Connect with us

ACTUALITATE

Crucea Roşie Dâmboviţa, mereu în slujba comunităţii

Publicat

pe

Crucea Roşie Dâmboviţa, una dintre cele mai puternice filiale din România, s-a aflat astăzi la ora bilanţului. La eveniment au participat ÎPS Nifon – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, Aurelian Popa – prefect al judeţului Dâmboviţa, Alexandru Oprea – preşedinte al Consiliului Judeţean, Luciana Cristea – vicepreşedinte CJ, Cristian Daniel Stan – primar al muunicipiului Târgovişte, Monica Ilie – viceprimar al Târgoviştei, Cornel Ştefan – deputat şi preşedinte al PSD Dâmboviţa, Oana Vlăducă – deputat PRO România, Marian Ţachianu – deputat PSD, Ionel Petre – preşedinte ALDE Dâmboviţa, Georgică Dumitru, Gabriel Grozavu şi Gabriel Plăiaşu – lideri ai PNL Dâmboviţa, primari, viceprimari şi şefi ai unor instituţii care colaborează cu Crucea Roşie Dâmboviţa.

Preotul Ionuţ Ghibanu, preşedintele Crucii Roşii Dâmboviţa, a vorbit despre activitatea desfăşurată în 2019, despre misiunea asumată şi îndeplinită cu cinste şi devotament.

„Prin programele şi activităţile sale în beneficiul societăţii, Crucea Roşie contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică”, a precizat părintele vicar Ionuţ Ghibanu.

Crucea Roşie Dâmboviţa a fost implicată într-o multitudine de acţiuni de pregătire pentru intervenţii la dezastre. Au fost organizate simulări în caz de accidente, exerciţii demonstrative de acordare a primului ajutor în caz de dezastre. de asemenea, s-a implicat într-o serie de manifestări sociale, de prevenire a unor comportamente umane anormale, cum ar fi violenţa în familie. Peste 85 de voluntari au participat la marşul stradal organizat cu scopul de a descuraja şi condamna toate formele de violenţă.

„Împreună cu cadrele medicale de la Direcţia de Sănătate Publică , cu Inspectoratul Şcolar, Universitatea Valahia şi cu concursul presei locale, am organizat cursuri, seminarii, mese rotunde, dezbateri pe tema prevenirii şi combaterii bolilor cu incindenţă în judeţ, infecto-contagioase, boli cardio-vasclare şi altele. S-au sprijinit activităţi de donare benevolă de sânge, colaborând îndeaproape cu Centrul Judeţean de Recoltare a Sângelui, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, DAS Târgovişte şi cu presa locală”, a mai spus preşedintele Cruci Roşii Dâmboviţa.

Reprezentanţii filialei au fost implicaţi şi într-o serie de acţiuni cu caracter umanitar. Astfel, pentru al doilea an, au fost donate către diferite instituţii sociale din Dâmboviţa şi către unele primării 42.000 litri de lapte, oferiţi de o societate din judeţul Timiş pentru a ajunge pe mesele unor familii nevoiaşe, a unor copii, tineri şi bătrâni instituţionalizaţi.

Despre rolul acestei instituţii cu caracter umanitar, de intervenţie în caz de dezastre şi de sprijiire a unor oameni şi a unor comunităţi sărăce sau afectate de anumite fenomene naturale ori accidente, a vorbit şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

„Profit de acest moment pentru a sublinia două lucruri, de care trebuie să fim foarte conștienți. În primul rând, este vorba despre importanța vitală a Crucii Roșii în societate. Suntem martori cu toții la ce se întâmplă în aceste momente în România și în întreaga lume. Din păcate, asistăm, aproape neputincioși, la o situație de criză în care avem nevoie, mai mult decât orice, de susținere, de ajutor reciproc, iar Crucea Roșie va avea un rol foarte important pentru noi toți în aceste momente.

Deja a demarat o campanie de informare și, ca de fiecare dată, atunci când situația o va cere, se va implica, cu toate resursele, pentru a ajuta oamenii care au nevoie de sprijin. Din păcate, asemenea situații, care ne pun la încercare, ne arată, cu adevărat, cât trebuie să fim de recunoscători pentru tot efortul depus de Crucea Roșie pentru a face bine în jurul nostru.

Sper ca fiecare dintre noi să conștientizăm rolul pe care îl are Crucea Roșie în comunitate și să îi fim alături, cu tot ceea ce putem fiecare dintre noi”, a declarat Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Schimbare de gardă la Potlogi și flash mob la Târgoviște, de Ziua Europei

Publicat

pe

Astăzi – 9 mai 2021, autoritățile județului Dâmbovița au reușit să organizeze un eveniment complet, în care să aibă reprezentare, recunoștință și prețuire trei evenimente istorice care au marcat destinul țării noastre și al bătrânului continent: Ziua Independenței – declarată în anul 1877 de ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu; Ziua Victoriei – când, la 9 mai 1945, puterile aliate înfrâng armata hitleristă, având loc capitularea celui de-al treilea Reich, și Ziua Europei – cunoscută sub numele de Ziua lui Schuman, ministrul francez de Externe care, la 9 mai 1950, prin discursul avut la Paris și prin propunerile sale, pune piatra de temelie a Europei Unite.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost inițiatorul acestor evenimente de factură cultural-artistică care, prin amploare și diversitate, au dezmorțit spațiul social dâmbovițean bulversat și abrutizat de această stare de pandemie care a zădărnicit la extremis comunicarea interpersonală, relațiile interumane, manifestările de tip colectiv. Șeful administrației județene, cinstind această zi încărcată de simboluri, a spart gheață, a rupt zăgazul izolării și a creat un culoar benefic revenirii la normalitate.

A fost o sărbătoare consumată cald, logic, urmând parcă cronologia istorică. Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au erupt frenetic în curtea majestoasă a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. A fost pentru prima dată după reabilitarea și redarea acestui complex muzeal în circuitul turismului istoric când, ca într-un ritual sacru, s-a desfășurat un ceremonial de schimbare a gărzii. Punerea în scenă a acestui moment retrezitor al spiritului marelui domnitor martir Constantin Brâncoveanu a aparținut strajerilor din Cetatea Făgăraș. Aceștia au încercat, folosindu-se de recuzita militară, de armele specifice epocii, să refacă parțial secvența schimbării gărzii la Palatul Domnesc. Și apoi, ușor-ușor, prin intermediul muzicii ce contopește și ne poate purta rapid prin vremuri, am ajuns la celelalte două celebrări importante începute la Potlogi și încheiate în Piața Tricolorului din Târgoviște.

 

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița s-au aflat: vicepreședintele Antonel Jîjie, parlamentarii PSD de Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Marian Țachianu. Surprinzător, fiindcă până acum nu le-am simțit respirația, au venit și reprezentanți ai PNL. Au fost prezenți la Potlogi deputatul Gabriel Plăiașu și vicepreședintele PNL Dâmbovița Gabriel Grozavu. Au trăit emoția unică a schimbului de gardă și numeroși turiști, dar și cetățeni ai localității.

Seria scurtă a discursurilor a fost deschisă de Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a plămădit acest proiect de reînsuflețire a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi.

„Ideea acestui eveniment s-a născut chiar aici, la Potlogi, în urmă cu două săptămâni, și îi aparține președintelui Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan. (…) Îl salut și pe domnul Gheorghe Ana, care este acum alături de noi. În mandatul său de președinte al Consiliului Județean, s-a făcut un pas important pentru salvarea acestui monument istoric deosebit, și anume am început un proces lung și greoi cu Primăria Generală a Capitalei pentru ca acest obiectiv să revină în administrarea județului Dâmbovița. Iată că acum, grație restaurării efectuată cu fonduri europene, astăzi, ne putem bucura de această bijuterie a arhitecturii brâncovenești”, a spus Ovidiu Cîrstina.

Președintele Corneliu Ștefan a rostit o alocuțiune în care a amintit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai, trei evenimente care au contribuit pe deplin la făurirea statului român, la consolidarea democrației și la unitatea Europei.

„Nu întâmplător am vrut să fim în Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, unde avem dovada vie că fondurile europene au fost atrase și vor fi atrase în județul Dâmbovița. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acest eveniment. Vă asigur că, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmboviţa, voi fi alături de cultură, de turism și de tot ceea ce ține de dezvoltarea județului nostru. La mulți ani, Europa! La mulți ani, Dâmboviţa! La mulți ani, România”, a fost mesajul președintelui CJ Dâmboviţa.

Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a invitat pe cei prezenți ca, săptămâna viitoare, să vină din nou la Potlogi, de data aceasta în satul Pitaru unde se va sărbători un alt eveniment de însemnătate pentru localitate, județ și țară.

„Pe 15 mai 2021, se împlinesc 163 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu. Cu mândrie o spun că este născut în satul Pitaru, sat component al comunei Potlogi, și tot cu mândrie o spun, după ce vizitați acest frumos monument istoric, să mergeți la Pitaru, unde avem Memorialul Nicolae Grigorescu. Este o casă construită după o pictură a marelui artist”.

 

După-amiaza, la Târgoviște, după mult, mult timp, pe Platoul Prefecturii, cum numesc târgoviștenii Piața Tricolorului, s-a dezlănțuit un adevărat zumzet de primăvară. Acorduri muzicale românești, piese de referință ale marilor compozitori Ciprian Porumbescu și George Enescu interpretate de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia au răsunat în întreaga piață. Copii și adolescenți îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu mesajul „Dâmbovița în Europa”, au realimentat cu energie spațiul.

De la evocarea istorică a Brâncovenilor de la Potlogi am ajuns în contemporaneitate, în vremurile în care românii, europenii, trăiesc cu toții sub măsura libertății și a democrației. Europa Unită a dat startul către dezvoltare, prosperitate și echilibru. Un deziderat conturat în 1950 a dus la înfăptuirea statutului de cetățean european. Elevii târgovișteni adunați pe platou au adus, prin flash-mobul organizat, un omagiu României și Europei Unite.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru clasa de baschet-volei de la Liceul Voievodul Mircea Târgovişte

Publicat

pe

de

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT