Connect with us

ACTUALITATE

Directorul CNAIR n-are veşti excelente pentru Dâmboviţa! Când vor fi modernizate DN71 şi DN7?

Publicat

pe

Sorin Scarlat, actualul director al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), s-a aflat, astăzi – 17 decembrie 2019, în judeţul Dâmboviţa, la invitaţia preşedintelui organizaţiei PNL – Virgil Guran.

Cu acest prilej, Scarlat a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, o situaţie la zi a proiectelor care vizează modernizarea drumurilor naţionale din Dâmboviţa, mai precis DN71, Bâldana-Târgovişte-Sinaia, DN7, Bucureşti-Titu-Găeşti-Piteşti, şi varianta de ocolire a oraşului Găeşti.

Veştile nu sunt tocmai bune, chiar dacă şeful CNAIR a încercat să transmită către dâmboviţeni cu precădere partea pozitivă în legătură cu aceste investiţii.

DN71, Bâldana-Târgovişte-Sinaia

Licitaţia pentru execuţie, care a fost suspendată în iulie 2019, ar putea fi reluată peste o lună şi jumătate, timp în care responsabilii CNAIR să răspundă la cele 380 de clarificări solicitate de potenţialii ofertanţi. Apoi, vor fi, conform legii, două luni pentru depunerea ofertelor şi, promite directorul CNAIR, doar trei luni pentru deliberare şi anunţarea firmei câştigătoare, după care urmează timpul alocat pentru depunerea eventualelor contestaţii. Dacă nu vor exista, se va semna contractul de execuţie şi se va da ordin de începere a lucrărilor. În caz contrar, lucrurile se complică, în funcţie de modul cum vor fi soluţionate contestaţiile. Oricum, perioada de aşteptate se va prelungi.

De precizat că vor fi două licitaţii. Una pentru tronsonul Bâldana-Târgovişte, care va fi lărgit la patru benzi, şi alta pentru tronsonul Târgovişte-Sinaia, care va fi modernizat. Proiectul include şi cele două poduri de la Pucioasa, plus cel de la Pietroşiţa, grav avariate. Concluzia? În cazul cel mai optimist, lucrările ar putea demara în toamna anului 2020! Cât priveşte finanţarea, directorul Scarlat spune că aceasta va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin POIM 2014-2020, plus cei trei ani de graţie. Asta înseamnă că riscul de a rămâne fără bani este cu atât mai mare cu cât investiţia debutează mai târziu! Prin urmare, DN71 va fi finanţat mai degrabă în următorul exerciţiu financiar european decât în cel actual.

DN7, Bucureşti-Titu-Găeşti-Piteşti

Instanţa europeană la care a ajuns contestaţia formulată după derularea procedurii de licitaţie s-a pronunţat în favoarea CNAIR, numai că acum a apărut o nouă problemă. Firma declarată câştigătoare nu a mai dorit să încheie contractul de execuţie, motivând că nu-şi mai poate menţine oferta făcută în 2016, preţurile fiind cu totul altele acum, la trei ani distanţă. Prin urmare, CNAIR trebuie să reactualizeze documentaţia şi să organizeze o nouă licitaţie. Adică, ne ducem şi cu acest proiect tot în toamna anului 2020 şi tot în cel mai optimist caz, că, dacă vor apărea din nou contestaţii la procedura de licitaţie, lucrurile se complică şi nu ştim pentru cât timp! Cât priveşte finanţarea, suntem în aceeaşi situaţie ca şi cu DN71.

Varianta de ocolire a oraşului Găeşti

Documentaţia a fost aprobată, iar proiectul se va regăsi în lista de investiţii CNAIR pentru anul 2020 – promite directorul Sorin Scarlat, care apreciază că, în semestrul doi al anului viitor, va fi lansată procedura de achiziţie de lucrări. Asta înseamnă că investiţia propriu-zisă ar putea demara, în cel mai optimist caz, în 2021. Dacă nu vor fi contestaţii, evident!

A mai vorbit şeful CNAIR despre un drum expres Găeşti-Ploieşti, pentru care ar urma să fie începută în 2020 procedura de licitaţie pentru studiu de fezabilitate şi proiect tehnic. Este vorba de un drum care va fi construit de la zero, nicidecum pe structura DN72, Găeşti-Târgovişte-Ploieşti.

Se repară DN71 la Moţăieni

Vestea cu adevărat bună pe care a dat-o directorul Sorin Scarlat este că se lucrează pentru remedierea alunecării de teren de pe DN 71, din zona satului Moţăieni, acolo unde o femeie şi-a pierdut viaţa, după ce un autocamion încărcat cu lemne, intrat în balans, s-a răsturnat peste ea. Reamintim că, în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, peste 100 de dâmboviţeni au protestat în acel perimetru, sperând să atragă atenţia autorităţilor şi să se repare drumul, care s-a surpat din primăvară şi nimeni nu a făcut nimic timp de atâtea luni de zile.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

A vrut să vândă un scaun pe internet și a fost la un pas să rămână fără banii de pe card!

Publicat

pe

Un bărbat din Iași a povestit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, modul în care era să fie păcălit atunci când a scos la vânzare pe internet un scaun – scrie DC News.

„Novice în ale vânzării pe internet, dorind să-mi vând scaunul second-hand, iată, chiar azi, am fost la limită să ofer datele cardului bancar unui anume Ursu BRAWL (ce nume!) din satul Dopca, Jud. Brașov (e bine să ai un județ „serios” în spate) care m-a contactat pe Whatsapp.

A evitat mult să ofere numele și adresa, insistând să introduc datele cardului meu la un link aparent serios (inclusiv codul de 3 cifre, de pe spate, specific unei cumpărări de pe site-uri verificate, nu unei vânzări, cum era cazul meu)”, a povestit ieșeanul pe pagina sa de Facebook.

Modul de operare al atacatorilor

Aceştia contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe Whatsapp. Apoi susțin că au efectuat plata.

Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag bani din contul lor.

Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială.

În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Rareș Bogdan și-a pierdut apetitul când a văzut jandarmii în restaurant

Publicat

pe

Simandicosul primvicepreședinte PNL Rareș Bogdan, care, de cele mai multe ori, spune povești, de parcă îi place să se audă, a comis din nou o gafă publică. A acuzat jandarmii că i-au stricat digestia, starea de bine, când i-a văzut intrând în uniforme să facă un control într-un restaurant din Herăstrău unde nobilul politician liberal servea masa cu familia.

Păi, domnule europarlamentar, au intrat gealații în această pandemie peste unii în casa lor, în curtea lor și i-au amendat de nu s-au văzut fiindcă luau masa, tot în familie, dar nu le-a ieșit organelor la număr?! Așa că, mai ușor cu demagogia asta vocală.

Oricum sindicaliștii de la Europol i-au răspuns pe măsură fostului jurnalist luat de cap de când a intrat în politică. I-au spus băieții cum stă treaba cu legea, cu pandemia și cu politicienii.

„Rareș Bogdan s-a arătat iritat de prezența jandarmilor la restaurantul din Herăstrău unde lua masa cu familia, afirmând că nu i se pare normal ca în local, unde sunt familii și copii, forțele de ordine să vină în uniforme. Mai mult, l-a sunat pe colegul său de partid, ministrul Bode și pe secretarul de stat Bogdan Despescu și le-ar fi explicat dumnealui cum trebuie să fie efectuate controalele. A mai făcut aluzie și că polițiștii nu intervin în restaurantele și terasele care în weekend se transformă în cluburi.

Acum, nici nu știm cum ce să începem pentru a-l lămuri pe europarlamentarul Rareș Bogdan…

1. În primul rând îi reamintim că la guvernare se află partidul din care face parte. Adică tocmai cei care au impus restricțiile și care trimit constant, în fel de fel de planuri de acțiune, jandarmi și polițiști să defileze pe la terase, restaurante, mall-uri.

2. Noi am tot urlat ca lupii la lună timp de 1 an, că de la nivelul MAI, prin videoconferințele periodice se impuneau „cifre”. Număr de amenzi, acțiuni și controale cât mai multe și mai puțină muncă de poliție. Dacă Rareș Bogdan are impresia că polițistului sau jandarmului îi face plăcere să ridice de la masă clienți, să îi numere, să îi legitimeze și să îi șicaneze, se înșală amarnic.

3. Aluzia cu restaurantele care se transformă în cluburi este reală. De aceea nu înțelegem de ce colegii de partid ai lui Rareș Bogdan, care au emis HG-ul cu restricțiile nu au oferit instrumente polițiștilor să și acționeze în astfel de cazuri. Cu toate că este interzisă funcționarea cluburilor și discotecilor, patronii teraselor din Herăstrău și de la mare, apropiați ai oamenilor politici, au făcut suficient lobby pentru a nu fi atinși de restricții sau de sancțiuni astfel că în momentul de față există o lacună legislativă, care nu le permite polițiștilor să îi sancționeze.

Vă reamintim că în urmă cu aproximativ 4 săptămâni premierul Câțu critica forțele de ordine că nu sunt „suficient de vizibile” și îi cerea ministrului Bode „mai multe controale”, la acel moment mai rămânea ca și femeia de serviciu să fie scoasă în patrulare prin mall-uri, piețe și alte zone aglomerate. Acum, veniți dumneavoastră și ne spuneți ca v-ați simțit „intimidat” de uniformă și de prezența jandarmilor în restaurant la ora 14. Practic, noi suntem pe post de minge de ping-pong într-o instituție care conform legii este apolitică, dar în care primești comenzi de la oameni politici. Și atunci ne întrebăm, oare nu ar fi mai bine ca aleșii neamului și clientela de partid să anunțe unde iau masa (mic dejun, prânz, cină, sprițuri, cafele etc) sau care localuri pot fi controlate și care nu, în așa fel încât, în viitor, forțele de ordine să nu mai „gafeze”?

Și, în loc de concluzie, poate Rareș Bogdan ar trebui să știe că de fapt cei doi jandarmi care l-au deranjat, l-au deranjat în numele ministrului Lucian Bode și a secretarului de stat Bogdan Despescu, cei care dispun astfel de controale”, au scris,pe pagina de Facebook, după ieșirea grandomană a lui Rareș Bogdan,  reprezentanții Sindicatului Europol.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT