ACTUALITATE
„Patrula de Reciclare” a desemnat şcolile câştigătoare la nivel naţional
Programul național de educație de mediu „Patrula de Reciclare” a încheiat cea mai de succes ediţie de până acum, cu anunţarea premiilor naționale. Acestea merg în județele Ilfov, Suceava și Constanța, unde elevii şi profesorii voluntari au contribuit la colectarea celor mai mari cantități de aparate electrice pe locuitor.
Al patrulea premiu național este câștigat de echipele din județul Bacău. Acestea au reușit să atragă cei mai mulți și mai generoși Suporteri – firme și instituții care au predat aparatele electrice defecte, pentru a susține eforturile de comunicare ale elevilor.
Aflați care sunt unitățile de învățământ câștigătoare!
Toate școlile eligibile din județele care au câștigat premiile naționale vor primi materiale didactice utile pentru anul școlar care a început.
„Am dovedit, împreună, că și un gest mic poate declanșa o schimbare notabilă, dacă îți pasă de mediul în care trăiești și îți crești copiii. Viitorul este al celor care pun lucrurile în mișcare, nu al celor care stau și așteaptă să schimbe alții ceva”, a declarat Andreea Idriceanu – manager de comunicare al Asociației RoRec.
Recordurile ediţiei 2018-2019
1. Este prima ediție a programului la care 25 de județe reușesc să se califice la premiile naționale. În mai mult de jumătate dintre județele țării, activitatea Patrulelor de Reciclare a dus la colectarea a peste 100g DEEE/locuitor. Este un progres care demonstrează influența benefică a educației asupra obiceiurilor de colectare a deșeurilor electrice, în România.
2. Peste 2.300 de firme, instituții publice și ONG-uri au susținut activitățile de informare și încurajare a colectării DEEE. Cei mai activi Suporteri din acest an școlar s-au remarcat în județul Bacău, care câștigă, astfel, unul dintre premiile naționale.
3. În cadrul celor 12 luni de program, au fost colectate, în toată România, 3.704.000 kg de deșeuri electrice. Astfel, cantitatea totală de DEEE trimisă la reciclare datorită echipelor de voluntari, de la lansarea proiectului, depășește 7.330.000kg la nivel național.
4. Un nou record a fost obținut și în ceea ce privește cantitatea de baterii colectată la ediția aceasta – 16.200 kg. Dacă numai o mică parte din această cantitate ar fi ajuns în gropile de gunoi, ar fi devenit o sursă de poluare a solului și a apei pentru zeci de ani de acum înainte.
În luna octombrie, școlile din Patrulă vor participa, din nou, la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day). Elevii și profesorii contează pe sprijinul comunităților lor pentru a contribui la rezultatul României în cadrul acestei sărbători marcate în întreaga lume.
ACTUALITATE
Mitropolitul Nifon a sfințit biserica cu hramul „Sfânta Treime”, din satul Viișoara
În ciuda vremii potrivnice, astăzi – 10 noiembrie 2024, în satul Viișoara, comuna Ulmi, s-au adunat sute de drept credincioși pentru a participa la târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți.
„Proiectul arhitectural al sfântului locaș, construit în formă de cruce, cu o turlă principală deasupra naosului și două turle mai mici deasupra pronaosului, a fost realizat de arhitectul Ligia Iordăchescu.
Pictura bisericii, realizată în tehnica a secco, a fost executată între anii 2020-2023, de pictorul bisericesc Stoica Emil Georgian din localitatea Șotânga, județul Dâmbovița, iar mobilierul bisericesc și catapeteasma au fost lucrate în lemn de stejar de către sculptorul Burloi Tudorel, din Pogoanele, județul Buzău.
Lucrările de construire, amenajare și înfrumusețare a noului locaș de cult au fost realizate prin efortul și străduința preoților Știrbescu Ion (2006-2017) și Chivulescu Dumitru (2017-2024), din fonduri oferite de către Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local Ulmi și de alți donatori”, se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.
Actul de sfințire a bisericii a fost citit de vicarul eparhial preot Ionuț Adrian Ghibanu. Cuvântul de bun venit adresat IPS Nifon a fost rostit de preotul Silviu Constantin Danciu.
ÎPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, în cuvântul său, a scos în evidență faptul că zidirea unei biserici noi este o ofrandă adusă de oameni lui Dumnezeu și, în același timp, este un dar al Tatălui ceresc către noi toți.
„Iubirea jertfelnică este ofranda noastră pentru Creator, ca o mărturie a credinței noastre în Sfânta Biserica, iar Dumnezeu Cel Bun ne întoarce apoi prin darurile Sale cele bogate, prin tot ceea ce ne dăruiește de-a lungul vieții. De aceea, sfințirea unei noi biserici reprezintă o adevărată Cincizecime, un eveniment eclezial și comunitar de excepție. Menirea Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia, de a da omului posibilitatea să ia aripi duhovnicești, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu.Trupul cel viu, eficace și puternic al lui Hristos în lume, prin toate epocile istorice, Biserica este organismul viu în cadrul societății omenești, fiindcă ea este vie în toate momentele istoriei omenești până la sfârșitul veacurilor”.
Înaltul Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a acordat rangul de ”iconom stavrofor” preotului Dumitru Chivulescu și „Diploma mitropolitană de recunoștință” preotului Ion Știrbescu. ÎPS Nifon a mai acordat președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și primarului comunei Ulmi, Bogdan Tița, diplome de recunoștință.
De precizat că, la acest eveniment religios, alături de enoriași, s-au aflat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, șefi de instituții deconcentrate, prefectul Dragoș Emilian Rusu, parlamentarii Titus Corlățean, Carmen Holban, Marian Țachianu, Radu Popa, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și consilierul premierului Marcel Ciolacu – Victor Ponta.
ACTUALITATE
Salvatorii SMURD din România, campioni mondiali la categoria „Trauma Complex”
Echipajul SMURD al ISU București-Ilfov, care a reprezentat România la “World Rescue Challenge”, cel mai important concurs internațional dedicat descarcerării și primului ajutor de urgență, și-a adjudecat locul I la categoria „Trauma Complex” și locul II la „Trauma Overall”.
Competiția s-a desfășurat în perioada 5-9 noiembrie 2024 în Portugalia. La start s-au aliniat 36 echipe de salvatori profesioniști din 20 de state: Croația, Austria, Cehia, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda, SUA, Brazilia, Chile, Taiwan, Africa de Sud, Canada, Emiratele Arabe Unite, Australia și România.
Țara noastră a mai fost reprezentată și de un echipaj de la ISU Mureș, care s-a clasat pe locul 8 la „Descarcerare”, și unul de la ISU Maramureș. În ultimii ani, echipele României au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestei competiții, clasându-se pe primele locuri și demonstrând, încă o dată, un înalt nivel de profesionalism și pregătire.
Competiția Mondială de Salvare reunește cele mai bune echipe de salvatori din lume în materie de descarcerare și acordare de prim ajutor, oferind un cadru de învățare și perfecționare a tehnicilor de salvare și intervenție, dar și un schimb de experiență la nivel global.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Atenție! Se oprește furnizarea apei în mai multe blocuri din Târgoviște
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Violonist din județul Dâmbovița a cucerit publicul din Viena. Felicitări, Theodor Arnăutu!
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Primărița de la Sălcioara organizează întâlnire cu locuitorii comunei, să le afle problemele
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița angajează instalator
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Voinești: Continuitatea înseamnă performanță și respect pentru cetățean. Claudiu Popa a fost reales viceprimar al comunei!
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Constantin Tocan a preluat conducerea Parcului Industrial Moreni
-
ACTUALITATEacum 6 zile
14 noiembrie 2024: Camera de Comerț Dâmbovița premiază și anul acesta excelența în afaceri
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Emanuel Spătaru a trecut de la cel mai tânăr primar din România la mandatul al 3-lea. Cu încredere, emoții și speranțe!