Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor, marcaţi la Câmpulung Muscel

Publicat

pe

Joi – 12 septembrie 2019, Liceul Teoretic „Dan Barbilian” din Câmpulung Muscel va găzdui, începând cu ora 14:00, o conferinţă dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Cultul Eroilor. Evenimentul este organizat de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, coordonat de publicistul Radu Petrescu-Muscel.

La 12 septembrie 1919, guvernul condus de generalul Artur Văitoianu emite Înaltul Decret Regal nr. 4106, prin care se înfiinţează la Bucureşti Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, care reuşeşte, în decurs de numai 15 ani, printr-o muncă titanică în colaborare cu autorităţile locale, să centralizeze în cimitire definitive ale eroilor osemintele a peste 200.000 de eroi români şi străini.

„Au fost construite peste 106 cimitire de onoare definitive şi 14 mausolee. Cu adevărat monumentale sunt cele amplasate chiar pe locurile în care au luptat ostaşii şi ofiţerii români: Topliţa, Câineni, Robăneşti, Predeal, Prunaru, Mateiaş, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

Primul Comitet al «Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război», care şi-a schimbat numele în «Cultul eroilor» în anul 1927, a avut ca preşedinte de onoare pe Regina Maria, iar preşedinte executiv a fost Miron Cristea – episcop de Caransebeş, Mitropolit primat şi, din 1925, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Din Comitet făceau parte titularii mai multor ministere, în primul rând al Ministerului de Război, redenumit, de la 1 aprilie 1921, Ministerul Apărării Naţionale.

La 27 iulie 1940, Societatea «Cultul Eroilor» devine Aşezământul „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, iar în timpul regimului comunist, la 29 mai 1948, a fost desfiinţat prin Decretul nr. 48, emis de Marea Adunare Naţională”, ne-a precizat Radu Petrescu-Muscel.

Activităţile fostului Aşezământ „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor au fost preluate după revoluţia din decembrie 1991 de Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor, organizat sub patronajul ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

În noiembrie 1997, Comitetul s-a transformat în Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, denumire care a fost completată în anul 2011 cu numele „Regina Maria”. Trei ani mai târziu, în august 2014, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a primit, prin Hotărâre de Guvern, statutul de utilitate publică.

„Afişul manifestării ştiinţitice din data de 12 septembrie 2019 de la Câmpulung Muscel pune în prim-plan personalităţi la nivel naţional – Regina Maria şi Patriarhul Miron Cristea, cărora li se alătură, simbolic, personalităţi locale: viitorul general Grigore Grecescu, care, în calitate de preşedinte al filialei Câmpulung Muscel a Cultului Eroilor, a impulsionat ridicarea Mausoleului de la Mateiaş în memoria celor care au căzut în zonă în toamna anului 1916, militari români şi străini, respectiv fostul preot căpitan Gheorghe I. Cotenescu din Regimentul de fier 9 Vânători, preşedintele comitetului comunal al Cultului Eroilor din Stoeneşti, localitate greu încercată de bombardamentele sistematice efectuate de trupele germane în 1916”, explică publicistul Radu Petrescu-Muscel.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Se pregătește un nou tun pe seama pădurilor statului!

Publicat

pe

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat președintelui României și Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Proiectul de lege privind unele măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foştii proprietari, adoptat de Camera Deputaților în data de 28.07.2020 şi trimis spre promulgare luni, 3 august 2020.

„Dacă luăm ca referință doar Raportul Ministerului Apelor și Pădurilor privind starea pădurilor României în anul 2017, prin legifererea acestui proiect de lege, Statul Român va pierde cel puțin 142.722 hectare terenuri forestiere, ceea ce reprezintă circa 5% din pădurile pe care încă le mai deține, la un calcul simplu rezultând o pierdere de circa 2,6 miliarde de euro, raportată doar la valoarea lemnului de pe această suprafață.

Mai mult, prin retrocedarea acestor suprafețe de păduri, vor fi desființate după evaluările noastre cel puțin 20 de ocoale silvice de stat și vor fi disponibilizați circa 1.000 de salariați.

Cu siguranță însă, suprafața care va fi ”smulsă” din patrimoniul public al statului va fi mult mai mare odată deschisă ”Cutia Pandorei” prin această lege, iar efectele asupra administrației pădurilor statului vor fi semnificative (după unele evaluări, suprafața afectată poate depăși chiar 1 milion de hectare).

Proiectul de lege trimis spre promulgare conține prevederi controversate, precum posibilitatea restituirii terenurilor forestiere pe alte amplasamente, chiar dacă pădurile respective s-au aflat în proprietatea statului înainte de anul 1948, sau introducerea noțiunii de ”fond forestier proprietate privată a statului” pentru a crea posibilitatea retrocedării pădurilor aparținând statului”, se precizează într-un comunicat remis de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii și șeful ANSVSA, întâlnire cu autoritățile și fermierii din Argeș

Publicat

pe

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, și președintele ANSVSA, Robert Viorel Chioveanu, s-au aflat, astăzi – 7 august 2020, într-o vizită de lucru în județul Argeș. Cei doi au participat la o întâlnire cu directorii instituțiilor deconcentrate din domeniul agricol, la sediul Instituției Prefectului. Ministrul Adrian Oros s-a interesat despre culturile afectate de fenomenele meteo extreme din Argeș și a prezentat programele prin care fermierii pot atrage fonduri europene și subvenții. De asemenea, a fost informat cu privire la problemele agricultorilor din Argeș, printre care și pagubele produse de mistreți.

„Delegația Ministerului Agriculturii a vizitat o fermă de bovine din comuna Rociu, deplasându-se apoi la un abator și o fabrică de preparate din carne din Ștefănești. A urmat o vizită la Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Pomicultură din Mărăcineni, o deplasare la o fabrică de pâine și produse de panificație din Pitești și o vizită la o fabrică de conserve de fructe și legume din Curtea de Argeș. În plus, la Curtea de Argeș ministrul, însoțit de prefectul Emanuel Soare, s-a întâlnit și cu fermierii din zona de nord a județului”, se precizează într-un comunicat remis de Instituția Prefectului Argeș.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!