Connect with us

ACTUALITATE

Drumurile montane spre Padina-Peştera, prinse în cercul vicios al pasării responsabilităţii!

Publicat

pe

Pasarea responsabilității de la o instituție la alta, în ceea ce privește situația drumurilor montane care duc spre ceea ce identifică judeţul Dâmboviţa – adică turismul din Bucegi, pare a avea nuanţă politică. Povestea cu cele două DJ-uri care nu își mai găsesc parcă rostul în peisajul rutier dâmbovițean este veche de 30 de ani. Au trecut peste ea mai multe stăpâniri și degeaba. Ne aflăm acum, în prag de an nou, în penibila situație de a merge, dacă vrem, pe platoul Padina – Peștera la risc, fiindcă drumurile sunt închise circulației pe anumite tronsoane. Și, atenție, nici măcar nu a nins ca într-o iarnă adevărată!

Autoritățile, parcă după un scenariu consumat la „Colectiv”, închid ochii, dar nu prea mult și cu teamă pentru ceea ce nu au reușit să facă. Pentru lipsa de a gestiona temeinic aceste căi de acces. Cine este principalul vinovat? Evident, Consiliul Județean Dâmbovița. Această instituție este proprietara drumurilor cu pricina. Reprezentanții CJD ar trebui să se ocupe, direct sau prin societatea de profil pe care o are înfiinţată, de exploatarea judicioasă, fără probleme pentru turiști, a acestor drumuri. De ce nu o fac? Pentru că nu sunt capabili. Pentru că, în toți acești ani, nu au dezvoltat o flotilă de utilaje care să deservească zona turistică a Dâmboviței pe timp de iarnă. Să existe, în toate punctele cheie, utilaje care să intervină rapid și cu maximă operativitate. CJD a încheiat anul cu un excedent bugetar imens. Adică, bani mulți necheltuiţi. De ce nu a achiziționat cu ei utilaje performante, mașini de curățat zapada, ca în Elveția, Finlanda sau Suedia? Pentru că nu s-a vrut.

Există animozități, neînțelegeri între conducerea Consiliului Judetean Dâmboviţa și directorul de la SC Lucrări, Drumuri și Poduri Dâmbovița, pe care preşedintele Alexandru Oprea îl vrea musai îndepărtat. De ce să îi dezvoltăm pe ăștia, să le punem cununa de lauri pe cap? Și, uite asa, din cauza orgoliilor, a luptelor de culise, suferă cetățeanul, economia acestui județ. E ușor, ca șef de judeţ să bagi capul în nisip și să aștepți ca vina să fie aruncată, de pildă, asupra Politiei. Păi, oamenii ăștia dau niște avize. Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege își dau acordul dacă nu. Problema a căpătat amploare după ce o maşină cu câțiva turiști a rămas înțepeniţă în zăpadă între Dichiu și Piatra Arsă.

Datorita mass-media şi rețelelor de socializare, s-a dat alarma. Cei care trebuiau să ajungă în munte de Revelion au intrat în panică. Nu și Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă Dâmbovița! Din câte știm, parcă este organismul abilitat să rezolve astfel de situații, să tragă la răspundere pe cei care ar trebui să se implice, să găsească soluţii. Dar și aici, ca și la CJD, e tăcere. Oricum, le-ar fi greu să explice, cu subiect și predicat, cum stau lucrurile. Aici este nevoie de acoperit oameni, fapte, proiecte rămase în coadă de pește.

Pe bună dreptate, fostul senator de Dâmbovița, Valentin Calcan, patronul Complexului Turistic Peștera, apare în spațiul public pentru a-și exprima indignarea vizavi de tratarea cu superficialitate a problemelor cu care se confruntă turismului dâmbovițean montan. Unii stau cu capul în zăpadă să nu îi vadă lumea, iar alții, recte Poliţia, suflă și în iaurt, după cum s-a exprimat Valentin Calcan, astăzi, intr-o postare pe Facebook.

„Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina – unica Stațiune din lume cu acces exclusiv cu elicopterul, … în opinia IPJ Dâmbovița!

Am luat act de comunicatul emis de către IPJ Dâmbovița prin care suntem informați că TOATE drumurile către Stațiunea Peștera-Padina sunt închise! Pentru noi nu este nimic nou. Nu de azi, nu de ieri, ci, de ANI de zile, Poliția nu a eliberat aviz favorabil Consiliului Judetean Dambovița pentru drumurile din munte. Personal, am participat, acum 3-4 ani de zile, la întâlnirile organizate de către CJD cu investitorii din turism și, desigur, cu reprezentanții poliției. Aflam că pe drumul Moroeni-Zănoaga sunt deja instalate mai multe indicatoare rutiere decât pe oricare alt drum judetean similar, dar tot ar mai trebui montate. Și acesta era un important impediment pentru eliberarea avizului.

Care este situația reală? Pe drum se circulă foarte bine (desigur, în condiții de iarnă). Pe acest «drum închis» de ani de zile, circulă zilnic și mașina poliției, și salvarea în caz de nevoie, și mașinile tuturor instituțiilor statului. Chiar și cea a Primăriei Moroeni, ba chiar și cele de la CJD sau de la Guvern.

De aceea, cum să interpretăm acest comunicat în prag de An Nou? Ca un fel de «Sărbători fericite», petrecere frumoasă celor peste 600-700 iubitori de munte? Oare, se gândește cineva și la cei care muncesc în turismul montan, cei circa 300 de angajați de la Peștera-Padina pentru care serviciul înseamnă bunăstare în familie? Cum ar fi să plece astăzi toți acasă, … șomeri?

Am fost și eu 12 ani în serviciul public al județului Dâmbovița și am văzut de prea multe ori acțiuni ale unor servicii publice făcute exclusiv spre binele lor nu și spre binele cetățenilor. Nu am fost niciodată de acord și am încercat mereu să schimb această atitudine. Pot înțelege, ca urmare a evenimentului de ieri din zona Piatra Arsă, că astăzi, poliția suflă și-n iaurt. Dar, oare, nu ar fi mai onest să prevenim activ orice situație neplăcută? Cine a împiedicat montarea unei bariere la Dichiu spre Piatra Arsă atunci când a devenit evident că accesul pe acel drum va fi imposibil? Este cineva împotriva unui filtru din când în când pentru a se verifica, la intrarea pe drumul montan, starea cauciucurilor? Asta ca să nu ne mai trezim în vârf de munte cu mașini echipate de vară pentru că nu-i așa, în București, nu este zăpadă pe drum?

Eu cred că se poate soluționa cu înțelepciune orice problemă. Cred că și poliția județeană ține cu noi și ne va ajuta să facem turism de cea mai înaltă calitate, la cea mai înaltă altitudine din Dâmbovița. La Mulți Ani cu drag tuturor, inclusiv Poliției Dâmbovița!” – Valentin Calcan, ATPP.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Schimbare de gardă la Potlogi și flash mob la Târgoviște, de Ziua Europei

Publicat

pe

Astăzi – 9 mai 2021, autoritățile județului Dâmbovița au reușit să organizeze un eveniment complet, în care să aibă reprezentare, recunoștință și prețuire trei evenimente istorice care au marcat destinul țării noastre și al bătrânului continent: Ziua Independenței – declarată în anul 1877 de ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu; Ziua Victoriei – când, la 9 mai 1945, puterile aliate înfrâng armata hitleristă, având loc capitularea celui de-al treilea Reich, și Ziua Europei – cunoscută sub numele de Ziua lui Schuman, ministrul francez de Externe care, la 9 mai 1950, prin discursul avut la Paris și prin propunerile sale, pune piatra de temelie a Europei Unite.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost inițiatorul acestor evenimente de factură cultural-artistică care, prin amploare și diversitate, au dezmorțit spațiul social dâmbovițean bulversat și abrutizat de această stare de pandemie care a zădărnicit la extremis comunicarea interpersonală, relațiile interumane, manifestările de tip colectiv. Șeful administrației județene, cinstind această zi încărcată de simboluri, a spart gheață, a rupt zăgazul izolării și a creat un culoar benefic revenirii la normalitate.

A fost o sărbătoare consumată cald, logic, urmând parcă cronologia istorică. Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au erupt frenetic în curtea majestoasă a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. A fost pentru prima dată după reabilitarea și redarea acestui complex muzeal în circuitul turismului istoric când, ca într-un ritual sacru, s-a desfășurat un ceremonial de schimbare a gărzii. Punerea în scenă a acestui moment retrezitor al spiritului marelui domnitor martir Constantin Brâncoveanu a aparținut strajerilor din Cetatea Făgăraș. Aceștia au încercat, folosindu-se de recuzita militară, de armele specifice epocii, să refacă parțial secvența schimbării gărzii la Palatul Domnesc. Și apoi, ușor-ușor, prin intermediul muzicii ce contopește și ne poate purta rapid prin vremuri, am ajuns la celelalte două celebrări importante începute la Potlogi și încheiate în Piața Tricolorului din Târgoviște.

 

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița s-au aflat: vicepreședintele Antonel Jîjie, parlamentarii PSD de Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Marian Țachianu. Surprinzător, fiindcă până acum nu le-am simțit respirația, au venit și reprezentanți ai PNL. Au fost prezenți la Potlogi deputatul Gabriel Plăiașu și vicepreședintele PNL Dâmbovița Gabriel Grozavu. Au trăit emoția unică a schimbului de gardă și numeroși turiști, dar și cetățeni ai localității.

Seria scurtă a discursurilor a fost deschisă de Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a plămădit acest proiect de reînsuflețire a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi.

„Ideea acestui eveniment s-a născut chiar aici, la Potlogi, în urmă cu două săptămâni, și îi aparține președintelui Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan. (…) Îl salut și pe domnul Gheorghe Ana, care este acum alături de noi. În mandatul său de președinte al Consiliului Județean, s-a făcut un pas important pentru salvarea acestui monument istoric deosebit, și anume am început un proces lung și greoi cu Primăria Generală a Capitalei pentru ca acest obiectiv să revină în administrarea județului Dâmbovița. Iată că acum, grație restaurării efectuată cu fonduri europene, astăzi, ne putem bucura de această bijuterie a arhitecturii brâncovenești”, a spus Ovidiu Cîrstina.

Președintele Corneliu Ștefan a rostit o alocuțiune în care a amintit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai, trei evenimente care au contribuit pe deplin la făurirea statului român, la consolidarea democrației și la unitatea Europei.

„Nu întâmplător am vrut să fim în Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, unde avem dovada vie că fondurile europene au fost atrase și vor fi atrase în județul Dâmbovița. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acest eveniment. Vă asigur că, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmboviţa, voi fi alături de cultură, de turism și de tot ceea ce ține de dezvoltarea județului nostru. La mulți ani, Europa! La mulți ani, Dâmboviţa! La mulți ani, România”, a fost mesajul președintelui CJ Dâmboviţa.

Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a invitat pe cei prezenți ca, săptămâna viitoare, să vină din nou la Potlogi, de data aceasta în satul Pitaru unde se va sărbători un alt eveniment de însemnătate pentru localitate, județ și țară.

„Pe 15 mai 2021, se împlinesc 163 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu. Cu mândrie o spun că este născut în satul Pitaru, sat component al comunei Potlogi, și tot cu mândrie o spun, după ce vizitați acest frumos monument istoric, să mergeți la Pitaru, unde avem Memorialul Nicolae Grigorescu. Este o casă construită după o pictură a marelui artist”.

 

După-amiaza, la Târgoviște, după mult, mult timp, pe Platoul Prefecturii, cum numesc târgoviștenii Piața Tricolorului, s-a dezlănțuit un adevărat zumzet de primăvară. Acorduri muzicale românești, piese de referință ale marilor compozitori Ciprian Porumbescu și George Enescu interpretate de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia au răsunat în întreaga piață. Copii și adolescenți îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu mesajul „Dâmbovița în Europa”, au realimentat cu energie spațiul.

De la evocarea istorică a Brâncovenilor de la Potlogi am ajuns în contemporaneitate, în vremurile în care românii, europenii, trăiesc cu toții sub măsura libertății și a democrației. Europa Unită a dat startul către dezvoltare, prosperitate și echilibru. Un deziderat conturat în 1950 a dus la înfăptuirea statutului de cetățean european. Elevii târgovișteni adunați pe platou au adus, prin flash-mobul organizat, un omagiu României și Europei Unite.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru clasa de baschet-volei de la Liceul Voievodul Mircea Târgovişte

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT