Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor, marcaţi la Câmpulung Muscel

Publicat

pe

Joi – 12 septembrie 2019, Liceul Teoretic „Dan Barbilian” din Câmpulung Muscel va găzdui, începând cu ora 14:00, o conferinţă dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor. Evenimentul este organizat de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, coordonat de publicistul Radu Petrescu-Muscel.

La 12 septembrie 1919, guvernul condus de generalul Artur Văitoianu emite Înaltul Decret Regal nr. 4106, prin care se înfiinţează la Bucureşti Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, care reuşeşte, în decurs de numai 15 ani, printr-o muncă titanică în colaborare cu autorităţile locale, să centralizeze în cimitire definitive ale eroilor osemintele a peste 200.000 de eroi români şi străini.

„Au fost construite peste 106 cimitire de onoare definitive şi 14 mausolee. Cu adevărat monumentale sunt cele amplasate chiar pe locurile în care au luptat ostaşii şi ofiţerii români: Topliţa, Câineni, Robăneşti, Predeal, Prunaru, Mateiaş, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

Primul Comitet al «Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război», care şi-a schimbat numele în «Cultul eroilor» în anul 1927, a avut ca preşedinte de onoare pe Regina Maria, iar preşedinte executiv a fost Miron Cristea – episcop de Caransebeş, Mitropolit primat şi, din 1925, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Din Comitet făceau parte titularii mai multor ministere, în primul rând al Ministerului de Război, redenumit, de la 1 aprilie 1921, Ministerul Apărării Naţionale.

La 27 iulie 1940, Societatea «Cultul Eroilor» devine Aşezământul „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, iar în timpul regimului comunist, la 29 mai 1948, a fost desfiinţat prin Decretul nr. 48, emis de Marea Adunare Naţională”, ne-a precizat Radu Petrescu-Muscel.

Activităţile fostului Aşezământ „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor au fost preluate după revoluţia din decembrie 1991 de Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor, organizat sub patronajul ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

În noiembrie 1997, Comitetul s-a transformat în Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, denumire care a fost completată în anul 2011 cu numele „Regina Maria”. Trei ani mai târziu, în august 2014, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a primit, prin Hotărâre de Guvern, statutul de utilitate publică.

„Afişul manifestării ştiinţitice din data de 12 septembrie 2019 de la Câmpulung Muscel pune în prim-plan personalităţi la nivel naţional – Regina Maria şi Patriarhul Miron Cristea, cărora li se alătură, simbolic, personalităţi locale: viitorul general Grigore Grecescu, care, în calitate de preşedinte al filialei Câmpulung Muscel a Cultului Eroilor, a impulsionat ridicarea Mausoleului de la Mateiaş în memoria celor care au căzut în zonă în toamna anului 1916, militari români şi străini, respectiv fostul preot căpitan Gheorghe I. Cotenescu din Regimentul de fier 9 Vânători, preşedintele comitetului comunal al Cultului Eroilor din Stoeneşti, localitate greu încercată de bombardamentele sistematice efectuate de trupele germane în 1916”, explică publicistul Radu Petrescu-Muscel.

ACTUALITATE

Fetița din Gura Şuții, ucisă de un olandez care a fugit din România?

Publicat

pe

Operațiunea declanșată de autorității în cazul fetitei din Gura Sutii a fost una de excepție chiar dacă, din nefericire, copila nu a fost găsită în viață. Oamenii din sat spun că ar fi văzut în așezare o mașină suspectă, dar nu s-au gândit că la volan ar fi vorba de un criminal periculos. În spațiul public, prin zvon, s-au răspândit date cum că ar fi vorba despre un olandez şi că acesta ar fi plecat deja din România. Se mai spune, de asemenea, că la un punct vamal ar fi fost găsit ghiozdanul fetiței etc…

Faptul că oamenii legii căutau de aseară trupul copilei în apele râului Dâmbovița, prin păduri, zăvoaie și pe câmpuri denotă clar că aveau indicii serioase că obsedatul care a răpit-o pe Adriana a omorât-o. Alții spun că nu ar fi o persoană străină, ci, dimpotrivă, chiar cineva din sat, o cunoștință a familiei. Cert este că sadicul personaj a ucis copila, de frică să nu fie descoperit.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Fetița dispărută din Gura Şuții a fost găsită moartă

Publicat

pe

de

Căutările copilei de 11 ani, care a dispărut vineri când se întorcea de la şcoală, s-au terminat tragic. Adriana Mihaela Ferariu, din Gura Şuții, a fost găsită moartă, în această după-amiază, pe un câmp din zona satului Ghineşti, comuna Sălcioara, lângă un lan de porumb.

Cadavrul prezintă urme de violență. Anchetatorii au stabilit un cerc de suspecți. De asemenea, vor organiza o conferință de presă la ora 19:00, pentru a prezenta informații cu privire la caz. VOM REVENI

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!