Connect with us

ACTUALITATE

Hidroforul electronic, performanță şi confort!

Publicat

pe

Un hidrofor funcționează ca o pompă automatizată de apă, iar rolul său este acela de a menține o presiune optimă a apei în instalația de alimentare cu apă curentă. O presiune care respectă parametrii necesarului unei locuințe poate să asigure funcționarea tuturor factorilor de consum din gospodăria respectivă. Există două tipuri de hidrofoare: electronice și clasice, principala diferență între cele două fiind dată de tipul de presostat pe care îl folosesc.

Hidrofoarele electronice au un grad mai mare de performanță decât cele mecanice pentru că mențin o presiune constantă și pentru că astfel, utilizatorul nu mai depinde de o rezervă de apă presurizată stocată în vasul de expansiune (cum este cazul celor clasice). În plus, presiunea se setează automat după ce presostatul înregistrează necesarul de debit și presiune pentru locuința alimentată cu apă. Nu se recomandă setarea presiunii de către utilizator.

În cazul unei pompe clasice utilizatorul trebuie să calculeze necesarul de debit și presiune pentru gospodăria sa, după care să seteze intervalul de presiune în funcție de care presostatul să pornească, respectiv să oprească motorul. Bineînțeles că în acest interval de presiune vor exista și variații care se vor resimți. De exemplu, în cazul unui sistem de irigații cu aspersoare, presiunea este esențială, pentru că altfel aspersoarele fie nu pornesc deloc, fie nu irigă pe raza dorită. Despre ce variante de hidrofoare există și cum să alegi potrivit nevoilor tale poți afla accesand site-ul https://www.gardenpedia.ro/.

Unde şi când este necesar hidroforul electronic?

De cele mai multe ori necesitatea lui se resimte în mediul rural, în rândul celor care încearcă o modernizare a propriei gospodării.

Rețeaua de apă în mediul rural este adesea solicitată la maxim de către toți utilizatorii, ceea ce are drept consecință imediată o scădere semnificativă a presiunii, uneori resimțită acut la anumite ore.

De exemplu, în serile de vară, în intervalul în care vecinii tăi își udă grădina, s-ar putea să fie imposibil să faci un duș. Așa că vei constata ca ar fi util un puț sau o fântână (în cazul în care în curtea ta nu există deja o fântână – reminiscență a perioadei când nu exista rețea de alimentare cu apă la nivel local) din care să tragi apa cu ajutorul hidroforului.

Apa din pânza freatică este foarte potrivită pentru irigarea grădinii de exemplu, dar va îndeplini cu succes și alte misiuni din casă, cu condiția să fie filtrată corespunzător pentru că altfel, conținutul de metale și calcar din ea poate să afecteze instalațiile și electrocasnicele din gospodărie.

Cum funcționează hidroforul?

Acest tip de pompa realizează simultan două procese: unul de aspirație prin care trage apa din puț cu ajutorul pompei, respectiv unul de refulare prin care apa este redirecționată către conductele și consumatorii din locuința ta.

Alegerea hidroforului

Atunci când te orientezi către un anumit model trebuie să ții cont de necesitățile din propria locuință. De regulă, la curte, alimentarea cu apă se face pentru cel puțin o baie și o bucatarie, existând, în cele mai multe cazuri, și un sistem de irigații.
Hidrofoarele diferă în funcție de:
● Puterea motorului
● Debitul de apă furnizat
● Materialele din care este fabricat
● Volumul vasului de expansiune.

Din acest motiv va trebui să fii atent la toate elementele de consum pentru a fi sigur că îți dimensionezi corect instalația de apă.

Unde şi cum se amplasează hidroforul?

În mod ideal, ar trebui să fie montat cât mai aproape de sursa de apă, într-un cămin al său propriu. În lipsa unui astfel de cămin și pornind de la premisa că este destul de voluminos și de inestetic, hidroforul nu își găsește locul în spațiul de locuit. În plus, generează și un zgomot foarte puternic.

În măsura în care ai spațiul necesar, îl poți amplasa în garaj sau în subsolul locuinței, ținând cont de regula de bază care spune că trebuie montat deasupra nivelului de la care se captează apa, pe o suprafață plană pe care trebuie să fie fixat cu șuruburi. (P)

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Schimbare de gardă la Potlogi și flash mob la Târgoviște, de Ziua Europei

Publicat

pe

Astăzi – 9 mai 2021, autoritățile județului Dâmbovița au reușit să organizeze un eveniment complet, în care să aibă reprezentare, recunoștință și prețuire trei evenimente istorice care au marcat destinul țării noastre și al bătrânului continent: Ziua Independenței – declarată în anul 1877 de ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu; Ziua Victoriei – când, la 9 mai 1945, puterile aliate înfrâng armata hitleristă, având loc capitularea celui de-al treilea Reich, și Ziua Europei – cunoscută sub numele de Ziua lui Schuman, ministrul francez de Externe care, la 9 mai 1950, prin discursul avut la Paris și prin propunerile sale, pune piatra de temelie a Europei Unite.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost inițiatorul acestor evenimente de factură cultural-artistică care, prin amploare și diversitate, au dezmorțit spațiul social dâmbovițean bulversat și abrutizat de această stare de pandemie care a zădărnicit la extremis comunicarea interpersonală, relațiile interumane, manifestările de tip colectiv. Șeful administrației județene, cinstind această zi încărcată de simboluri, a spart gheață, a rupt zăgazul izolării și a creat un culoar benefic revenirii la normalitate.

A fost o sărbătoare consumată cald, logic, urmând parcă cronologia istorică. Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au erupt frenetic în curtea majestoasă a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. A fost pentru prima dată după reabilitarea și redarea acestui complex muzeal în circuitul turismului istoric când, ca într-un ritual sacru, s-a desfășurat un ceremonial de schimbare a gărzii. Punerea în scenă a acestui moment retrezitor al spiritului marelui domnitor martir Constantin Brâncoveanu a aparținut strajerilor din Cetatea Făgăraș. Aceștia au încercat, folosindu-se de recuzita militară, de armele specifice epocii, să refacă parțial secvența schimbării gărzii la Palatul Domnesc. Și apoi, ușor-ușor, prin intermediul muzicii ce contopește și ne poate purta rapid prin vremuri, am ajuns la celelalte două celebrări importante începute la Potlogi și încheiate în Piața Tricolorului din Târgoviște.

 

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița s-au aflat: vicepreședintele Antonel Jîjie, parlamentarii PSD de Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Marian Țachianu. Surprinzător, fiindcă până acum nu le-am simțit respirația, au venit și reprezentanți ai PNL. Au fost prezenți la Potlogi deputatul Gabriel Plăiașu și vicepreședintele PNL Dâmbovița Gabriel Grozavu. Au trăit emoția unică a schimbului de gardă și numeroși turiști, dar și cetățeni ai localității.

Seria scurtă a discursurilor a fost deschisă de Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a plămădit acest proiect de reînsuflețire a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi.

„Ideea acestui eveniment s-a născut chiar aici, la Potlogi, în urmă cu două săptămâni, și îi aparține președintelui Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan. (…) Îl salut și pe domnul Gheorghe Ana, care este acum alături de noi. În mandatul său de președinte al Consiliului Județean, s-a făcut un pas important pentru salvarea acestui monument istoric deosebit, și anume am început un proces lung și greoi cu Primăria Generală a Capitalei pentru ca acest obiectiv să revină în administrarea județului Dâmbovița. Iată că acum, grație restaurării efectuată cu fonduri europene, astăzi, ne putem bucura de această bijuterie a arhitecturii brâncovenești”, a spus Ovidiu Cîrstina.

Președintele Corneliu Ștefan a rostit o alocuțiune în care a amintit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai, trei evenimente care au contribuit pe deplin la făurirea statului român, la consolidarea democrației și la unitatea Europei.

„Nu întâmplător am vrut să fim în Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, unde avem dovada vie că fondurile europene au fost atrase și vor fi atrase în județul Dâmbovița. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acest eveniment. Vă asigur că, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmboviţa, voi fi alături de cultură, de turism și de tot ceea ce ține de dezvoltarea județului nostru. La mulți ani, Europa! La mulți ani, Dâmboviţa! La mulți ani, România”, a fost mesajul președintelui CJ Dâmboviţa.

Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a invitat pe cei prezenți ca, săptămâna viitoare, să vină din nou la Potlogi, de data aceasta în satul Pitaru unde se va sărbători un alt eveniment de însemnătate pentru localitate, județ și țară.

„Pe 15 mai 2021, se împlinesc 163 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu. Cu mândrie o spun că este născut în satul Pitaru, sat component al comunei Potlogi, și tot cu mândrie o spun, după ce vizitați acest frumos monument istoric, să mergeți la Pitaru, unde avem Memorialul Nicolae Grigorescu. Este o casă construită după o pictură a marelui artist”.

 

După-amiaza, la Târgoviște, după mult, mult timp, pe Platoul Prefecturii, cum numesc târgoviștenii Piața Tricolorului, s-a dezlănțuit un adevărat zumzet de primăvară. Acorduri muzicale românești, piese de referință ale marilor compozitori Ciprian Porumbescu și George Enescu interpretate de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia au răsunat în întreaga piață. Copii și adolescenți îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu mesajul „Dâmbovița în Europa”, au realimentat cu energie spațiul.

De la evocarea istorică a Brâncovenilor de la Potlogi am ajuns în contemporaneitate, în vremurile în care românii, europenii, trăiesc cu toții sub măsura libertății și a democrației. Europa Unită a dat startul către dezvoltare, prosperitate și echilibru. Un deziderat conturat în 1950 a dus la înfăptuirea statutului de cetățean european. Elevii târgovișteni adunați pe platou au adus, prin flash-mobul organizat, un omagiu României și Europei Unite.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru clasa de baschet-volei de la Liceul Voievodul Mircea Târgovişte

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT