Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Ziua de dinaintea interzicerii deplasărilor pe timpul zilei…

Publicat

pe

Frig. Parcă nu ar fi primăvară… Tristețe. Străzi pustii. Oameni reci. Zgribuliţi de panică. Doldora de gânduri negre. Temători. Când te intersectezi pe stradă cu un seamăn, din reflex, te depărtezi, zâmbești șovăielnic a politețe și îți vezi de drum. Fiecare cu ale lui. Să vorbeşti în zilele acestea despre destin? Nu îți vine să comentezi prea mult… Parcă avem cu toţii unul comun.

Profi din micro 9, municipiul Târgovişte. De azi, se deschide la ora 08:00 şi se închide la ora 20:00. La prima oră, gol. Lucrătoarele comerciale, ascunse după un paravan de sticlă, te scanează mai abitir decât aparatul pe care îl manevrează. Doar ochii li se văd de sub masca pe care o poartă cu un sens protector. Mâinile, îmbrăcate în mănuși de cauciuc subțire. Imagini de film. Oamenii intră grăbiți. Se îndreaptă spre un raft anume. Ştiu precis ce le trebuie. Mai nou, orientarea și necesitățile sunt stabilite în funcție de ceea ce se spune la televizor cu o oră, două, trei înainte. Nu se mai fac cumpărături la grămadă. Sunt căutate alimentele cu perioadă mare de garanție și dezinfectantele.

A zis un specialist că trebuie să îți pui la uşă preş îmbibat în clor, cetățenii s-au conformat. Au spus că trebuie să îți arunci cât colo hainele cu care ai umblat pe stradă… Asta e mai greu! Unii nu au îmbrăcăminte suficientă sau nu dispun întocmai de spații unde să le depoziteze, izolat, pentru cel puţin 48 de ore. Teama a devenit și mai acerbă când s-a aflat că poți aduce virusul în casă și pe talpa pantofului. Adică, pe românește, nu prea mai ai cum să-l eviți.

Din nou, în stradă. Un pic mai liniște. Doar un pic. Lucrătorii de la salubritate sunt la datorie. Nu mai stau în grup. Sunt risipiți. Îmbrăcati gros, cu măști la gură, mănuși în mâini şi un sâmbure de încredere în suflet, că nu li se poate întâmpla ceva… Mai trece din când în când câte o mașină de poliție. Locală, națională, nu le mai deosebeşti și nici nu mai contează. De la un megafon, se recomandă cetățenilor să stea în casă. O bătrână cu un fular tras pe față se oprește și se uită lung. După ce trece mașina, dă din mână a lehamite.

Automatul de cafea a devenit acum, de când cu COVID-19, locul unde se mai întâlnesc oamenii și tăifăsesc despre situație. Ceva nou. Nu sunt obișnuiți cu așa ceva și nici nu vor să înțeleagă mecanismul. Reacţie învechită. „Ce-o vrea Dumnezeu”. Altul, după ce soarbe două guri din expresul lung comandat la tonomat, „O să vedeți, în curând nu o să mai putem ieşi din casă nici ziua. Acum experimentează noaptea, să vadă cum le merge”. Un trecător, cu o sacoșă cu pâine în mână, prinde din zbor replica și reacționează. „Nici noi nu suntem conștienți. Uite, e drumul plin de lume. De ce nu stau în casă așa cum li s-a spus?”. Câteva ore mai târziu, preşedintele Iohannis a anunţat că, de mâine – 25 martie, se interzic deplasările pe timpul zilei…

În piaţă, nu mai sunt flori. Tarabele sunt închise. Trandafirii şi crizantemele nu sunt alimente pentru ghiozdan, doar de suflet şi acum contează mai puțin. Acest capitol a amuțit, așa cum a înghețat și primăvara în aceste zile. „E ziua soției și nu am de unde să îi iau o floare. Ce vremuri a prins…”, se vaită un tânăr.

Farmaciștii, și ei temători. Se vând medicamentele în draci. Paracetamolul, din ce în ce mai rar. Marfă scumpă! Se vorbește că, la următoarea aprovizionare, va fi aproape dublu la preț. La fel şi aspirina şi vitaminele.

DN 71, Târgovişte-Bucureşti, răpus de singurătate. Ai zice că nu ar mai fi nevoie de patru benzi, după câte mașini circulă în aceste vremuri de ciumă chinezească. O poveste frumoasă pe care acum joacă tontoroiul coronavirusul.

Statistici oficiale. 8 decedați, peste 700 de bolnavi, alte zeci de mii în carantină. În Dâmbovița, primul caz de infecţie cu coronavirus confirmat. Ar fi fost prea simplu să scăpăm neatinşi!

La graniță, mulțime de români care vin acasă. Mulți, cu siguranță, au virusul cu ei. Dar, parcă nu mai contează. Ușor-usor, ne conformăm situației. Viața e una, regulile sunt alta… Orban a ieșit cu bine din testul pentru coronavirus. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă era pozitiv? Devenea erou naţional? Nu cred. Nu are față de așa ceva. Nici măcar de om care să te ducă la vreo izbândă…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

PERPLEX. Slujbă de Înviere cu… repetiție!

Publicat

pe

Pandemia, se vede treaba, ne atacă până și sistemele de valori, tradițiile păstrate nealterate sute de ani, în ciuda urgiilor care au trecut peste acest pământ. Gestul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, de a oficia Sfânta Slujbă de Înviere în această noapte, a fost privit cu reticență de credincioși. Ideea a fost chiar bulversatoare pentru cei care știu că Paștele se cinstește într-o anume zi, bine stabilită, și care nu poate fi clonată așa cum ni se năzare.

Uite că prelatul Teodosie a putut și ne spune și ne dovedește că totul se poate recupera. Numai că hotărârea sa nu a fost primită cu ochii buni de mai marii Patriarhiei Române care s-au dezis de inițiativa arhiepiscopului Teodosie. Noi, credincioșii de rând, ce să mai înțelegem din toată această mistică aiuristică?

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.

Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, precizează Patriarhul Română într-un comunicat de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul Educației și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Publicat

pe

Sistemul de învățământ românesc traversează, de două luni de zile, cea mai haotică perioadă din istorie, caracterizată prin bâlbâieli, decizii fără argumente, declarații contradictorii și lipsă de viziune – spune deputata PRO România Oana Vlăducă. Pur și simplu, ministrul Educației, Monica Anisie, și-a dovedit incompetența și ar trebui să-și dea demisia!

Parlamentara de Dâmbovița a punctat și câteva dintre erorile care au dus la compromiterea dreptului la educație în perioada crizei provocate de noul coronavirus:
– Nu au fost comunicate în timp util scenariile și măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus;
– Nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali;
– Nu au fost comunicate în timp util procedurile pentru concursurile de titularizare și definitivat;
– Nu au fost comunicate graficul și modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unitățile de învățământ vocațional;
– Nu au fost comunicate posibile scenarii pentru încheierea anului școlar;
– Nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori școlari și pentru personalul nedidactic.
– Nu a fost implementat și actualizat programul Euro 200, astfel încât toți elevii să aibă la dispoziție un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor.
– Nu a existat niciun fel de coerență cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an școlar, nici pentru grădinițe și nici pentru școli.

„Pentru toate aceste și pentru multe altele, decența ar obliga la demisie sau demitere. Dacă ar mai fi vreo urmă de decență prin Palatul Victoria…”, a concluzionat Oana Vlăducă – deputat PRO România de Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!