Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Tradiţii şi obiceiuri de toamnă la „Ziua Recoltei” de la Săcuieni. FOTO

Publicat

pe

Sorin Vasile Ioniţă, primarul de la Gura Ocniţei, i-a obişnuit deja pe locuitorii comunei cu organizarea unor evenimente socio-cultural-artistice inedite, cu acţiuni care să-i reunească cu mic cu mare, măcar de câteva ori pe an, pe oamenii din toate satele componente, să le deschidă pofta de a urmări şi participa la reînnodarea tradiţiilor, la retrezirea obiceiurilor străbune, la comunicare deschisă.

Experimentele culturale de la Gura Ocniţei au prins rădăcini, au devenit indispensabile, ca şi aerul. Ca să se ajungă aici, alături de edilul comunei, au lucrat, cot la cot, funcţionarii primărei, bibliotecarii, directorul căminului cultural, cadrele didactice, copiii şi adolescenţii.

La Gura Ocniţei, se face administraţie performantă, se implementează proiecte de succes şi mai este timp şi pentru cultură. Aproape că nu a rămas anotimp, neîmbrăcat în haine de sărbătoare. Totul a pornit de la întâmplare, de la jocul firesc al întrupării noului şi s-a ajuns la perenitate, la continuitate şi excelenţă.

Edilii nu puteau trece cu vederea nici octombrie cel prosper, luna când se adună roadele în hambare, când gospodarii răsuflă uşuraţi, mulţumiţi de recolta de peste an. Şi aşa s-a conturat „Ziua Recoltei” la Săcuieni. Manifestarea a fost organizată pe terenul de sport de la marginea aşezării, aproape de zăvoiul Ialomiţei.

Sute de localnici, dar şi oameni sosiţi din comunele învecinate, au venit la sărbătoare pentru a bea must obţinut la faţa locului din struguri proaspăt culeşi şi oferit gratis tuturor participanţilor, pentru a gusta tradiţionalii mici, dar şi pentru a admira expoziţia cu produse agricole specifice zonei.

Cei prezenţi au avut ocazia unică de a cumpăra la preţuri super reduse murături, gemuri şi dulceţuri preparate ecologic şi frumos prezentate de copiii şcolilor din localitate. Un model inedit de aprofundare a unor îndeletniciri tradiţionale, de transmitere a unor reţete culinare care, nevalorificate, se pot pierde.

Primarul Sorin Ioniţă a stat tot timpul printre oameni, a dialogat cu ei despre problemele curente ala obştei, i-a însufleţit şi încurajat pe micii artişti care au susţinut un spectacol extraordinar pe scena amenajată la „Ziua Recoltei”. Amfitrionul acestei zile de sărbătorire a hărniciei de la Săcuieni a fost neobositul omul de cultură Victor Mihalache.

Ca să nu se ajungă la nicio umbră infimă de monononie, organizatorii i-au capacitat şi invitat pe participanţi să se prindă la diferite concursuri a căror miză a fost buna dispoziţie. Şi pentru ca ziua să fie încununantă cu succes, spre seară, întreaga suflare a putut urmări, cu emoţie, un recital susţinut de renumitul grup folcloric „Nemuritorii”.

„A fost ca o zi de poveste. O zi de toamnă caldă, liniştită, în care ne-am adunat cu toţii şi am desluşit tainele bunei înţelegeri, ale socializării, ale tradiţiilor şi obiceiurilor noastre de toamnă, când, în pasul firesc al timpului, omul îşi pregăteşte cămările pentru iarna ce o să vină, îşi trece în revistă cu bucurie agoniseala de peste an. Şi cum poţi cinsti cum se cuvine munca, truda gospodarului, dacă nu printr-un astfel de eveniment, unde elementele de bază au fost fructele, legumele, murăturile pregătite de copiii noştri îndrumaţi de dascălii lor şi mustul, ca emblemă sigură a toamnei? Tot acest spectacol a fost întregit de tinerele noastre vlăstare prin maratonul de folclor autentic consumat pe scenă”, ne-a declarat Sorin Vasile Ioniţă – primarul comunei Gura Ocniţei.

ACTUALITATE

COVID-19: Preşedintele Societăţii de Microbiologie vine cu veşti foarte proaste!

Publicat

pe

dr. Alexandru Rafila (Sursa foto: B1)

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, este sincer și transparent cu noi, aşa cum ar trebui să fie toţi reprezentanţii autorităţilor locale și centrale.

Specialistul ne spune că trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău. Adică, în România, situația se va înrăutăţi. Vom ajunge să avem, în scurt timp, peste 1.000 de cazuri de coronavirus pe zi!

A precizat medicul că, odată cu creşterea capacităţii de testare a cetățenilor, va spori și numărul persoanelor confirmate pozitiv.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Rotary Club Târgovişte continuă donaţiile către Spitalul Judeţean, în lupta cu COVID-19

Publicat

pe

Mobilizarea rapidă a celor de la Rotary Club Târgoviște este un exemplu clar de solidaritate și implicare în problemele care frământă în aceste zile întreaga omenire. Asociația, coordonată de inginerul silvic Adrian George Bîlcan, a reușit să doneze Spitalului Judeţean de Urgență din Târgoviște aparatură ultranecesară pentru tratarea teribilului coronavirus. Este clar că și în Dâmboviţa vom avea probleme şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest război pe care îl ducem cu un duşman nevăzut.

„Până la acest moment, am reuşit să donăm Spitalului Județean de Urgență din Târgovişte trei ventilatoare, un aparat de monitorizare funcții vitale şi un videolaringoscop. În următoarele zile, vor mai ajunge încă două ventilatoare. Am fost informați că sunt pe drum. Nu ne vom opri aici. Traversăm o perioadă destul de dificilă pentru noi toţi. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate şi solidaritate. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom depăşi şi aceste momente. Să fim uniți şi buni unii cu alții!”, ne-a declarat Adrian George Bîlcan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT