Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

„Marele incendiator”, o poveste de viaţă pur românească marca Stelian Tănase

Publicat

pe

Nu este tocmai un fapt divers, o întâmplare care poate fi trecută cu vederea lansarea unei cărţi. Atunci când autorul este un nume celebru, ca de pildă Stelian Tănase, evenimentul devine unul important, fascinant, curios şi mulţumitor pentru oamenii avizi de cultură.

Celebrul scriitor, analist politic, jurnalist, politolog, un spirit clar al ideilor de dreapta, a venit la Târgovişte pentru a-şi scoate la lumina criticii sincere a cititorului ultimul său roman – „Marelele Incendiator”, care poartă şi un subtitlu simplu: Cronica unui fapt divers.

Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” a fost plină la refuz de iubitorii de carte, de pasionaţii după scriitura şi spiritul liberal al lui Stelian Tănase. Au venit special pentru această lansare Virgil Guran – liderul liberalilor dâmboviţeni şi Aurelian Cotinescu – preşedinele PNL Târgovişte.

Despre cartea lui Tănase, a vorbit, fin, rasat, la obiect, criticul de teatru şi poet cu rădăcini în Pucioasa Doru Mareş. Aşa cum îi şade bine unui critic, Mareş nu a recenzat cartea, nu a făcut un rezumat al romanului, lăsând cititorul să descopere povestea, ci a vorbit despre stilul literar abordat de Stelian Tănase, a făcut o analiză a personajelor şi a societăţii descrise în roman. A încercat să introspecteze compoziţia literară.

A luat cuvântul apoi, pentru a vorbi, nu despre carte, ci despre ceea ce a generat construcţia acestui roman, însuşi autorul. Stelian Tănase, pe care îl ştiam un tip elitist şi pe care îl consideram de multe ori, citindu-i eseurile în diferite publicaţii şi urmărindu-i intervenţiile TV, că trăieşte într-o lume, undeva mai sus, ideatic, rupt de cei mulţi, a arătat că este de fapt cât se poate de normal, firesc şi simplu. Un om care are sentimente, un om care iubeşte animalele, care a suferit teribil când şi-a pierdut câinii, prietenii săi necuvântători devotaţi.

Un asemenea episod tragic, a mărturisit autorul, a fost punctul zero, locul de unde a izbucnit năvalnic acest vulcan al creaţiei, ca o refulare, ca un gest de eliminare a răului acumulat, a stării de chin şi remuşcare. O poveste de dragoste sinceră consumată într-o lume anostă, tristă, plină de metehne ciudate, învrăjbită, chinuită între bine şi rău.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

In memoriam – 55 de ani de la trecerea în veșnicie a preotului muscelean Gheorghe Cotenescu

Publicat

pe

Persoanele care au trecut pragul centrului comercial „Big and Small” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, s-au putut bucura, timp de trei zile (7-9 iulie 2020), de o interesantă expoziție de fotografie, sub titulatura „In memoriam – 55 de ani de la trecerea în veșnicie a preotului muscelean Gheorghe Cotenescu”.

Evenimentul a fost organizat de nepotul celui dispărut – publicistul Radu Petrescu Muscel, cu sprijinul directorului Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” din Câmpulung – Liviu Cioacă.

Colecție personală Radu Petrescu Muscel

Au fost expuse fotografii de familie, care marchează momente importante din viața și activitatea preotului muscelean Gheorghe Cotenescu, singurul cleric român care a primit titlul de cetățean de onoare post-mortem în patru localități din trei județe diferite: Câmpulung și Stoenești (Argeș), Beiuș (Bihor) și Iași (Iași). Cu regret, Radu Petrescu Muscel ne-a declarat că demersurile întreprinse în Dâmbovița, județul natal al bunicului său, nu au fost deocamdată încununate de succes, deși le-a demarat încă din anul 2012. Speră însă ca, în final, să i se recunoască și „acasă” meritele în lupta împotriva regimului comunist, pentru că, nu-i așa, este important să nu ne uităm trecutul.

Colajul de pe afiș include trei clerici care au primit titlul onorofic de cetățean de onoare post-mortem: preotul Gheorghe Cotenescu și monahii Nicolae Steinhardt (evreu converit în inchisoare la ortodoxie) și Justin Pârvu, elevul preotului-profesor Gheorghe Cotenescu la Seminarul Monahal de la Sf. Mănăstire Cernica de lângă București. Grupajul este unul simbolic, pentru că foarte greu s-a obținut această recompensă morală pentru clerici cu martiraj în temnițele comuniste – spune publicistul Radu Petrescu Muscel.

 

Citește în continuare

ACTUALITATE

APIA, perioadă de control preliminar și remedieri fără penalități

Publicat

pe

Foto arhivă

În perioada 14-22 iulie, APIA desfășoară controlul preliminar al cererilor unice de sprijin. Această etapă presupune remedieri, fără penalități, ale declarației de suprafață completată de fermier la depunerea cererii.

„Concret, programul electronic a generat notificări pentru fermierii cu neconformități: suprapuneri și supradeclarări de parcele. Aceste notificări au fost transmise fermierilor care au posibilitatea revizuirii declaratiei inițiale”, se precizează într-un comunicat remis de APIA Dâmboviţa.

În acest an, în județul Dâmbovița, au solicitat sprijin prin cererea unică 23.486 de fermieri, pentru o suprafață de 126.967,96 ha.

Atenție! De la 1 iulie, a început activitatea de control pe teren care se va desfășura în paralel cu activitatea de control administrativ în vederea începerii plăților în avans.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!