Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Jurnal de coronavirus. Ziua de dinaintea interzicerii deplasărilor pe timpul zilei…

Publicat

pe

Frig. Parcă nu ar fi primăvară… Tristețe. Străzi pustii. Oameni reci. Zgribuliţi de panică. Doldora de gânduri negre. Temători. Când te intersectezi pe stradă cu un seamăn, din reflex, te depărtezi, zâmbești șovăielnic a politețe și îți vezi de drum. Fiecare cu ale lui. Să vorbeşti în zilele acestea despre destin? Nu îți vine să comentezi prea mult… Parcă avem cu toţii unul comun.

Profi din micro 9, municipiul Târgovişte. De azi, se deschide la ora 08:00 şi se închide la ora 20:00. La prima oră, gol. Lucrătoarele comerciale, ascunse după un paravan de sticlă, te scanează mai abitir decât aparatul pe care îl manevrează. Doar ochii li se văd de sub masca pe care o poartă cu un sens protector. Mâinile, îmbrăcate în mănuși de cauciuc subțire. Imagini de film. Oamenii intră grăbiți. Se îndreaptă spre un raft anume. Ştiu precis ce le trebuie. Mai nou, orientarea și necesitățile sunt stabilite în funcție de ceea ce se spune la televizor cu o oră, două, trei înainte. Nu se mai fac cumpărături la grămadă. Sunt căutate alimentele cu perioadă mare de garanție și dezinfectantele.

A zis un specialist că trebuie să îți pui la uşă preş îmbibat în clor, cetățenii s-au conformat. Au spus că trebuie să îți arunci cât colo hainele cu care ai umblat pe stradă… Asta e mai greu! Unii nu au îmbrăcăminte suficientă sau nu dispun întocmai de spații unde să le depoziteze, izolat, pentru cel puţin 48 de ore. Teama a devenit și mai acerbă când s-a aflat că poți aduce virusul în casă și pe talpa pantofului. Adică, pe românește, nu prea mai ai cum să-l eviți.

Din nou, în stradă. Un pic mai liniște. Doar un pic. Lucrătorii de la salubritate sunt la datorie. Nu mai stau în grup. Sunt risipiți. Îmbrăcati gros, cu măști la gură, mănuși în mâini şi un sâmbure de încredere în suflet, că nu li se poate întâmpla ceva… Mai trece din când în când câte o mașină de poliție. Locală, națională, nu le mai deosebeşti și nici nu mai contează. De la un megafon, se recomandă cetățenilor să stea în casă. O bătrână cu un fular tras pe față se oprește și se uită lung. După ce trece mașina, dă din mână a lehamite.

Automatul de cafea a devenit acum, de când cu COVID-19, locul unde se mai întâlnesc oamenii și tăifăsesc despre situație. Ceva nou. Nu sunt obișnuiți cu așa ceva și nici nu vor să înțeleagă mecanismul. Reacţie învechită. „Ce-o vrea Dumnezeu”. Altul, după ce soarbe două guri din expresul lung comandat la tonomat, „O să vedeți, în curând nu o să mai putem ieşi din casă nici ziua. Acum experimentează noaptea, să vadă cum le merge”. Un trecător, cu o sacoșă cu pâine în mână, prinde din zbor replica și reacționează. „Nici noi nu suntem conștienți. Uite, e drumul plin de lume. De ce nu stau în casă așa cum li s-a spus?”. Câteva ore mai târziu, preşedintele Iohannis a anunţat că, de mâine – 25 martie, se interzic deplasările pe timpul zilei…

În piaţă, nu mai sunt flori. Tarabele sunt închise. Trandafirii şi crizantemele nu sunt alimente pentru ghiozdan, doar de suflet şi acum contează mai puțin. Acest capitol a amuțit, așa cum a înghețat și primăvara în aceste zile. „E ziua soției și nu am de unde să îi iau o floare. Ce vremuri a prins…”, se vaită un tânăr.

Farmaciștii, și ei temători. Se vând medicamentele în draci. Paracetamolul, din ce în ce mai rar. Marfă scumpă! Se vorbește că, la următoarea aprovizionare, va fi aproape dublu la preț. La fel şi aspirina şi vitaminele.

DN 71, Târgovişte-Bucureşti, răpus de singurătate. Ai zice că nu ar mai fi nevoie de patru benzi, după câte mașini circulă în aceste vremuri de ciumă chinezească. O poveste frumoasă pe care acum joacă tontoroiul coronavirusul.

Statistici oficiale. 8 decedați, peste 700 de bolnavi, alte zeci de mii în carantină. În Dâmbovița, primul caz de infecţie cu coronavirus confirmat. Ar fi fost prea simplu să scăpăm neatinşi!

La graniță, mulțime de români care vin acasă. Mulți, cu siguranță, au virusul cu ei. Dar, parcă nu mai contează. Ușor-usor, ne conformăm situației. Viața e una, regulile sunt alta… Orban a ieșit cu bine din testul pentru coronavirus. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă era pozitiv? Devenea erou naţional? Nu cred. Nu are față de așa ceva. Nici măcar de om care să te ducă la vreo izbândă…

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Lista unităților de învățământ din Dâmbovița care funcționează după scenariul roșu

Publicat

pe

Foto arhivă

35 de unități de învățământ din județul Dâmbovița funcționează, de astăzi – 19 octombrie 2029, în scenariul roșu (online). De asemenea, 106 sunt incluse în scenariul galben (jumătate la școală, jumătate online).

VEZI LISTA ȘCOLILOR AICI

În scenariul verde, au mai rămas doar 38 de unități de învățământ din Dâmbovița. Și anul școlar nu a început decât de o lună!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a cumpărat șase containere pentru tratament în pandemie

Publicat

pe

Deși trece printr-o perioadă dură în ceea ce privește activitatea, considerată pe bună dreptate de managerul unității, dr. Claudiu Dumitrescu, a fi una asemănătoare unei stări de război, când se lucrează la capacitate maximă, cu nervii încordați, cu mult stres și responsabilitate, Spitalul Județean de Urgență Târgovişte a reușit să facă față presiunii existente, numărului mare de cazuri, complexității și situației de neprevăzut cauzate de noul coronavirus, care a instalat teama și panica pe întreg mapamondul.

Rezultatele obținute, câștigarea unor bătălii din acest mare război cu nevăzutul virus poartă clar și amprenta manageriatului performant și dăruirii de care dau dovadă cadrele medicale și personalul auxiliar, toți cei angrenați în această luptă. Managerul Claudiu Dumitrescu este conectat în permanență la problematica de minut a Spitalului Județean de Urgență Târgovişte. Totul se schimbă din mers. Nu există nicio rezervă, atunci când se vorbește de oameni, de salvarea de vieți.


Pentru a face față afluxului de pacienți și pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții normale, conducerea spitalului a decis să renunțe la o parte din corturile de triaj amplasate în imediata apropiere a spațiilor de tratament și cazare a bolnavilor și să instaleze containere moderne, compartimentate corespunzător, confortabile atât pentru pacienți cât și pentru cadrele medicale.

„Sunt elemente indispensabile, spun eu, în situația în care ne aflăm și care corespund, din toate punctele de vedere, desfășurării unui act medical de calitate. Am intrat în sezonul rece, condițiile trebuie să fie altele pentru pacienții noștri, pentru cadre. Containerele dispun de instalație de încălzire și de sistem de alimentare cu energie electrică. Trebuie să precizez că aceste spații nu sunt destinate așteptării, ci trierii pacienților și asigurării tratamentelor”, ne-a declarat dr. Claudiu Dumitrescu – managerul Spitalului Județean de Urgență Târgovişte.

Unitatea medicală a reușit să procure șase astfel de module mobile. Două au fost amplasate în fața corpului central al Spitalului, în apropierea Departamentului Primiri Urgențe, și urmează al treilea. Un alt container a fost instalat în zona Secției Oncologie, unul în curtea Secției de Boli Infecțioase de la Dealu Mare și altul va ajunge la Compartimentul Primiri Urgențe de la Titu. Fiecare astfel de corp dispune de câte două locuri destinate tratării bolnavilor.

Managerul Spitalului ne-a mai spus că, în funcție de evoluția lucrurilor, modulele pot fi folosite și pentru izolarea persoanelor suspecte de coronavirus. Corturile militare vor fi folosite în continuare ca zonă de așteptare pentru pacienți. Două dintre ele vor fi mutate în perimetrul Policlinicii, pentru a spori capacitatea de așteptare în condiții decente și în concordanță cu normele privind protecția împotriva coronavirusului.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!