Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Ziua de dinaintea interzicerii deplasărilor pe timpul zilei…

Publicat

pe

Frig. Parcă nu ar fi primăvară… Tristețe. Străzi pustii. Oameni reci. Zgribuliţi de panică. Doldora de gânduri negre. Temători. Când te intersectezi pe stradă cu un seamăn, din reflex, te depărtezi, zâmbești șovăielnic a politețe și îți vezi de drum. Fiecare cu ale lui. Să vorbeşti în zilele acestea despre destin? Nu îți vine să comentezi prea mult… Parcă avem cu toţii unul comun.

Profi din micro 9, municipiul Târgovişte. De azi, se deschide la ora 08:00 şi se închide la ora 20:00. La prima oră, gol. Lucrătoarele comerciale, ascunse după un paravan de sticlă, te scanează mai abitir decât aparatul pe care îl manevrează. Doar ochii li se văd de sub masca pe care o poartă cu un sens protector. Mâinile, îmbrăcate în mănuși de cauciuc subțire. Imagini de film. Oamenii intră grăbiți. Se îndreaptă spre un raft anume. Ştiu precis ce le trebuie. Mai nou, orientarea și necesitățile sunt stabilite în funcție de ceea ce se spune la televizor cu o oră, două, trei înainte. Nu se mai fac cumpărături la grămadă. Sunt căutate alimentele cu perioadă mare de garanție și dezinfectantele.

A zis un specialist că trebuie să îți pui la uşă preş îmbibat în clor, cetățenii s-au conformat. Au spus că trebuie să îți arunci cât colo hainele cu care ai umblat pe stradă… Asta e mai greu! Unii nu au îmbrăcăminte suficientă sau nu dispun întocmai de spații unde să le depoziteze, izolat, pentru cel puţin 48 de ore. Teama a devenit și mai acerbă când s-a aflat că poți aduce virusul în casă și pe talpa pantofului. Adică, pe românește, nu prea mai ai cum să-l eviți.

Din nou, în stradă. Un pic mai liniște. Doar un pic. Lucrătorii de la salubritate sunt la datorie. Nu mai stau în grup. Sunt risipiți. Îmbrăcati gros, cu măști la gură, mănuși în mâini şi un sâmbure de încredere în suflet, că nu li se poate întâmpla ceva… Mai trece din când în când câte o mașină de poliție. Locală, națională, nu le mai deosebeşti și nici nu mai contează. De la un megafon, se recomandă cetățenilor să stea în casă. O bătrână cu un fular tras pe față se oprește și se uită lung. După ce trece mașina, dă din mână a lehamite.

Automatul de cafea a devenit acum, de când cu COVID-19, locul unde se mai întâlnesc oamenii și tăifăsesc despre situație. Ceva nou. Nu sunt obișnuiți cu așa ceva și nici nu vor să înțeleagă mecanismul. Reacţie învechită. „Ce-o vrea Dumnezeu”. Altul, după ce soarbe două guri din expresul lung comandat la tonomat, „O să vedeți, în curând nu o să mai putem ieşi din casă nici ziua. Acum experimentează noaptea, să vadă cum le merge”. Un trecător, cu o sacoșă cu pâine în mână, prinde din zbor replica și reacționează. „Nici noi nu suntem conștienți. Uite, e drumul plin de lume. De ce nu stau în casă așa cum li s-a spus?”. Câteva ore mai târziu, preşedintele Iohannis a anunţat că, de mâine – 25 martie, se interzic deplasările pe timpul zilei…

În piaţă, nu mai sunt flori. Tarabele sunt închise. Trandafirii şi crizantemele nu sunt alimente pentru ghiozdan, doar de suflet şi acum contează mai puțin. Acest capitol a amuțit, așa cum a înghețat și primăvara în aceste zile. „E ziua soției și nu am de unde să îi iau o floare. Ce vremuri a prins…”, se vaită un tânăr.

Farmaciștii, și ei temători. Se vând medicamentele în draci. Paracetamolul, din ce în ce mai rar. Marfă scumpă! Se vorbește că, la următoarea aprovizionare, va fi aproape dublu la preț. La fel şi aspirina şi vitaminele.

DN 71, Târgovişte-Bucureşti, răpus de singurătate. Ai zice că nu ar mai fi nevoie de patru benzi, după câte mașini circulă în aceste vremuri de ciumă chinezească. O poveste frumoasă pe care acum joacă tontoroiul coronavirusul.

Statistici oficiale. 8 decedați, peste 700 de bolnavi, alte zeci de mii în carantină. În Dâmbovița, primul caz de infecţie cu coronavirus confirmat. Ar fi fost prea simplu să scăpăm neatinşi!

La graniță, mulțime de români care vin acasă. Mulți, cu siguranță, au virusul cu ei. Dar, parcă nu mai contează. Ușor-usor, ne conformăm situației. Viața e una, regulile sunt alta… Orban a ieșit cu bine din testul pentru coronavirus. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă era pozitiv? Devenea erou naţional? Nu cred. Nu are față de așa ceva. Nici măcar de om care să te ducă la vreo izbândă…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Seară pustie de primăvară…

Publicat

pe

Sâmbătă după-amiază. În miezul primăverii. Un raid la pas prin oraș. Perfect legal. Cu adeverinţa şi declarația în buzunar, iar la gât cu aparatul foto. Pustiu. Ciudat. Trist. Oamenii s-au conformat cerințelor impuse de starea de urgență. Doamne, și cât este de dificil!

Afară pomii sunt încă înfloriți, pasărelele clipesc vesel, iar tu, ființă umană, care stăpânești lumea asta de mii de ani, stai închis între patru pereți, speriat de un virus, o mașinărie microscopică ce îți poate aduce moartea.

Până mai ieri ne speriam de bombe atomice, nucleare, de cine știe ce arme sofisticate. Când colo, întreaga planetă a fost pusă la respect de ceva nedefinit, apărut din neant și care lovește parcă după un anume calcul. Urmează anumite principii ale selecției, ceea ce nu pare a fi chiar așa de întâmplător.

Çâțiva târovișteni își plimbau câinii prin parc. Animăluțele zglobii, vesele, jucăușe. Stăpânii, triști, amărîți… Se aude o sirenă în depărtare. Din apartamente mai răzbate afară câte un râset cald de copil. Alții ascultă muzică. Se aude și televizorul. Dat pe știri.

E prea multă linişte. După, în general vin… furtuni.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Info trafic. Rute ocolitoare pentru Ţăndărei, oraş băgat în carantină

Publicat

pe

de

Sursa foto: IPJ Ialomiţa

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, având în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 7 privind măsuri de prevenire a Covid-19, referitor la instituirea pe perioada stării de urgență a măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița, rutele ocolitoare sunt următoarele:

• București – DN2 – Urziceni – DN2A – Slobozia – DN21 – Drajna – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• București – DN2 – Urziceni – DN2A – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța;
• Buzău – DN2C – Slobozia – DN21 – Dragalina – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• Buzău – DN2C – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța;
• Brăila – DN21 – Viziru – DJ221 – Gura Ialomiței – DN2A – Hârșova – Constanța;
• Brăila – DN21 – Slobozia – DN21 – Drajna – DN3A – Fetești – DN3B – Hârșova – Constanța;
• Brăila – DN21 – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 București-Constanța.

Menționăm că în orașul Țăndărei sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației.

De asemenea, este permis accesul persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Recomandăm conducătorilor auto care nu pot rămâne acasă în această perioadă să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare. Vă rugăm să respectați regulile de circulație impuse de autorități. În plus, țineți cont cu strictețe de regulile de igienă personală, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră, cât și pe cei apropiați.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT