Conectați-vă cu noi

INFO UTIL

Atenţionare ING către clienţii băncii, în contextul epidemiei cu noul coronavirus

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa. medium.com)

ING îşi atenţionează clienţii să fie cu băgare de seamă, mai ales în această perioadă când, din nevoia de a se informa cu privire la pandemia de coronavirus, pot cădea pradă înşelăciunilor.

Principalele reguli de protecţie despre care vorbeşte banca sunt:
– Atentie la e-mail-urile de tip phishing. Verifică dacă e-mail-urile primite au o sursă legitimă. Nu deschide mesaje nesolicitate sau a căror sursă nu o cunoşti. Nu deschide ataşamente şi nu accesa link-urile din e-mail, aplicaţii de mesagerie sau reclame. S-ar putea să descarci viruşi direct pe calculatorul sau telefonul tău.

– Nu divulga niciun fel de date personale sau bancare cum ar fi: parole, coduri de activare, numărul cardului, codul PIN etc. ING nu iti va cere niciodata astfel de informatii.

– Atenţie la apeluri telefonice suspecte. Ele par a fi din partea spitalelor sau centrelor medicale prin care te informează că o rudă/cunoştinţă este infectată cu virusul COVID–19 şi vi se solicită bani pentru tratament.

– Atenţie la oferte de investiţie în diferite măsuri de protecţie, remedii, tratamente, vaccinuri şi alte medicamente miraculoase

– Verifică înainte să cumperi sau să faci o donaţie. Caută recenzii despre organizaţie, site şi produs.

– Atenţie la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate, mai ales la cele de interes pentru această perioadă. Există în această perioadă oferte de produse la preţuri foarte bune: măşti chirurgicale, dezinfectant, echipamente de protecţie, echipamente medicale. Caută recenzii despre site şi produs.

– Filtrează informaţia cu care intri în contact pe reţelele de socializare.
De cele mai multe ori, conturile false sunt folosite ca instrumente în încercarea de fraudă.

– Informează-te din surse oficiale. Există multe informaţii false prezentate interesant, cu sfaturi din partea unor experţi falşi.

– Instalează o soluţie de securitate ce oferă cel puţin protecţie la nivel antimalware, antispam şi antiphishing.

– Dacă ai suspiciuni, contactează banca şi poliţia.

ACTUALITATE

Paşii de urmat pentru obţinerea de la stat a sumelor reprezentând şomaj tehnic

Publicat

pe

de

Sursa foto: bitpress.ro

Ordonanța de urgență care reglementează acordarea șomajului tehnic (75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie) a fost publicată în Monitorul Oficial, iar angajatorii pot depune, începând de astăzi – 1 aprilie 2020, online, solicitările pentru perioada 16-30 martie, pe adresa de e-mail a Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Solicitările vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi.

„De vineri, ANOFM va lansa o platformă electronică care va fi disponibilă strict pentru depunerea solicitărilor pentru acordarea șomajului tehnic” – informează instituţia Prefectului Argeş.

Potrivit directorului AJOFM Argeș, Nicolae Bădescu, pentru obținerea șomajului tehnic, angajatorii trebuie să completeze 3 documente: o cerere, o declarație pe proprie răspundere și un tabel cu angajații.

Angajatorii care au salariaţi cu contracte individuale de muncă, suspendate temporar, vor depune online o cerere pentru acordarea șomajului tehnic şi o declaraţie pe proprie răspundere la Agențiile Județene pentru Ocupare Forței de Muncă. Guvernul alocă aceste sume brute astfel încât angajatorii au obligaţia să facă plăţile către angajați după primirea banilor şi să achite contribuţiile către bugetul de stat astfel oamenii să aibă continuitate în contractele lor de muncă.

Cei care au alte forme contractuale, cei care lucrează prin PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor, se vor prezenta la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Sociale.

PAȘI PENTRU ACORDAREA SUMELOR – ȘOMAJ TEHNIC:

Pasul 1: Suspendarea temporara a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, se face in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (emitere decizii si operare in REVISAL).

Pasul 2: Solicitarea indemnizației pentru perioada de șomaj tehnic (la email: ajofm@ag.anofm.ro) în vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației.

Documente necesare pentru obtinerea indemnizației pentru întreruperea temporară a activității:
1. CERERE semnata si datata de reprezentantul legal, conform model;
2. DECLARATIE pe propria raspundere, conform model;
3. LISTA PERSOANELOR care urmează să beneficieze de indemnizație semnata si datata de reprezentantul legal, conform model.

Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară, conform Art. XIII. – (1) al OUG nr. 30/2020, astfel:
– pentru perioada 16 martie – 31 martie 2020, începând cu data de 1 aprilie 2020;
– pentru perioada 01 aprilie – 14 aprilie 2020, începand cu data de 1 mai 2020.

Pasul3: Verificarea documentelor transmise.

NU beneficiază de șomaj tehnic angajatul care are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract cu normă întreaga este activ pe perioada instituirii stării de urgență.

NOTĂ: Angajatul care are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, beneficiază de indemnizația aferentă contractului cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Pasul 4: Plata sumelor privind indemnizațiile de care beneficiază salariații:

4.1 Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale.

În cazul în care documentele depuse nu corespund, termenul se prelungește cu până la 15 zile lucrătoare, conform art.X, alin.53 din OUG nr.30/2020.

4.2 Plata indemnizației de către angajator a sumelor primite de la AJOFM se efectuează salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primire.

Citește în continuare

INFO UTIL

Carantină generală. Mai pot să-mi duc soţia sau soţul cu maşina la serviciu?

Publicat

pe

Foarte mulţi cetăţeni se întreabă dacă mai pot să-şi transporte soţia sau soţul cu maşina la serviciu, având în vedere restricţiile de circulaţie impuse prin Ordonanţă Militară. A clarificat acest aspect Poliţia Română, care a postat un răspuns pe pagina sa oficială de Facebook.

„Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art. 1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).

După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.

O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații etc.)”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT