Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor, marcaţi la Câmpulung Muscel

Publicat

pe

Joi – 12 septembrie 2019, Liceul Teoretic „Dan Barbilian” din Câmpulung Muscel va găzdui, începând cu ora 14:00, o conferinţă dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor. Evenimentul este organizat de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, coordonat de publicistul Radu Petrescu-Muscel.

La 12 septembrie 1919, guvernul condus de generalul Artur Văitoianu emite Înaltul Decret Regal nr. 4106, prin care se înfiinţează la Bucureşti Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, care reuşeşte, în decurs de numai 15 ani, printr-o muncă titanică în colaborare cu autorităţile locale, să centralizeze în cimitire definitive ale eroilor osemintele a peste 200.000 de eroi români şi străini.

„Au fost construite peste 106 cimitire de onoare definitive şi 14 mausolee. Cu adevărat monumentale sunt cele amplasate chiar pe locurile în care au luptat ostaşii şi ofiţerii români: Topliţa, Câineni, Robăneşti, Predeal, Prunaru, Mateiaş, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

Primul Comitet al «Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război», care şi-a schimbat numele în «Cultul eroilor» în anul 1927, a avut ca preşedinte de onoare pe Regina Maria, iar preşedinte executiv a fost Miron Cristea – episcop de Caransebeş, Mitropolit primat şi, din 1925, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Din Comitet făceau parte titularii mai multor ministere, în primul rând al Ministerului de Război, redenumit, de la 1 aprilie 1921, Ministerul Apărării Naţionale.

La 27 iulie 1940, Societatea «Cultul Eroilor» devine Aşezământul „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, iar în timpul regimului comunist, la 29 mai 1948, a fost desfiinţat prin Decretul nr. 48, emis de Marea Adunare Naţională”, ne-a precizat Radu Petrescu-Muscel.

Activităţile fostului Aşezământ „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor au fost preluate după revoluţia din decembrie 1991 de Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor, organizat sub patronajul ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

În noiembrie 1997, Comitetul s-a transformat în Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, denumire care a fost completată în anul 2011 cu numele „Regina Maria”. Trei ani mai târziu, în august 2014, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a primit, prin Hotărâre de Guvern, statutul de utilitate publică.

„Afişul manifestării ştiinţitice din data de 12 septembrie 2019 de la Câmpulung Muscel pune în prim-plan personalităţi la nivel naţional – Regina Maria şi Patriarhul Miron Cristea, cărora li se alătură, simbolic, personalităţi locale: viitorul general Grigore Grecescu, care, în calitate de preşedinte al filialei Câmpulung Muscel a Cultului Eroilor, a impulsionat ridicarea Mausoleului de la Mateiaş în memoria celor care au căzut în zonă în toamna anului 1916, militari români şi străini, respectiv fostul preot căpitan Gheorghe I. Cotenescu din Regimentul de fier 9 Vânători, preşedintele comitetului comunal al Cultului Eroilor din Stoeneşti, localitate greu încercată de bombardamentele sistematice efectuate de trupele germane în 1916”, explică publicistul Radu Petrescu-Muscel.

ACTUALITATE

Protest la Tribunalul Dâmboviţa. Se judecă doar cauzele urgente!

Publicat

pe

Activitatea de judecată la nivelul Tribunalului Dâmboviţa a fost suspendată, începând cu data de 22 ianuarie 2020, ca formă de protest faţă de demersurile privind eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor.

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Dâmboviţa a decis, de asemenea, să transmită Consiliului Superior al Magistraturii o solicitare în vederea luării măsurilor necesare pentru demararea unui program privind normarea muncii în instanțe.

Citește în continuare

ACTUALITATE

10 cazuri de gripă, confirmate în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.monitorulcj.ro)

În judeţul Dâmboviţa au fost diagnosticate, în primele două săptămâni ale acestui an, 1.527 de afecţiuni respiratorii, 134 necesitând internare. Dintre acestea, informează Direcţia de Sănătate Publică, Institutul Cantacuzino Bucureşti a confirmat 10 cazuri de gripă AH1 şi B.

„Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

În acest context, pentru a evita îmbolnavirea , facem următoarele recomandări:
– nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului;
– mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât dupa ce a fost spălată cu apă şi săpun;
– se vor evita aglomeraţiile umane;
– se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut);
– curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor.

Dacă o persoană prezintă semene de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contacta boala şi de a face complicaţii grave, au fost vaccinate 54867 de persoane”, se arată într-un comunicat remis de DSP Dâmboviţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT