Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primăria Moreni, priorităţi investiţionale pentru anul 2020

Publicat

pe

Constantin Dinu - primar municipiul Moreni

Moreni, al doilea municipiu al judeţului Dâmboviţa, se află în proces de dezvoltare socio-economică, edilitară şi educaţională. Proiectele pe care le derulează autorităţile locale, fie cu fonduri europene sau guvernamentale, fie cu resurse de la bugetul local sau în asociere cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, au darul de a reaşeza oraşul acolo unde îi este locul, printre localităţile urbane bine închegate, cu toate sistemele de infrastructură puse la punct, un oraş echilibrat din punct de vedere estetic şi care să dispună de o serie de obiective sociale, educative, culturale şi sportive în ton cu cerinţele europene, elemente indispensabile pregătirii tinerelor generaţii pentru viitor.

Drumul pentru atingerea acestui deziderat a fost început de actualul edil, Constantin Dinu, cu m ai mulţi ani în urmă. Investiţiile s-au derulat una după alta, dar tot mai este nevoie de altele şi altele pentru a spori confortul şi civilizaţia urbei… După cum ne-a precizat Constantin Dinu, deocamdată, bugetul pentru anul 2020 nu a fost aprobat. Se află, aşa cum cere legea, în dezbatere publică, urmând ca, cel mai probabil în data de 20 februarie, să aibă loc şedinţa Consiliului Municipal în cadrul căreia să fie adoptat bugetul, cu eventuale amendamente propuse de aleşii locali sau rezultate în urma dezbaterii publice. Cert este că primarul municipiului are în plan să continue, cu prioritate, proiectele demarate în 2019. Numim aici bazinul de înot, pe care şi-l doresc toţi morenarii – copii, tineri şi bătrâni, pentru a putea petrece timpul liber într-un mod sănătos. Obiectivul este finanţat de Compania Naională de Investiţii. Constantin Dinu doreşte ca bazinul de înot să fie definitivat până în vara acestui an.

FOTO ARHIVĂ

Lista de priorităţi a edililor este lungă. Vor continua lucrările de modernizare a DC 9A, unde se vor mai executa două podeţe, şi a străzii Căpitan Pantea Ion – unde trebuie realizat sistemul de iluminat public şi un podeţ de traversare peste un pârâu. Ambele obiective sunt finanţate de Ministerul Dezvoltării.

Din fonduri proprii, vor fi continuate şi finalizate anul acesta lucrările de reabilitare şi modernizare pe Bulvardul Petrolului. De asemenea, este în curs de execuţie drumul judeţean 710 A, care face legătura între Moreni şi comuna IL Caragiale, un obiectiv pe care îl vor finalizat cât mai repede toţi locuitorii municipiului. Banii au venit de la Ministrul Dezvoltării şi Primăria Moreni. Contractul cu firma constructoare a fost încheiat pe o perioadă de 3 ani. Edilul Constantin Dinu speră să reuşeasscă să depună partea de cofinanţare atribuită administraţiei locale şi să accelereze mersul lucrărilor. Ţinta edilului ar fi fost ca, până la finele acestui an, drumul să fie gata.

FOTO ARHIVĂ

Una din marile probleme cu care s-au confruntat de-a lungul timpului locuitorii Cartierul Ţuicani a fost generată de lipsa apei potable. Şi acest neajuns este pe cale de a fi rezolvat.

„Vă pot spune, cu satisfacţia împliniri unui deziderat important, că lucrările la reţeaua de apă în acest cartier au fost realizate în proporţie de 95%. Mai trebuie montate câteva branşamente la gospodările oamenilor. Am fost ţinuţi pe loc mai mult timp de execuţia alimentării cu energie electrică a sistemului de pompare a apei. Am reuşit să luăm avizul de la Electrica şi, probabil săptămâna viitoare, vom reuşi să efectuăm şi această lucrare, după care vom da drumul la apă şi în această zonă a oraşului”, ne-a precizat primarul Constantin Dinu.

Pe lângă investiţiile „în continuare”, Primăria Moreni are programate pentru anul 2020 şi proiecte noi, pe care le vom prezenta pe larg într-un material viitor. În principal, acestea vizează instituţiile de învăţământ şi modernizarea zonei centrale a municipiului.

ADMINISTRAŢIE

Primăria Ploiești demarează rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Rosal SA

Publicat

pe

Scandalul gunoaielor de la Ploiești continuă. La propunerea primarului Andrei Volosevici, a fost inițiat un proiect de hotărâre privind demararea procedurii de reziliere a contractului cu firma Rosal. Se motivează în hotărâre că societatea care trebuia să se ocupe de ridicarea deșeurilor menajere și-a îndeplinit obligațiile contractuale în proporție de sub 50%.

La votul pe acest proiect s-au înregistrat o abţinere și o neparticipare, ceilalți consilieri votând pentru rezilierea contractului.

Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, Zoia Staicu, a precizat că Rosal şi-a îndeplinit sub 50% obligaţiile contractuale privind activităţile de măturat manual şi mecanizat, situaţia fiind aceeaşi anii trecuţi, dar şi în ultimele luni. Contractul încheiat între Primăria Ploiești şi Rosal expiră în aprilie 2022.

Consiliul Local l-a împuternicit pe primarul Andrei Volosevici să voteze pentru rezilierea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale în zonele 2 – Boldeşti-Scăeni şi 6 – Valea Doftanei, în care este inclus şi municipiul Ploieşti, încheiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova” cu SC Rosal Grup SA, ca urmare a solicitării formulată de comuna Blejoi.

De precizat că angajaţii operatorului de salubritate Rosal s-au aflat la sfârşitul lunii aprilie, timp de mai multe zile, în grevă fiindcă nu și-au primit salariile. Deșeurile menajere au rămas neridicate în acea perioadă în toate cele 84 de localităţi în care operatorul deține contracte.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Consilierul municipal Aurelian Cotinescu vorbește despre concedieri la Primăria Târgoviște

Publicat

pe

Liderul PNL Târgovişte, Aurelian Cotinescu, a tras astăzi, 14 mai 2021, un semnal de alarmă, în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la funcționarea Primăriei Târgoviște și a societăților și direcțiilor subordonate administrației publice locale cu un buget cu mult sub cel al anului trecut.

Reamintim faptul că primarul Daniel Cristian Stan și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu problemele ce vor fi generate de resursele financiare insuficiente, încă de la începutul anului, atunci când cifrele bugetului de stat erau cunoscute opiniei publice doar pe surse.

Realitatea este clară, așadar. Primăria Târgoviște are la dispoziție anul acesta fonduri cu mult mai mici, raportat la necesități. Prin urmare, vor exista consecințe, în sensul că programul investițional va fi diminuat și foarte probabil se vor efectua reduceri de personal. De altfel, sunt foarte multe administrații publice din țară care au anunțat astfel de măsuri după ce le-au fost repartizate sumele de la bugetul de stat, cu mult sub așteptări.

Cum spuneam, și consilierul local Aurelian Cotinescu, liderul PNL Târgovişte, și edilul Daniel Cristian Stan afirmă că bugetul municipalității pentru anul în curs nu acoperă nici pe departe nevoile orașului. Divergențele de opinie între cei doi derivă de la cauzele care au adus Primăria Târgoviște în această situație delicată. Cotinescu îl acuză pe Daniel Cristian Stan că gestionează prost treburile obștei, iar edilul spune că s-a ajuns aici din cauza Guvernului PNL, care a ignorat solicitările primite dinspre Târgoviște. Mai mult, nici parlamentarii care reprezintă actuala putere în Dâmbovița, trei de la PNL și doi de la USR PLUS, nu au susținut proiectele județului Dâmbovița și ale municipiului Târgoviște promovate prin amendamente la Legea bugetului de stat, toate fiind respinse.

„Parcurgând bugetul municipiului Târgoviște pentru 2021, mi-am pus numeroase întrebări și, vă spun sincer, nu înțeleg cum poate funcționa în acest an administrația locală cu o finanțare cu mult sub bugetul anului trecut. La nivelul salarizării, în buget sunt prinși mai puțini bani decât anul trecut. De fapt, banii ajung doar pentru primele 8 luni. Ne punem întrebarea firească dacă vor fi tăieri de salarii în Primăria Târgoviște sau dacă vor fi disponibilizări. Și ajungem la Municipal Security, o companie a Primăriei, unde deja 50 de oameni au primit hârtiile pentru disponibilizare. Lucrurile sunt simple: nu le-au mai fost prelungite contractele pe perioadă determinată și și-au pierdut locurile de muncă.

În fapt, toate companiile Primăriei sunt într-o situație îngrijorătoare, ca să folosesc un termen ușor. Totul se datorează, în principal, faptului că Primăria nu plătește la timp facturile pentru funcționare sau pentru serviciile prestate. Din această cauză, companiile Primăriei acumulează datorii către furnizori și către bugetul de stat, bineînțeles achitând apoi penalități și dobânzi. La nivelul bugetului de stat, înțeleg că, de la începutul anului, majoritatea companiilor Primăriei Târgovişte au cerut reeșalonarea datoriilor, dar asta nu înseamnă că nu vor plăti dobânzi pentru acei bani, din taxele și impozitele noastre, ca rezultat al proastei administrații locale sau al proastei administrații a acestor companii.

Municipal Construct are de încasat de la Primăria Târgoviște șapte milioane de lei, două sunt facturate, cinci milioane de lei încă nu sunt facturate. De ce? Pentru că Primăria nu vrea să acumuleze datorii mai vechi de 90 de zile și atunci facturile rămân în așteptare. EcoSal are de încasat de la Primărie peste 5,5 milioane de lei. Compania de Apă – aproximativ 10 milioane de lei.

Direcția de Asistență Socială a primit anul acesta, în buget, pentru funcționare 3,9 milioane de lei, ținând cont că anul trecut aveau un buget de 4,3 milioane de lei. Pe de altă parte, înregistrează datorii, încă din anul trecut, de peste 1 milion de lei, iar în momentul de față a cheltuit deja din bugetul alocat 1,6 milioane de lei. Ne întrebăm, pentru următoarele 7 luni, cum va funcționa DAS Târgovişte?

Ni s-a tot spus în spațiul public, de luni de zile, că Guvernul este de vină pentru toate problemele administrative de la nivelul municipiului Târgoviște. Guvernul este vinovat că nu terminăm stadionul, deși nu are nicio treabă. Guvernul este vinovat că nu se termină lucrările la centură, deși nu are nicio treabă, dimpotrivă, a ajutat. Guvernul este vinovat că sare asfaltul la trei luni de zile… Și probabil că toată această mutare a atenției publice de la problemele Primăriei către Guvern reprezintă doar o dorință de a scăpa, de fapt, de probleme. Noi am venit aici să demontăm toate aceste lucruri și să arătăm cum stau exact treburile.

În fapt, pentru acest an, în bugetul local sunt prinși 38 de milioane de lei din cote defalcate din TVA. Pe de altă parte, încă 48 de milioane de lei vin de la nivelul bugetului de stat ca subvenții prin programul PNDL, adică grădinițe, creșe, anvelopări termice etc. În acest moment, singurele proiecte funcționale, viabile, la nivelul Primăriei Târgovişte sunt aceste construcții, reabilitări, renovări de creșe și grădinițe, care sunt făcute cu bani guvernamentali. Primăria are doar o cotă de 2% în aceste investiții. Bugetul de stat a alocat 10 milioane de lei pentru funcționarea unităților de învățământ, Primăria alocând sub 10% din această sumă totală. Pentru bursele elevilor, Guvernul a alocat 4 milioane de lei, Primăria Târgovişte a alocat zero lei”, a declarat Aurelian Cotinescu.

Contactat de incomod-media.ro, primarul Daniel Cristian Stan ne-a declarat că liberalii pot spune ce vor, însă adevărul este unul singur: orașul Târgovişte nu a primit nicio rectificare bugetară pozitivă de la Guvern într-un an și jumătate, ba dimpotrivă, i-au fost luați peste 200.000 din buget.

„Toți parlamentarii PNL de Dâmbovița, fără excepție, au votat, când s-a pus în discuție Legea bugetului național, împotriva finanțării lucrărilor la stadion, împotriva finanțării reabilitării Școlii Radu cel Mare și împotriva finanțării a două proiecte de reabilitare a unor străzi din Târgoviște.

În rest, ce fac ei acum se înscrie în retorica unei ipocrizii cunoscute foarte bine de către târgovișteni, care au taxat-o dur la ultimele alegeri locale, PNL obținând în Târgoviște cel mai slab scor din istorie, pentru un partid aflat la guvernare”, a punctat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT