Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Natură şi aventură”, proiect educativ derulat în Munţii Bucegi

Publicat

pe

50 de tineri din mai multe judeţe ale ţării au participat, timp de cinci zile, la activităţi de educaţie nonformală în Bucegi, în cadrul proiectului „Natură şi aventură”, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, în parteneriat cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – C.L. „Naparis”.

S-a început cu o drumeţie de acomodare până în Cheile Tătarului, pentru a vedere atât forme de exocarst, cât și de endocarst (antropic – un tunel săpat în anii ’60 pentru a testa omogenitatea / compactitatea rocilor în vederea construirii unui baraj chiar în această zonă).

„Ziua a doua a fost dedicată unei drumeții mai lungi pe traseul Padina – Gură de Rai – telecabina Peștera – Piciorul Babelor – monumentele naturale Babele și Sfinxul și Monumentul Eroilor din șaua Caraimanului. Revenirea a fost făcută fie pe același traseu, fie pe “Drumul lui Butmăloiu” (legătura între Piatra Arsă și Hotel Peștera)”, ne explică Ileana Bocanciu – coordonator proiect.

Tinerii au fost implicaţi apoi în activităţi de speologie. Împărţiţi în două grupe, aceştia au explorat, prin rotaţie, o peșteră neamenajată (Grota Pustnicului) şi una amenajată (Peștera Ialomiței – recent modernizată de Consiliul Județean Dâmbovița). După-amiază, au fost organizate ateliere de orientare sportivă, montare cort, ecologizare, jocuri de grup etc.

„Cele mai așteptate probe (cățărarea și rapelul) s-au desfășurat în poligonul din Vărăria Mică și au pus la încercare curajul tuturor tinerilor. În paralel, alte echipe au ajuns la Cascada Burlacului, iar cei echipați au fost conduși inclusiv la Izbucul Horoabei.

După 5 zile în mijlocul naturii, cei 50 de tineri au confirmat că au trăit adevărate aventuri în fiecare din probele taberei. La final, fiecare din ei a primit o diplomă de recunoaștere a îndrăznelii lor, o diplomă de absolvire a ineditei școli a curajului, pe cărări de munte”, spune Ileana Bocanciu.

ACTUALITATE

Târgovişte: Elevi şi părinţi, provocaţi la „dialog între generaţii”

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://evt-p.s3.eu-central-1.amazonaws.com/)

Asociația ”Tineri pentru Europa de Mâine” organizează, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Matei Basarab” și Liceul ”Voievodul Mircea” Târgoviște, în data de 10 decembrie 2019, de la ora 17:00, un ”Dialog între generații”. Vor participa elevi şi părinţi/reprezentanţi legali.

Evenimentul, care se va desfăşura la Şcoala Paul Bănică, situată în Miro VI, este parte integrantă a proiectului „Not in Education, Employment or Training – a challenge for Europe”, finanţat prin programul Erasmus+ şi care reunește instituții de învățământ și organizații implicate în lucrul cu tinerii din România, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.

Vor fi dezbătute subiecte menite să îmbunătăţească dialogul dintre copii şi părinţi – idei de afaceri, cum putem rezolva conflictele școlare, cum putem petrece mai mult timp împreună ș.a., întrucât s-a ajuns la concluzia că lipsa acestui tip de comunicare reprezintă una dintre cauzele abandonului şcolar şi duce la creşterea numărului de tineri NEET (persoane cu vârste cuprinsă între 16 și 24 de ani care nu sunt cuprinși într-o formă de învățământ sau reconversie profesională și nici nu studiază).

Ideile și concluziile desprinse din discuțiile participanților vor fi cuprinse în materialele create în cadrul proiectului, produse intelectuale care vor fi distribuite în instituții de învățământ și în mediul online, pentru a servi drept exemple de bună practică.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Actori şi spectatori s-au contopit pe aceeaşi scenă a vieţii în „Crimă şi pedeapsă”

Publicat

pe

Dumitru Acriş - regizor "Crimă şi pedeapsă"

Este o experiență de-a dreptul interesantă ca, la miezul nopții, urmând parcă pașii unui ritual religios, să mergi la teatru, pentru a te contopi cu un act de creație, ca și cum ai privi și asculta într-o biserică un cor liturgic. Totul, la acea oră târzie, are izul unei primeniri spirituale, al nașterii, din întuneric şi tăcere, dar și din zvârcoliri regizorale şi actoriceşti, a unui tablou realist. Și dacă ar fi fost numai atât…

Regizorul Dumitru Acriş a concentrat publicul pe scenă, într-o anume cutie existențială.
Drama „Crimă și pedeapsă”, extrasă de Acriş cu siguranță destul de dificil din muntele de compoziție literară complexă a romanului cu același nume, a fost animată artistic printre spectatori, în același spațiu, parcă închis ermetic.

Jocul actorilor şi traumele psihologice ale personajelor s-au consumat printre iubitorii de teatru, care au făcut parte din această inedită montare, au contribuit, prin prezenţa lor, prin stările lor, prin modul de a privi, de a interacționa la nivel vizual, mental, mimic, la compoziția scenică. Dumitru Acriş a avut o idee genială, aducându-i în spațiul vital al actorilor, în imediata apropiere a respirației lor, în arena chinurilor facerilor artistice. I-a ținut astfel ancorați în piesă, sub tensiune, prinși în vâltoarea dialogurilor tensionate, i-a integrat în succesiunea evenimentelor.

Dacă piesa „Crimă și pedeapsă” s-ar fi jucat după tiparul firesc, publicul în sală, pe locul lui comod, călduț, ar fi intervenit oarece plictis și neatenţie, fiindcă, orice am spune, literatura rusă – dramele conștiinței umane tratate profund de Dostoievski, tablourile în care abundă stări, sentimente, neprevăzut, conflictul social, tragi-comedia existențială, amestecată cu un soi de mistică – nu poate fi traductibilă pentru toată lumea. Proza celebrului autor rus este precum muzica clasică, numai că notele sunt schimbate în cuvinte.

Acriş a tradus pe cât a putut acestă „muzică literară”, în ceea ce se cheamă scenariu de teatru. A insistat pe poveste și pe ceea ce este nevoie în arta dramatică, pe zbuciumul personajelor, pe elementele de gestică, de mişcare, de trăiri interioare. Este mare lucru şi dificil să te produci printre spectatori, să intri chiar în perimetrul lor intim și să joci ca și când nu ar fi nimeni acolo, deși știi că toți ochii, mai mult ca niciodată, îți urmăresc evoluţia, fiecare zvâcnire a venelor, fiecare cută, fiecare lacrimă, fiecare vorbă rostită, fiecare exprimare.

Publicul a avut ocazia, nu de a vedea o piesă de teatru consumată în cadrul general, obișnuit, firesc, ci a pătruns în miezul acesteia, a fost parte a spectacolului, a vibrat în același timp cu personajele. Actorii de la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte au jucat admirabil. Se vede treaba că și noi suntem mai de la răsărit, iar profunzimile și trăirile sublime ale acestei părți de lume nu ne sunt străine.

Nu putem da o notă unui anume actor, fiecare contopindu-se desăvârşit cu personajul. „Crimă şi pedeapsă” a fost un spectacol complex despre viaţă şi moarte, despre provocările existenţiale.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web