Conectați-vă cu noi

ADMINISTRAŢIE

Primăria Moreni, priorităţi investiţionale pentru anul 2020

Publicat

pe

Constantin Dinu - primar municipiul Moreni

Moreni, al doilea municipiu al judeţului Dâmboviţa, se află în proces de dezvoltare socio-economică, edilitară şi educaţională. Proiectele pe care le derulează autorităţile locale, fie cu fonduri europene sau guvernamentale, fie cu resurse de la bugetul local sau în asociere cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, au darul de a reaşeza oraşul acolo unde îi este locul, printre localităţile urbane bine închegate, cu toate sistemele de infrastructură puse la punct, un oraş echilibrat din punct de vedere estetic şi care să dispună de o serie de obiective sociale, educative, culturale şi sportive în ton cu cerinţele europene, elemente indispensabile pregătirii tinerelor generaţii pentru viitor.

Drumul pentru atingerea acestui deziderat a fost început de actualul edil, Constantin Dinu, cu m ai mulţi ani în urmă. Investiţiile s-au derulat una după alta, dar tot mai este nevoie de altele şi altele pentru a spori confortul şi civilizaţia urbei… După cum ne-a precizat Constantin Dinu, deocamdată, bugetul pentru anul 2020 nu a fost aprobat. Se află, aşa cum cere legea, în dezbatere publică, urmând ca, cel mai probabil în data de 20 februarie, să aibă loc şedinţa Consiliului Municipal în cadrul căreia să fie adoptat bugetul, cu eventuale amendamente propuse de aleşii locali sau rezultate în urma dezbaterii publice. Cert este că primarul municipiului are în plan să continue, cu prioritate, proiectele demarate în 2019. Numim aici bazinul de înot, pe care şi-l doresc toţi morenarii – copii, tineri şi bătrâni, pentru a putea petrece timpul liber într-un mod sănătos. Obiectivul este finanţat de Compania Naională de Investiţii. Constantin Dinu doreşte ca bazinul de înot să fie definitivat până în vara acestui an.

FOTO ARHIVĂ

Lista de priorităţi a edililor este lungă. Vor continua lucrările de modernizare a DC 9A, unde se vor mai executa două podeţe, şi a străzii Căpitan Pantea Ion – unde trebuie realizat sistemul de iluminat public şi un podeţ de traversare peste un pârâu. Ambele obiective sunt finanţate de Ministerul Dezvoltării.

Din fonduri proprii, vor fi continuate şi finalizate anul acesta lucrările de reabilitare şi modernizare pe Bulvardul Petrolului. De asemenea, este în curs de execuţie drumul judeţean 710 A, care face legătura între Moreni şi comuna IL Caragiale, un obiectiv pe care îl vor finalizat cât mai repede toţi locuitorii municipiului. Banii au venit de la Ministrul Dezvoltării şi Primăria Moreni. Contractul cu firma constructoare a fost încheiat pe o perioadă de 3 ani. Edilul Constantin Dinu speră să reuşeasscă să depună partea de cofinanţare atribuită administraţiei locale şi să accelereze mersul lucrărilor. Ţinta edilului ar fi fost ca, până la finele acestui an, drumul să fie gata.

FOTO ARHIVĂ

Una din marile probleme cu care s-au confruntat de-a lungul timpului locuitorii Cartierul Ţuicani a fost generată de lipsa apei potable. Şi acest neajuns este pe cale de a fi rezolvat.

„Vă pot spune, cu satisfacţia împliniri unui deziderat important, că lucrările la reţeaua de apă în acest cartier au fost realizate în proporţie de 95%. Mai trebuie montate câteva branşamente la gospodările oamenilor. Am fost ţinuţi pe loc mai mult timp de execuţia alimentării cu energie electrică a sistemului de pompare a apei. Am reuşit să luăm avizul de la Electrica şi, probabil săptămâna viitoare, vom reuşi să efectuăm şi această lucrare, după care vom da drumul la apă şi în această zonă a oraşului”, ne-a precizat primarul Constantin Dinu.

Pe lângă investiţiile „în continuare”, Primăria Moreni are programate pentru anul 2020 şi proiecte noi, pe care le vom prezenta pe larg într-un material viitor. În principal, acestea vizează instituţiile de învăţământ şi modernizarea zonei centrale a municipiului.

ADMINISTRAŢIE

Critici, vâlvă şi, totuşi, bugetul municipiului Târgovişte a fost votat şi de unii liberali!

Publicat

pe

Şedinţa de consiliu municipal desfăşurată astăzi la Târgovişte, în cadrul căreia s-au discutat şi aprobat proiecte ce ţin de buget, ar fi fost una normală dacă, pe alocuri, prin prestaţia unora, nu ar fi pornit uşor spre penibil. Bine, până la urmă, totul s-a consumat sub auspiciile izvorului plin de neprevăzut al democraţiei şi, când lucrurile stau aşa, accepţi, vrei nu vrei, şi ieşirile din ritmul concretului.

De menţionat că, la această şedinţă, fiindcă tot ne apropiem de alegerile locale, a participat şi editorul Dan Mărgărit, în calitate de cetăţen contribuabil, dar, probabil, şi în calitate de candidat USR pentru funcţia de primar al municipiului.

Fiind vorba de finanţe, Cristian Daniel Stan le-a spus celor de faţă că bugetul de anul acesta este calat pe dezvoltarea mnicipiului. 54% din fonduri merg pentru implementarea unor proiecte utile comunităţii. Ponderea este asigurată de obiective care vor fi realizate prin finanţări nerambursabile. „Este un buget echilibrat, care va contribui la modernizarea municipiului Târgovişte”.

Şedinţa prezidată de medicul Yolanda Marinescu poate s-ar fi consumat rapid şi anost, dacă nu ar fi intervenit consilierul PNL Adrian Bercu, cel mai vocal dintre aleşii liberali şi care, uneori, mai atinge marginea adevărului. Tânărul ales a avut câteva nelămuriri pe partea de buget, drept pentru care şi le-a expus şi a vrut să i se răspundă, pentru a fi edificat, convins sau măcar uşor lămurit.

Bercu a atacat frontal, într-un stil politicianist, opunându-se mai întâi celor două festivaluri care au intrat în tradiţia oraşului, dar cărora le-au fost schimbate denumirile. Este vorba de Festivalul de Animaţie, numit altădată al Păpuşilor Vii şi cel al Culturii Urbane. Liberalul consideră, făcând el un calcul, că pică prea aproape de alegerile locale şi pot fi exploatate electoral. Prin urmare, le-ar fi vrut desfiinţate.

Spiritele au început să se încingă la focul iute pus de Bercu. Vizibil deranjat de abordarea lui Bercu, făcând chiar şi remarci, a fost viceprimarul Cătălin Rădulescu. Dar a fost doar începutul. Liberalul mai avea gloanţe, chiar dacă, spun eu, în acea conjunctură şi tematică, erau oarbe. Bercu a mai vrut să afle de la reprezentanţii executivului, de la cei care au creat bugetul, pentru ce a trebuit Primăria să angajeze o casă de avocatură, pe destui bani. De ce nu au fost suficienţi juriştii din cadrul instituţiei?

Nelinişte în perimetrul viceprimarului Rădulescu. Acesta a răbufnit: voi, liberalii, aţi trecut bugetul ţării prin răspundere guvernamentală, aţi făcut ce aţi vrut şi acum ridicaţi atâtea probleme aici…

Cristian Daniel Stan a răspuns că, în ceea ce priveşte contractarea unei case de avocatură, demersul a fost unul firesc, util, în condiţiile în care administraţia locală are circa 70 de litigii cu Ministerul Dezvoltării, de care nu se pot ocupa doar juriştii Primăriei care mai au şi alte atribuţiuni. Stan şi-a păstrat calmul, afirmând că discuţile sunt până la urmă constructive, dar problemele ridicate acum de tânărul Bercu ar fi putut fi disecate în comisiile de specialitate. Adrian Bercu nu a înţeles nici de ce se cumpără 30 de calculatoare şi, mai ales, de ce sunt aşa de scumpe… I s-au dat explicaţii şi pe acest subiect.

Primarul Târgoviştei a vorbit şi despre proiectul adoptat ulterior, privind acordarea a 3.000 de burse de merit şi de sprijin pentru elevii care studiază la instituţiile de învăţământ din municipiu. Suma de bani destinată acestui obiectiv social este 2,2 milioane de lei. Consideră Cristian Daniel Stan că bugetul dedicat burselor la Târgovişte este unul dintre cele mai mari la nivel naţional.

Consilierul Bercu, din nou, iese la atac, susţinând că bursele au valori mici, între 30 şi 50 de lei, şi pentru atragerea tinerilor către oraş, pentru stimularea natalităţii, ar trebui dublate, iar banii pentru realizarea acestui demers ar trebui luaţi de la cele două „festivaluri electorale”.

Până la urmă, deşi contestat de PNL, bugetul municipiului Târgovişte a trecut şi cu votul unora dintre liberali.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Ordin de începere pentru elaborarea notei conceptuale privind amenajarea staţiunii Padina-Peştera

Publicat

pe

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a semnat, astăzi – 13 februarie 2020, ordinul de începere a serviciilor de elaborare a notei conceptuale privind amenajarea stațiunii turistice de interes național Padina-Peștera. Formalitatea este necesară finalizării documentației urbanistice și a Regulamentului Local de Urbanism aferent – se arată într-un comunicat remis de CJ Dâmboviţa. Evenimentul a fost organizat la Complexul Hotelier Peştera din Munţii Bucegi.

După avizarea notei conceptuale se va face masterplanul stațiunii și se va elabora Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Concomitent cu aceste trei etape, se elaborează studiile de teren (studiile de altimetrie, geotehnic și de inundabilitate) și documentațiile și studiile necesare în vederea obținerii avizelor și acordurilor necesare – pentru realizarea documentației de urbanism. În paralel cu documentația de urbanism, în cadrul celor trei etape se elaborează studiile de soluție și studiile de fezabilitate pentru realizarea rețelelor edilitare – alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale și pentru realizarea căilor de circulație – rutieră și pietonală.

„Este încă un pas pe care instituția pe care o reprezint îl face privind viziunea referitoare la dezvoltarea Stațiunii Turistice de Interes Național Padina-Peștera. Am semnat contractul pentru nota conceptuală pentru pârtia de schi, l-am semnat și pe cel pentru studiul de fezabilitate și partea de proiectare pentru alimentarea cu gaze naturale a stațiunii, am semnat studiul pentru alimentarea cu apă și pentru viitoarele rețele, stații de epurare, suntem foarte aproape și cu studiul de soluție legat de alimentarea cu energie electrică și avem alte câteva studii în derulare, cum ar fi cel de altimetrie, pași înainte pe care CJD îi face. Este o activitate de durată, nu putem rezolva toate problemele și formalitățile peste noapte, dar acestea sunt bazele pe care vom edifica această stațiune”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa – Alexandru Oprea.

Și arhitectul-șef al județului, Teodor Bâte, a făcut, la rândul lui, câteva precizări referitoare la aceste demersuri.

„Totul va fi făcut cu grijă maximă pentru cadrul natural și cu respect pentru munte, astfel încât să valorificăm natura fără a distruge această bogăție foarte importantă de care beneficiem. Documentația, din punct de vedere tehnic, va parcurge această etapă – de notă conceptuală, urmată de un masterplan, după care se va efectua PUZ-ul efectiv, în baza căruia se vor face dezvoltările următoare. Mă simt în siguranță deplină și sunt foarte încântat de faptul că Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București a acceptat să fie parte din acest proiect și sunt sigur că, prin cunoștințele și expertiza dânșilor, puse la dispoziția acestui proiect, vom ajunge la un deznodământ fericit, care va contribui la dezvoltarea durabilă a județului nostru”.

La rândul său, Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, a spus că acest proiect este unul salutar și mult așteptat de cei din zonă.

„Sunteți într-adevăr sub lumina multor reflectoare, dar și a istoriei, pentru că, aici, vorbim despre o zonă deosebită, la poalele Vârfului Omul; noi, aici, în stațiune avem și Babele și Sfinxul și Lacul Bolboci și Peștera Ialomiței, minuni ale naturii și așteptăm cu toții să se întâmple – stațiunea turistică să devină realitate, pentru că, peste foarte puțin timp, pe 15 martie, vom împlini deja doi ani de când am fost atestați ca stațiune turistică de interes național, iar asta înseamnă că există destui investitori dornici să vină și să investească, dar așteaptă rezolvarea problemelor de infrastructură de PUZ, parte a acestui început care se întâmplă astăzi. Veți rămâne în istorie dacă veți face asta!”

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT