ACTUALITATE
Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom îi ajută pe elevi să-şi contureze viitorul. FOTO

OMV Petrom reprezintă un exemplu de forţă pentru statul român, care a cam uitat de partea practică a procesului educaţional, aproape indispensabilă pentru specializarea profesională a tinerilor şi orientarea lor către o serie de meserii, care, fără susţinere continuă, pot să dispară.
Ţara lui Andrei şi Tabăra Meseriaşilor reprezintă exemple vii, concrete, ale implicării unui colos economic în pregătirea noilor generaţii, nu doar teoretic, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România ultimilor 25 de ani, ci din punct de vedere practic.
OMV Petrom a reuşit să creeze tradiţie, să stimuleze optimismul, să modeleze un concept, un brand numit „România Meseriaşă”. De cinci ani, în zona pitorească de sub poala Bucegilor, la Bran şi, anul acesta, la Moeciu de Sus, OMV Petrom a sădit încredere în ziua de mâine, în sufletele a sute de copii din România, elevi ai unor şcoli profesionale. Adolescenţii au văzut că nu sunt singuri şi că există entităţi private care vor să le creeze siguranţă, care îi ajută să-şi învingă teama de viitorul incert.
Ne-am aflat astăzi, 22 august 2019, printre elevii din Dâmboviţa şi Argeş, din cea de-a treia săptămână a „Taberei Meseriaşilor”, care se desfăşoară la Complexul Hotelier „Crăiasa Munţilor”, din Moeciu de Sus, judeţul Braşov. Copii veseli, entuziaşti, plini de viaţă, dornici să înfrunte orice obstacol, să se autodepăşească.
Lucrau în atelierul creat ad-hoc la repararea şi asamblarea unor scaune rulante pentru persoanele cu dizabilităţi. Erau fericiţi, concentraţi, măguliţi că pot fi utili, că efortul lor va aduce oarece tihnă şi un iz de normalitate celor suferinzi. Pe fiecare scaun recondiţionat, era trecut la final un mesaj ce conţinea numele echipei care a realizat montajul şi sintagma emoţionantă „Cu drag”.
Am oprit din lucru, la întâmplare, un băiat. Pe Adi Valentin, din comuna Lucieni, judeţul Dâmboviţa, elev la Liceul de Transporturi Auto din Târgovişte. Era emoţionat, mulţumit de ceea ce face. Ne-a mărturisit că „Tabăra Meseriaşilor” reprezintă o experienţă unică pentru el. Viaţa de aici şi interacţiunea cu ceilalţi copii, cu mentorii, voluntarii şi trainerii, i-au modelat personalitatea, i-au întărit încrederea în sine, l-au făcut să înţeleagă că pentru fiecare om există un loc bun, unde este apreciat, stimulat, povăţuit, învăţat să privească viaţa în faţă.
„La început mi-a fost frică, dar m-a motivat ceea ce ne-a spus unul dintre mentori, că motto-ul nostru în viaţă trebuie să fie «Sunt campion mondial la eu însumi». M-a determinat să fiu eu însumi.
Această tabără m-a făcut să trec peste ruşine. O recomand tuturor. Îmi place foarte mult. Mă înţeleg bine cu toţi participanţii. Sunt convins că prieteniile pe care le-am legat aici vor dura pentru toată viaţa. Am învăţat lucruri foarte interesante şi utile.
Am recondiţionat scaune cu rotile, pe care le vom trimite persoanelor cu dizabilităţi care au mare nevoie de ele. Până acum, nu am mai făcut niciodată asta. Mă bucur că pot să ajut oameni. Mi-a plăcut foarte mult şi «Seara Talentelor». Am avut o reprezentaţie de magie şi alta de stand-up comedy.
Tot ce a trebuit să fac pentru a ajunge în această tabără a fost să completez un formular şi o scrisoare de intenţie, în care am spus de ce vreau să particip”, ne-a spus Adi Valentin.
CITEŞTE ŞI: 240 de din Argeş şi Dâmboviţa, stagiu de pregătire în Tabăra Meseriaşilor 2019
Fiecare clipă petrecută de copii în Tabăra Meseriaşilor are o semnificaţie nouă, un cod diferit, o sursă de inspiraţie pentru ei, pentru ceea ce urmează în viaţa lor, în pregătirea lor profesională. Tabăra Meseriaşilor nu îi deprinde doar cu ABC-ul unor îndeletniciri, ci îi învaţă cum să interacţioneze cu ceilalţi, cum să dialogheze, cum să-şi hrănească încrederea în propria persoană…
ACTUALITATE
O zi intensă la BABEL: între memorie, dans, cinema și întâlnirea cu prezentul viu al teatrului contemporan

Ziua de 13 iunie, a fost, la Festivalul Internațional Babel, o călătorie complexă și emoționantă prin formele cele mai diverse ale artei performative: de la workshopuri pentru actori și conferințe despre spațiul teatral, la spectacole de dans contemporan, teatru vizual, performance urban și proiecții de film.
Dimineața a debutat la Teatrul „Tony Bulandra” cu „Întâlnirile Babel” și două ateliere coordonate de artistul scoțian Scott Johnston. „Devising Devices” și „4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative Text” au provocat actorii să exploreze noi forme de expresie, în afara narațiunii clasice, într-un proces de lucru intens și profund personal.
Tot în cursul dimineții, publicul a avut ocazia să participe la două conferințe susținute de Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor, o voce emblematică a scenografiei mondiale și colaborator apropiat al lui Peter Brook. Lecat a vorbit despre drepturile de autor în artele performative, dar și despre moștenirea spațiului gol, într-un moment dedicat centenarului nașterii legendarului regizor.
După-amiaza a continuat cu o serie de evenimente artistice marcante. La Sala Studio „Mihai Dimiu”, artiștii japonezi Emi și Shinichi Hirai (usaginingen) au adus publicului un spectacol hibrid – „Black Kite – Reimagined 2025”, o combinație de sunet live, proiecție și imagine analogică, care a fascinat atât prin estetică, cât și prin rafinamentul tehnic.
Un punct important al zilei a fost spectacolul „Clipe de luciditate”, prezentat de Compania Microbis Sibiu la Sala Mare a Teatrului, sub semnătura regretatului coregraf Hugo Wolff și în regia lui Florian Oros. Un eveniment cu valoare memorială, construit ca un ritual scenic al memoriei și al rezistenței prin dans, dedicat atât lui Peter Brook, cât și lui Hugo Wolff – două figuri definitorii pentru teatrul european. Publicul a răspuns cu emoție profundă și cu o tăcere densă, care a umplut spațiul după finalul spectacolului.
În paralel, în spațiul public, Piața „Mihai Viteazul” a prins viață printr-un happening performativ susținut de Django Juggles (Italia) și Marcos Masetti (Argentina) – un moment de joacă, ritm și improvizație care a adunat zeci de spectatori în jurul artei de stradă, într-o atmosferă de sărbătoare urbană.
Seara a continuat cu proiecția filmului „Horia”, debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu, prezentat la Cinema Independența. Un film de tip road-movie, cu adolescenți și întrebări esențiale despre libertate, alegeri și maturizare, care a fost primit cu aplauze și discuții vii la finalul proiecției.
Ziua s-a încheiat spectaculos, la ora 21:30, tot în Piața „Mihai Viteazul”, cu spectacolul vertical „Skyline”, susținut de compania italiană Il Posto – o coregrafie pe fațada unei clădiri, în care dansul s-a mutat în aer, iar publicul a privit către cer, într-un final de zi poetic și aerian.

Foto: Natalia Oprea
13 iunie a fost, la Festivalul Babel, o zi a contrastelor echilibrate: între intimitatea teatrului miniatural și forța comunitară a performance-ului urban, între memoria celor care au fost și creația celor care vin. A fost o zi în care teatrul a devenit rugăciune, experiment, joc și adevăr.
Festivalul continuă – iar Babel își păstrează promisiunea de a fi un spațiu viu, în care toate limbile artei se pot înțelege fără traducere.
Pentru detalii suplimentare și programul complet: www.babelfest.ro
ACTUALITATE
Festivalul BABEL 2025. Programul pentru sâmbătă, 14 iunie

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.
Programul BABEL pentru ziua de sâmbătă, 14 iunie 2025
11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel
11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop
11:00
Piața „Mihai Viteazul”
Teatru la cutie
concept și scenografie: Ana Maria Cucută Sandu
Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, România
60 min.
11:00
Piața Mihai Viteazul
Happening
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
60 min.
12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors
13:00
Piața „Mihai Viteazul”
Tărâmul șoriceilor
Traducerea. regia și coregrafia: Taisuke Sasaki
Etherium Eurythmy Theater, România-Japonia,
45 min., 3+
17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Who’s The Dummy?
Dramaturgia: Dave Simpson, Regia: James Quinn / Amelia Griffiths
Rising Moon Productions / David MacCreedy, Marea Britanie
20 min., 16+
18:00
Piața Mihai Viteazul
Pe străzile Parisului
Concept, coordinator professor: Mihai Mălaimare
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
75 min., statui vivante și animație stradală
20:00
TTBT Sala Mare
Crumbs
Concept și realizare: Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
45 min., 18+
20:00
Piața „Mihai Viteazul”
Sahara Night
Massini Cultural Association for Performing Arts, Adrar, Algeria
Happening muzical
21:00
TTBT
La Fin
Concept și realizare: Jarosław Fret și Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
40 min. 14+, Spectacol desfășurat în aer liber în fața TTB
22:00
Piața „Mihai Viteazul”
Radar
Regia și coregrafia: Wanda Moretti
Il Posto, Italia
30 min.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Indemnizația pentru membrii ATOP Dâmbovița a scăzut la 542 de lei de la 4.000 lei lunar!
-
ADMINISTRAŢIEacum o zi
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă