ACTUALITATE
Ce spune administratorul ADI Deşeuri Dâmboviţa despre o posibilă majorare a taxei de habitat în 2020

Astăzi – 5 februarie 2020, am avut conferinţă de presă la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitareă ADI Deşeuri Dâmboviţa – organism apolitic, dedicat doar problemelor privind colectarea şi transportul gunoaielor din judeţ şi care, după cum ne-a spus Marin Antonescu – administrator public ADI, funcţionează după regulile unui ONG.
Asociaţia are ca principal stăpân unităţile administrativ teritorial din judet, adică toate primăriile ai căror reprezentanţi alcătuiesc adunarea generală, cea care decide totul. Preşedintele acestui for a fost desemnat Alin Manole – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Aceasta fiind prima întâlnire directă cu presa din toată existenţa ADI, Marin Antonescu a fost deosebit de politicos şi, deşi îi era greu, a răspuns cu multă răbdare la toate instistenţele jurnaliştilor de a afla ce se întâmplă în ograda acestei asociaţii care gestionează sume mari de bani şi curăţenia pe teritoriul judeţului.
Fin, hârşit în chestiuni generate de anumite crize de imagine, Marin Antonescu a atras atenţia celor prezenţi, încă de la început, că nu va da niciun răspuns politic, fiindcă asociaţia nu are treabă cu domeniul ăsta, mai ales acum, că se apropie campania electorală, şi nici nu vrea să deranjeze pe nimeni. Ne-a recomandat să nu ne luăm după avioane, indiferent cine le lansează!
Administratorul public ADI ne-a povestit care este treaba cu asociaţia, cu ce se ocupă, care îi sunt atribuţiile şi despre interferenţele cu alte entităţi economice din domeniul colectării şi depozitării deşurilor menajere.
ADI Deşeuri Dâmboviţa are 18 miliarde de lei vechi blocate de un executor judecătoresc!
În stilu-i caracteristic, cu care ne-a obişnuit şi când presta în politică, Marin Antonescu nu a adus acuzaţii directe vreunui anume om sau organism. A ştiut să învăluie temele ridicate de ziarişti şi să lanseze răspunsuri, nu întregi, nu complete, dar din care să poţi înţelege că lucrurile nu au mers întodeauna bine şi că au existat şi există şi semne de întrebare cu privire la unele situaţii.
De pildă, am aflat că ADI se află într-un litigiu judecătoresc cu EuroGaz Prescom, societatea care administrează gropile de gunoi de la Aninoasa şi Titu. Rămâi siderat când afli că o entitate care gestionează banii cetăţenilor din Dâmboviţa are blocate, la executor, circa 18 miliarde de lei vechi, fiindcă a refuzat plata a două facturi cu care s-a trezit aşa, fără nicio logică comercială.
De asemenea, Marin Antonescu a recunoscut că au fost aduse la depozitele din Dâmboviţa 1.000 de tone de gunoi din alte judeţe. Administartorul public al ADI ne-a spus că deşeurile menajere ar fi venit din Vâlcea şi că firma care s-a ocupat de această afacere ar avea punct de lucru în acelaşi imobil cu EuroGaz Prescom, în oraşul Fieni.
Am mai aflat că mai toate primăriile din judeţ au datorii la ADI Deşeuri şi sunt în faza de executare silită, că angajaţii ADI, în loc să urmărească cine intră cu camioanele îndesate cu deşeuri la gropile de gunoi din Dâmboviţa, umblă prin judeţ, aproape zilnic, cu cheltuială bineînţeles, pentru a vedea dacă nu carecumva unii cetăţenii se sustrag de la plata taxei de habitat. Solicitările pentru acest demers, a spus Marin Antonescu, ar veni chiar de la edilii comunelor. Ce ne-a mai fost comunicat de către ADI? Că în judeţul nostru se produc deşeuri mai mult decât media pe ţară.
Cât priveşte cuantumul taxei de habitat, Antonescu nu a negat că există, ipotetic, posibilitatea de a fi modificat, dar nu acum, ci după ce se va atribui noul contract de colectare şi transport, prin licitaţie publică. Şi cum noul contract ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2020, dacă nu vor exista contestaţii, ajungem la a doua jumătate a acestui an despre care a vorbit ieri, în conferinţă de presă, preşedintele CJ Dâmboviţa – Alexandru Oprea…
ACTUALITATE
O zi intensă la BABEL: între memorie, dans, cinema și întâlnirea cu prezentul viu al teatrului contemporan

Ziua de 13 iunie, a fost, la Festivalul Internațional Babel, o călătorie complexă și emoționantă prin formele cele mai diverse ale artei performative: de la workshopuri pentru actori și conferințe despre spațiul teatral, la spectacole de dans contemporan, teatru vizual, performance urban și proiecții de film.
Dimineața a debutat la Teatrul „Tony Bulandra” cu „Întâlnirile Babel” și două ateliere coordonate de artistul scoțian Scott Johnston. „Devising Devices” și „4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative Text” au provocat actorii să exploreze noi forme de expresie, în afara narațiunii clasice, într-un proces de lucru intens și profund personal.
Tot în cursul dimineții, publicul a avut ocazia să participe la două conferințe susținute de Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor, o voce emblematică a scenografiei mondiale și colaborator apropiat al lui Peter Brook. Lecat a vorbit despre drepturile de autor în artele performative, dar și despre moștenirea spațiului gol, într-un moment dedicat centenarului nașterii legendarului regizor.
După-amiaza a continuat cu o serie de evenimente artistice marcante. La Sala Studio „Mihai Dimiu”, artiștii japonezi Emi și Shinichi Hirai (usaginingen) au adus publicului un spectacol hibrid – „Black Kite – Reimagined 2025”, o combinație de sunet live, proiecție și imagine analogică, care a fascinat atât prin estetică, cât și prin rafinamentul tehnic.
Un punct important al zilei a fost spectacolul „Clipe de luciditate”, prezentat de Compania Microbis Sibiu la Sala Mare a Teatrului, sub semnătura regretatului coregraf Hugo Wolff și în regia lui Florian Oros. Un eveniment cu valoare memorială, construit ca un ritual scenic al memoriei și al rezistenței prin dans, dedicat atât lui Peter Brook, cât și lui Hugo Wolff – două figuri definitorii pentru teatrul european. Publicul a răspuns cu emoție profundă și cu o tăcere densă, care a umplut spațiul după finalul spectacolului.
În paralel, în spațiul public, Piața „Mihai Viteazul” a prins viață printr-un happening performativ susținut de Django Juggles (Italia) și Marcos Masetti (Argentina) – un moment de joacă, ritm și improvizație care a adunat zeci de spectatori în jurul artei de stradă, într-o atmosferă de sărbătoare urbană.
Seara a continuat cu proiecția filmului „Horia”, debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu, prezentat la Cinema Independența. Un film de tip road-movie, cu adolescenți și întrebări esențiale despre libertate, alegeri și maturizare, care a fost primit cu aplauze și discuții vii la finalul proiecției.
Ziua s-a încheiat spectaculos, la ora 21:30, tot în Piața „Mihai Viteazul”, cu spectacolul vertical „Skyline”, susținut de compania italiană Il Posto – o coregrafie pe fațada unei clădiri, în care dansul s-a mutat în aer, iar publicul a privit către cer, într-un final de zi poetic și aerian.

Foto: Natalia Oprea
13 iunie a fost, la Festivalul Babel, o zi a contrastelor echilibrate: între intimitatea teatrului miniatural și forța comunitară a performance-ului urban, între memoria celor care au fost și creația celor care vin. A fost o zi în care teatrul a devenit rugăciune, experiment, joc și adevăr.
Festivalul continuă – iar Babel își păstrează promisiunea de a fi un spațiu viu, în care toate limbile artei se pot înțelege fără traducere.
Pentru detalii suplimentare și programul complet: www.babelfest.ro
ACTUALITATE
Festivalul BABEL 2025. Programul pentru sâmbătă, 14 iunie

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.
Programul BABEL pentru ziua de sâmbătă, 14 iunie 2025
11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel
11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop
11:00
Piața „Mihai Viteazul”
Teatru la cutie
concept și scenografie: Ana Maria Cucută Sandu
Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, România
60 min.
11:00
Piața Mihai Viteazul
Happening
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
60 min.
12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors
13:00
Piața „Mihai Viteazul”
Tărâmul șoriceilor
Traducerea. regia și coregrafia: Taisuke Sasaki
Etherium Eurythmy Theater, România-Japonia,
45 min., 3+
17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Who’s The Dummy?
Dramaturgia: Dave Simpson, Regia: James Quinn / Amelia Griffiths
Rising Moon Productions / David MacCreedy, Marea Britanie
20 min., 16+
18:00
Piața Mihai Viteazul
Pe străzile Parisului
Concept, coordinator professor: Mihai Mălaimare
Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Teatru
75 min., statui vivante și animație stradală
20:00
TTBT Sala Mare
Crumbs
Concept și realizare: Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
45 min., 18+
20:00
Piața „Mihai Viteazul”
Sahara Night
Massini Cultural Association for Performing Arts, Adrar, Algeria
Happening muzical
21:00
TTBT
La Fin
Concept și realizare: Jarosław Fret și Monika Wachowicz
Grotowski Institute, Wrocław, Polonia
40 min. 14+, Spectacol desfășurat în aer liber în fața TTB
22:00
Piața „Mihai Viteazul”
Radar
Regia și coregrafia: Wanda Moretti
Il Posto, Italia
30 min.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Indemnizația pentru membrii ATOP Dâmbovița a scăzut la 542 de lei de la 4.000 lei lunar!
-
ADMINISTRAŢIEacum o zi
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă