Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Partida Romilor Dâmboviţa nu va mai lăsa ca lucrurile să meargă din inerţie

Publicat

pe

Primarul de la Crângurile a mers în comunitate cu liderii Partidei Romilor Dâmboviţa

Acţiunea cu amploare la nivel naţional „Vrem respect”, derulată de Partida Romilor Pro Europa, cu scopul de a identifica problemele existente în comunităţile de romi, de a dialoga cu oamenii şi de a purta negocieri şi căuta soluţii împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, reprezintă un exemplu de bună practică pe care îl pot aprofunda multe organisme politice sau apolitice.

Tudorică Răducanu, preşedintele filialei Dâmboviţa a Partidei Romilor Pro Europa, a pornit un adevărat maraton prin localităţile din judeţ, insistând asupra comunelor unde există comunităţi mari ale romilor. Liderul romilor din Dâmboviţa nu este singur în această incursiune, ci îi are alături pe membrii din conducerea Asociaţiei, dar şi comunicatori rom i, oameni cu experienţă în gestionarea unor situaţii de criză, de neprevăzut, care au disecat realitatea la firul ierbii.

„Nu am mers în teritoriu, aşa, de dragul plimbării, să ne vadă cetăţenii că existăm, într-un exerciţiu de imagine. Nu. Avem un ţel precis, clar, corect, real, acela de a contabiliza toate problemele cu care se confruntă romii noştri, să le aflăm păsurile, să le ascultăm opiniile, gândurile, ceea ce cred ei că trebuie făcut pentru ca viaţa să li se schimbe în bine.

Am discutat cu primarii şi cu viceprimarii localităţilor pe unde am zăbovit câte două-trei zile. Le-am adus la cunoştinţă edililor doleanţele oamenilor, ceea ce ei reclamă că mai trebuie făcut în diferite domenii, plecând de la educaţie şi sănătate până la integrare, locuri de muncă, acces la diferite facilităţi.

 

Sunt încrezător că tot ceea ce am pus pe tapet îşi va găsi rezolvare. Conducătorii administraţilor publice locale, care sunt aleşi până la urmă şi cu votul romilor, ne-au promis că lucrurile vor intra în normal, că toate neajunsurile vor fi înlăturate. Noi, Partida Romilor, nu o să stăm deoparte, să ne uităm la ei cum ne rezolvă problemele. Ne vom implica, prin oamenii noştri, prin liderii locali, prin specialiştii noştri.

Vrem să căpătăm respect. Vrem să arătăm că existăm, că suntem uniţi, că dorim să fim utili societăţii, comunităţilor în care ne ducem existenţa. Vrem să eliminăm elementele de negativism care, de foarte multe ori, au stricat imaginea etniei noastre”, ne-a declarat Tudorică Răducanu.

La Crângurile, în comunităţile de romi din Voia şi Pătroaia, liderii Asociaţiei au aflat că persistă, de ani şi ani, problemele legate de lipsa documentelor de proprietate pe locuinţe şi pe terenurile aferente. În aceste condiţii, oameni nu îşi pot racorda casele la reţeaua electrică şi de aici desele forţări ale romilor de a se racorda ilegal. au mai pus pe tapet romii din comuna Crângurile, situaţia elevilor, care se deplasează la şcoală cu dificultate în lipsa unui microbus şcolar. De asemenea, au vorbit şi despre problemele ce ţin de asistenţa medicală. Au mai abordat membrii comunităţii de romi şi problema neridicării gunoiului menajer de către compania care realizează acest serviciu. Oamenii au spus că plătesc, deşi maşina de colectare a deşurilor nu intră la ei în sat etc.

Următoarea destinaţie a echipei „Vrem Respect” a Partidei Romilor Pro Europa Dâmboviţa va fi comuna Poiana.

„Romii trebuie să ştie că Asociaţia noastră se consolidează, se întăreşte, şi-a stabilit clar priorităţile şi nu mai vrea să lase ca lucrurile să meargă din inerţie. Vrem să avem o reprezentare clară, să fim ascultaţi, înţeleşi şi sprijiniţi, bineînţeles în limitele prevăzute de lege. Considerăm că trebuie să ieşim din zona marginală, să avem reprezentanţii noştri în toate structurile alese, locale şi judeţene. Putem, prin experienţa noastră, prin implicarea noastră, să ajutăm la bunul mers al societăţii”, a precizat Tudorică Răducanu – preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa Dâmboviţa.

ACTUALITATE

A fi recunoscător este întotdeauna o necesitate și un alt mod de a mulțumi lui Dumnezeu

Publicat

pe

Au trecut 16 ani de când vicarul eparhial Ionuț Ghibanu slujește Sfânta Biserică creștin ortodoxă, 16 ani de muncă neîntreruptă în sprijinul comunităților locale, al celor care au nevoie de cuvântul lui Dumnezeu, de sfaturi, de ocrotire, de mângâiere sufletească, de încredere și speranță. Într-un text pe care îl publică astăzi, preotul Ionuț Ghibanu mulțumește lui Dumnezeu pentru această supremă chemare, dar şi celor prin care a lucrat dorința Divinității.

„A fi recunoscător este întotdeauna o necesitate și un alt mod de a mulțumi lui Dumnezeu, Care lucrează prin oameni și își manifestă bunăvoința Sa. Acum 16 ani, a binevoit Dumnezeu să mă cheme să-L slujesc, în rândul clericilor, prin bunăvoința și înțelepciunea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, cel care mi-a călăuzit pașii spre înțelegerea tainelor acestei vieți, a slujirii oamenilor și a bunei vestiri a Dătătorului a tot binele!

Bunul Dumnezeu a lucrat, cu Atotînțelepciunea Sa și la vremea potrivită, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon m-a hirotonit diacon, mai întâi, iar mai apoi, preot. Au trecut, iată, 16 ani de la acel înălțător și magnific moment când mi-am împlinit vocația.

Rămâne și astăzi minunarea înaintea misterului divin la fel de pătrunzătoare, cum de altfel crește mereu recunoștința către Bunul Ierarh care a recunoscut în mine chemarea spre cele înalte, mi-a acordat nețărmurit încredere, bunăvoință, ajutor și cu generoasă disponibilitate mi-a împărtășit din fabuloasa sa înțelepciune și cunoaștere!

Pentru toate acestea și pentru multe bune altele îi mulțumesc cu filială recunoștință, asigurându-l de respectul, prețuirea și atașamentul meu. Acum și aici, precum și mereu! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate și pentru providențiala îndrumare și de neînlocuitul ajutor venit prin Ierarhul Său-Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei”, a scris vicarul eparhial Ionuț Ghibanu pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Tradiţii şi obiceiuri de toamnă la „Ziua Recoltei” de la Săcuieni. FOTO

Publicat

pe

Sorin Vasile Ioniţă, primarul de la Gura Ocniţei, i-a obişnuit deja pe locuitorii comunei cu organizarea unor evenimente socio-cultural-artistice inedite, cu acţiuni care să-i reunească cu mic cu mare, măcar de câteva ori pe an, pe oamenii din toate satele componente, să le deschidă pofta de a urmări şi participa la reînnodarea tradiţiilor, la retrezirea obiceiurilor străbune, la comunicare deschisă.

Experimentele culturale de la Gura Ocniţei au prins rădăcini, au devenit indispensabile, ca şi aerul. Ca să se ajungă aici, alături de edilul comunei, au lucrat, cot la cot, funcţionarii primărei, bibliotecarii, directorul căminului cultural, cadrele didactice, copiii şi adolescenţii.

La Gura Ocniţei, se face administraţie performantă, se implementează proiecte de succes şi mai este timp şi pentru cultură. Aproape că nu a rămas anotimp, neîmbrăcat în haine de sărbătoare. Totul a pornit de la întâmplare, de la jocul firesc al întrupării noului şi s-a ajuns la perenitate, la continuitate şi excelenţă.

Edilii nu puteau trece cu vederea nici octombrie cel prosper, luna când se adună roadele în hambare, când gospodarii răsuflă uşuraţi, mulţumiţi de recolta de peste an. Şi aşa s-a conturat „Ziua Recoltei” la Săcuieni. Manifestarea a fost organizată pe terenul de sport de la marginea aşezării, aproape de zăvoiul Ialomiţei.

Sute de localnici, dar şi oameni sosiţi din comunele învecinate, au venit la sărbătoare pentru a bea must obţinut la faţa locului din struguri proaspăt culeşi şi oferit gratis tuturor participanţilor, pentru a gusta tradiţionalii mici, dar şi pentru a admira expoziţia cu produse agricole specifice zonei.

Cei prezenţi au avut ocazia unică de a cumpăra la preţuri super reduse murături, gemuri şi dulceţuri preparate ecologic şi frumos prezentate de copiii şcolilor din localitate. Un model inedit de aprofundare a unor îndeletniciri tradiţionale, de transmitere a unor reţete culinare care, nevalorificate, se pot pierde.

Primarul Sorin Ioniţă a stat tot timpul printre oameni, a dialogat cu ei despre problemele curente ala obştei, i-a însufleţit şi încurajat pe micii artişti care au susţinut un spectacol extraordinar pe scena amenajată la „Ziua Recoltei”. Amfitrionul acestei zile de sărbătorire a hărniciei de la Săcuieni a fost neobositul omul de cultură Victor Mihalache.

Ca să nu se ajungă la nicio umbră infimă de monononie, organizatorii i-au capacitat şi invitat pe participanţi să se prindă la diferite concursuri a căror miză a fost buna dispoziţie. Şi pentru ca ziua să fie încununantă cu succes, spre seară, întreaga suflare a putut urmări, cu emoţie, un recital susţinut de renumitul grup folcloric „Nemuritorii”.

„A fost ca o zi de poveste. O zi de toamnă caldă, liniştită, în care ne-am adunat cu toţii şi am desluşit tainele bunei înţelegeri, ale socializării, ale tradiţiilor şi obiceiurilor noastre de toamnă, când, în pasul firesc al timpului, omul îşi pregăteşte cămările pentru iarna ce o să vină, îşi trece în revistă cu bucurie agoniseala de peste an. Şi cum poţi cinsti cum se cuvine munca, truda gospodarului, dacă nu printr-un astfel de eveniment, unde elementele de bază au fost fructele, legumele, murăturile pregătite de copiii noştri îndrumaţi de dascălii lor şi mustul, ca emblemă sigură a toamnei? Tot acest spectacol a fost întregit de tinerele noastre vlăstare prin maratonul de folclor autentic consumat pe scenă”, ne-a declarat Sorin Vasile Ioniţă – primarul comunei Gura Ocniţei.

Citește în continuare

PUBLICITATE ELECTORALĂ

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web