Connect with us

Dâmboviţa

Cum au jucat actorii politici de la PSD Dâmboviţa în piesa de factură democratică „marea resetare”

Publicat

pe

Conferinţa extraordinară de alegeri a PSD Dâmboviţa a trecut. Un exerciţiu democratic statutar, solicitat de membrii organizaţiei de luni de zile. Acum s-a consumat, în ciuda unora care îşi făceau calcule pe sub masă sau care umblau prin judeţ cu influenceri, pentru a încerca să decidă soarta scrutinului intern. Evenimentul a fost o dovadă vie că, în primul rând, contează ceea ce se vede, ceea ce se aude în direct, ceea ce se simte.

Acum este momentul unei analize de atmosferă a manifestării consumate în sala de spectacol de la Clubul Studenţilor din Târgovişte. Delegaţii au început să sosească, rând pe rând, încă de la ora 10:00. Din câte am putut trage cu ochiul, mai consecvenţi păreau susţinătorii Rovanei Plumb. Puteau fi reperaţi cu uşurinţă. Mai detaşaţi, reci, scrutători în priviri, retraşi de restul lumii. A fost prima dată când am simţit şi am văzut o organizaţie împărtită în două. Fracţionată. Ce a dus la divizare reprezintă o altă poveste, pe care o vom trata în viitorul apropiat în publicaţia noastră. Este un interesant studiu de caz politic.

Incinta, uşor încălzită, chiar dacă au spus organizatorii că, de două zile, funcţionează instalaţiile de aruncat aer cald. Dinspre scenă bătea un curent rece. Scaunele pentu liderii invitaţi, deocamdată goale, erau deja amorţite. Locurile din sală s-au ocupat treptat. Îţi dădeai seama rapid, privind cum s-au instalat gruprile de electori, cine pe cine susţine. Unii, mai deschişi, mai comunicativi, mai dezinvolţi, alţii, nu spunem care, trebuie ghiciţi, nu e greu, mai crispaţi, mai rigizi, ba chiar afişau un soi de ostentaţie.

De cum am văzut grupul de parlamentari social-democraţi veniţi de la Bucureşti, respectiv Ionuţ Vulpescu – preşedintele Consilului Naţional al PSD, Oana Floarea, Şerban Nicolae, Lucian Romaşcanu, Radu Oprea, Robert Cazanciuc, Daniel Cătălin Zamfir, Mihnea Costoiu şi Vali Steriu, care s-au aşezat pe primul rând, mi-am dat seama pe cine şi ce echipă susţin prin prezenţă.

Pe scenă, alături de candidaţii Rovana Plumb, Corneliu Ştefan, Titus Corlăţean, Alexandru Oprea, Cristian Daniel Stan, s-au mai aflat deputaţii Carmen Holban, Claudia Gilia şi Marian Ţachianu. Evident, în centru, preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu şi secretarul general Paul Stănescu.

Liderul PSD urmărea cu mare atenţie mişcările din sală, chipurile oamenilor, zvâcnirile de simpatii. Din când în când, mai dialoga subtil cu Stănescu, care a preferat să tacă la această conferinţă de alegeri.

După încheierea procedurilor tehnice, numiri în comisii, acordul primit de acestea prin vot, s-a trecut la cea mai importantă parte, de unde s-a făcut clar diferenţa: discursurile.

Primul la cuvânt – Marcel Ciolacu. A vorbit de la locul său, nu a mers la pupitru. A mărturisit că a vrut să vorbească la început pentru a evita discursul de final, când, de obicei, după vot, nu mai rămâne prea multă lume în sală. Ciolacu a avut o remarcă glumeaţă, dar adevărată. A spus că nu este corect ca toată lumea să stea în sală, în paltoane, iar ei pe scenă, la costum şi cu valurile de răcoare în spate. De frig, la Târgovişte a suferit odată, dar într-o altă sală, şi Liviu Dragnea. Când a fost aleasă Rovana Plumb preşedintă, prin vot deschis.

Discursul lui Ciolacu a fost echilibrat, calat pe conferinţa de la Târgovişte, pe starea de spirit existentă în PSD Dâmboviţa, pe ceea ce a aflat că s-a petrecut aici. Preşedintele PSD a lăsat să se înţeleagă că va fi un arbitru obiectiv într-o competiţie internă bazată pe reguli democratice şi că nu va interveni de partea nimănui, aşa cum se mai întâmpla, de obicei, pe la astfel de evenimente. Venea liderul de la Bucureşti şi dădea clar semnalul pentru cine trebuie să câştige. După alegeri rămâne o singură echipă, a Partidului Social Democrat, a spus Marcel Ciolacu. De apreciat diplomaţia sa în situaţia tensionantă de la Dâmboviţa. Reguli impuse clar, în rezonanţă cu momentul consumat.

Ultimul ritual organizatoric înainte de discursuri l-a făcut edilul Târgoviştei, în calitate de secretar executiv. S-a trecut la cuvântări. Mai întâi cele ale Rovanei Plumb şi Corneliu Ştefan, apoi ale candidaţilor pentru funcţia de preşedinte executiv, respectiv senatorul Titus Corlăţean şi şeful Consiliului Judeţean – Alexandru Oprea.

Europarlamentara Rovana Plumb a încercat pe cât a putut, printr-un zâmbet fals, să-şi ascundă mâhnirea, deznădejdea, poate repulsia pentru cei care i s-au împotrivit, dar nu a reuşit chiar până la final. S-a văzut în alocuţiunea, deloc scurtă şi parcă fără noimă, bazată pe “îmi doresc”, “vom face”, “să fim uniţi”, ”am fost împreună”, dar şi prin replici cu bătaie spre PNL. Atunci când aveai impresia că va termina, o lua din nou de la început. Cam cu aceeaşi temă. Zbucium, nemulţumiri etc.

“Din momentul în care am preluat conducerea organizaţiei, de un an de zile, am căutat să aplic o formulă de management mai puţin rigidă. Am câteva principi la care ţin. Dialogul, transparenţa, demnitatea, decenţa şi respectul. (Aplauze insulare). Am căutat să transfer treptat centrul de greutate al vocii politice către dumneavoastră, către liderii locali. Vreau ca, în noul mandat, dacă îmi veţi acorda încrederea, să accelerez acest proces de plasare a deciziei pe orizontală (sic!). Consensul larg va fi piatra de temelie al acţiunii noastre politice. Pentru că PSD trebuie să fie un partid modern, un partid european, un partid deschis, centrat nu pe un om, ci pe o echipă”. Exact asta nu a existat în perioada în care organizaţia a fost condusă de Rovana Plumb!

A urmat deputatul Corneliu Ştefan, care a avut pentru cei din sală un mesaj direct, corect, crud pe alocuri şi curajos. Tânărul candidat a spus lucrurilor pe nume, afirmând că, mai mult ca oricând, trebuie să vorbim astăzi despre noi, despre PSD Dâmboviţa. Parlamentarul a insistat pe epopeea organizaţiei dâmboviţene, pe munca depusă, pe rezultatele obţinute în alegerile locale şi parlamentare toate la superlativ. Şi a ajuns la 2018 când a început degringolada în PSD Dâmboviţa.

”O spun cu părere de rău, pentru că sunt un copil care am crescut în această organizaţie. Ce s-a întâmplat în 2018 nu voi mai accepta niciodată să se întâmple. Niciodată nu voi mai accepta să mai trăim acele vremuri. Totul a început în toamna anului 2018, când fostul preşedinte al organizaţiei noastre a fost interceptat, înregistrat, poate de colegi de partid, poate nu, şi de acolo a început declinul organizaţiei. Am început să ne certăm între noi. Am început să ne acuzăm unii pe alţii şi totul a culminat când actuala echipă de conducere, în loc să ne strângă la aceeaşi masă, ne-a dezbinat, ne-a transformat în duşmani”.

Corneliu Ştefan, într-un expozeu plin de sinceritate, a vorbit despre eşecurile înregistrate de PSD Dâmboviţa cu Rovana Plumb la cârmă, atât în alegerile europarlamentare cât şi la cele prezidenţiale din 2019.

”Niciodată, în Dâmboviţa, PSD nu a luat 32%. Totul a culminat cu alegerile prezidenţiale, când am pierdut şi în primul şi în al doilea tur, fapt pentru care, noi, toţi din această sală, am dorit relansarea organizaţiei noastre, am dorit aceste alegeri, am dorit o echipă puternică”.

Corneliu Ştefan a pus punctul pe i, lovind subtil în cele spuse înainte de Rovana Plumb, prin replici de genul vrem unitate în adevăratul sens al cuvântului, nu doar la nivel declarativ.

”Solidaritate, între colegi. Spiritul de echipă trebuie să funcţioneze în primul rând în interiorul partidului şi apoi în afara sa. Şi, nu în ultimul rând, mă angajez în faţa dumneavoastră şi vă spun că putem să redevenim locul unu în Dâmboviţa”, a spus deputatul.

A fost un moment important şi nemaiîntâlnit până acum, să spui lucrurilor pe nume, să nominalizezi clar care au fost defectele şi gafele înregistrate în managementul organizaţiei. Corneliu Ştefan a precizat că va deschide uşile partidului în vederea încheierii de alianţe cu alte formaţiuni, cu scopul de a câştiga alegerile locale şi parlamentare. Ingenios, bine punctat, Corneliu Ştefan a stimulat încrederea, prezentându-şi echipa de colaboratori, pornind de la preşedintele executiv – senatorul Titus Corlăţean, secretarul executiv – Cristian Daniel Stan şi terminând cu vicepreşedinţii, toţi membri dedicaţi, cu rezultate notabile şi cu istorie în partid, între care deputatul Marian Tachianu şi foştii parlamentari Ionuţ Săvoiu şi Radu Popa. Li s-au alăturat, pe ultima sută de metri, primarul comunei Tătărani – Constantin Pătru şi Ionuţ Lăscaie – director la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

A urmat la cuvânt senatorul Titus Corlăţean. Discurs bun, cu nerv, substanţă, logică politică, lovituri sublime, nu neapărat subtile. Candidatul pentru preşedinte executiv al organizaţiei PSD Dâmboviţa a pornit abrupt, tăios, chiar nemilos. A mulţumit conducerii centrale că, datorită deciziei luate, are loc, după multiple şi inacceptabile amânări, conferinţa de alegeri la Dâmboviţa.

Corlăţean a fost dur, nu a menajat pe nimeni. A ţintit şi a tras cu precizie, adunând simpatie şi voturi, spre dezamăgirea Rovanei Plumb şi a echipei sale de susţinători. Nu a recurs la atacuri la persoană, nu este stilul politicianului, dar a folosit din plin ironia şi analiza fină, un soi de operaţie pe viu a discursului susţinut anterior de Rovana Plumb, a modului în care a fost administrată filiala PSD Dâmboviţa.

”Managementul politic organizatoric şi administrativ slab la nivelul conducerii de vârf a fost o realitate. Faptul că au fost greşelli impardonabile. Începuse campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi noi nu aveam încă o echipă de campanile, nu aveam un şef de campanie! Aveam un director de campanie, care a fost numit pe criterii care nu aveau legătură cu politica. (referire directă la fiul Rovanei Plumb, Andrei). Au fost decizii greşite şi a fost neimplicare. Nu poţi să vii din când în când în judeţ, să mai treci, să mai spui bună ziua şi atât. Trebuie să pui osul la bătaie, la muncă”. Şi aşa a fost discursul lui Titus Corlăţean până la final, în aplauze şi aprobări de genul “bravo” şi „aşa este”.

Corlăţean a mai spus că nu mai trebuie acceptate interferenţe de natură familială în politică, că nu au legătură una cu alta.

”Au fost momente care au generat tensiuni şi fracturi în organizaţie şi putem să spunem acest lucru. Noi ştim care este păcatul original. Este nedemn şi este o metodă securistă ca, atunci când stăm de vorbă între noi şi spunem lucruri, cineva să înregistreze un coleg şi să folosească înregistrarea împotriva lui. Nu este permis să generezi un rău organizaţiei, frânturi, tensiuni, făcând aşa ceva”.

La microfon a venit Alexandru Oprea. Deloc domol. Încordat, crispat, vizibil deranjat de cele spuse de Corneliu Ştefan şi Titus Corlăţean. Ton ridicat, tremurând. Nervos. Uşor arogant încă de la început, prin replica ”eu nu am nevoie de prezentare. Sunt Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa” .

Şi, ca să materializeze intenţia de a ataca pe adversari, a mai spus că “nu are nevoie nici de galerie adusă special pentru aceste lucruri. Eu sunt omul faptelor şi ce v-am promis dumneavoastră s-a întâmplat”.

În stilu-i caracteristic, de a nu-i conveni când este criticat şi de a sări ca ars când crede că este atacat, a avut un exces de impoliteţe faţă de Titus Corlăţean, totuşi un reprezentant de marcă al PSD şi vicepreşedinte al Senatului României.

”Domnule senator Titus Corlăţean, vă felicit. Stăpâniţi arta discursului, aţi vorbit într-adevăr ca un preşedinte de organizaţie, ceea ce mi aş dori să fiţi, nu ca un preşedinte executiv, dar, v-aş ruga, domnule senator, mai uşor cu pianul pe scări şi cu manipulările! S-au rostit de la această tribună o serie de acuze şi nu este normal şi corect. În PSD Dâmboviţa s-a ajuns în situaţia în care, dacă nu eşti de acord cu un grup, eşti ţinta tuturor atacurilor”.

Tonalitatea crescendo a uimit până şi pe cei doi lideri veniţi de la Bucureşti. Se vedea pe feţele lor că sunt surprinşi de o astfel de reacţie vulcanică. De critică vulgară a beneficiat, în public, chiar şi fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Daniel Comănescu, pe care Alexandru Oprea l-a comparat cu un ficus. Şi acuzele au curs gârlă şi la adresa lui Adrian Ţuţuianu. Discursul s-a transformat într-o suită de ţipături, care, sincer, nu i-au adus niciun câştig. Dimpotrivă…

După cuvântarea lui Alexandru Oprea, primarul Târgoviştei, Cristian Daniel Stan, nu s-a putut abţine să nu remarce că “am avut aşa impresia că s-a ţipat la noi”. Cristi Stan, candidat pentru funcţia de secretar executiv, a mărturisit celor de faţă că social-democraţii dâmboviţeni, în acest an scurs, au fost mai mult preocupaţi să se lupte între ei decât cu adversarul politic.

“S-a ajuns la situaţii inacceptabile pentru o organizaţie care vrea să câştige. Primar contra primar. Preşedintele Consiliului Judeţean contra vicepreşedintelui Consiliului Judeţean. Parlamentar contra parlamentar. Lucrurile acestea trebuie să înceteze! Trebuie să redevenim o echipă”.

Primarul Târgoviştei a reproşat în mod direct celor care au condus organizaţia faptul că nu au reuşit să ţină o conferinţă de presă la partid în toată campania electorală.

Au mai urmat la cuvânt Costel Miu – primarul comunei Valea Mare, Constantin Stroe – primarul comunei Şotânga şi Constantin Pătru – primarul de la Tătărani. Acesta din urmă, cu mult umor şi verb, într-un stil popular, a criticat toate deficienţele de organizare, de strategie, înregistrate în decursul anului 2019. Aplauze şi hohote de râs pentru un monolog cu reale valenţe satirice, reflectând, din păcate, crudul adevăr. A avut Pătru chiar şi o poveste despre Adrian Ţuţuianu, fostul lider al PSD Dâmboviţa.

”Mi-e dor de campaniile electorale cu domnul Ion Stan, cu domnul Ţuţuianu, care mă suna dimineaţa şi îmi spunea, unde eşti, măi? Eu dormeam. Eu îi spuneam, şefu sunt pe deal, adun nişte oameni! Ieşi mă afară, că sunt la tine la poartă!”.

Şi Constantin Pătru a invocat, ce-i drept în stilul său, necesitatea realizării unor alianţe politice.
A mai solicitat primarul de la Tătărani noului preşedinte al PSD Dâmboviţa, acum Corneliu Ştefan, să cheme la sediul organizaţiei un sobor de preoţi, “să tămâieze, să iasă satana şi satanele de acolo”.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Sună la 112 dacă i-ai văzut pe acești băieți! Au fugit de acasă

Publicat

pe

De

Polițiștii din Dâmbovița efectuează cercetări pentru depistarea a doi băieți în vârstă de 8 și 9 ani, care au plecat de acasă, astăzi – 28 aprilie 2025, și nu au mai revenit. Oamenii legii au fost sesizați de către o femeie de 30 de ani, din comuna Cojasca.

La momentul plecării, Nastasia Marian Daniel (9 ani) era îmbrăcat cu pantaloni de culoare neagră, bluză de trening de culoare neagră și era încălțat cu încălțăminte de culoare albastră și șosete roz.

Semnalmente: înălțime 1,00 m, 40 de kilograme, ochi căprui, păr brunet.

Cât îl privește pe Ghiță Nicolas (8 ani), era îmbrăcat cu pantaloni de culoare neagră, bluză de culoare mov și era încălțat cu pantofi sport de culoare albă.

Semnalmente: înălțime 1,10 m, 45 de kilograme, ochi căprui, păr brunet.

Persoanele care dețin informații utile în vederea identificării acestora sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de Poliție.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Dâmbovița: Echipele de cateheză parohială au fost premiate de mitropolitul Nifon

Publicat

pe

Mitropolitul Nifon a premiat, astăzi – 28 aprilie 2025, la Mănăstirea Stelea din Târgoviște, echipele de cateheză parohială care au luat parte la etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, organizat în cadrul ”Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și al ”Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea” – ne informează Arhiepiscopia Târgoviștei.

„Locul I a fost câștigat de grupul de cateheză parohială al Parohiei Titu-Sălcuța, Protoieria Titu; locul al II-lea a fost câștigat de grupul de cateheză parohială al Parohiei Vulcana Pandele, Protoieria Pucioasa, iar locul al III-lea a fost câștigat de grupul de cateheză parohială al Parohiei Butoiu de Sus, Protoieria Găești.

Cu acest prilej, au fost acordate și 12 mențiuni, pentru grupurile de cateheză reprezentând și celelalte parohii participante la această etapă, care au reunit 312 de tineri dâmbovițeni.

Tinerii au primit premii constând în bani, icoane și volume tipărite recent la Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, iar echipa câștigătoare a locului I, va beneficia de o tabără de vară la Mânăstirea Peștera, din Eparhia noastră. Cu acest prilej, au fost oferite diplome, membrilor comisiei de evaluare, responsabililor cu cateheza de la nivelul protoieriilor și profesorilor coordonatori care au sprijinit echipele de la parohii în elaborarea portofoliilor”, se precizează într-un comunicat de presă transmis către mass-media.

Părintele Mitropolit Nifon i-a îndemnat pe tinerii prezenți ”să aprofundeze în viețile lor principiile nemuritoare ale Evangheliei lui Hristos și să devină misionari ai valorilor noastre creștine, românești și europene”. De asemenea, a arătat că ”a cunoaște istoria, a respecta măreția trecutului și a face totul pentru mai binele comunității noastre locale, precum și al țării noastre, reprezintă un adevărat gest de patriotism”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite