Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Patru fronturi de lucru pentru extinderea reţelei de canalizare în comuna Răzvad. FOTO

Publicat

pe

De câteva zile, au început lucrările de extindere a reţelei de canalizare în satul Valea Voievozilor, practic cel mai important proiect care se derulează în comuna Răzvad, judeţul Dâmboviţa. Investiţia, în valoare de 12 milioane de lei, este finanţată din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Potrivit primarului Emanuel Spătaru, vor fi abordate toate străzile din Valea Voievozilor care nu au reţea de canalizare (Furtuneşti, Drăguţoieşti, tronson preot Goglea şi Fundătură), plus gospodăriile situate de-a lungul DN 72, până în dreptul Primăriei, dar şi cele de pe străzile adiacente drumului naţional, respectiv: Via Mare, Lt. Marinescu, Ing. Bruneanu, Gura Văii, Gura Leului, Tudor Vladimirescu şi Livada cu Pruni.

În total, sunt 20,8 km de reţea. Termenul de execuţie este de 12 luni, însă edilul speră să fie redus substanţial, având în vedere că se lucrează în ritm susţinut, cu abordare din patru puncte. Proiectul include şi 800 de branşamente la limita de proprietate, ceea ce înseamnă chletuieli de racordare mult diminuate. Oamenii vor suporta doar lucrările din curţile şi casele proprii.

„De la Primărie, vom continua pe proiectul prin POIM al Companiei de Apă, aflat în faza de proiectare. Acesta are o valoare de 6 milioane de euro şi va însemna reţea de canalizare în toată comuna Răzvad.

Foarte important de menţionat este faptul că, pentru străzile unde se lucrează în prezent şi nu sunt asfaltate, avem efectuate licitaţiile pentru asfaltare, iar pentru altele suntem în curs de licitaţie”, ne-a declarat primarul Emanuel Spătaru.

Edilul ne-a vorbit, totodată, şi de celelalte trei investiţii mari, aflate în derulare în acest moment:
– Extinderea reţelei de apă în Gorgota.
„Se lucrează la branşamentele la limita de proprietate. Au termen sfârşitul lunii septembrie”.

– Reabilitarea şi modernizarea Şcolii Valea Voievozilor.
„Am avut o întârziere de aproximativ două luni, pentru că birocraţia este stufoasă şi, din păcate, nu putem să sărim etape. Trebuie să respectăm integral legislaţia. Am încredere că începutul anului şcolar 2020-2021 ne va găsi cu Şcoala Valea Voievozilor reabilitată şi modernizată”.

– Modernizare drumuri comunale, proiect în valoare de 1 milion de euro derulat prin AFIR.
„Vizează asfaltarea străzilor Bisericii, Feţe, Gării, DC 16, Ing. Bruneanu şi Lt. Marinescu. Mare parte din aceste străzi au fost deja asfaltate. Ne mai rămân cele incluse în proeictele de apă şi canalizare, care vor fi asfaltate după ce finalizăm aceste lucrări”.

Prezent astăzi la Răzvad, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a declarat că are încredere că firma care a câştigat licitaţia pentru execuţia reţelei de canalizare va duce la bun sfârşit în bune condiţii acest proiect, aşa cum a făcut de fiecare dată când a lucrat în Dâmboviţa, şi a făcut apel să prezinte rapid pentru decontare situaţiile de plată.

„Sper să obținem autorizația de la Drumurile Naționale pentru execuția lucrărilor pe DN 72 și va trebui să gândim o soluție pentru devierea traficului, cel puțin pentru cel de un anumit tonaj, altfel nu se va putea lucra în condiții de siguranță, având în vedere că va trebui să se lucreze pe ambele sensuri ale drumului”, a punctat Alexandru Oprea.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște: Modulele digitale de colectare a deșeurilor devin operaționale luni, 17 martie 2025. Detalii importante aici!

Publicat

pe

Atenție, târgovișteni! De luni – 17 martie 2025, devin operaționale noile containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea vor putea fi accesate, timp de o lună, fără cartelă – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan. Măsura a fost luată pentru a le da timp cetățenilor să se obișnuiască cu noul sistem.

„Este foarte important să utilizăm cum trebuie aceste insule ecologice. Nu vreau să avem nemulțumiri. În situația în care insula ecologică, din diferite motive, nu funcționează, avem container de rezervă în fiecare zonă, astfel încât deșeul să fie aruncat acolo.

Lăsarea deșeurilor lângă insula ecologică sau în altă zonă reprezintă o contravenție care, în baza legislației de mediu, se sancționează cu amendă de peste 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Mai mult decât atât, colectarea selectivă a deșeurilor, punerea separată pe fracții reprezintă o altă obligație prevăzută de lege, sancțiunea fiind asemănătoare.

Este până la urmă un exercițiu de voință și trebuie să schimbăm puțin mentalitatea. Asta trebuie să înțelegem. În situația în care vom continua să amestecăm categoriile de deșeuri, vom ajunge să plătim sume foarte mari cu titlu de sancțiune. Deja se plătește taxa pe economia circulară”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Atenție! Insulele ecologice digitalizate sunt în mare parte monitorizate video, iar celelate urmează. De asemenea, vor exista echipe de la Poliția Locală care vor patrula în municipiu cu scopul de a verifica modul cum sunt utilizate.

„Pe fiecare insulă va fi inscripționat numărul de telefon unde se poate suna dacă sunt probleme, dar și regimul sancționator. Sunt 30 de zile în care oamenii să intre în posesia cartelei de acces, fie de la asociația de proprietari, fie de la Primărie. Să sperăm că vom da un exemplu de bune practici, deși sunt convins că, în prima fază, vor fi probleme”, a mai spus edilul.

Cât privește situațiile în care asociația de proprietari condiționează eliberarea cartelei de acces la containerele pentru deșeuri, persoanele în cauză pot apela la administrația publică locală, care are posibilitatea să elibereze, gratuit, oricâte cartele va fi nevoie – a punctat primarul Daniel Cristian Stan, care a ținut, de asemenea, să precizeze că nu se plătește nimic în plus pentru aceste insule ecologice digitalizate, contrar zvonurilor lansate de diverși „binevoitori”.

„Nu există condiționalități. Doar obligația de a colecta deșeurile selectiv și de a le depune acolo unde trebuie”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.

De reținut și faptul că municipalitatea are în implementare un al doilea proiect de montare insule ecologice digitalizate, astfel că, până la finalul anului, nu vor mai exista zone neacoperite în Târgoviște.

Insulele ecologice digitalizate din Târgoviște cuprind cinci module, pentru următoarele categorii de deșeuri:
biodegradabile (exemplu: legume, fructe, zaț de cafea, pliculețe de ceai etc.)
reziduale (deșeuri de igienă personală, scutece, deșeuri de plastic nereciclabile etc.)
plastic și metal (ambalaje din plastic – curate, pet-uri, doze de sucuri și alte băuturi etc.)
hârtie și carton (reviste, ziare, cărți, ambalaje de hârtie și carton – curate etc.)
sticlă (recipiente din sticlă, nu pet-uri etc.)

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Școlile din Răcari prinse în ample lucrări de reabilitare și modernizare

Publicat

pe

Instituțiile de învățământ aflate pe teritoriul orașului Răcari au reprezentat în permanență o prioritate pentru primarul Marius Caravețeanu, adept al educației, al pregătirii în condiții optime, civilizate, pentru ziua de mâine, a tinerilor, a celor care trebuie să preia ștafeta menținerii și dezvoltării comunității după regulile moderne, europene.

Printr-un proiect cu fonduri europene obținute prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, la Școala Gimnazială din Răcari se desfășoară ample lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare. Valoarea investiției este de 16.984.394,90 lei, fără TVA. Lucrările au ca termen de finalizare 7 luni. Proiectul prevede reabilitare și extindere școală, bibliotecă, sală de sport, teren de sport exterior. De asemenea, va fi amenajată curtea și refăcut gardul împrejmuitor.

Tot cu finanțare obținută prin Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027 va fi reabilitată, extinsă, modernizată și echipată ca la carte și Școala Gimnazială din cartierul Colacu. Valoarea contractului este de 13.661.207,95 lei fără T.V.A. Termenul de execuție este de 8 luni. Lucrările prevăd reabilitare și extinderea corpului nou și a celui vechi, edificarea unei săli de sport, teren exterior pentru practicarea activităților sportive, realizarea unei cabine poartă, reamenajarea curții instituției școlare și execuția unui gard împrejmuitor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite