Connect with us

ACTUALITATE

Drumurile montane spre Padina-Peştera, prinse în cercul vicios al pasării responsabilităţii!

Publicat

pe

Pasarea responsabilității de la o instituție la alta, în ceea ce privește situația drumurilor montane care duc spre ceea ce identifică judeţul Dâmboviţa – adică turismul din Bucegi, pare a avea nuanţă politică. Povestea cu cele două DJ-uri care nu își mai găsesc parcă rostul în peisajul rutier dâmbovițean este veche de 30 de ani. Au trecut peste ea mai multe stăpâniri și degeaba. Ne aflăm acum, în prag de an nou, în penibila situație de a merge, dacă vrem, pe platoul Padina – Peștera la risc, fiindcă drumurile sunt închise circulației pe anumite tronsoane. Și, atenție, nici măcar nu a nins ca într-o iarnă adevărată!

Autoritățile, parcă după un scenariu consumat la „Colectiv”, închid ochii, dar nu prea mult și cu teamă pentru ceea ce nu au reușit să facă. Pentru lipsa de a gestiona temeinic aceste căi de acces. Cine este principalul vinovat? Evident, Consiliul Județean Dâmbovița. Această instituție este proprietara drumurilor cu pricina. Reprezentanții CJD ar trebui să se ocupe, direct sau prin societatea de profil pe care o are înfiinţată, de exploatarea judicioasă, fără probleme pentru turiști, a acestor drumuri. De ce nu o fac? Pentru că nu sunt capabili. Pentru că, în toți acești ani, nu au dezvoltat o flotilă de utilaje care să deservească zona turistică a Dâmboviței pe timp de iarnă. Să existe, în toate punctele cheie, utilaje care să intervină rapid și cu maximă operativitate. CJD a încheiat anul cu un excedent bugetar imens. Adică, bani mulți necheltuiţi. De ce nu a achiziționat cu ei utilaje performante, mașini de curățat zapada, ca în Elveția, Finlanda sau Suedia? Pentru că nu s-a vrut.

Există animozități, neînțelegeri între conducerea Consiliului Judetean Dâmboviţa și directorul de la SC Lucrări, Drumuri și Poduri Dâmbovița, pe care preşedintele Alexandru Oprea îl vrea musai îndepărtat. De ce să îi dezvoltăm pe ăștia, să le punem cununa de lauri pe cap? Și, uite asa, din cauza orgoliilor, a luptelor de culise, suferă cetățeanul, economia acestui județ. E ușor, ca șef de judeţ să bagi capul în nisip și să aștepți ca vina să fie aruncată, de pildă, asupra Politiei. Păi, oamenii ăștia dau niște avize. Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege își dau acordul dacă nu. Problema a căpătat amploare după ce o maşină cu câțiva turiști a rămas înțepeniţă în zăpadă între Dichiu și Piatra Arsă.

Datorita mass-media şi rețelelor de socializare, s-a dat alarma. Cei care trebuiau să ajungă în munte de Revelion au intrat în panică. Nu și Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă Dâmbovița! Din câte știm, parcă este organismul abilitat să rezolve astfel de situații, să tragă la răspundere pe cei care ar trebui să se implice, să găsească soluţii. Dar și aici, ca și la CJD, e tăcere. Oricum, le-ar fi greu să explice, cu subiect și predicat, cum stau lucrurile. Aici este nevoie de acoperit oameni, fapte, proiecte rămase în coadă de pește.

Pe bună dreptate, fostul senator de Dâmbovița, Valentin Calcan, patronul Complexului Turistic Peștera, apare în spațiul public pentru a-și exprima indignarea vizavi de tratarea cu superficialitate a problemelor cu care se confruntă turismului dâmbovițean montan. Unii stau cu capul în zăpadă să nu îi vadă lumea, iar alții, recte Poliţia, suflă și în iaurt, după cum s-a exprimat Valentin Calcan, astăzi, intr-o postare pe Facebook.

„Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina – unica Stațiune din lume cu acces exclusiv cu elicopterul, … în opinia IPJ Dâmbovița!

Am luat act de comunicatul emis de către IPJ Dâmbovița prin care suntem informați că TOATE drumurile către Stațiunea Peștera-Padina sunt închise! Pentru noi nu este nimic nou. Nu de azi, nu de ieri, ci, de ANI de zile, Poliția nu a eliberat aviz favorabil Consiliului Judetean Dambovița pentru drumurile din munte. Personal, am participat, acum 3-4 ani de zile, la întâlnirile organizate de către CJD cu investitorii din turism și, desigur, cu reprezentanții poliției. Aflam că pe drumul Moroeni-Zănoaga sunt deja instalate mai multe indicatoare rutiere decât pe oricare alt drum judetean similar, dar tot ar mai trebui montate. Și acesta era un important impediment pentru eliberarea avizului.

Care este situația reală? Pe drum se circulă foarte bine (desigur, în condiții de iarnă). Pe acest «drum închis» de ani de zile, circulă zilnic și mașina poliției, și salvarea în caz de nevoie, și mașinile tuturor instituțiilor statului. Chiar și cea a Primăriei Moroeni, ba chiar și cele de la CJD sau de la Guvern.

De aceea, cum să interpretăm acest comunicat în prag de An Nou? Ca un fel de «Sărbători fericite», petrecere frumoasă celor peste 600-700 iubitori de munte? Oare, se gândește cineva și la cei care muncesc în turismul montan, cei circa 300 de angajați de la Peștera-Padina pentru care serviciul înseamnă bunăstare în familie? Cum ar fi să plece astăzi toți acasă, … șomeri?

Am fost și eu 12 ani în serviciul public al județului Dâmbovița și am văzut de prea multe ori acțiuni ale unor servicii publice făcute exclusiv spre binele lor nu și spre binele cetățenilor. Nu am fost niciodată de acord și am încercat mereu să schimb această atitudine. Pot înțelege, ca urmare a evenimentului de ieri din zona Piatra Arsă, că astăzi, poliția suflă și-n iaurt. Dar, oare, nu ar fi mai onest să prevenim activ orice situație neplăcută? Cine a împiedicat montarea unei bariere la Dichiu spre Piatra Arsă atunci când a devenit evident că accesul pe acel drum va fi imposibil? Este cineva împotriva unui filtru din când în când pentru a se verifica, la intrarea pe drumul montan, starea cauciucurilor? Asta ca să nu ne mai trezim în vârf de munte cu mașini echipate de vară pentru că nu-i așa, în București, nu este zăpadă pe drum?

Eu cred că se poate soluționa cu înțelepciune orice problemă. Cred că și poliția județeană ține cu noi și ne va ajuta să facem turism de cea mai înaltă calitate, la cea mai înaltă altitudine din Dâmbovița. La Mulți Ani cu drag tuturor, inclusiv Poliției Dâmbovița!” – Valentin Calcan, ATPP.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Mesajul unei judecătoare: Iertați-ne dacă puteți!

Publicat

pe

Judecătoarea Adriana Stoicescu de la Timișoara ne încântă și încurajează din nou spiritele încărcate cu neliniști și umbrite de iluzii, cu un text dur la adresa unui sistem care, în plină democrație europeană, nu în vremuri de stalinism feroce, s-a perfecționat în a face rău cu orice preț. Manifestul, postat pe pagina sa de Facebook, a fost conceput după ce a citit o carte de memoralistică dură, scrisă de fosta judecătoare Rodica Constantinovici, actualmente avocat care a câștigat procesul intentat statului român pentru prejudiciul cauzat prin privarea să nelegală de libertate într-un dosar instrumentat de DNA.

„Îmi reprim cu greu cuvintele de ocară, știind că mă expun, din nou, “șansei” de a fi declarată dușman al independenței diverșilor eroi. Dar, citind cartea doamnei avocat Rodica Constantinovici, fost JUDECĂTOR, nu mă pot opri să nu urlu: Cum a fost posibil așa ceva?

Cum am permis noi, judecătorii, acest cataclism rușinos, acest derapaj total al puterii care distruge și corupe umanitatea, normalitatea și cele mai elementare drepturi?

Cum a fost posibil ca într-o țară europeană, aparent democrată, să asistăm nepăsători la un fenomen Pitești, de rit nou, în care, în numele unei minciuni, au fost sacrificați, cu senintate și plăcere perversă, oameni absolut NEVINOVAȚI?

Cum am putut să tacem? Să întoarcem capul? Să preluăm, pur și simplu, minciunile, doar pentru a fi noi înșine la adăpost? Pentru a fi pe placul mulțimii în delir, care strigă “la pușcărie”, fără să intereseze pe cineva, pe oricine, dacă oamenii aceia erau vinovați?

Am fost amenințată, somată, sfătuită, să tac. M-am gândit de nenumarate ori să plec, pentru că pot, liniștită, să pun roba în cui. Am trecut pe lângă iad și am fost salvată de un infractor, da, recunosc, ce nu a vrut să mintă pentru a-și salva pielea. Altfel, acum așteptam, probabil inutil, liberarea condiționată.

Dar, pentru numele Lui Dumnezeu, cum vă puteți privi în oglindă, autori și complici, artizani ai acestor minciuni care au omorât oameni? Cum puteți dormi? Cum puteți mânca? Vă duceți liniștiți copiii la școală, știind că oameni nevinovați au murit din cauza însăilărilor voastre? Din cauza dorinței de a vă vedea numele pe prima pagină a ziarelor? De a fi lăudați? De a vedea oamenii cum tremură în fața voastră, cerșind milă, știind că aveți drept absolut de viață și de moarte asupra lor?

Au fost condamnați oameni în numele unei iluzii bine ticluite, transformată în armă politică. Au puterzit la propriu în celule mizere, pline de gândaci, în mijlocul cărora trona câte un WC turcesc, în timp ce așteptau, inutil, dreptatea.

Dreptatea noastră era strâmbă, pentru ea contau doar urletele televiziunilor, satisfacția unor personaje care nu aveau ce căuta în magistratură, dornice de preamărire și mânate de satisfacția meschină a omului mic care doboara un om, poate, mult mai mare. Doar pentru că poate.

Am asistat neputincioși la pervertirea ideii de justiție penală, devenită slogan de campanie, în timp ce marii și adevărații hoți erau bine mersi la adăpost de brațul lung al legii, furând liniștiți în continuare.

Da, știu, cu o floare nu se face primăvară. Da, știu, vocea mea nu contează. Nu am în spate pe nimeni și nici nu “am spate”. Da, știu, nu voi putea schimba nimic, iar absența mea nu va conta. Dar, nu am dreptul să tac, pentru că am fost la un milimetru de dezastrul care a ucis oameni și a aruncat dreptatea la gunoi.

Mi-e rușine că nu am văzut totul, că nu am urlat mai devreme și că nu pot să îndrept nimic. Dar pot încă să vorbesc. Și să spun: Iertați-ne… dacă puteți”, a scris, pe pagina sa de Facebook, judecătoarea Adriana Stoicescu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

36 de clase din județul Dâmbovița au trecut la ore online. Vezi lista!

Publicat

pe

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița ne informează că, în urma centralizării raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar din județ, situația epidemiologică din mediul școlar în perioada 20 – 24 septembrie este următoarea:

– elevi confirmați Covid-19: 37 (0,05%)
– personal angajat în învățământ confirmat Covid-19: 15 persoane (0,24%)
– clase cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 36 (1,12%)
– elevi din clasele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 900 (1,35%)
– unități de învățământ cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 1 – Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Târgoviște (256 preșcolari).

Lista unităților de învățământ unde există clase care desfășoară orele online

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT