ACTUALITATE
Consiliul Județean Dâmbovița, reacție cu privire la drumurile spre zona montana Padina-Peștera
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitor la accesul rutier pe drumurile județene spre zona montană a județului, respectiv Stațiunea turistică de interes național Peștera – Padina, Consiliul Județean Dâmbovița face următoarele precizări:
Urmare a colaborării dintre Consiliul Județean Dâmbovița și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, vă aducem la cunoştinţă că, în privința elementelor de siguranță rutieră (parapeți de protecție), până la această dată au fost montați 4.092 m, iar în stocul existent la S.C. Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița S.A. se află 2.308 m, care fac obiectul montajului în continuare pe traseul DJ 714, la data finalizării rezultând realizarea integrală a necesarului stabilit.
Din acest punct de vedere, precizăm că montajul, de către S.C. Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa S.A, a elementelor de siguranţă a circulaţiei a fost realizat pe sectoarele Glod (DN 71) – Sanatoriul Moroeni – Zănoaga, km 0+000 – 21+000 şi Cabana Bolboci – Cheile Tătarului, km 24+366÷29–900; pe celelalte sectoare, respectiv Zănoaga – Cabana Bolboci, km 21+000÷24+366 şi Cheile Tătarului – Peştera, km 29+900÷34+485, sunt asigurate condiţiile corespunzătoare de circulaţie şi semnalizare rutieră printr-o investiţie distinctă de modernizare prin asfaltare.
În acest sens, menţionăm că montajul semnalizării rutiere verticale pe DJ 714, cu peste 300 de table indicatoare, reprezintă realizarea integrală a necesarului stabilit de comun acord cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.
Referitor la drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga, reamintim că acest sector de drum se află în curs de modernizare și reabilitare, lucrările fiind suspendate pe perioada de iarnă, drumul având planurile de semnalizare rutieră conforme, urmând ca finalizarea tuturor lucrărilor să se realizeze în semestrul 1 al anului 2020.
Cu privire la traseul DJ 713 – DN 71 – Dichiu – Piatra Arsă, investiția de reabilitare și modernizare a fost finalizată în totalitate, acesta fiind corespunzător din punct de vedere al elementelor pentru siguranța circulației rutiere, obiectivul aflându-se în perioada de garanție și având, în perioada de iarnă 2019 – 2020, circulația rutieră închisă pe sectorul Cabana Dichiu – Piatra Arsă.
Având în vedere cele precizate, apreciem că interdicția de acces în Platoul Padina – Peștera este excesivă din următoarele considerente:
– în Platoul Padina – Peștera, își desfășoară activitatea mai multe instituții și servicii publice, agenți economici și instituții de cult, inclusiv posturile de poliție și jandarmerie montană, în cadrul cărora activează aproximativ 300 de persoane, la care se adaugă turiștii care vizitează zona sau sunt cazați în unitățile turistice, accesul rutier efectuându-se în perioada de iarnă, în general, pe traseul DJ 714;
– semnalizarea rutieră verticală pe DJ 714, cu o valoare totală de peste 1.000.000 lei, justifică îndeplinirea condițiilor corespunzătoare circulației rutiere pe toată perioada anului, acest drum reprezentând singura variantă de acces în Platoul Padina – Peștera, când traseul DJ 713 este închis, din cauza pericolului de avalanșe;
– prin intermediul S.C. Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița S.A., Consiliul Județean Dâmbovița asigură întreținerea pe timp de iarnă a drumurilor județene din zona montană, având disponibile, în zonă, utilaje și materiale antiderapante, în număr și stocuri suficiente.
De asemenea, prin notificarea instituţiei noastre despre faptul că DJ 714, dar şi drumul de legătură sunt închise circulaţiei rutiere, fără a exista o altă variantă alternativă deschisă, în Staţiunea turistică de interes Naţional Peştera – Padina, este afectată realizarea următoarelor activităţi şi servicii curente:
– activităţi specifice de iarnă pentru deszăpezire şi combaterea lunecuşului, pe DJ 713, drumul de legătură şi DJ 714, în conformitate cu prevederile legale;
– serviciile de intervenţie ale Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Dâmboviţa;
– accesul rutier al angajaţilor şi al furnizorilor care asigură aprovizionarea agenţilor economici existenţi, dar şi a Mănăstirii Peştera Ialomiţei;
– accesul rutier pentru echipaje de intervenţie speciale din categoria SMURD, Pompieri, Salvamont, S.D.E.E. Muntenia Nord, DISTRIGAZ etc.
În contextul în care S.C. L.D.P. Dâmboviţa S.A. nu ar mai realiza activităţi de deszăpezire şi combatere a lunecuşului pe DJ 714, este afectată şi activitatea din zonă a serviciilor Poliţiei Padina şi Jandarmeriei montane.
Totodată, amintim că viteza de circulaţie pe traseul DJ 714 este redusă în perioada de iarnă, potrivit configuraţiei geografice a acestuia, aspect care concură la o siguranţă sporită în trafic.
Ținând cont de situația existentă, la această dată, pe traseele de drumuri județene din zona montană, considerăm îndeplinite cerințele legale pentru accesul rutier spre Stațiunea turistică de interes național Peștera – Padina, cu obligativitatea, din partea conducătorilor auto, de a echipa corespunzător autovehiculele, de a respecta semnalizarea rutieră din zonă, a indicațiilor agenților de poliție, a reprezentanților jandarmeriei montane, a Serviciului Public Salvamont – Salvaspeo Dâmbovița, precum și a reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic care asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița
ACTUALITATE
Mitropolitul Nifon a sfințit biserica cu hramul „Sfânta Treime”, din satul Viișoara
În ciuda vremii potrivnice, astăzi – 10 noiembrie 2024, în satul Viișoara, comuna Ulmi, s-au adunat sute de drept credincioși pentru a participa la târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți.
„Proiectul arhitectural al sfântului locaș, construit în formă de cruce, cu o turlă principală deasupra naosului și două turle mai mici deasupra pronaosului, a fost realizat de arhitectul Ligia Iordăchescu.
Pictura bisericii, realizată în tehnica a secco, a fost executată între anii 2020-2023, de pictorul bisericesc Stoica Emil Georgian din localitatea Șotânga, județul Dâmbovița, iar mobilierul bisericesc și catapeteasma au fost lucrate în lemn de stejar de către sculptorul Burloi Tudorel, din Pogoanele, județul Buzău.
Lucrările de construire, amenajare și înfrumusețare a noului locaș de cult au fost realizate prin efortul și străduința preoților Știrbescu Ion (2006-2017) și Chivulescu Dumitru (2017-2024), din fonduri oferite de către Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local Ulmi și de alți donatori”, se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.
Actul de sfințire a bisericii a fost citit de vicarul eparhial preot Ionuț Adrian Ghibanu. Cuvântul de bun venit adresat IPS Nifon a fost rostit de preotul Silviu Constantin Danciu.
ÎPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, în cuvântul său, a scos în evidență faptul că zidirea unei biserici noi este o ofrandă adusă de oameni lui Dumnezeu și, în același timp, este un dar al Tatălui ceresc către noi toți.
„Iubirea jertfelnică este ofranda noastră pentru Creator, ca o mărturie a credinței noastre în Sfânta Biserica, iar Dumnezeu Cel Bun ne întoarce apoi prin darurile Sale cele bogate, prin tot ceea ce ne dăruiește de-a lungul vieții. De aceea, sfințirea unei noi biserici reprezintă o adevărată Cincizecime, un eveniment eclezial și comunitar de excepție. Menirea Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia, de a da omului posibilitatea să ia aripi duhovnicești, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu.Trupul cel viu, eficace și puternic al lui Hristos în lume, prin toate epocile istorice, Biserica este organismul viu în cadrul societății omenești, fiindcă ea este vie în toate momentele istoriei omenești până la sfârșitul veacurilor”.
Înaltul Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a acordat rangul de ”iconom stavrofor” preotului Dumitru Chivulescu și „Diploma mitropolitană de recunoștință” preotului Ion Știrbescu. ÎPS Nifon a mai acordat președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și primarului comunei Ulmi, Bogdan Tița, diplome de recunoștință.
De precizat că, la acest eveniment religios, alături de enoriași, s-au aflat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, șefi de instituții deconcentrate, prefectul Dragoș Emilian Rusu, parlamentarii Titus Corlățean, Carmen Holban, Marian Țachianu, Radu Popa, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și consilierul premierului Marcel Ciolacu – Victor Ponta.
ACTUALITATE
Salvatorii SMURD din România, campioni mondiali la categoria „Trauma Complex”
Echipajul SMURD al ISU București-Ilfov, care a reprezentat România la “World Rescue Challenge”, cel mai important concurs internațional dedicat descarcerării și primului ajutor de urgență, și-a adjudecat locul I la categoria „Trauma Complex” și locul II la „Trauma Overall”.
Competiția s-a desfășurat în perioada 5-9 noiembrie 2024 în Portugalia. La start s-au aliniat 36 echipe de salvatori profesioniști din 20 de state: Croația, Austria, Cehia, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda, SUA, Brazilia, Chile, Taiwan, Africa de Sud, Canada, Emiratele Arabe Unite, Australia și România.
Țara noastră a mai fost reprezentată și de un echipaj de la ISU Mureș, care s-a clasat pe locul 8 la „Descarcerare”, și unul de la ISU Maramureș. În ultimii ani, echipele României au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestei competiții, clasându-se pe primele locuri și demonstrând, încă o dată, un înalt nivel de profesionalism și pregătire.
Competiția Mondială de Salvare reunește cele mai bune echipe de salvatori din lume în materie de descarcerare și acordare de prim ajutor, oferind un cadru de învățare și perfecționare a tehnicilor de salvare și intervenție, dar și un schimb de experiență la nivel global.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Atenție! Se oprește furnizarea apei în mai multe blocuri din Târgoviște
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Violonist din județul Dâmbovița a cucerit publicul din Viena. Felicitări, Theodor Arnăutu!
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Primărița de la Sălcioara organizează întâlnire cu locuitorii comunei, să le afle problemele
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița angajează instalator
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Voinești: Continuitatea înseamnă performanță și respect pentru cetățean. Claudiu Popa a fost reales viceprimar al comunei!
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Constantin Tocan a preluat conducerea Parcului Industrial Moreni
-
ACTUALITATEacum 6 zile
14 noiembrie 2024: Camera de Comerț Dâmbovița premiază și anul acesta excelența în afaceri
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Emanuel Spătaru a trecut de la cel mai tânăr primar din România la mandatul al 3-lea. Cu încredere, emoții și speranțe!