data limită 15.10.2019, a cererii de moștenitor.
La APIA Centrul Judetean Dambovita au fost vizate , pana la aceasta data, 196 de carnete de rentier agricol”, se precizează într-un comunicat de presă remis de APIA Dâmboviţa.
ACTUALITATE
Mitropolitul Nifon a sfințit biserica cu hramul „Sfânta Treime”, din satul Viișoara
În ciuda vremii potrivnice, astăzi – 10 noiembrie 2024, în satul Viișoara, comuna Ulmi, s-au adunat sute de drept credincioși pentru a participa la târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți.
„Proiectul arhitectural al sfântului locaș, construit în formă de cruce, cu o turlă principală deasupra naosului și două turle mai mici deasupra pronaosului, a fost realizat de arhitectul Ligia Iordăchescu.
Pictura bisericii, realizată în tehnica a secco, a fost executată între anii 2020-2023, de pictorul bisericesc Stoica Emil Georgian din localitatea Șotânga, județul Dâmbovița, iar mobilierul bisericesc și catapeteasma au fost lucrate în lemn de stejar de către sculptorul Burloi Tudorel, din Pogoanele, județul Buzău.
Lucrările de construire, amenajare și înfrumusețare a noului locaș de cult au fost realizate prin efortul și străduința preoților Știrbescu Ion (2006-2017) și Chivulescu Dumitru (2017-2024), din fonduri oferite de către Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local Ulmi și de alți donatori”, se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.
Actul de sfințire a bisericii a fost citit de vicarul eparhial preot Ionuț Adrian Ghibanu. Cuvântul de bun venit adresat IPS Nifon a fost rostit de preotul Silviu Constantin Danciu.
ÎPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, în cuvântul său, a scos în evidență faptul că zidirea unei biserici noi este o ofrandă adusă de oameni lui Dumnezeu și, în același timp, este un dar al Tatălui ceresc către noi toți.
„Iubirea jertfelnică este ofranda noastră pentru Creator, ca o mărturie a credinței noastre în Sfânta Biserica, iar Dumnezeu Cel Bun ne întoarce apoi prin darurile Sale cele bogate, prin tot ceea ce ne dăruiește de-a lungul vieții. De aceea, sfințirea unei noi biserici reprezintă o adevărată Cincizecime, un eveniment eclezial și comunitar de excepție. Menirea Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia, de a da omului posibilitatea să ia aripi duhovnicești, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu.Trupul cel viu, eficace și puternic al lui Hristos în lume, prin toate epocile istorice, Biserica este organismul viu în cadrul societății omenești, fiindcă ea este vie în toate momentele istoriei omenești până la sfârșitul veacurilor”.
Înaltul Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a acordat rangul de ”iconom stavrofor” preotului Dumitru Chivulescu și „Diploma mitropolitană de recunoștință” preotului Ion Știrbescu. ÎPS Nifon a mai acordat președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și primarului comunei Ulmi, Bogdan Tița, diplome de recunoștință.
De precizat că, la acest eveniment religios, alături de enoriași, s-au aflat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, șefi de instituții deconcentrate, prefectul Dragoș Emilian Rusu, parlamentarii Titus Corlățean, Carmen Holban, Marian Țachianu, Radu Popa, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și consilierul premierului Marcel Ciolacu – Victor Ponta.
ACTUALITATE
Salvatorii SMURD din România, campioni mondiali la categoria „Trauma Complex”
Echipajul SMURD al ISU București-Ilfov, care a reprezentat România la “World Rescue Challenge”, cel mai important concurs internațional dedicat descarcerării și primului ajutor de urgență, și-a adjudecat locul I la categoria „Trauma Complex” și locul II la „Trauma Overall”.
Competiția s-a desfășurat în perioada 5-9 noiembrie 2024 în Portugalia. La start s-au aliniat 36 echipe de salvatori profesioniști din 20 de state: Croația, Austria, Cehia, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda, SUA, Brazilia, Chile, Taiwan, Africa de Sud, Canada, Emiratele Arabe Unite, Australia și România.
Țara noastră a mai fost reprezentată și de un echipaj de la ISU Mureș, care s-a clasat pe locul 8 la „Descarcerare”, și unul de la ISU Maramureș. În ultimii ani, echipele României au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestei competiții, clasându-se pe primele locuri și demonstrând, încă o dată, un înalt nivel de profesionalism și pregătire.
Competiția Mondială de Salvare reunește cele mai bune echipe de salvatori din lume în materie de descarcerare și acordare de prim ajutor, oferind un cadru de învățare și perfecționare a tehnicilor de salvare și intervenție, dar și un schimb de experiență la nivel global.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Atenție! Se oprește furnizarea apei în mai multe blocuri din Târgoviște
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Violonist din județul Dâmbovița a cucerit publicul din Viena. Felicitări, Theodor Arnăutu!
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Primărița de la Sălcioara organizează întâlnire cu locuitorii comunei, să le afle problemele
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița angajează instalator
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Voinești: Continuitatea înseamnă performanță și respect pentru cetățean. Claudiu Popa a fost reales viceprimar al comunei!
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Constantin Tocan a preluat conducerea Parcului Industrial Moreni
-
ACTUALITATEacum 6 zile
14 noiembrie 2024: Camera de Comerț Dâmbovița premiază și anul acesta excelența în afaceri
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Emanuel Spătaru a trecut de la cel mai tânăr primar din România la mandatul al 3-lea. Cu încredere, emoții și speranțe!