Connect with us

ACTUALITATE

Drumurile montane spre Padina-Peştera, prinse în cercul vicios al pasării responsabilităţii!

Publicat

pe

Pasarea responsabilității de la o instituție la alta, în ceea ce privește situația drumurilor montane care duc spre ceea ce identifică judeţul Dâmboviţa – adică turismul din Bucegi, pare a avea nuanţă politică. Povestea cu cele două DJ-uri care nu își mai găsesc parcă rostul în peisajul rutier dâmbovițean este veche de 30 de ani. Au trecut peste ea mai multe stăpâniri și degeaba. Ne aflăm acum, în prag de an nou, în penibila situație de a merge, dacă vrem, pe platoul Padina – Peștera la risc, fiindcă drumurile sunt închise circulației pe anumite tronsoane. Și, atenție, nici măcar nu a nins ca într-o iarnă adevărată!

Autoritățile, parcă după un scenariu consumat la „Colectiv”, închid ochii, dar nu prea mult și cu teamă pentru ceea ce nu au reușit să facă. Pentru lipsa de a gestiona temeinic aceste căi de acces. Cine este principalul vinovat? Evident, Consiliul Județean Dâmbovița. Această instituție este proprietara drumurilor cu pricina. Reprezentanții CJD ar trebui să se ocupe, direct sau prin societatea de profil pe care o are înfiinţată, de exploatarea judicioasă, fără probleme pentru turiști, a acestor drumuri. De ce nu o fac? Pentru că nu sunt capabili. Pentru că, în toți acești ani, nu au dezvoltat o flotilă de utilaje care să deservească zona turistică a Dâmboviței pe timp de iarnă. Să existe, în toate punctele cheie, utilaje care să intervină rapid și cu maximă operativitate. CJD a încheiat anul cu un excedent bugetar imens. Adică, bani mulți necheltuiţi. De ce nu a achiziționat cu ei utilaje performante, mașini de curățat zapada, ca în Elveția, Finlanda sau Suedia? Pentru că nu s-a vrut.

Există animozități, neînțelegeri între conducerea Consiliului Judetean Dâmboviţa și directorul de la SC Lucrări, Drumuri și Poduri Dâmbovița, pe care preşedintele Alexandru Oprea îl vrea musai îndepărtat. De ce să îi dezvoltăm pe ăștia, să le punem cununa de lauri pe cap? Și, uite asa, din cauza orgoliilor, a luptelor de culise, suferă cetățeanul, economia acestui județ. E ușor, ca șef de judeţ să bagi capul în nisip și să aștepți ca vina să fie aruncată, de pildă, asupra Politiei. Păi, oamenii ăștia dau niște avize. Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege își dau acordul dacă nu. Problema a căpătat amploare după ce o maşină cu câțiva turiști a rămas înțepeniţă în zăpadă între Dichiu și Piatra Arsă.

Datorita mass-media şi rețelelor de socializare, s-a dat alarma. Cei care trebuiau să ajungă în munte de Revelion au intrat în panică. Nu și Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă Dâmbovița! Din câte știm, parcă este organismul abilitat să rezolve astfel de situații, să tragă la răspundere pe cei care ar trebui să se implice, să găsească soluţii. Dar și aici, ca și la CJD, e tăcere. Oricum, le-ar fi greu să explice, cu subiect și predicat, cum stau lucrurile. Aici este nevoie de acoperit oameni, fapte, proiecte rămase în coadă de pește.

Pe bună dreptate, fostul senator de Dâmbovița, Valentin Calcan, patronul Complexului Turistic Peștera, apare în spațiul public pentru a-și exprima indignarea vizavi de tratarea cu superficialitate a problemelor cu care se confruntă turismului dâmbovițean montan. Unii stau cu capul în zăpadă să nu îi vadă lumea, iar alții, recte Poliţia, suflă și în iaurt, după cum s-a exprimat Valentin Calcan, astăzi, intr-o postare pe Facebook.

„Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina – unica Stațiune din lume cu acces exclusiv cu elicopterul, … în opinia IPJ Dâmbovița!

Am luat act de comunicatul emis de către IPJ Dâmbovița prin care suntem informați că TOATE drumurile către Stațiunea Peștera-Padina sunt închise! Pentru noi nu este nimic nou. Nu de azi, nu de ieri, ci, de ANI de zile, Poliția nu a eliberat aviz favorabil Consiliului Judetean Dambovița pentru drumurile din munte. Personal, am participat, acum 3-4 ani de zile, la întâlnirile organizate de către CJD cu investitorii din turism și, desigur, cu reprezentanții poliției. Aflam că pe drumul Moroeni-Zănoaga sunt deja instalate mai multe indicatoare rutiere decât pe oricare alt drum judetean similar, dar tot ar mai trebui montate. Și acesta era un important impediment pentru eliberarea avizului.

Care este situația reală? Pe drum se circulă foarte bine (desigur, în condiții de iarnă). Pe acest «drum închis» de ani de zile, circulă zilnic și mașina poliției, și salvarea în caz de nevoie, și mașinile tuturor instituțiilor statului. Chiar și cea a Primăriei Moroeni, ba chiar și cele de la CJD sau de la Guvern.

De aceea, cum să interpretăm acest comunicat în prag de An Nou? Ca un fel de «Sărbători fericite», petrecere frumoasă celor peste 600-700 iubitori de munte? Oare, se gândește cineva și la cei care muncesc în turismul montan, cei circa 300 de angajați de la Peștera-Padina pentru care serviciul înseamnă bunăstare în familie? Cum ar fi să plece astăzi toți acasă, … șomeri?

Am fost și eu 12 ani în serviciul public al județului Dâmbovița și am văzut de prea multe ori acțiuni ale unor servicii publice făcute exclusiv spre binele lor nu și spre binele cetățenilor. Nu am fost niciodată de acord și am încercat mereu să schimb această atitudine. Pot înțelege, ca urmare a evenimentului de ieri din zona Piatra Arsă, că astăzi, poliția suflă și-n iaurt. Dar, oare, nu ar fi mai onest să prevenim activ orice situație neplăcută? Cine a împiedicat montarea unei bariere la Dichiu spre Piatra Arsă atunci când a devenit evident că accesul pe acel drum va fi imposibil? Este cineva împotriva unui filtru din când în când pentru a se verifica, la intrarea pe drumul montan, starea cauciucurilor? Asta ca să nu ne mai trezim în vârf de munte cu mașini echipate de vară pentru că nu-i așa, în București, nu este zăpadă pe drum?

Eu cred că se poate soluționa cu înțelepciune orice problemă. Cred că și poliția județeană ține cu noi și ne va ajuta să facem turism de cea mai înaltă calitate, la cea mai înaltă altitudine din Dâmbovița. La Mulți Ani cu drag tuturor, inclusiv Poliției Dâmbovița!” – Valentin Calcan, ATPP.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CAS Dâmbovița, agenda de contractare august 2022

Publicat

pe

de

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa organizează în luna august 2022 sesiune de contractare pentru următoarele categorii de furnizori de servicii medicale:
– asistență medicală primară;
– asistență medicală pentru specialități clinice.

Documentele necesare incheierii contractelor se transmit in format electronic asumate fiecare in parte prin semnatura electronica extensa/calificata a reprezentantului legal al furnizorului. Reprezentantul legal al furnizorului raspunde de realitatea si exactitatea documentelor necesare incheierii contractelor.

Lista documentelor necesare contractarii pentru fiercare tip de asistenta medicala poate fi consultata accesand pagina web a CAS Dambovita, www.casdb.ro in sectiunea “FURNIZORI -CONTRACTARE 2021”

DIRECTOR GENERAL,
JR. CRISTINA SIMA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Moduri prin care poți integra un acoperis retractabil terasa în spațiul tău exterior

Publicat

pe

de

Începem cu un exercițiu de imaginație. Gândește-te ce lipsește din grădina ta proaspăt amenajată? Probabil că unul din răspunsurile tale va fi o terasă sau pur și simplu un spațiu în care să te relaxezi și să te bucuri de munca ta, în aceste zile însorite de vară.

Poți face investiții noi pe termen lung pentru grădina ta luând în calcul și sistemele de pergole retractabile, care pot îndeplini mai multe funcții și care îți pot fi de folos în mai multe privințe. Un acoperis retractabil terasa nu doar că îți îmbunătățește experiența în propria grădină, dar te poate încuraja să economisești bani., datorită costurilor reduse de mentenanță.

Deși sunt foarte multe opțiuni din care poți alege, trebuie să te îndrepți spre varianta cea mai accesibilă pentru tine. Îți vom prezenta, în acest articol, modalități prin care un acoperis retractabil terasa poate fi integrat în grădina ta, dar și avantajele provenite din aceste pergole.

Detalii de reținut despre un acoperis retractabil terasa

Un acoperis retractabil terasa sau o pergolă reprezintă un sistem de închidere care umbrește și protejează spațiile exterioare de precipitații. Aceste copertine sunt ideale pentru a petrece timp în grădină, dar pot fi foarte utile și pentru afacerile care nu au o terasă acoperită în grădină.

Acest acoperis retractabil terasa este fabricat din aluminiu și reprezintă o îmbunătățire a vechilor foișoare din lemn. Nu doar că este realizat dintr-un material mai rezistent, dar este și mai elegant, fiind disponibil în diverse forme, de la cea clasică, la cea arcuită sau cea în formă de triunghi.

O altă caracteristică a pergolelor retractabile este automatizarea acestora, deoarece sunt dotate cu un sistem inteligent, numit Somfy, care îți oferă posibilitatea să le controlezi printr-o telecomandă. Acest lucru demonstrează nu doar cât de moderne sunt față de vechile pergole din lemn, ci și accentul pus pe confortul clientului.

Există două opțiuni în ceea ce privește pergolele retractabile, acestea pot fi normale sau bioclimatice. Diferența dintre ele stă în formă, montaj și faptul că cele bioclimatice însumează mai multă tehnologie. Ambele vin cu beneficii care să sublinieze raportul calitate-preț.

Avantaje ale aluminiului 

Aluminiul este unul din cele mai abundente metale din lume. Este un metal ușor, dar rezistent, care face ca pergolele retractabile să fie ușor de montat și rezistent la diferitele condiții ale vremii, mai ales în ceea ce privește sezonul rece în care temperaturile scăzute pot avea efecte devastatoare.
Important este și faptul că aluminium este un metal prietenos cu mediul, care poate fi reciclat și care nu produce afecțiuni de sănătate în rândul oamenilor, așa cum o fac unele metale toxice precum arsenicul, plumbul sau cadmiul. O pergolă retractabilă din aluminiu nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea ta și a celor dragi ție.

De asemenea, spre deosebire de alte metale, aluminiul nu are nevoie de un strat auxiliar de protecție. Tehnicile de finisaj, cum ar fi sablarea sau lustruirea se realizează fără a fi nevoie de protecție suplimentară, datorită rezistenței metalului din care este făcut un acoperis retractabil terasa.

Modalități prin care poți integra un acoperis retractabil terasa în grădina ta

Un acoperis retractabil terasa servește la mai multe întrebuințări și poate fi decorată și amenajată astfel încât să satisfacă diverse nevoi pe care le are o persoană. Fie că vorbim de grădină personală sau de spațiu de business, o pergolă poate fi mai mult decât utilă.

Terasă pentru grădina personală

În cazul în care căldura dogoritoare te determină să vrei să petreci mai mult timp afară, în deosebi în propria grădină, dar nu ai un spațiu special amenajat pentru a-ți admira florile, atunci poți opta pentru un acoperis retractabil terasa.

Datorită faptului că pergolele pot fi montate și independent, îți poți crea o terasă chiar în grădină. Poți petrece timp cu rudele și cu musafirii în aer liber și vă puteți bucura de natură fără probleme și seara, datorită faptului că fiecare variantă de  acoperis retractabil terasa vine în dotare cu un sistem de iluminare, potrivit pentru seri memorabile de vară.

Tindă elegantă

În cazul unei grădini mai mici, care nu permite lucrări prea mari, nu trebuie să te descurajezi în cazul în care vrei un spațiu exterior frumos amenajat. Există și varianta în care poți transforma o pergola retractabilă într-o tindă distinsă.

Pergolele sunt foarte versatile și se potrivesc cu majoritatea nuanțelor caselor. Poți alege să îți decorezi tinda în stilul tău caracteristic și poți chiar să îl amenajezi astfel încât să nu fie doar un spațiu simplu la intrarea în locuință.

Înlocuitor pentru garaj

În cazul în care cea mai mare problemă a ta este lipsa garajului și costurile aferente construirii unuia, îți sugerăm să folosești o pergola retractabilă pentru ca mașina ta să fie ferită de razele soarelui, pentru a evita supraîncălzirea și de precipitații, pentru a evita daunele materiale.

Instalarea unei pergole este mult mai ieftină decât construirea unui garaj și poate fi chiar mai eficient să optezi pentru un sistem de acoperire. Acesta îți poate facilita deplasarea, iar costurile mentenanței sunt reduse considerabil, pentru că o pergolă din aluminiu nu necesită o îngrijire meticuloasă, garajele în schimb au nevoie de curățenie frecventă.

Oferte pergole retractabile

În cazul în care toate avantajele prezentate în acest articol ți-au captat atenția, noi te încurajăm să optezi pentru un sistem acoperis retractabil terasa și să te îndrepți spre ofertele cele mai accesibile pentru bugetul tău.

În cazul în care nu ai un buget foarte mare, dar dorești să îți amenajezi spațiul exterior, poți să consulți ofertele de pe site-ul Tende.ro. Montarea unei pergole retractabile începe de la 250 de euro pe metru pătrat, o ofertă destul de bună luând în considerare toate avantajele unui acoperis retractabil pentru terasă.

Pentru mai multe detalii și pentru a discuta mai multe despre pergola ta, poți intra pe site-ul nostru, acolo vei găsi mai multe detalii legate de componența pergolelor, sistemul de automatizare, sistemul de iluminat și multe altele. Vei găsi pe site și datele noastre de contact, în cazul în care te hotărăști să apelezi la serviciile noastre.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT