Conectați-vă cu noi

SĂNĂTATE

O pacientă a murit la UPU, după ce a fost ținută 16 ore în sala de triaj!

Publicat

pe

Foto arhivă (sursa: evz.ro)

Un protest inedit, pe care nu îl întâlnești, probabil, decât în țările bananiere, s-a consumat în municipiul Constanța. Zeci de persoane au făcut un lanț viu în fața Spitalului Județean de Urgență. Oamenii și-au exprimat astfel indignarea față de nepăsarea cadrelor medicale de la Unitatea de Primiri Urgență, care ar fi ținut o bătrânică 16 ore în sala de triaj, fără ca cineva să o bage în seamă.

Când în sfârșit s-au gândit să o consulte, era deja prea târziu. Femeia, de 70 de ani, a decedat. Politia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Dâmboviţa

Cum îşi obţin bolnavii cronici reţetele dacă activitatea în Ambulatoriu a fost suspendată?

Publicat

pe

Am primit pe adresa de e-mail a redacţiei mai multe întrebări de la cititorii publicaţiei noastre, care îşi doreau să afle cum pot intra pacienţii cronici în posesia scrisorilor medicale, având în vedere că activitatea cabinetelor medicale din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a fost suspendată pe o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire. Răspunsul ne este furnizat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă prin e-mail Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița și înregistrată la nr. 4298 / 31.03.2020, vă comunicăm:

Conform Ordinului Comandamentului Actiunii nr. 74527/23.03.2020 și a Deciziei managerului SJUT nr. 482/24.03.2020, începând cu data de 25.03.2020, se suspendă activitatea cabinetelor din cadrul Ambulatoriului Integrat al SJUT, pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, conform prevederilor Ordinului mai sus mentionat.

În unele cabinete din Ambulatoriul Integrat al SJUT, se va desfasura activitate restransă: Pediatrie, Nefrologie, Chirurgie, Urologie, Ortopedie, Boli de nutritie si diabet si Oncologie.

De asemenea, în conformitate cu prevederile ART.5, pct. (3), alin. 2. din HG. nr. 252/30.03.2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, NR. 266/31.03.2020,

„Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienții cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere, și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialiști în conformitate cu limitările de prescriere prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, cu modificările și completările ulterioare, și în Ordinul ministrului sănătății publice și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaționale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis. Fac excepție medicamentele / materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate publică și curative care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi, în condițiile stabilite prin normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate”.

În situația în care nu există un istoric al bolii la fișa de observație a medicului de familie, pacienții cu boli cronice și schemă stabilă de tratament, se pot adresa oricărui medic specialist de psihiatrie de la cabinetele medicale private aflate în relaţie contractuală cu CAS Dâmbovița.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Povestea primului bolnav asimptomatic din istorie. A ucis 51 de oameni fără să ştie!

Publicat

pe

Sursa foto: https://canadianfoodsafetytraining.com/

Între 1900 și 1915, nord-irlandeza Mary Mallon, bucătăreasă stabilită în Statele Unite, a infectat cu febră tifoidă 503 persoane, dintre care 51 au decedat. Mary este primul pacient asimptomatic din istorie dovedit oficial. În 1908, e botezată ”Mary Tifoida” în revistele medicale. Avea să petreacă 26 de ani în carantină, unde a și murit.

Femeia nu prezenta niciun indiciu ce ar fi putut fi asociat cu febra tifoidă. Intra în casă, gătea, răspândea microbul! Când pleca, cei de acolo erau deja infectați! În 1906, o familie angajează un inginer din domeniul sanitar, George Soper, pentru a face o investigație. Acesta intră pe fir, merge pe urmele ei și, pe 15 iunie 1907, trage concluziile în ”Journal of the American Medical Association”: Mary Mallon este purtătoarea bacteriei ce a îmbolnăvit, în șase ani, foarte multe persoane.

După luni întregi de căutări, George Soper o găseşte pe Mary Mallon şi o roagă să dea probă de urină sau de materii fecale. O rogă pentru că ancheta sa nu avea caracter oficial. Este refuzat. Soper aduce apoi un medic specialist, într-o nouă încercare de a obţine proba. Degeaba!

În 1907, pe baza celor scrise de Soper, Inspectorul General pentru Sănătate din New York decide că Mary Mallon este purtătoarea bacteriei ce a cauzat panică în zonă în ultimii șapte ani şi o izolează într-un spital-penitenciar din North Brother Island. Acolo, Mary este obligată să doneze mostre şi se descoperă că bacteria sălășluiește în vezica sa biliară! I se face propunerea să-i fie extirpată. Femeia nici nu vrea să audă, spunând că este perfect sănătoasă și că medicii vor să facă experimente pe ea. Nu poate concepe că, în lipsa unor simptome, ea este cea care a îmbolnăvit populaţia.

Sursa foto: https://paulwandrews.files.wordpress.com/

Pe 19 februarie 1910, după 3 ani de carantină, este ”eliberată”. Ziarele notează, din nou, despre apariția unor focare de febră tifoidă. În 1915, Mary ajunge să lucreze chiar într-un spital! Îşi luase numele Mary Brown. 25 de oameni infectați, 2 mor! E momentul în care intervine poliția. Este arestată chiar când ducea mâncare unui prieten în Long Island. E considerată ”pericol public”, revine în spitalul-penitenciar din North Brother Island pe 27 martie 1915. Nu este nici acum de acord să-i fie extirpată vezica biliară. Continuă să susțină că este perfect sănătoasă, că nu reprezintă sursa îmbolnăvirilor.

Este ţinută în carantină până la finalul vieţii. A murit pe 11 noiembrie 1938, la 69 de ani, de pneumonie. O bacterie vie de febră tifoidă îi este descoperită în vezica biliară. Este incinerată, iar cenușa depozitată într-un cimitir din Bronx.

Continuându-şi investigaţiile, în 1948, cu puţin timp înainte să moară, George Soper a concluzionat că „Mary Tifoida” a îmbolnăvit 503 oameni. Dintre aceştia, 51 au decedat…

Sursa: A1.ro / BBC

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT