Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Iată, vin colindători la Primăria Târgovişte!

Publicat

pe

Municipalitatea a pregătit pentru colindători câteva mii de pachete cu dulciuri. Şi nu numai atât! Pentru a se intra cu adevărat în atmosfera sărbătorilor de iarnă, chiar dacă vremea este deosebit de caldă, iar zăpada se lasă aşteptată, spaţiul de la etaj al Primăriei Târgovişte a fost decorat special.

Incinta a fost transformată într-o adevărată casă a lui Moş Crăciun, caldă, primitoare, plină de culori vii şi muzică de sărbătoare. Copiii de la grădiniţele şi de la şcolile din oraş au început deja să sosească, valuri-valuri, pentru a se întâlni cu Moşul, pentru a-l colinda şi, evident, pentru a primi bunătăţile.

ACTUALITATE

A fost resfințită Crucea de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan

Publicat

pe

Luni – 30 noiembrie 2020, a avut loc, în cadrul unui ceremonial militar-religios, resfințirea „Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial”, cunoscută drept „Crucea de pe Caraiman”. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon – Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. La ceremonial a participat ministrul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă, alături de generali, ofițeri și militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, reprezentanți ai administrației publice, ai Jandarmeriei Montane și ai Salvamont, dar și cetățeni. De asemenea, a fost prezentă o formație a Asociației “Tradiție militară”.

A urcat în Bucegi și Nicolae Posta, membru al Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița a Cultului Eroilor “Regina Maria”, care a dus steagurile Cultului Eroilor și al Municipiului Târgoviște la acest eveniment național. Domnia sa dezvăluie pentru cititorii noștri câteva informații despre Crucea de pe Caraiman.

„Construcția Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial, cunoscută ca și Crucea de pe Caraiman, a fost iniţiată de Regele Ferdinand I şi Regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Reîntregire. La vremea respectivă, mobilizând un număr mare de tineri, Societatea Cultul Eroilor a avut o contribuţie importantă la lucrările desfășurate între anii 1926 și 1928. O parte dintre traversele metalice şi materialele de construcţie au fost transportate cu funicularul Schiel până la Stația, iar de acolo de carele cu boi ale oamenilor din zonă (în principal, Sinaia, Bușteni sau Poiana Țapului, dar se cunosc și nume ale unor oameni din Pietroșița care au lucrat în zonă).

Crucea de pe Caraiman are înălţimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul de piatră) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri.  Ca urmare a demersurilor pe care Alexandru Dan Bartoc le-a făcut în anul 2013, acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Practic, ea nu este amplasată pe un vârf, ci în Șaua Caraiman, la altitudinea de 2291 m și este vizibilă de pe toată valea Prahovei (normal, zona montană) și din multe puncte ale masivului Bucegi.

Monumentul a fost reabilitat de Ministerul Apărării Naționale cu fonduri europene în perioada 2016-2018, după ce acesta a fost trecut de la Municipalitatea Bușteni la acest minister. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în ultimele trei veri. Vopseaua veche a fost curățată, iar structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol. La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Expoziția itinerantă „In memoriam preot-profesor Gheorghe I. Cotenescu” ajunge la Oradea

Publicat

pe

Sursa foto: Oradea în imagini

Joi – 3 decembrie, publicistul Radu Petrescu Muscel va vernisa, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, cea de-a 12-a expoziție itinerantă de fotografie – ultima din acest an, proiect pe care l-a inițiat în luna iulie din dorința de a aduce în atenția publicului oameni și evenimente cărora nu li se dă atenție în manualele de istorie, între care și bunicul său – preotul militar Gheorghe I. Cotenescu. Până acum, au fost organizate astfel de evenimente în Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Pitești, București și Iași.

Sursa foto: mărturisitorii.ro

Expoziția de la Oradea – „In memoriam. 55 de ani de la trecerea în veșnicie a preotului profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu” – cuprinde 30 de fotografii din colecția personală Radu Petrescu Muscel, este dedicată „vieții și faptelor eliberatorilor Bihorului, din primăvara anului 1919” și va fi deschisă pentru public în perioada 4 – 13 decembrie, între orele 10:00-17:00. Ca preot militar, Gheorghe I. Cotenescu a oficiat, în aprilie 1919, slujba din noaptea de Înviere alături de preoții din Beiușul eliberat de Armata Română, în urma ofensivei lansate în Munții Apuseni împotriva trupelor lui Béla Kun.

Radu Petrescu Muscel ne-a mărturisit că va continua proiectul și anul viitor. Speră să găsească înțelegere și sprijin și în Dâmbovița, județul natal al bunicului său.

Foto, de la stânga la dreapta: General Gh. Dabija, General Gh. Rasoviceanu, Preot capitan Gh. Cotenescu

Citește în continuare

Promovare electorală

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!