Connect with us

ACTUALITATE

Direcţia Silvică Dâmboviţa, locul 5 în ţară după cantitatea de lemne vândută către populaţie

Publicat

pe

Întâmplarea sau mai degrabă Dumnezeu a făcut ca Direcţia Silvică Dâmboviţa să organizeze o conferinţă de presă tip bilanţ, astăzi – 17 decembrie 2019, ziua când s-a împlinit un an de la ultima întâlnire cu jurnaliştii pe care a avut-o dr. ing. Costel Preda, fostul şef al instituţiei, răpit de boală mult prea devreme dintre noi. Ne-a încercat un sentiment de profundă tristeţe să ne aflăm în acelaşi spaţiu şi domnul Preda să nu mai fie.

Apoi, ştiind cât de mult s-a dedicat profesiei, ştiind cât de mândru era să ne spună că Direcţia Silvică Dâmboviţa este, prin rezultatele obţinute an de an, o structură de top a Regiei Naţionale a Pădurilor, ne-am gândit că domnul Preda trebuie să fie şi acolo, sus, în ceruri, mândru de echipa pe care a format-o. Direcţia Silvică Dâmboviţa a reuşit şi în 2019 să îndeplinească, şi chiar să depăşească, indicatorii tehnico-economici prognozaţi – după cum ne-a informat directorul Ion Stoica.

1. Regenerarea pădurii
Direcţia Silvică Dâmboviţa a realizat regenerări naturale pe 179 de hectare (faţă de 108 hectare prognozate) şi împăduriri artificiale pe 44 de hectare (faţă de 32 de hectare prognozate).

2. Punere în valoare (marcare)
S-au prognozat 150.000 mc, s-au realizat 150.000 mc.

3. Tăieri de îngrijire, adică degajări, curăţiri şi rărituri
Programul a fost de 2.210 hectare şi s-au realizat 2.608 hectare.

4. Preluare în pază păduri private, cu acte de constatare
Este vorba despre pădurile ai căror proprietari nu sunt cunoscuţi sau au decedat, iar moştenitorii nu au dezbătut succesiunea. S-au prognozat la începutul anului 250 de hectare şi s-au realizat deja 317 hectare.

5. Investiţii
S-au cumpărat utilaje noi şi au fost achitate fără întârzieri ratele de leasing la cele achiziţionate anterior. Valoare: 1.230 mii de lei. de asemenea, au fost reabilitate trei drumuri forestiere, care măsoară 24 km. Valoare: 3.975 mii de lei, în care este inclusă şi documentaţia pentru construirea a două drumuri noi şi reabilitarea altor trei, lucrări ce vor fi realizate în 2020.

6. Recoltare masă lemnoasă
Formaţiunile proprii de exploatare vor lucra inclusiv în ziua de 31 decembrie. De asemenea, Direcţia Silvică Dâmboviţa are contracte în derulare cu diferiţi agenţi economici care au cumpărat masă lemnoasă pe picior. Şi aceştia sunt interesaţi să extragă întreaga cantitate, altfel vor plăti penalităţi de întârziere începând cu 1 ianuarie 2020.

7. Asigurare lemne pentru populaţie
Programul a fost de 56.900 mc, iar anul se va închide la 59.000 mc, după cum merg vânzările în această perioadă. Raportat la cantitatea de lemne valorificată către populaţie, Direcţia Silvică Dâmboviţa, deşi este o structură mică, se situează pe locul 5 la nivel naţional. De precizat că, la cerere, Direcţia Silvică Dâmboviţa asigură, contra cost, şi transportul către domiciliul cumpărătorilor.

8. Produse, servicii, avize
Vorbim de fructe de pădure, plante medicinale, prestări servicii silvice, punere în valoare, administrare, autorizaţii de vânătoare, taxe de organizare vânătoare, chirii cabane, vânzare carne de vânat. Prognoza a fost de 16.500 mii lei şi s-au realizat 17.366 mii lei.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite