Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Problemele cauzate de fabrica de prelucrat maţe de la Brăneşti, prezentate în Parlament

Publicat

pe

Deputat Dumitru Lupescu - preşedinte USR Dâmboviţa

Deputatul Dumitru Lupescu, preşedinte USR Dâmboviţa, a susţinut, astăzi – 11 septembrie, în Parlament declaraţia politică „Dreptul la mediu sănătos nu este facultativ”, cerându-le colegilor să fie de acord cu intrarea grabnică pe ordinea de zi a „Legii mirosurilor”, care ar rezolva situaţii precum cea cauzată de fabrica de prelucrat maţe care funcţionează în Parcul Industrial Priboiu, judeţul Dâmboviţa.

Reamintim faptul că, la începutul lunii august, locuitorii din zonă au protestat în stradă, pentru a atrage atenţia autorităţilor cu privire la faptul că nu mai pot suporta mirosul de hoit. Imediat, Dumitru Lupescu s-a adresat instituţiilor abilitate, solicitând o dezbatere publică la faţa locului pentru a găsi cea mai bună soluţie de rezolvare. Din păcate, răspunsurile primite au fost formulate în cel mai pur stil birocratic şi fără a se face referire la întâlnirea propusă. Şi dacă un deputat a fost tratat în acest mod, ne mai mirăm că oamenii afectaţi nu au avut sorţi de izbândă?

Stimați colegi parlamentari,

La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, continuă să fie spulberate speranțele multor cetățeni din zona Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Priboiu, Brănești, Șotânga într-o viață sănătoasă, în deplin respect al structurilor statului român și aleșilor dâmbovițeni față de sănătatea publică din acea zonă.

Astfel, în acea dorință neînțeleasă a reprezentanților și aleșilor din Consiliul Județean Dâmbovița de a se zice că lucrează pentru oamenii din zonă și pentru interesele acestora, în anul 2013 a fost aprobată amplasarea în Parcul Industrial Priboiu din comuna Brănești, județul Dâmbovița a unui operator economic privat care să desfășoare activități de prelucrare a materialelor naturale pentru industria alimentară.

Prin cunoscuta metodă de preluare a activelor de la o societate la alta si modificare/completare a profilului activității, după cinci ani de la constituirea dreptului de folosință asupra terenului, din anul 2018 activitatea de producție s-a diversificat, devenind una de prelucrare si conservare a cărnii – cod CAEN 1011, fabricarea produselor farmaceutice de bază (și cu extracție heparină) – cod CAEN 2110 și colectarea apelor uzate – cod CAEN 3700.

Până aici toate ar fi fost bune.

Dar… mai ales din 2016, viața riveranilor zonei industriale respective a devenit un calvar, prin suportarea unor mirosuri pestilențiale persistente, greu de suportat și care afectează sănătatea publică.

Cu toate acestea, structurile de mediu și sănătate publică (Gardă de Mediu, Agenția de Protecția Mediului, D.S.P.) se adăpostesc înapoia unor “avize integrate de mediu“ și analize de “determinare a concentrației de miros prin olfactometrie dinamică“ date din birouri, implicit făcute de laborator angajat de poluator și nu de o entitate independentă, a unor ședințe de dezbateri publice în UAT de care aparține agentul economic și nu în cele afectate de mirosuri.

Cetățenii au protestat în scris și fizic, au adunat semnături de susținere a demersurilor lor pentru o viață sănătoasă, dar parcă au vorbit cu surzii.

În sensul celor de mai sus, m-am implicat în ascultarea doleanțelor cetățenilor, mai ales a celor din Vulcana Pandele, Vulcana Băi și Șotânga și am intervenit cu scrisori de sesizare a situației către Consiliul Județean și toate structurilor de mediu abilitate.

Consiliul Județean Dâmbovița ca proprietar al terenului dat în administrarea SC Parc Industrial Priboiu se spală pe mâini și afirmă că are competențe numai în acordul de închiriere/concesiune a imobilelor, fără a avea atribuții de autorizarea realizării investițiilor.

Structurile județene de mediu afirmă că nu sunt depășiri a noxelor. Nu se măsoară/iau în calcul mirosurile pestilențiale emanate în procesul de producție.

Deci, fiecare poate să facă ce vrea… Cinism cu acte în regulă!

Partidul Uniunea Salvați România a depus în Parlament un proiect de lege (Pl-x 478/2018) – așa numita “Lege a mirosurilor” care poate reglementa și acest aspect, cu responsabilități și etape clare de parcurs. Senatul României l-a adoptat încă de acum un an, în ședința din 19 septembrie 2018. De ce nu se vrea să existe o asemenea reglementare? Proiectul “zace“ în comisiile de administrație publică, de mediu și de industrii din Camera Deputaților! Într-un an de zile abia a primit un aviz – de la comisia juridică!

Interesele economice și zonal-europene sunt mai presus de viața cetățenilor români? Soluții?

Au trecut 3 ani de când cetățenii din zona Priboiu semnalează viața de calvar. Iar acum pe agenda Consiliului Judetean Dambovița se află din iulie a.c. un proiect de hotărâre care să dea dreptul de superficie pentru 49 de ani unui alt operator economic ca în aceeași zonă industrială să fie amplasate pe un teren de 2.000 mp, o platformă cu un incinerator și un depozit frigorific pentru tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase.

Iar pericol pentru poluare și atentat la sănătatea publică? De ce?
Pentru cele 8 locuri de muncă declarate a fi disponibile la începerea activității?
Cine să poată rezolva doleanțele cetățenilor din zona Vulcana Pandele, Vulcana Băi și Șotânga?
Numai noi îi putem ajuta! Mai ales TOȚI deputații de Dâmbovița!
Nu vrem ca județul Dâmbovița să ajungă gunoierul național și european!

ACTUALITATE

Fetița din Gura Şuții, ucisă de un olandez care a fugit din România?

Publicat

pe

Operațiunea declanșată de autorității în cazul fetitei din Gura Sutii a fost una de excepție chiar dacă, din nefericire, copila nu a fost găsită în viață. Oamenii din sat spun că ar fi văzut în așezare o mașină suspectă, dar nu s-au gândit că la volan ar fi vorba de un criminal periculos. În spațiul public, prin zvon, s-au răspândit date cum că ar fi vorba despre un olandez şi că acesta ar fi plecat deja din România. Se mai spune, de asemenea, că la un punct vamal ar fi fost găsit ghiozdanul fetiței etc…

Faptul că oamenii legii căutau de aseară trupul copilei în apele râului Dâmbovița, prin păduri, zăvoaie și pe câmpuri denotă clar că aveau indicii serioase că obsedatul care a răpit-o pe Adriana a omorât-o. Alții spun că nu ar fi o persoană străină, ci, dimpotrivă, chiar cineva din sat, o cunoștință a familiei. Cert este că sadicul personaj a ucis copila, de frică să nu fie descoperit.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Fetița dispărută din Gura Şuții a fost găsită moartă

Publicat

pe

de

Căutările copilei de 11 ani, care a dispărut vineri când se întorcea de la şcoală, s-au terminat tragic. Adriana Mihaela Ferariu, din Gura Şuții, a fost găsită moartă, în această după-amiază, pe un câmp din zona satului Ghineşti, comuna Sălcioara, lângă un lan de porumb.

Cadavrul prezintă urme de violență. Anchetatorii au stabilit un cerc de suspecți. De asemenea, vor organiza o conferință de presă la ora 19:00, pentru a prezenta informații cu privire la caz. VOM REVENI

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!