Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Cum au jucat actorii politici de la PSD Dâmboviţa în piesa de factură democratică „marea resetare”

Publicat

pe

Conferinţa extraordinară de alegeri a PSD Dâmboviţa a trecut. Un exerciţiu democratic statutar, solicitat de membrii organizaţiei de luni de zile. Acum s-a consumat, în ciuda unora care îşi făceau calcule pe sub masă sau care umblau prin judeţ cu influenceri, pentru a încerca să decidă soarta scrutinului intern. Evenimentul a fost o dovadă vie că, în primul rând, contează ceea ce se vede, ceea ce se aude în direct, ceea ce se simte.

Acum este momentul unei analize de atmosferă a manifestării consumate în sala de spectacol de la Clubul Studenţilor din Târgovişte. Delegaţii au început să sosească, rând pe rând, încă de la ora 10:00. Din câte am putut trage cu ochiul, mai consecvenţi păreau susţinătorii Rovanei Plumb. Puteau fi reperaţi cu uşurinţă. Mai detaşaţi, reci, scrutători în priviri, retraşi de restul lumii. A fost prima dată când am simţit şi am văzut o organizaţie împărtită în două. Fracţionată. Ce a dus la divizare reprezintă o altă poveste, pe care o vom trata în viitorul apropiat în publicaţia noastră. Este un interesant studiu de caz politic.

Incinta, uşor încălzită, chiar dacă au spus organizatorii că, de două zile, funcţionează instalaţiile de aruncat aer cald. Dinspre scenă bătea un curent rece. Scaunele pentu liderii invitaţi, deocamdată goale, erau deja amorţite. Locurile din sală s-au ocupat treptat. Îţi dădeai seama rapid, privind cum s-au instalat gruprile de electori, cine pe cine susţine. Unii, mai deschişi, mai comunicativi, mai dezinvolţi, alţii, nu spunem care, trebuie ghiciţi, nu e greu, mai crispaţi, mai rigizi, ba chiar afişau un soi de ostentaţie.

De cum am văzut grupul de parlamentari social-democraţi veniţi de la Bucureşti, respectiv Ionuţ Vulpescu – preşedintele Consilului Naţional al PSD, Oana Floarea, Şerban Nicolae, Lucian Romaşcanu, Radu Oprea, Robert Cazanciuc, Daniel Cătălin Zamfir, Mihnea Costoiu şi Vali Steriu, care s-au aşezat pe primul rând, mi-am dat seama pe cine şi ce echipă susţin prin prezenţă.

Pe scenă, alături de candidaţii Rovana Plumb, Corneliu Ştefan, Titus Corlăţean, Alexandru Oprea, Cristian Daniel Stan, s-au mai aflat deputaţii Carmen Holban, Claudia Gilia şi Marian Ţachianu. Evident, în centru, preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu şi secretarul general Paul Stănescu.

Liderul PSD urmărea cu mare atenţie mişcările din sală, chipurile oamenilor, zvâcnirile de simpatii. Din când în când, mai dialoga subtil cu Stănescu, care a preferat să tacă la această conferinţă de alegeri.

După încheierea procedurilor tehnice, numiri în comisii, acordul primit de acestea prin vot, s-a trecut la cea mai importantă parte, de unde s-a făcut clar diferenţa: discursurile.

Primul la cuvânt – Marcel Ciolacu. A vorbit de la locul său, nu a mers la pupitru. A mărturisit că a vrut să vorbească la început pentru a evita discursul de final, când, de obicei, după vot, nu mai rămâne prea multă lume în sală. Ciolacu a avut o remarcă glumeaţă, dar adevărată. A spus că nu este corect ca toată lumea să stea în sală, în paltoane, iar ei pe scenă, la costum şi cu valurile de răcoare în spate. De frig, la Târgovişte a suferit odată, dar într-o altă sală, şi Liviu Dragnea. Când a fost aleasă Rovana Plumb preşedintă, prin vot deschis.

Discursul lui Ciolacu a fost echilibrat, calat pe conferinţa de la Târgovişte, pe starea de spirit existentă în PSD Dâmboviţa, pe ceea ce a aflat că s-a petrecut aici. Preşedintele PSD a lăsat să se înţeleagă că va fi un arbitru obiectiv într-o competiţie internă bazată pe reguli democratice şi că nu va interveni de partea nimănui, aşa cum se mai întâmpla, de obicei, pe la astfel de evenimente. Venea liderul de la Bucureşti şi dădea clar semnalul pentru cine trebuie să câştige. După alegeri rămâne o singură echipă, a Partidului Social Democrat, a spus Marcel Ciolacu. De apreciat diplomaţia sa în situaţia tensionantă de la Dâmboviţa. Reguli impuse clar, în rezonanţă cu momentul consumat.

Ultimul ritual organizatoric înainte de discursuri l-a făcut edilul Târgoviştei, în calitate de secretar executiv. S-a trecut la cuvântări. Mai întâi cele ale Rovanei Plumb şi Corneliu Ştefan, apoi ale candidaţilor pentru funcţia de preşedinte executiv, respectiv senatorul Titus Corlăţean şi şeful Consiliului Judeţean – Alexandru Oprea.

Europarlamentara Rovana Plumb a încercat pe cât a putut, printr-un zâmbet fals, să-şi ascundă mâhnirea, deznădejdea, poate repulsia pentru cei care i s-au împotrivit, dar nu a reuşit chiar până la final. S-a văzut în alocuţiunea, deloc scurtă şi parcă fără noimă, bazată pe “îmi doresc”, “vom face”, “să fim uniţi”, ”am fost împreună”, dar şi prin replici cu bătaie spre PNL. Atunci când aveai impresia că va termina, o lua din nou de la început. Cam cu aceeaşi temă. Zbucium, nemulţumiri etc.

“Din momentul în care am preluat conducerea organizaţiei, de un an de zile, am căutat să aplic o formulă de management mai puţin rigidă. Am câteva principi la care ţin. Dialogul, transparenţa, demnitatea, decenţa şi respectul. (Aplauze insulare). Am căutat să transfer treptat centrul de greutate al vocii politice către dumneavoastră, către liderii locali. Vreau ca, în noul mandat, dacă îmi veţi acorda încrederea, să accelerez acest proces de plasare a deciziei pe orizontală (sic!). Consensul larg va fi piatra de temelie al acţiunii noastre politice. Pentru că PSD trebuie să fie un partid modern, un partid european, un partid deschis, centrat nu pe un om, ci pe o echipă”. Exact asta nu a existat în perioada în care organizaţia a fost condusă de Rovana Plumb!

A urmat deputatul Corneliu Ştefan, care a avut pentru cei din sală un mesaj direct, corect, crud pe alocuri şi curajos. Tânărul candidat a spus lucrurilor pe nume, afirmând că, mai mult ca oricând, trebuie să vorbim astăzi despre noi, despre PSD Dâmboviţa. Parlamentarul a insistat pe epopeea organizaţiei dâmboviţene, pe munca depusă, pe rezultatele obţinute în alegerile locale şi parlamentare toate la superlativ. Şi a ajuns la 2018 când a început degringolada în PSD Dâmboviţa.

”O spun cu părere de rău, pentru că sunt un copil care am crescut în această organizaţie. Ce s-a întâmplat în 2018 nu voi mai accepta niciodată să se întâmple. Niciodată nu voi mai accepta să mai trăim acele vremuri. Totul a început în toamna anului 2018, când fostul preşedinte al organizaţiei noastre a fost interceptat, înregistrat, poate de colegi de partid, poate nu, şi de acolo a început declinul organizaţiei. Am început să ne certăm între noi. Am început să ne acuzăm unii pe alţii şi totul a culminat când actuala echipă de conducere, în loc să ne strângă la aceeaşi masă, ne-a dezbinat, ne-a transformat în duşmani”.

Corneliu Ştefan, într-un expozeu plin de sinceritate, a vorbit despre eşecurile înregistrate de PSD Dâmboviţa cu Rovana Plumb la cârmă, atât în alegerile europarlamentare cât şi la cele prezidenţiale din 2019.

”Niciodată, în Dâmboviţa, PSD nu a luat 32%. Totul a culminat cu alegerile prezidenţiale, când am pierdut şi în primul şi în al doilea tur, fapt pentru care, noi, toţi din această sală, am dorit relansarea organizaţiei noastre, am dorit aceste alegeri, am dorit o echipă puternică”.

Corneliu Ştefan a pus punctul pe i, lovind subtil în cele spuse înainte de Rovana Plumb, prin replici de genul vrem unitate în adevăratul sens al cuvântului, nu doar la nivel declarativ.

”Solidaritate, între colegi. Spiritul de echipă trebuie să funcţioneze în primul rând în interiorul partidului şi apoi în afara sa. Şi, nu în ultimul rând, mă angajez în faţa dumneavoastră şi vă spun că putem să redevenim locul unu în Dâmboviţa”, a spus deputatul.

A fost un moment important şi nemaiîntâlnit până acum, să spui lucrurilor pe nume, să nominalizezi clar care au fost defectele şi gafele înregistrate în managementul organizaţiei. Corneliu Ştefan a precizat că va deschide uşile partidului în vederea încheierii de alianţe cu alte formaţiuni, cu scopul de a câştiga alegerile locale şi parlamentare. Ingenios, bine punctat, Corneliu Ştefan a stimulat încrederea, prezentându-şi echipa de colaboratori, pornind de la preşedintele executiv – senatorul Titus Corlăţean, secretarul executiv – Cristian Daniel Stan şi terminând cu vicepreşedinţii, toţi membri dedicaţi, cu rezultate notabile şi cu istorie în partid, între care deputatul Marian Tachianu şi foştii parlamentari Ionuţ Săvoiu şi Radu Popa. Li s-au alăturat, pe ultima sută de metri, primarul comunei Tătărani – Constantin Pătru şi Ionuţ Lăscaie – director la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

A urmat la cuvânt senatorul Titus Corlăţean. Discurs bun, cu nerv, substanţă, logică politică, lovituri sublime, nu neapărat subtile. Candidatul pentru preşedinte executiv al organizaţiei PSD Dâmboviţa a pornit abrupt, tăios, chiar nemilos. A mulţumit conducerii centrale că, datorită deciziei luate, are loc, după multiple şi inacceptabile amânări, conferinţa de alegeri la Dâmboviţa.

Corlăţean a fost dur, nu a menajat pe nimeni. A ţintit şi a tras cu precizie, adunând simpatie şi voturi, spre dezamăgirea Rovanei Plumb şi a echipei sale de susţinători. Nu a recurs la atacuri la persoană, nu este stilul politicianului, dar a folosit din plin ironia şi analiza fină, un soi de operaţie pe viu a discursului susţinut anterior de Rovana Plumb, a modului în care a fost administrată filiala PSD Dâmboviţa.

”Managementul politic organizatoric şi administrativ slab la nivelul conducerii de vârf a fost o realitate. Faptul că au fost greşelli impardonabile. Începuse campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi noi nu aveam încă o echipă de campanile, nu aveam un şef de campanie! Aveam un director de campanie, care a fost numit pe criterii care nu aveau legătură cu politica. (referire directă la fiul Rovanei Plumb, Andrei). Au fost decizii greşite şi a fost neimplicare. Nu poţi să vii din când în când în judeţ, să mai treci, să mai spui bună ziua şi atât. Trebuie să pui osul la bătaie, la muncă”. Şi aşa a fost discursul lui Titus Corlăţean până la final, în aplauze şi aprobări de genul “bravo” şi „aşa este”.

Corlăţean a mai spus că nu mai trebuie acceptate interferenţe de natură familială în politică, că nu au legătură una cu alta.

”Au fost momente care au generat tensiuni şi fracturi în organizaţie şi putem să spunem acest lucru. Noi ştim care este păcatul original. Este nedemn şi este o metodă securistă ca, atunci când stăm de vorbă între noi şi spunem lucruri, cineva să înregistreze un coleg şi să folosească înregistrarea împotriva lui. Nu este permis să generezi un rău organizaţiei, frânturi, tensiuni, făcând aşa ceva”.

La microfon a venit Alexandru Oprea. Deloc domol. Încordat, crispat, vizibil deranjat de cele spuse de Corneliu Ştefan şi Titus Corlăţean. Ton ridicat, tremurând. Nervos. Uşor arogant încă de la început, prin replica ”eu nu am nevoie de prezentare. Sunt Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa” .

Şi, ca să materializeze intenţia de a ataca pe adversari, a mai spus că “nu are nevoie nici de galerie adusă special pentru aceste lucruri. Eu sunt omul faptelor şi ce v-am promis dumneavoastră s-a întâmplat”.

În stilu-i caracteristic, de a nu-i conveni când este criticat şi de a sări ca ars când crede că este atacat, a avut un exces de impoliteţe faţă de Titus Corlăţean, totuşi un reprezentant de marcă al PSD şi vicepreşedinte al Senatului României.

”Domnule senator Titus Corlăţean, vă felicit. Stăpâniţi arta discursului, aţi vorbit într-adevăr ca un preşedinte de organizaţie, ceea ce mi aş dori să fiţi, nu ca un preşedinte executiv, dar, v-aş ruga, domnule senator, mai uşor cu pianul pe scări şi cu manipulările! S-au rostit de la această tribună o serie de acuze şi nu este normal şi corect. În PSD Dâmboviţa s-a ajuns în situaţia în care, dacă nu eşti de acord cu un grup, eşti ţinta tuturor atacurilor”.

Tonalitatea crescendo a uimit până şi pe cei doi lideri veniţi de la Bucureşti. Se vedea pe feţele lor că sunt surprinşi de o astfel de reacţie vulcanică. De critică vulgară a beneficiat, în public, chiar şi fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Daniel Comănescu, pe care Alexandru Oprea l-a comparat cu un ficus. Şi acuzele au curs gârlă şi la adresa lui Adrian Ţuţuianu. Discursul s-a transformat într-o suită de ţipături, care, sincer, nu i-au adus niciun câştig. Dimpotrivă…

După cuvântarea lui Alexandru Oprea, primarul Târgoviştei, Cristian Daniel Stan, nu s-a putut abţine să nu remarce că “am avut aşa impresia că s-a ţipat la noi”. Cristi Stan, candidat pentru funcţia de secretar executiv, a mărturisit celor de faţă că social-democraţii dâmboviţeni, în acest an scurs, au fost mai mult preocupaţi să se lupte între ei decât cu adversarul politic.

“S-a ajuns la situaţii inacceptabile pentru o organizaţie care vrea să câştige. Primar contra primar. Preşedintele Consiliului Judeţean contra vicepreşedintelui Consiliului Judeţean. Parlamentar contra parlamentar. Lucrurile acestea trebuie să înceteze! Trebuie să redevenim o echipă”.

Primarul Târgoviştei a reproşat în mod direct celor care au condus organizaţia faptul că nu au reuşit să ţină o conferinţă de presă la partid în toată campania electorală.

Au mai urmat la cuvânt Costel Miu – primarul comunei Valea Mare, Constantin Stroe – primarul comunei Şotânga şi Constantin Pătru – primarul de la Tătărani. Acesta din urmă, cu mult umor şi verb, într-un stil popular, a criticat toate deficienţele de organizare, de strategie, înregistrate în decursul anului 2019. Aplauze şi hohote de râs pentru un monolog cu reale valenţe satirice, reflectând, din păcate, crudul adevăr. A avut Pătru chiar şi o poveste despre Adrian Ţuţuianu, fostul lider al PSD Dâmboviţa.

”Mi-e dor de campaniile electorale cu domnul Ion Stan, cu domnul Ţuţuianu, care mă suna dimineaţa şi îmi spunea, unde eşti, măi? Eu dormeam. Eu îi spuneam, şefu sunt pe deal, adun nişte oameni! Ieşi mă afară, că sunt la tine la poartă!”.

Şi Constantin Pătru a invocat, ce-i drept în stilul său, necesitatea realizării unor alianţe politice.
A mai solicitat primarul de la Tătărani noului preşedinte al PSD Dâmboviţa, acum Corneliu Ştefan, să cheme la sediul organizaţiei un sobor de preoţi, “să tămâieze, să iasă satana şi satanele de acolo”.

Dâmboviţa

PSD Dâmboviţa taxează comunicatul grăbit al liberalilor

Publicat

pe

Astăzi – 17 februarie 2020, ar fi trebuit să se desfăşoare o şedinţă a Consiliului Judeţean Dâmboviţa în care să se dezbată bugetul. în final, nu s-a ţinut. Consilierii PSD au aflat că Alexandru Oprea, preşedintele CJ, nu va veni la şedinţă din motive de sănătate şi nu au mai onorat cu prezenţa distinsa adunare.

Aleşii PNL, considerând că este vorba de un joc pus la cale de social-democraţi, neinteresându-i că, în lipsa şefului de judeţ, nu vor putea să afle amănunte, să ceară explicaţii pentru împărţirea banilor etc., aşa cum este normal, nu au vrut să piardă prilejul de a le aplica un bobârnac. Şi au procedat cum fac toţi în astfel de situaţii, au pregătit un comunicat de presă în care l-au înfierat pe şeful PSD Dâmboviţa şi au dat înainte cu binele judeţului, cu asocierile care nu se mai fac din cauza absenţei PSD-iştilor.

Ce mai, o metodă brevetată, politicianistă, ieftină, neconcludentă, de a lua ochii oamenilor şi de a le arăta cât de indispensabili sunt ei pentru comunitate, cât de atenţi sunt la problemele cetăţenilor. Nu i-a interesat să analizeze, să vadă cum stau lucrurile, ce ar fi cu adevărat la mijloc şi când ar fi cu adevărat rost de atac. Au dat buzna cu comunicatul în care l-au avut ţintă piept pe deputatul Corneliu Ştefan şi cam atât!

„Proaspăt uns președinte PSD Dâmbovița, deputatul Cornel Ștefan dă dovadă de un înalt dispreț și politicianism ieftin și le ordonă consilierilor județeni PSD să nu se prezinte la ședința mai sus menționată lăsând județul Dâmbovița fără buget în acest moment.

Deputatul Cornel Ștefan decât să organizeze conferințe de presă pe teme ieftine și complet lipsite de substanță, mai bine ar analiza cu mai mult discernământ gesturile politice pe care le înfăptuiește împotriva dâmbovițenilor”.

Evident, la puţină vreme, pentru a limpezi lucrurile, conducerea PSD Dâmboviţa, tot prin biroul de presă, a transmis un comunicat în care expune cauzele care au dus la amânarea şedinţei de consiliu judeţean şi explică motivaţiile pentru care o asemenea adunare nu s-a mai putut ţine. Liberalii au primit şi ei o papară, cert este destul de pertinentă şi în ton cu modul lor de până acum de a se comporta politic.

„Liberalii, care nu de puţine ori au boicotat şedinţele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, atunci când nu erau de acord cu unele proiecte de hotărâre, chiar dacă acestea răspundeau clar unui interes judeţean, au găsit de cuviinţă să iasă în faţă cu un punct de vedere fals, realizat pe genunchi, în care lansează speculaţii politicianiste.

Îi asigurăm pe liderii PNL că social-democraţii dâmboviţeni sunt mult mai preocupaţi de problemele judeţului decât au fost sau vor fi domniile lor vreodată. Suntem ancoraţi în realităţile cotidianului, în geografia socio-economică a acestui judeţ şi ştim care sunt nevoile dâmboviţenilor. Bugetul pentru anul 2020 va fi aprobat imediat ce vor fi întrunite condiţiile normale de lucru şi de dezbatere corectă şi democratică!

S-a decis neparticiparea consilierilor PSD la şedinţa Consiliului Judeţean Dâmboviţa de astăzi, 17 februarie 2020, din cauza faptului că preşedintele acestei instituţii, care, de altfel, a elaborat şi structurat bugetul şi care trebuia să-l susţină punct cu punct în faţa aleşilor judeţeni şi să răspundă tuturor neclarităţilor ce s-ar fi ivit, aşa cum este firesc într-un stat democratic, a lipsit din motive de sănătate. Mai mult, la şedinţă nu a fost prezent nici vicepreşedintele Alin Manole, cel care, în absenţa preşedintelui CJ Dâmboviţa, era îndrituit să preia, conform deciziei de împuternicire, frâiele acestei întâlniri. În consecinţă, amânarea şedinţei Consiliului Judeţean Dâmboviţa în care va trebui dezbătut bugetul judeţului, până la întoarcerea preşedintelui CJ – Alexandru Oprea, a fost absolut necesară.

Nu înţelegem apetenţa liberalilor pentru scandal, pentru diseminarea în spaţiul public a unor minciuni, a unor informaţii denigratoare. Dumnealor nu au venit cu niciun amendament la proiectul de hotărâre privind bugetul judeţului pentru anul 2020. Chiar au pretenţia să-i credem îi doare de soarta localităţilor conduse de primari PSD? În niciun caz! Consilierii judeţeni PNL au lipsit în multe rânduri de la şedinţele în cadrul cărora erau dezbătute probleme vitale ale judeţului. Au lipsit, nemotivat, chiar şi de la şedinţa în care se solicita votul pentru achiziţionarea unor terenuri pe teritoriul oraşului Titu în vederea dezvoltării proiectului de colectare selectivă a deşeurilor menajere, obiectiv de importanţă vitală pentru judeţul nostru.

Îi asigurăm pe dâmboviţeni de faptul că ne vom lupta în continuare pentru proiectele pe care ni le-am asumat şi pentru care ne-au acordat votul dumnealor în anul 2016. PSD Dâmboviţa va continua, împreună cu primarii care reprezintă acest partid şi nu doar cu ei, strategia de dezvoltare socio-economică a judeţului Dâmboviţa.

Ne place să credem că şi consilierii judeţeni ai PNL vor să afle detalii de la iniţiatorul proiectului de buget al judeţului Dâmboviţa pentru anul 2020. Nu credem că aleşii PNL ar fi votat orbeşte, fără să primească lămuriri în anumite privinţe, fără să afle informaţii de la cel care a elaborat proiectul de buget, în speţă preşedintele CJ Dâmboviţa, fără să afle date esenţiale despre modul în care au fost repartizate fondurile. Restul este doar demagogie ieftină!

Conducerea PSD Dâmboviţa a convocat de urgenţă consilierii judeţeni la o discuţie în cadrul partidului şi vom propune organizarea unei noi şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa de îndată ce toate condiţiile legale vor fi îndeplinite”, se arată în comunicatul remis de PSD Dâmboviţa.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Weekend de pregătire şi reatestare pentru salvamontiştii din Dâmboviţa

Publicat

pe

Sursa foto: Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa

10 membri ai Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa au simulat, sâmbătă – 15 februarie 2020, o acţiune de salvare în zona Cheilor Coteanu, în cadrul planului de pregătire profesională. După acordarea primului ajutor, „victima” a fost coborâtă peste Valea Ialomiţei, în sistem tiroliană. Ziua s-a încheiat cu un stagiu de perfecţionare coordonat de Ciprian Lolu – instructor în cadrul Şcolii Naţionale Salvamont.

Duminică, toată echipa Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa a fost mobilizată pentru examenul de reatestare. Comisia de evaluare a fost formată din mai mulţi examinatori, instructori în cadrul Şcolii Naţionale Salvamont, care au supravegheat buna desfăşurare, atât a probei practice, care a avut ca temă salvarea a doi turişti luaţi de avalanşă, cât şi proba scrisă, cu subiecte din tehnica de salvare şi de prim-ajutor.

După-amiază, au apărut problemele reale. Salvamontiştii Dâmboviţeni au fost solicitaţi să preia, din zona Muntelui Bătrâna, o turistă cu luxaţie la gleznă, iar spre seară au intervenit pe culmea Cocora, în sprijinul unui bărbat cu fractură la oasele gambei.

Sursa foto: Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT