Connect with us

ACTUALITATE

Coronavirus România: Precizări importante privind concediul şi indemnizaţia pentru carantină

Publicat

pe

Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de Sănătate Publică – informează Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.

„Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.

În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.

De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Menționăm că în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia «medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape», întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă și nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală).

Durata concediului pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.( cod de indemnizatie 01).

Certificatul de concediu medical acordat pentru carantină de către medicul de familie (medicul curant) se depune la plătitor”, se arată într-un comunicat remis de CJAS Dâmboviţa.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasador Coreea de Sud, despre proiectul SMR de la Doicești: Este plauzibil și realist

Publicat

pe

De

Reactoarele modulare mici (SMR) care urmează să fie amplasate la Doicești, în județul Dâmbovița, pe structura fostei termocentrale, reprezintă un proiect „plauzibil și realist”, care va fi folosit ca „rampă de lansare pentru a se extinde în alte țări europene” – a declarat, la DC News, ambasadorul Republicii Coreea în România, Exceleța Sa Rim Kap-soo.

„Toate țările din lume au fost de acord să ajungă la emisii zero până în 2030. Pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a atinge ținta până în 2030, trebuie să avem energii curate, inclusiv nucleare, SRM, regenerabile”, a explicat ambasadorul Republicii Coreea, la DC News, necesitatea investiției.

Reamintim că, în luna aprilie, președintele României, reprezentanții Nuclearelectrica și cei ai companiei americane partenere (NuScale Power) în proiectul SMR de la Doicești au efectuat o vizită la sediul Doosan Enerbility din Changwon – Coreea de Sud, unul dintre cei mai mari producători de reactoare nucleare din lume. A fost semnat atunci un memorandum de cooperare trilaterală – România, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud, în vederea realizării proiectului de la Doicești.

„Dacă SMR-ul va fi înființat și instalat în România, aceasta ar fi prima țară din lume care să aibă așa ceva. Cred că este un proiect destul de plauzibil și realist. Sper cu adevărat să îl putem realiza în cadrul cooperării trilaterale”, a mai spus ambasadorul Republicii Coreea la București, în timpul interviului acordat lui Bogdan Chirieac la DC News.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Județul Dâmbovița nu boicotează „Noaptea Muzeelor 2024”. Programul aici!

Publicat

pe

Astăzi – 18 mai 2024, în intervalul orar 18:00-24:00, se va organiza și în județul Dâmbovița evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor”, ajuns la ediția cu numărul 20 – ne informează Consiliul Județean.

Reamintim că, la nivel de țară, sunt multe instituții, unele dintre ele printre cele mai cunoscute din România, care au anunțat că nu mai participă la „Noaptea Muzeelor”, ca protest în primul rând față de salariile mici cu care sunt plătiți cei ce lucrează în acest domeniu.

În județul Dâmbovița vor putea fi vizitate gratuit, în această seară, începând cu ora 18:00, atât expoziţiile permanente ale muzeelor, cât şi pe cele temporare, astfel:

– expoziția „ReNaștere și Rânduială”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgoviște
– expoziția de cahle „Cavaleri de Târgoviște” – Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești
– expoziția de pictură comparată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
– expoziția de pictură „Atestat”, ce cuprinde lucrările elevilor clasei a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, aflată la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment, sunt:

– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”. Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.
– Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești
– Muzeul de Artă
– Muzeul de Istorie
– Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
– Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”
– Muzeul „Vasile Blendea”
– Muzeul „Casa Romanţei”
– Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

„Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM)”, se mai precizează în comunicatul CJ Dâmbovița transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite