ACTUALITATE
Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom îi ajută pe elevi să-şi contureze viitorul. FOTO

OMV Petrom reprezintă un exemplu de forţă pentru statul român, care a cam uitat de partea practică a procesului educaţional, aproape indispensabilă pentru specializarea profesională a tinerilor şi orientarea lor către o serie de meserii, care, fără susţinere continuă, pot să dispară.
Ţara lui Andrei şi Tabăra Meseriaşilor reprezintă exemple vii, concrete, ale implicării unui colos economic în pregătirea noilor generaţii, nu doar teoretic, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România ultimilor 25 de ani, ci din punct de vedere practic.
OMV Petrom a reuşit să creeze tradiţie, să stimuleze optimismul, să modeleze un concept, un brand numit „România Meseriaşă”. De cinci ani, în zona pitorească de sub poala Bucegilor, la Bran şi, anul acesta, la Moeciu de Sus, OMV Petrom a sădit încredere în ziua de mâine, în sufletele a sute de copii din România, elevi ai unor şcoli profesionale. Adolescenţii au văzut că nu sunt singuri şi că există entităţi private care vor să le creeze siguranţă, care îi ajută să-şi învingă teama de viitorul incert.
Ne-am aflat astăzi, 22 august 2019, printre elevii din Dâmboviţa şi Argeş, din cea de-a treia săptămână a „Taberei Meseriaşilor”, care se desfăşoară la Complexul Hotelier „Crăiasa Munţilor”, din Moeciu de Sus, judeţul Braşov. Copii veseli, entuziaşti, plini de viaţă, dornici să înfrunte orice obstacol, să se autodepăşească.
Lucrau în atelierul creat ad-hoc la repararea şi asamblarea unor scaune rulante pentru persoanele cu dizabilităţi. Erau fericiţi, concentraţi, măguliţi că pot fi utili, că efortul lor va aduce oarece tihnă şi un iz de normalitate celor suferinzi. Pe fiecare scaun recondiţionat, era trecut la final un mesaj ce conţinea numele echipei care a realizat montajul şi sintagma emoţionantă „Cu drag”.
Am oprit din lucru, la întâmplare, un băiat. Pe Adi Valentin, din comuna Lucieni, judeţul Dâmboviţa, elev la Liceul de Transporturi Auto din Târgovişte. Era emoţionat, mulţumit de ceea ce face. Ne-a mărturisit că „Tabăra Meseriaşilor” reprezintă o experienţă unică pentru el. Viaţa de aici şi interacţiunea cu ceilalţi copii, cu mentorii, voluntarii şi trainerii, i-au modelat personalitatea, i-au întărit încrederea în sine, l-au făcut să înţeleagă că pentru fiecare om există un loc bun, unde este apreciat, stimulat, povăţuit, învăţat să privească viaţa în faţă.
„La început mi-a fost frică, dar m-a motivat ceea ce ne-a spus unul dintre mentori, că motto-ul nostru în viaţă trebuie să fie «Sunt campion mondial la eu însumi». M-a determinat să fiu eu însumi.
Această tabără m-a făcut să trec peste ruşine. O recomand tuturor. Îmi place foarte mult. Mă înţeleg bine cu toţi participanţii. Sunt convins că prieteniile pe care le-am legat aici vor dura pentru toată viaţa. Am învăţat lucruri foarte interesante şi utile.
Am recondiţionat scaune cu rotile, pe care le vom trimite persoanelor cu dizabilităţi care au mare nevoie de ele. Până acum, nu am mai făcut niciodată asta. Mă bucur că pot să ajut oameni. Mi-a plăcut foarte mult şi «Seara Talentelor». Am avut o reprezentaţie de magie şi alta de stand-up comedy.
Tot ce a trebuit să fac pentru a ajunge în această tabără a fost să completez un formular şi o scrisoare de intenţie, în care am spus de ce vreau să particip”, ne-a spus Adi Valentin.
CITEŞTE ŞI: 240 de din Argeş şi Dâmboviţa, stagiu de pregătire în Tabăra Meseriaşilor 2019
Fiecare clipă petrecută de copii în Tabăra Meseriaşilor are o semnificaţie nouă, un cod diferit, o sursă de inspiraţie pentru ei, pentru ceea ce urmează în viaţa lor, în pregătirea lor profesională. Tabăra Meseriaşilor nu îi deprinde doar cu ABC-ul unor îndeletniciri, ci îi învaţă cum să interacţioneze cu ceilalţi, cum să dialogheze, cum să-şi hrănească încrederea în propria persoană…
ACTUALITATE
Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.
Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.
Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.
VIDEO – Momentul încătușării
ACTUALITATE
Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.
În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.
Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Atentie! Programul transportului public în Târgoviște și zonele limitrofe a fost modificat
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Violată în pădurea Dragodana de un bărbat cunoscut pe Facebook!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Urmărire ca-n filme la Conțești. Conducea cu 182 km/oră în localitate
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Biserica a strâns 65.500 de lei pentru tratamentul tânărului tată Răducu Florea
-
ACTUALITATEacum o zi
Șef nou la Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Dâmboviţa