Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Directorul CNAIR n-are veşti excelente pentru Dâmboviţa! Când vor fi modernizate DN71 şi DN7?

Publicat

pe

Sorin Scarlat, actualul director al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), s-a aflat, astăzi – 17 decembrie 2019, în judeţul Dâmboviţa, la invitaţia preşedintelui organizaţiei PNL – Virgil Guran.

Cu acest prilej, Scarlat a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, o situaţie la zi a proiectelor care vizează modernizarea drumurilor naţionale din Dâmboviţa, mai precis DN71, Bâldana-Târgovişte-Sinaia, DN7, Bucureşti-Titu-Găeşti-Piteşti, şi varianta de ocolire a oraşului Găeşti.

Veştile nu sunt tocmai bune, chiar dacă şeful CNAIR a încercat să transmită către dâmboviţeni cu precădere partea pozitivă în legătură cu aceste investiţii.

DN71, Bâldana-Târgovişte-Sinaia

Licitaţia pentru execuţie, care a fost suspendată în iulie 2019, ar putea fi reluată peste o lună şi jumătate, timp în care responsabilii CNAIR să răspundă la cele 380 de clarificări solicitate de potenţialii ofertanţi. Apoi, vor fi, conform legii, două luni pentru depunerea ofertelor şi, promite directorul CNAIR, doar trei luni pentru deliberare şi anunţarea firmei câştigătoare, după care urmează timpul alocat pentru depunerea eventualelor contestaţii. Dacă nu vor exista, se va semna contractul de execuţie şi se va da ordin de începere a lucrărilor. În caz contrar, lucrurile se complică, în funcţie de modul cum vor fi soluţionate contestaţiile. Oricum, perioada de aşteptate se va prelungi.

De precizat că vor fi două licitaţii. Una pentru tronsonul Bâldana-Târgovişte, care va fi lărgit la patru benzi, şi alta pentru tronsonul Târgovişte-Sinaia, care va fi modernizat. Proiectul include şi cele două poduri de la Pucioasa, plus cel de la Pietroşiţa, grav avariate. Concluzia? În cazul cel mai optimist, lucrările ar putea demara în toamna anului 2020! Cât priveşte finanţarea, directorul Scarlat spune că aceasta va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin POIM 2014-2020, plus cei trei ani de graţie. Asta înseamnă că riscul de a rămâne fără bani este cu atât mai mare cu cât investiţia debutează mai târziu! Prin urmare, DN71 va fi finanţat mai degrabă în următorul exerciţiu financiar european decât în cel actual.

DN7, Bucureşti-Titu-Găeşti-Piteşti

Instanţa europeană la care a ajuns contestaţia formulată după derularea procedurii de licitaţie s-a pronunţat în favoarea CNAIR, numai că acum a apărut o nouă problemă. Firma declarată câştigătoare nu a mai dorit să încheie contractul de execuţie, motivând că nu-şi mai poate menţine oferta făcută în 2016, preţurile fiind cu totul altele acum, la trei ani distanţă. Prin urmare, CNAIR trebuie să reactualizeze documentaţia şi să organizeze o nouă licitaţie. Adică, ne ducem şi cu acest proiect tot în toamna anului 2020 şi tot în cel mai optimist caz, că, dacă vor apărea din nou contestaţii la procedura de licitaţie, lucrurile se complică şi nu ştim pentru cât timp! Cât priveşte finanţarea, suntem în aceeaşi situaţie ca şi cu DN71.

Varianta de ocolire a oraşului Găeşti

Documentaţia a fost aprobată, iar proiectul se va regăsi în lista de investiţii CNAIR pentru anul 2020 – promite directorul Sorin Scarlat, care apreciază că, în semestrul doi al anului viitor, va fi lansată procedura de achiziţie de lucrări. Asta înseamnă că investiţia propriu-zisă ar putea demara, în cel mai optimist caz, în 2021. Dacă nu vor fi contestaţii, evident!

A mai vorbit şeful CNAIR despre un drum expres Găeşti-Ploieşti, pentru care ar urma să fie începută în 2020 procedura de licitaţie pentru studiu de fezabilitate şi proiect tehnic. Este vorba de un drum care va fi construit de la zero, nicidecum pe structura DN72, Găeşti-Târgovişte-Ploieşti.

Se repară DN71 la Moţăieni

Vestea cu adevărat bună pe care a dat-o directorul Sorin Scarlat este că se lucrează pentru remedierea alunecării de teren de pe DN 71, din zona satului Moţăieni, acolo unde o femeie şi-a pierdut viaţa, după ce un autocamion încărcat cu lemne, intrat în balans, s-a răsturnat peste ea. Reamintim că, în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, peste 100 de dâmboviţeni au protestat în acel perimetru, sperând să atragă atenţia autorităţilor şi să se repare drumul, care s-a surpat din primăvară şi nimeni nu a făcut nimic timp de atâtea luni de zile.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Copil de 12 ani din Teleorman, suspect de coronavirus!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.europafm.ro/)

Alertă în judeţul Teleorman! Un copil de 12 ani este suspect de coronavirus. Băiatul a făcut febră peste 39 de grade. Starea de panică s-a instalat după ce s-a aflat că tatăl său s-a întors acasă din Lobardia, zonă din Italia în care se manifestă temutul virus.

Despre situaţia copilului s-a aflat după ce asistentul social de la Primăria Blejeşti a avut o discuţie cu un reprezentant al şcolii. Iulian Popescu, directorul DSP Teleorman, a confirmat informaţia. Copilul a fost preluat de un echipaj ISU şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria. Probele recoltatte au fost trimise la Institutul Mastei Balş.

Mâine, în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman, dr. Luminiţa Dumitraşcu, medicul şef al Departamentului de Sănătate Publică, va susţine o declaraţie de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Mitropolitul Târgoviştei conduce delegaţia Bisericii Ortodoxe Române la reuniunea de la Amman

Publicat

pe

ÎPS Nifon, arhiepiscop şi mitroploit al Târgoviştei, participă, în aceste zile, în calitate de conducător al delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române, ca reprezentant al Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul României, la Amman, Iordania, la reuniunea Întâistătătorilor şi a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe. Scopul acestei întâlniri este acela de a găsi soluţii, modalităţi de reconciliere şi de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori.

„Desfășurată la invitația Patriarhului Teofil al III-lea al Ierusalimului, la această întâlnire participă delegațiile următoarelor Biserici Ortodoxe: Patriarhia Ierusalimului, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului, Patriarhia Rusiei, condusă de Sanctitatea Sa Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Biserica Ortodoxă Sârbă, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Irineu, Biserica Ortodoxă Română, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Biserica Ortodoxă Poloneză, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Abel de Lublin și Chełm și Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehe și Slovace, condusă de Preafericitul Părinte Mitropolit Rastislav.

În ziua de 26 februarie 2020, delegațiile Bisericilor Ortodoxe participante au fost primite de Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, al Regatului Hașemit al Iordaniei și Custodele Hașemit al Locurilor Sfinte creștine și musulmane din Țara Sfântă, față de care și-au exprimat recunoștința pentru facilitarea găzduirii acestei întruniri din capitala Regatului Iordaniei, Amman, remarcând activitatea extraordinară a Majestății Sale în promovarea dialogului interreligios la nivel internațional.

Într-o atmosfera frățească, s-a convenit ca toate problemele legate de autocefalie și alte chestiuni de importanță pentru întreaga Ortodoxie, să fie discutate în cadrul unui sinod panortodox, în spirit de dialog și de unitate.

S-au discutat problemele legate de disensiunile din Ucraina, Muntenegru si Macedonia de Nord, astfel, în ceea ce privește situația din Ucraina, recunoscându-se, că este necesar dialogul pentru vindecare și reconciliere. În chestiunea referitoare la Macedonia de Nord, s-a declarat că această problemă trebuie soluționată prin dialog în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe și cu sprijin panortodox. Iar, în ceea ce privește Muntenegru, s-a solicitat autorităților competente să respecte și să păstreze dreptul fundamental de posesiune asupra proprietății, inclusiv cel al Bisericii.

Delegațiile au afirmat că această întrunire are intenția să consolideze relațiile panortodoxe, să promoveze legăturile păcii în Hristos între Bisericile Ortodoxe , să pledeze pentru unitatea ortodoxă și să reînnoiască dialogul în speranța exprimată în rugăciune de a aduce reconcilierea acolo unde există disensiuni.

La finalul intalnirii s-a exprimat speranța ca Sanctitatea Sa Bartolomeu Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, cu bine cunoscutul său primat de onoare, se va alătura acestui dialog împreună cu frații săi întâistătători.

Delegațiile au convenit că ar trebui să se întrunească frățește, de preferință înainte de sfârșitul acestui an, pentru a consolida legăturile comuniunii în rugăciune și dialog.

Delegațiile au fost de acord cu îndemnul fratelui lor Patriarhul Teofil al III-lea de a organiza o rugăciune pentru lume, pentru încheierea războiului, a bolilor și a suferinței și pentru toți creștinii, precum și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe. Această rugăciune va avea loc în Biserica Mamă, Biserica Învierii (Sfântul Mormânt) din Ierusalim, înaintea Sfântului Mormânt al lui Hristos, din care El a înviat și proclamă lumii pacea”, ne-a informat vicarul eparhial, preot Ionuţ Ghibanu.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT