Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Şi în presă e la fel! Bogatul nu crede niciodată săracului!

Publicat

pe

Fostul deputat Radu Popa, vicepreşedinte PSD Dâmboviţa, om care a servit pe frontul mediatic foarte mulţi ani, a rămas surprins de apelul lansat de 13 ziarişti celebri, formatori de opinie, care s-au pronunţat împotriva legii privind scutirea jurnaliştilor de la plata impozitului pe venitul obţinut din salarii şi drepturi de autor.

Practic, rămâi surprins să constaţi că oameni de valoare, în care mulţi ziarişti români au încredere, considerându-i poate embleme ale acestei profesiuni de risc, care ştiu cum se trăieşte în presă, cu venituri nesigure, mereu sub tensiunea vremurilor, au putut cere preşedintelui ţării să nu promulge respectiva lege.

Gestul este incalificabil, mai ales că vine de la vârfuri ale jurnalismului naţional. Mare favor ce face statul, că este scutit gazetarul, care primeşte minimul pe economie, de 100 de lei la salariu reprezentând impozitul pe care ar urma să nu-l mai plătească!

Când primeşti mii de euro lunar doar mişcându-ţi fundul prin studiourile tv şi alte tipuri de contracte barosane, îţi este uşor să te opui chiar şi unei facilităţi minore, făcând, în îmbuibarea ta, pe patriotul. Nu spun decât că trebuie să le fie ruşine pentru poziţia adoptată. Mă raliez celor spuse de Radu Popa, Dan Andronic şi Cosmin Guşă. De astăzi, pentru mine, cei 13 ziarişti celebri, nu le dau numele, sunt şterşi de pe hard.

„Citesc și mă întreb: cine îi dă dreptul unui ziarist care câștigă 5000-7000 sau 10000 de euro pe lună să vorbească în numele unei bresle al cărui salariu mediu e de 1100 de euro?

Ce spune INS.

În 2019, angajații din redacții și edituri au primit un salariu mediu net de 5.242 de lei față de 6.031 de lei.

Această scădere de -13% este UNICĂ în evoluția câștigurilor salariale din ultimul an.

Redactorii și scriitorii au pierdut, astfel, aproape 800 de lei la salariu, iar dacă mai punem la socoteală și inflația (3,8% în perioada analizată), pierderea ca putere de cumpărare se apropie de 17%. Cifrele reies din datele centralizate de Institutul Național de Statistică – INS.

Colegii din televiziuni (sectorul „Producție cinema, video, TV”) au salarii semnificativ mai mici, respectiv 3.875 de lei – pe medie – în 2019, cu toate că acestea au consemnat o creștere de aproape 15% față de 2018.

Și atunci vin și spun: bogatul nu-l crede pe sărac, dar asta e cea mai mică dintre probleme. Adevărata problemă vine din faptul că un jurnalist fără un venit decent își pierde libertatea de mișcare și de opinie. Iar presa care construiește opinie nu e doar presa națională. Presa locală are o pondere mai mare și acolo un ziarist cu venituri mici este obligat să se descurce. Cum se descurcă? Face contract cu șeful de CJ și se obligă să nu scrie nimic de rău de el, sub rezerva rezilierii contractului. În acest fel, opiniile jurnalistului nu mai sunt libere pentru că depind de banii politicianului.
O țară fără oameni liberi este o adunătură de poporeni la mâna unui oarecare efemer. De aici și până la corupția instituționalizată e distanță de un cherem șmecheresc”, a scris Radu Popa pe pagina sa de Facebook.

ACTUALITATE

Cinci din cele șase spitale COVID din Argeș vor să acceseze fondurile europene speciale

Publicat

pe

Emanuel Soare - prefect județul Argeș

Ministerul Fondurilor Europene a lansat, în data de 15 mai 2020, apelul de proiecte “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19”, cu o alocare de 350 milioane de euro. Este vorba despre un apel de proiecte necompetitiv (primul venit, primul servit), deschis în perioada 15 mai – 30 septembrie 2020. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 10 milioane de euro.

“Instituția Prefectului Argeș a evaluat necesitățile de finanțare ale unităților medicale eligibile din județ, în vederea accesării acestui program, pe care îl considerăm extrem de necesar în contextul epidemiologic actual. Cinci spitale din județ ne-au trimis necesarul de aparatură și echipamente pentru care ar putea obține finanțare nerambursabilă. Cum spitalele ne-au răspuns că nu au compartiment pentru atragerea fondurilor europene, ne-am adresat Consiliului Județean și Primăriilor care le administrează”, spune prefectul Emanuel Soare.

Dintre cele șase unități COVID din Argeș, doar Spitalul Orășenesc Mioveni nu și-a manifestat interesul până în prezent. Spitalul Județean de Urgență Pitești a transmis la Prefectură o listă cu echipamente și aparatură medicală în valoare de 5,39 milioane lei, Spitalul de Pedatrie Pitești – de 3,75 milioane lei, Spitalul Municipal Câmpulung – de 75 milioane lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung – de 114.000 lei și Spitalul de Pneumoftiziologie Valea Iașului – de 2,6 milioane lei.

Prin programul POIM “Consolidarea capacității sistemului medical public de gestionare a situației de urgență cauzată de criza COVID-19” pot fi achiziționate: ventilatoare mecanice, injectomate, infuzomate sau paturi suplimentare și altă infrastructură de terapie intensivă (suplimentară față de cea existentă), recoltoare/teste extracție și diagnostic SARS-Cov-2, biocide, substanțe pentru decontaminare, combinezoane, viziere de protecție, mănuși de unică folosință, măști de protecție și izolete.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Primăria Târgoviște a redeschis două cabinete dentare școlare

Publicat

pe

Astăzi – 2 iunie 2020, s-au redeschis la Târgoviște primele două cabinete medicale dentare școlare, aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei. Programul de lucru va fi între orele 08:00 – 20:00, de luni până vineri.

„Cele două cabinete dentare școlare deschise funcționează în cadrul Colegiului Național „Constantin Carabela” (telefon 0751.900.087) și, respectiv, la Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” (telefon 0751.900.088). Programările se fac telefonic, iar consultațiile și tratamentele de specialitate sunt gratuite pentru elevii școlilor din Municipiul Târgoviște.

 

De precizat că cele două cabinete sunt situate în afara clădirii în care se desfășoară cursurile. Toate dotarile cabinetelor stomatologice școlare sunt asigurate de către administrația locală”, se arată într-un comunicat remis de Primăria Târgoviște.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!