RELIGIE-CULTURĂ
Biserica Ortodoxă Română, donaţii importante pentru spitalele din România

Este nevoie de solidaritate, de unitate, este nevoie să faci bine în aceste clipe grele prin care trece țara. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române se implică puternic în lupta împotriva COVID-19. Pe lângă sprijinul comunicațional acordat de fiecare preot în comunitățile în care slujesc, pe lângă micile ajutoare umanitare, Arhiepiscopiile, prin înalții săi ierarhi, au oferit şi un sprijin substanțial spitalelor şi așezămintelor sociale.
Biserica Ortodoxă Română a donat, prin Arhiepiscopia Huşilui, echipamente medicale Spitalului din Vaslui, respectiv o ambulanță dotată și 20.000 de euro pentru achiziționarea unui aparat-test pentru depistarea virusului SARS-cov 2. Arhiepiscopia Argeșului a donat pentru Secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență din Pitești echipamente și produse medicale de peste 50.000 de lei.
Arhiepiscopia Târgoviștei a oferit Spitalului Județean de Urgență din Târgovişte un aparat de monitorizare a funcțiilor vitale. Mitropolia Banatului a donat Spitalului C.F. din Timișoara două concentratoare de oxigen. Viețuitorii din mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor confecționează gratuit lenjeria de pat pentru spitale. La Arad, Biserica Ortodoxă a donat echipamente medicale și oferă masă caldă pentru 120 de persoane vulnerabile, dar și polițiștilor locali aflați în misiune.
Lista este mult mai lungă și se actualizează de la o zi la alta. Biserica Ortodoxă Română luptă alături de fiecare român pe acest front al vieții.
De asemenea, Patriarhia Română şi Federaţia Filantropia pun la dispoziţie platforma ajutacubucurie.ro .
ACTUALITATE
Săptămâna dramaturgiei românești la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște

Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște sărbătorește „Ziua Mondială a Teatrului” (27 martie) printr-o săptămână a dramaturgiei românești – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.
„Timp de șapte zile, începând cu luni, 24 martie 2025, în fiecare seară de la ora 19:00, se vor juca spectacole puse în scenă după piesele dramaturgilor români Tudor Mușatescu, Victor Ion Popa, Alexandru Kirițescu, Mihail Sebastian și Teodor Mazilu”.
Săptămâna Dramaturgiei Românești s-a deschis cu „Visul unei nopți de iarnă” (24 martie) și se încheie cu „Sosesc deseară” (30 martie), ambele texte scrise de Tudor Mușatescu (1903 – 1970), considerat de critici un continuator fidel, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologiile personajelor, prin situații și dialoguri spirituale.
„Marți – 25 martie 2025, se joacă spectacolul „Tache, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa (1895 – 1946), un om de teatru și litere, care a contribuit semnificativ la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. Piesa „Tache, Ianke și Cadâr” a fost jucată pentru prima dată tot într-o zi de 25 martie, în anul 1932, la Teatrul „Maria Ventura“ din București, chiar în regia autorului său.
În mijlocul Săptămânii Dramaturgiei Românești de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște tronează nimeni altele decât mult îndrăgitele „gaițe” – piesa „Gaițele” –, aduse la viață de condeiul satiric al dramaturgului Alexandru Kirițescu (1888 – 1961).
Pe data de 27 martie, când se sărbătorește efectiv Ziua Mondială a Teatrului, se va juca „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian (1907 – 1945). O piesă de teatru cu personaje pline de candoare, scrisă de un autor idealist, romantic, fragil. Această atitudine curioasă și idealistă ne dorim să ne ghideze mereu în relație cu arta cuceritoare și efemeră care este Teatrul. El rămâne mereu tânăr! Și noi prin el la fel!
Zilele de vineri, 28 martie, și sâmbătă, 29 martie, sunt dedicate succesiv celor două spectacole pe texte de Teodor Mazilu (1930 – 1980) din repertoriul teatrului târgoviștean: „Frumos e în septembrie la Veneția” și „Proștii sub clar de lună”. Comicul mazilian se bazează preponderent pe discrepanța dintre aparență și esență, dintre părerea despre sine și realitatea obiectivă.
Așa cum am menționat, spectacolul „Sosesc deseară” încheie săptămâna dedicată artei teatrului și dramaturgiei românești tocmai printr-un joc al așteptării și revenirilor, pe care simpaticul și descurcărețul personaj Puiu îl propune celorlalte personajele, dându-le lumea peste cap.
Mai multe cuvinte nu este necesar a spune decât: La mulți ani Teatrului și tuturor celor care i s-au dedicat și i se dedică în continuare!”, se precizează în comunicatul transmis către mass-media.
ACTUALITATE
Evenimentele organizate de Centrul Cultural Pitești pot fi urmărite și online. Detalii aici!

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 24-28 martie 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
✅ Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care se va desfășura luni, 24 martie, de la ora 13:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅ Dialogul literar cu tema „Îndrăgostește-mă de tine!”, în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu Pătrăchioiu, avându-i invitați speciali pe poeta Ina Dumitrescu și pe cantautorul Dan State, din Craiova, eveniment care va avea loc luni, 24 martie, de la ora 15:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅ Prelegerea cu tema „Anii ’30 se repetă?”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc marți, 25 martie, de la ora 13:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅ Prelegerea cu tema „Identitatea și Suveranitatea Națională din Perspectivă Istorică și Juridică”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, eveniment care se va desfășura marți, 25 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅ Prelegerea cu tema „Veronica Micle. 175 de ani de la naștere”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 26 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅ Dialogul cu tema „Femeia tuturor timpurilor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat”, eveniment care se va desfășura miercuri, 26 martie, de la ora 14:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅ Dialogul cu tema „Alergiile la control!”, în cadrul proiectului cultural „La Vama Vremii”, coordonat de scriitorul și publicistul Nicolae Badiu, având-o invitată pe dr. Irina Dogaru, medic primar alergologie și medic specialist imunologie clinică, eveniment care va avea loc miercuri, 26 martie, de la ora 17:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅ Prelegerea cu tema „Fenomenologia convingerii”, în cadrul proiectului cultural „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de psihologul, scriitorul, publicistul George Smeoreanu, joi, 27 martie, de la ora 13:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Cum poți schimba opinia celor care vor să o schimbe pe a ta?”, ne provoacă George Smeoreanu.
✅ Dialogul cu tema „Adevărul – condiție a libertății”, în cadrul proiectului cultural „Adevăr, Libertate și Înțelepciune”, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, avându-l invitat pe lect. univ. dr. Alexandru Mărchidan, de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc joi, 27 martie, de la ora 16:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
✅Prelegerea cu tema „27 martie 1918: Unirea Basarabiei cu România”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, istoricul dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, joi, 27 martie, de la ora 20:00.
✅ Conferința cu tema „În viață, în artă, în poezie, spre centrul ființei”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, având-o invitată pe poeta Simona-Grazia Dima, eveniment care se va desfășura vineri, 28 martie, de la ora 13:00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Sursa: Primăria Municipiului Pitești
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum o săptămână
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Corbii Mari, model de transformare din temelii a unei comunități când ambiția merge mână în mână cu profesionalismul și dăruirea
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Târgoviște. Nu a fost jaf la firma de creditare. Un bărbat a vrut să se răzbune pe iubită, fiindcă l-a părăsit
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Forajul problemă de la Doicești, județul Dâmbovița, după 4 luni. S-a reluat circulația trenurilor de marfă