Connect with us

ACTUALITATE

Şi în presă e la fel! Bogatul nu crede niciodată săracului!

Publicat

pe

Fostul deputat Radu Popa, vicepreşedinte PSD Dâmboviţa, om care a servit pe frontul mediatic foarte mulţi ani, a rămas surprins de apelul lansat de 13 ziarişti celebri, formatori de opinie, care s-au pronunţat împotriva legii privind scutirea jurnaliştilor de la plata impozitului pe venitul obţinut din salarii şi drepturi de autor.

Practic, rămâi surprins să constaţi că oameni de valoare, în care mulţi ziarişti români au încredere, considerându-i poate embleme ale acestei profesiuni de risc, care ştiu cum se trăieşte în presă, cu venituri nesigure, mereu sub tensiunea vremurilor, au putut cere preşedintelui ţării să nu promulge respectiva lege.

Gestul este incalificabil, mai ales că vine de la vârfuri ale jurnalismului naţional. Mare favor ce face statul, că este scutit gazetarul, care primeşte minimul pe economie, de 100 de lei la salariu reprezentând impozitul pe care ar urma să nu-l mai plătească!

Când primeşti mii de euro lunar doar mişcându-ţi fundul prin studiourile tv şi alte tipuri de contracte barosane, îţi este uşor să te opui chiar şi unei facilităţi minore, făcând, în îmbuibarea ta, pe patriotul. Nu spun decât că trebuie să le fie ruşine pentru poziţia adoptată. Mă raliez celor spuse de Radu Popa, Dan Andronic şi Cosmin Guşă. De astăzi, pentru mine, cei 13 ziarişti celebri, nu le dau numele, sunt şterşi de pe hard.

„Citesc și mă întreb: cine îi dă dreptul unui ziarist care câștigă 5000-7000 sau 10000 de euro pe lună să vorbească în numele unei bresle al cărui salariu mediu e de 1100 de euro?

Reclama

Ce spune INS.

În 2019, angajații din redacții și edituri au primit un salariu mediu net de 5.242 de lei față de 6.031 de lei.

Această scădere de -13% este UNICĂ în evoluția câștigurilor salariale din ultimul an.

Redactorii și scriitorii au pierdut, astfel, aproape 800 de lei la salariu, iar dacă mai punem la socoteală și inflația (3,8% în perioada analizată), pierderea ca putere de cumpărare se apropie de 17%. Cifrele reies din datele centralizate de Institutul Național de Statistică – INS.

Colegii din televiziuni (sectorul „Producție cinema, video, TV”) au salarii semnificativ mai mici, respectiv 3.875 de lei – pe medie – în 2019, cu toate că acestea au consemnat o creștere de aproape 15% față de 2018.

Reclama

Și atunci vin și spun: bogatul nu-l crede pe sărac, dar asta e cea mai mică dintre probleme. Adevărata problemă vine din faptul că un jurnalist fără un venit decent își pierde libertatea de mișcare și de opinie. Iar presa care construiește opinie nu e doar presa națională. Presa locală are o pondere mai mare și acolo un ziarist cu venituri mici este obligat să se descurce. Cum se descurcă? Face contract cu șeful de CJ și se obligă să nu scrie nimic de rău de el, sub rezerva rezilierii contractului. În acest fel, opiniile jurnalistului nu mai sunt libere pentru că depind de banii politicianului.
O țară fără oameni liberi este o adunătură de poporeni la mâna unui oarecare efemer. De aici și până la corupția instituționalizată e distanță de un cherem șmecheresc”, a scris Radu Popa pe pagina sa de Facebook.

ACTUALITATE

După sintagma „un sfârșit e un început”, Ghergu a revenit la Chindia

Publicat

pe

AFC Chindia, după o rotație aproape completă în eter, fără să obțină mai nimic în palmares decât o bună comunicare în mandatul președintelui Gabriel Boriga, se întoarce pe orbita firească și l-a readus în fruntea clubului pe Marcel Ghergu.

Experiențele manageriale care i-au avut ca protagoniști pe tot soiul de băieți fițoși, cu proptele sus puse, care promiteau marea cu sarea, dar nu ne-am ales decât cu băltoace, s-au gătat odată cu Gabriel Boriga. De fapt, omul de sport Boriga, tare în manageriat baschet, volei, administrație și as în comunicare, în a-ți spune, cu tact, doar ce trebuie, a pregătit terenul pentru întoarcerea în firesc. Care a însemnat Ghergu.

Nu înțelegem care au fost resorturile ce au stat la baza detronării lui Ghergu. Cum zic unii, probabil orgoliile, dorințele, cerințele și, de ce nu, aranjamentele de culise. Cum a zis un mare dramaturg, „totul e bine când se termină cu bine, adică, în cazul AFC Chindia, cu Marcel Ghergu din nou la cârmă. Asta înseamnă că unii au recunoscut că s-a greșit când s-a luat decizia eliminării sale din schemă. Vedem pe mai departe.

Cum a zis Gabi Boriga, „un sfârșit e un început”…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult

ACTUALITATE

IPS Nifon a participat, alături de înalți demnitari ai statului, la aniversarea Patriarhului României

Publicat

pe

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, a participat, ieri – 22 iulie 2024, la Palatul Patriarhal din București, la ceremoniile legate de aniversarea Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia împlinirii a 73 de ani de viață și la cel de al XVII-lea an de patriarhat.

La la slujba de Te Deum care a fost oficiată în Catedrala Patriarhală, au fost prezentate mesaje de felicitare din partea autorităților de stat centrale și locale, precum și a altor instituții publice. Îi numim pe Marcel Ciolacu – premierul României și Nicolae Ciucă – președintele Senatului.

De menționat că cea mai notabilă realizare a Patriarhului Românie, un vis de veacuri al românilor, este Catedrala Națională, care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire. Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români, în timpul patriarhatului său fiind canonizaţi peste 40 de sfinţi români. 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite